NETWORKINGTRÄFF I VÄSTERÅS 5 MARS

- ett forum för sverigefinska unga att träffa andra unga

Här ser ni medlemmar från föreningen GSN, Göteborgs finska unga. Från vänster: Ella, Larissa, Dani, Marko och Hanna.

Foto: Sanja Honkanen Skoog

Helgen den 5-6 mars 2016 ordnade Ungas röst tillsammans med Sverigefinska ungdomsförbundet ännu en av våra populära Networkingträffar. Denna gång i Västerås, staden som blev vald till årets Sverigefinska kommun 2015. Totalt 30 unga från Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå och Uppsala var på plats för att ha roligt tillsammans och samtidigt få med sig massor av matnyttig information.  

Lördagens program var fullt med intressanta föreläsningar som alla på ett eller annat sätt hörde ihop med träffens tema: Kreativa möten och roligare styrelsearbete.
Men varför just detta tema? 
Jo, för före träffen gick vi igenom alla feedback från de tidigare Networkingträffarna vi ordnat och läste noga igenom alla önskemål som getts och där lyste en klar röd tråd igenom, styrelsearbete. Hur lockar man folk att engagera sig i en styrelse? Hur motiverar man dem att vara kvar? Hur gör man för att skapa roligare möten? Hur ska man fördela ansvaret i styrelsen? Och hur kan man som ordförande i en styrelse engagera andra?  

Alla dessa frågor tog vi fasta på och bjöd in Rebecka Prentell som är ordförande för LSU- Sveriges ungdomsorganisationer, en paraplyorganisation för alla Sveriges ungdomsföreningar. Hon pratade om allt från hur man engagera människor till ideellt arbete och hur man ska tänka för att locka med nya till hur man ska fundera över arbetet i en styrelse när man vill genomföra saker. Dessutom bjöd hon på tips på hur man kan gå tillväga om det skulle uppstå konflikter i styrelsen. 

Men dagen bestod inte vara av det här utan vi ville även lyfta fram personer som man som ungdomsförening kan samarbeta med eller ha nytta av när man vill ordna saker.
Därför bjöd vi in Arto Pajuvirta, informatör för finsk förvaltningsområde vid Västerås stad.
Han berättade både om vad ett förvaltningsområde faktiskt innebär helt konkret och om hur man kan få hjälp ekonomiskt från det för att ordna evenemang. Han lyfte också fram hur viktigt det är att få med de ungas röster i samråd och berättade om de ungdomssatsningar man valt att göra i Västerås såsom att skapa en egen samrådsgrupp för unga sverigefinnar. I gruppen som startades under senhösten 2015 sitter det idag 12 unga mellan 16-27 år och de är alla väldigt intresserade och ivriga. Deras första större "projekt" är att ordna en finska kurs via ABF för de i gruppen som inte talar finska. För intresset att lära sig språket är stort, berättar Arto.
Dessutom kom Manne Mali och Tuulikki Bäckström från det finska församlingsarbetet i Västerås och berättade om vad allt kyrkan ordnar för sverigefinska unga i Västerås och hur de kan stötta ungdomsföreningar genom t.ex. låna ut lokaler. Tuulikki berättade också om vad allt deras ungdomsgrupp hittar på tillsammans och att de nu t.ex. ska vara med i ett kortfilmprojekt tillsammans med Bio Elektra i Västerås där de unga själva ska få spela in och klippa kortfilmer. 

Så klart måste ju workshopdagen också avslutas med en rolig aktivitet. Indelade i fyra grupper, fick varje grupp tre utklippta pappers t-shirts i handen och uppgiften att under 10 minuter designa tre olika förslag på en t-shirt med sverigefinskt tema som sverigefinska unga skulle kunna ha. Slogans, texter, bilder tja bara fantasin satte gränser. Utifrån dessa 12 förslag har sedan de sex "bästa" valt ut av Sanja från Ungas röst och Tuuli från Ungdomsförbundet. Dessa 6 har gjorts till "t-shirts" och nu är det upp till er att bestämma vilken som är bäst. Alla de 6 t-shirtarna kan man se här intill  (de förstoras om man klickar på dem) och på Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-sida.
Det är också via deras FB-sida som man röstar genom att likea den design man tycker är snyggast. Den t-shirt design som får mest likes vinner nämligen!! 
Facebook-sidan med t-shirtarna hittar du HÄR.

Dagen avslutades sedan med en gemensam middag med italienskt tema där alla deltagarna fick en chans att lära känna varandra lite bättre :)

Stort tack till alla er som var med och gjorde denna helg till ett minne för livet!

p.s en sammanfattning av Rebeckas workshop hittar ni som pdf här nedanför d.s

FOTON FRÅN NETWORKINGTRÄFFEN I VÄSTERÅS 

Foto: Sanja Honkanen Skoog

Rebeckas ledarskapstips på vägen

♦ Bli bra på att ta emot beröm.
♦ Bli en mästare över din egen tid.
Ingen annan kan skydda dig från att bli utbränd.
 Identifiera härskartekniker och använd motstrategier.
Lyft andra och varandra
♦ Var stolt över dina idéer och framgång.
♦ Välj dina strider, men våga också strida.
Gör mycket av sådan som får dig att må bra

Vilken t-shirt är snyggast? Du väljer!
- rösta genom att likea din favorit HÄR