de ungas röster

- en sidoutställning till Arvet

Foto: Sanja Honkanen Skoog

Ett av de projekt som är en del av Ungas röst-Nuorten äänet är en konstutställning som heter De Ungas röster. Den visas i samband med utställningen Arvet som rest land och rike i flera år. Arvet är en utställning som bygger på intervjuer med sverigefinnar i landet. Här finns till exempel intervjuer med kocken Tommy Myllymäki och skådespelerskan Tanja Lorentzon. Mer om Arvet kan du läsa här. 

De ungas röster är en sidoutställning till Arvet. På de orter där Arvet ska visas kan man välja att inkludera denna del som ger utställningen en lokal prägel och aktiverar sverigefinska barn och unga på orten att skapa kring ett och samma tema samt ger dem en unik möjlighet att få ställa ut sin verk för publik. 
Mer information om vad utställningen De Ungas röster innebär hittar du här nedanför. 

UNGAS RÖSTER PÅ RUNDRADIOMUSEET I MOTALA

Lördagen den 3 juni invigdes Arvet med de Ungas röster på Rundradiomuseet strax utanför centrala Motala. Att utställningen visas här i sommar är en del av kommunens firandet av Finland 100 år.  

Förutom utställningens vanliga presentationen av andra och tredje generationens sverigefinnar i form av intervjuer på roll-ups, finns här även verk av elever från Fria Internmilia skolan i Motala som antingen tolkat temat Mitt Finland eller hur det är att stå med en fot i varsin kultur (beroende på elevens egen bakgrund).   
Rektorn Riitta Paananen från Fria Internmilia skolan var också den som invigide utställningen.

Utställningen går att se mellan den 3 juni och 2 september 2017 och mer om den och Rundradiomuseet kan du läsa HÄR och på museets Facebook-sida HÄR
Här nedanför hittar du bilder från inviningen och barnens verk. 
Om utställningen kan du också läsa i tidningen MVT som besökte invigningen. Du hittar artikeln på deras hemsida HÄR. 

BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN DE UNGAS RÖSTER på rundradio museet i motala

Foto: Thelma Vuonokari

UNGAS RÖSTER PÅ TORNEDALENS MUSEUM

Sommarens utställning på Tornedalens museum är ingen mindre än vandringsutställningen Arvet med sidoutställningen De Ungas röster där elever från Språkskolan skapat kring temat Mitt Finland. Utställningen kommer att stå hela sommaren: från den 23 maj till den 13 augusti 2017. 
Läs mer om museet på deras Facebook HÄR.

Utställningens invigning den 23 maj innehöll en massa olika program. Bengt Westman, ordförande i barn- och ungdomsnämnden inledde, Sverigefinländarnas arkivs chef Erkki Vuonokari talade och eleverna från Språkskolan som varit med och gjort verk till De ungas röster utställningen berättade om den. Dessutom sjöng språkskolans årskurs 3 elever.  Bilder från invigningen hittar du här nedanför. 

BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN DE UNGAS RÖSTER på tornedalens museum

Foto: Thelma Vuonokari

UNGAS RÖSTER I SÖDERTÄLJE

Lördagen den 23 april 2016 invigdes Arvet med de Ungas röster i Södertälje i samband med det stora evenemanget Vår i luften. Utställningen visas på Stadshuset i Södertälje.

På denna utställning, som visas i två veckor, är det barn från Sverigefinska förskolan i Södertälje och elever från Stålhamraskolan som skapat kring temat Mitt Finland. Hur deras tankar gått kring temat kan ni se på bilderna här nedan.

Under Vår i luften direktsändes också Sisuradios stora musiktävling Musalistas final. Om hur det gick där och bilder från evenemanget hittar du HÄR.

BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN DE UNGAS RÖSTER I SÖDERTÄLJE

Foto: Thelma Vuonokari

UNGAS RÖSTER I OXELÖSUND

En artikel i Södermanlands nyheter om utställningen En artikel i Södermanlands nyheter om utställningen

På Sverigefinnarnas dag, den 24 februari 2016, invigdes Arvet med de Ungas röster på Oxelösunds bibliotek i All-aktivitetshuset Koordinaten.  
Förutom traditionella Arvet fanns det flera olika lokala inslag.

