Dela med dig av dina erfarenheter. Det är ett sätt att bli odödlig på.

– Dalai Lama 


Ajatuksemme ovat kaikkein tärkeintä. Meistä tulee sitä mitä me ajattelemme.

 – BuddhaTack till:

DIN RÖST ÄR VIKTIG!

Foto: Sanja Honkanen Skoog

Oavsett om man är 32, 64, 71 eller 19 så har man lika stor rätt att säga sin åsikt i frågor och beslut som rör en. Det är det som kallas demokrati. Men det är inte alltid man vet om hur man ska göra och vilka möjligheter man har.


Som sverigefinne har man en särskild möjlighet att påverka vad som händer i sin egen kommun. För är den kommunen man bor i ett finskt förvaltningsområde så finns det en så kallad samrådsgrupp där. Det är en rådgivande grupp där frågor som berör den finska minoriteten tas upp. Allt från vilka kulturevenemang som ska ordnas till äldreomsorg och förskolefrågor.  

Samrådsgruppen är dessutom en toppengrupp att ta sina idéer till! Kanske vill du ordna en konsert eller ett evenemang, fixa en workshop eller att det ska startas en kurs i finska för nybörjare för unga. Då är det här en grupp du kan gå till för att presentera ditt förslag och ansöka om stöd att få genomföra den. Kanske du även själv vill gå med i samrådsgruppen för att kunna jobba mer med dina idéer. För det är faktiskt så att samrådsgruppen är med och bestämmer hur de pengar som kommunen får varje år, för att de är ett finskt förvaltningsområde, ska fördelas.Det finns med andra ord resurser att förverkliga idéer som anknyter till det finska. De här pengarna är nämligen öronmärkta för det ändamålet! 

Tycker du det här låter bra eller vill du vet mer om samrådsgrupper så kan du klicka här