SOMMARLÄGER I UPPSALA // KESÄLEIRI UPPSALASSA

2017

Sommar betyder i år igen så klart att det, för tredje året i rad, är dags för det populära sommarlägret i Uppsala!  I år är det 12-15 juni som gäller och platsen är i vanlig ordning Sunnersta kyrka. 

I år heter ledarna Anni och Josefin och på programmet återfinns en massa olika aktiviteter både inne och utomhus. Exempelvis blir det pysselworkshop där man kan göra egna armband, olika utelekar och så klart det populära bullbaket :)

Lägret avslutas i vanlig ordning med en stor sommarfest som är öppen för alla. På den visas också resultatet av vad lägerdeltagarna hittat på under veckan i form av deras egenskapade föreställning! 

Lite bilder från lägrets första dagar:

 Foto: Tuuli Uljas

2016

Förra årets succé måste så klart upprepas men i år är det inte midsommar som står i fokus utan djur, natur och miljö. I år är också lägret en vecka tidigare, den 13-17 juni. Miljön som tema innebär denna gång att alla deltagarna, totalt 15 st mellan 6-12 år, fått med sig en uppgift innan lägrets start: Att samla på sig förpackningsmaterial som blir över där hemma.  Varför det? Jo för att det under lägret både ordnas en liten skola i hur man sorterar sopor och dessutom får alla chansen att skapa returkonst utifrån materialet. En stad i alla fyra årstiders skrud blev resultatet plus en massa andra föremål såsom en drake som sprutar eld och en ansiktsmask som ser ut som en pizza. Bara fantasin satte gränserna!

Och så klart avslutades det hela med en stor sommarfest precis som förra året! Denna gång med både föreställning och vernissage av returkonstverken deltagarna gjort plus jordgubbstårta, bullar och musik! 

Lägerveckan i ett nötskal utifrån temat djur, natur och miljö:

Måndag: Djurtema i både lek och sång, "ut och plocka skräp i naturen"- stund inför sopsorteringsskolan   
Tisdag: Sopsorteringskola, projektet med att skapa med med återvinningsmaterial inleds, sångstund och utflykt till Uppsala domkyrka för att gå deras "djurvandring" med guide i kyrkan.  
Onsdag: Musik, drama och sång (inför uppvisningen på sommarfesten) och badutflykt
Torsdag: Göra klart pyssel med återvinningsmaterial, rep inför festen och idrottsdag.
Fredag: Bullbak (kanelbullar till festen) plus rep och genrep av föreställningen till fest. 

Varje dag innehåller också tid för fri lek, fikapaus, fruktstund och gemensam lunch som lagas på plats. Dessutom inleds varje dag med morgonqigong med djurtema och avslutas med att det läses en ny del ur samma saga som en följetong.

Torsdags  och fredags skoj på sommarlägret:

 Foto: Sanja Honkanen Skoog

2015

Under midsommarveckan,15 -18 juni 2015, är det full fart vid Sunnersta kyrka i Uppsala. Här pågår nämligen årets sommarläger för sverigefinska barn och unga mellan 6 -12 år. Temat för lägret är passande nog midsommar. I veckoprogrammet ingår en badutflykt, att göra en midsommarstång, skogsutflykt för att hitta blommor till midsommarstången och för att göra ett herbarium och så klart massor av utomhusaktiviteter och pyssel. Dessutom gör alla barnen en föreställning tillsammans som visas under sommarfesten som ordnas på kvällen på lägrets sista dag.  

Under sommarfesten, som är kvällen den 18 juni, bjuds det, förutom på barnens spännande teaterföreställning, på rapmusik av Extremen Kuninkaat och somriga tilltugg. Bland annat har barnen bakat bullar till alla gästerna. Dessutom blir det folkmusik och dans.  Lägerbarnen alldeles egna midsommarstång visas också upp för allmänheten dagen till ära.  
Sommarfesten är öppen och gratis för alla och passar både gammal som ung.

veckans program 2015

Måndag: Teater och musik, pysselstund med pärlplattor och teckningar och idrottstimme.
Tisdag: Skogsutflykt, göra en egen midsommarstång, påbörja arbetet med den egna föreställningen och idrottstimme. 
Onsdag: Resning och dekorering av midsommarstång, pyssel, repetition av föreställning, badutflykt och strandlekar och spel. 
Torsdag: Repetition av föreställning, bullbak, pyssel, genrep av föreställning och lägerplympiad. 

Varje dag innehåller också tid för fri lek, fikapaus, fruktstund och gemensam lunch som lagas på plats. 

En vanlig tisdag på sommarlägret i bilder

Foto: Sanja Honkanen Skoog

Lägret i ett nötskal:

Ett två-språkigt läger för sverigefinska barn och unga mellan 6-12 år. I fokus står att ha roligt, umgås och lära känna varandra samtidigt som man pratar finska (och lär sig mer finska). 

De två ledarna är tvåspråkiga sverigefinska unga som vill sprida vidare sina kunskaper om det finska språket och finsk kultur till barnen och uppmuntra dem att tala finska. 

Lägret ordnas av:
Sverigefinska Ungdomsförbundet,
Svenska kyrkans finska församling i Uppsala och projektet Ungas röst. 
Sommarfesten ordnas av de ovannämda tillsammans med Uppsala kommun.