Bland annat kan man läsa lång en intervju med tre generationer Kantokoski (morfar, dotter och son) om deras liv i Oxelösund. Helen Kantokoski Kviby som är med i den intervjun, intervjuades även av Södermanlands nyheter i samband med invigningen av utställningen.  

Till sidouställningen De ungas röster har modersmålselever i finska och barn som går i kyrkans finskspråkiga grupper tillsammans skapat egna verk utifrån temat Mitt Finland.  Här nedanför ser ni några exempel på sådana verk.

Bilder från arvet och de ungas röster i oxelösund

Foto: Thelma Vuonokari

UNGAS RÖSTER PÅ VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Den 13 juni 2015 slogs dörrarna upp för Arvet med de ungas röster på Västmanlands läns museum i Västerås.  Denna gång är det en väldigt speciellt utställning som möter besökaren. Här finns de klassiska roll-upsen med välkända sverigefinnar men också så mycket mer. På väggarna hänger konstnären Anton Wiraeus bastuskyltar och målningar sida vid sida med verk skapade av barn och unga i från flera av Västmanlands läns förvaltningskommuner för finska. På en vägg finns förskolebarnens tolkningar av "Mitt Finland", på en annan finns texter skrivna av unga och kollage med "finska bilder" gjorde av barn. Dessutom kan man läsa intervjuer som rör identitet gjorda av unga. En chans att stifta bekantskap med länets koordinatorer för finska kan man också få - här finns personliga intervjuer med dem.  

Under invigningen den 13 juni talade Finlands honorärkonsul i Västerås, Martin Bergh
och Päivi Hällström som gett ut sångboken Små, små visor- Pikku, pikku lauluja, höll en sångstund. Under dagen visades även den animerade filmen Turilas och Jäärä- Ture och Jerry. 

Mer om utställningen kan du läsa på Västmanlands läns museums hemsida som du hittar HÄR

Utställningen visas mellan den 13 juni och 6 september 2015. 

Bilder från utställningen Arvet på västmanlands läns museum

UNGAS RÖSTER PÅ ENKÖPINGS MUSEUM

Den 14 februari 2015 öppnade för första gången utställningen Ungas röster på Enköpings museum.  Ungas röster är en sidoutställning till Arvet där barn och unga skapar utifrån tanken om sin sverigefinska identitet. I Enköping är det alla de totalt 63 barn i åldern 6 till 16 år som varit med och skapa på sina modersmålstimmar i finska.  Tillsammans med modersmålsläraren Anna-Mari Ojutkangas Hedlund har de gjort en stor tavla som heter "Min resa till Finland/Matkani suomeen" och dessutom gjort två tidningar som de kallar Makkarapottu. I den ena av dem har också de elever som läser romani varit med. Här nedan kan du se lite bilder från själva utställningen, med de ungas röster i fokus. 

Mer om Enköpings museum kan du läsa här eller på deras Facebooksida som du hittar här.

Här kan du läsa vad tidningen EnaBo skrev om utställningen.

Här kan du se utställningen
ARVET - DE UNGAS RÖSTER


Enköpings museum
Från och med den 14 februari 2015 och en månad framåt.

Västmanlands läns museum:
Från och med 13 juni 2015 till den 6 september 2015.

Oxelösund, Koordinaten:
Från och med den 24 februari 2016 till den 20 mars 2016.

• Södertälje
Från och med den 23 april 2016 och två veckor framåt. 

Haparanda, Tornedalens museun: 
Från och med den 23 maj 2017 till den 14 augusti 2017. 


Motala, Rundadiomuseet
Från och med den 3 juni 2017 till den 2 september 2017.

Sundsvall, Kulturmagasinet:
Från och med den 29 september 2017 och tre veckor framåt.

Norrköping, Stadsbiblioteket:
Från och med den 4 oktober 2017 till den 31 oktober 2017..

 
  • Sandviken, Kulturcentrum

Från och med den 13 november 2017 till och med den 10 februari 2018.

Eskilstuna, Stadsmuseet:
Från och med den 24 november 2017 till och med den 25 februari 2018. 

bilder från utställningen ungas röst i enköping