Projektet Ungas röst och
Sverigefinska ungdomsförbundet bestämde sig för att i samband med ungdomsförbundets årsmöte i Uppsala den 7-8 mars lägga till en heldagsworkshop, en mini- Networkingträff, med fokus på projekt och hur man skapar sådana och får dem att faktiskt bli av. 
För vi vet att det finns massor med bra idéer där ute som bara väntar på att få komma fram och bli till verklighet. 

Tanken bakom workshopen var att deltagarna ska få jobba konkret med projekt och idéer därför bjöds kaospiloten Isabell Hedling in som processledare för att hjälpa deltagarna med precis det här. Rubriken för hennes fyra timmars workshop var ”från idé till implementering” Alla deltagare fick också i uppgift att på förhand fundera ut några idéer på aktiviteter/evenemang de skulle vilja ordna.  Detta så att de direkt skulle kunna ”komma igång”. 
 

Idé till implementering

- en med workshop med Isabell Hedling där unga får verktygen att få en idé till att bli verklighet.

Vad hände då under Isabell Hedlings workshop...
Jo, väl på plats i Uppsala fick deltagarna skriva ner sina idéer på ett papper som sedan sattes upp på en vägg. Varje idéskapare fick sedan ”säljs” in sin idé till resten av gruppen. Därefter formades mini-grupper kring varje idé och dessa grupper jobbade sedan med att göra en skiss över vad idén innehåller, en plan för hur den ska genomföras (både en kort tidsplan för vad som måste göras direkt och en längd för hela projektet), alla i gruppen valde ansvarsområden som de ”chefar” för (är chefsgiraffer för), man valde en annan grupp att återkoppla till om hur projektet går och slutligen fick alla grupper sätta ett datum för när gruppen ska träffas nästa gång. 

Det jobbades också med hur man ska bemöta idéer, att man ska försöka sudda ut ordet men som tyvärr ofta ”dödar” andras idéer direkt det sägs efter någons förslag. Istället ska man försöka svara genom att ge förslag på hur idén kan utvecklas till något bättre eller om man kanske skulle kunna lägga till något till idén för att göra den ännu bättre. Även vikten av att det inte är en person bestämmer över allt utan att arbetet delas upp i mindre arbetsområden med en person som har huvudansvaret för just det, lyftes fram och diskuterades. Att varje person ska vara chefsgiraff över ett visst område och se till att allt blir gjort inom det området. 

Och vad kom det upp för idéer? En hel del faktiskt och förhoppningen är att de inom en snar framtid ska bli verklighet. En webbtidning, en app, sysselsättning för barn och unga på fritiden, en resa, en kryssning med workshops och seminarier och arbetslivdagar är några av de projekt som föddes under denna lördag i mars. 

Här nedan kan du se bilder från den intensiva men roliga idéworkshopen. Alla bilderna är tagna av Tuuli Uljas, generalsekreterare för Sverigefinska ungdomsförbundet.  

Från idé till implementering
- en rolig idérik workshop med unga från hela landet