augusti 2015

Fler sökande till finska kurserna vid stockholms universitet

skärmdump SVT Uutiset skärmdump SVT Uutiset

13.08.2015
I SVT:s finska nyheter berättas det att antalet sökande till kurser i finska vid Stockholms universitet ökat i år jämfört med förra året.
Till missa kurser har antalet sökande dubblerats. Till utbildningen som ämneslärare i finska har det i år sökt 10 elever varav fem kommer att inleda sina studier nu hösten 2015. 

Hela nyheten kan du läsa HÄR (på finska)

Sverigefinskt på Kulturkalaset i Göteborg

skärmdump: goteborgskulturkalas.se skärmdump: goteborgskulturkalas.se

11.08.2015
Mellan den 11 och 16 augusti pågår Kulturkalaset i Göteborg. I det fullspäckade programmet kan man hitta en hel del sverigefinskt och finskt. Bland annat uppträder Markus Krunegård och Timo Räisänen (med Gothenburg Wind orchestra) och Månskensorkester.  
Konsert med finska Da Capo kören bjuds det också på, likaså författarsamtal med Asko Sahlberg.   Finsk bio blir det också. Mielensäpahoitaja visas den 13.8 på Stadsbiblioteket. 
Hela programmet hittar du HÄR:

kulturfestivalen axevallan kesä den 14-16 augusti

11.08.2015
På fredag inleds den sverigefinska kulturfestivalen Axevallan Kesä/Axevalla Sommar på Axevalla folkhögskola. 
Sommarfestivalen pågår hela helgen och erbjuder en rad olika programpunkter. 
Unga sverigefinnar har i år en egen programpunkt på lördag klockan 18.30, där man som ung sverigefinne får dela med sig av sina tankar och erfarenheter. 

Programmet för hela festivalen ser du här i miniatyr (om du klickar på bilden så förstoras den). Programmet hittar du också genom att HÄR
Axevallan kesä ordnas av RSKL - Ruotsinsuomalainen keskusliito

Nätverk för unga sverigefinnar i enköping

10.08.2015
Under sommaren har den unga sverigefinnen Samir Hossein, sommarjobbat på Enköpings kommun med att kartlägga Unga sverigefinnar i Enköping och vad de är intresserade av.

Det finns också en egen facebook-sida för alla er unga sverigefinnar i Enköping :) 

juni 2015

Sverigefinskt på cityfestivalen i Västerås!

22.06.2015
Mitt under Västerås Cityfestival, ordnas det Sverigefinska torget. En hel dag med allt möjligt sverigefinskt såsom konsert med Markus Krungegård, rap av Jesse Piisinen, Stand-up av Janne Westerlund och konstbastu med kreativ workshop. 
Dagen avslutas med ett av Europas ledande Oi-punkband Perkele från Göteborg, och har spelat utsålda gig bland annat i Tyskland, Tjeckien, Spanien
Dessutom finns det både karaoke-café, barnunderhållning och ett torg där olika sverigefinska organisationer berättar om sin verksamhet. 

Klockan 12 lördagen den 12 juni går startskottet till denna sverigefinska dag.
Platsen är Stora Torget i Västerås och dagen ordnas av Västerås & Co och Västmanlands sex förvaltningsområden för finska. 

sommarfest i uppsala - Kesäjuhlat uppsalassa

15.06.2015
Den 18 juni, firas midsommar lite i förväg i Uppsala. På torsdag klockan 16 inleds nämligen årets sommarfest i Uppsala.

Platsen är Sunnersta kyrka och det bjuds på bland annat en föreställning gjord av barnen som deltagit i sommarlägret, rapmusik av Extremen Kunkinkaat och somriga tilltugg. Dessutom blir det folkmusik och dans.
Lägerbarnen har också gjort en alldeles egen midsommarstång dagen till ära. (bilder från lägret hittar du HÄR)

Sommarfesten arrangeras av: Svenska Kyrkan, Sverigefinska ungdomsförbundet, Uppsala kommun och projektet Ungas röst/Nuorten Äänet.

Nu kan du se arvet på västmanlandsläns museum

Foto: Sanja Honkanen Skoog Foto: Sanja Honkanen Skoog
15.06.2015
Nu har den stora utställningen Arvet med de ungas röster öppnat på Västmanlands läns museum. Här på fotot ser några bidragen till delen de ungas röster. Alla barn och ungas verk har skapats utifrån temat Mitt Finland. Bilderna på fotot är skapade av förskolebarn i Västerås och här finns det båtar, våningsängar från båtarna, bastur och andra saker som barnen förknippar med Finland.
 HÄR kan du läsa mer och se fler bilder

Följ med hem till obi i ur-programmet välja väg

03.06.2015
UR, Utbildningsradion, har en serie som heter att Välja Väg. I den skildras minoritetsunga i Sverige. En av dem är  19-åriga sverigefinnen Obi från Akalla.

Så här skriver UR om programmet:
” Obi är 19 år och bor i Akalla med sin familj. Hans pappa är från Nigeria och hans mamma Jaana kommer från Finland. Hon flyttade till Sverige och har skapat ett bra liv för sin familj. Nu hoppas hon att Obi ska studera vidare på högskolan efter att han har tagit studenten. Men Obi har helt andra framtidsplaner, han drömmer om att bli fotbollsproffs och rappare. Vi får följa en ny generation sverigefinnars tankar och funderingar. ” Programmet kan du se HÄR

Ny rapport slår fast att unga vet lite om landets minoriteter

03.06.2015 
Språkrådet, Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget slår i en ny rapport fast att unga i Sverige fortfarande är dåliga på att känna till minoriteterna i landet men att är alltmer positiva till att samhället skyddar och bevarar de nationella minoritetsspråken. Rapporten rör allmänhetens kunskap om och attityder till de nationella minoriteterna och bevarandet av de nationella minoriteternas språk och kultur. 

Så här skrivs det i rapportens sammanfattning: 
"Språkrådets, Länsstyrelsen i Stockholms och Sametingets undersökning om nationella minoriteter 2015 visar att en stor del av befolkningen i Sverige fortfarande inte känner till de nationella minoriteterna och de nationella minoritetsspråken. Bara 66 procent kan nämna någon av de fem minoriteterna, och 65 procent något av de nationella minoritetsspråken. Det innebär att var tredje person i Sverige inte kan nämna någon nationell minoritet eller nationellt minoritetsspråk. Inte ens var tredje person i Sverige vet t.ex. att finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige.

Kännedomen om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken har minskat något i alla åldersgrupper sedan den förra mätningen 2010, med undantag för den yngsta gruppen (15–29 år) där kännedomen ökar något.
Samer och samiska är den minoritet och det språk flest känner till, runt 60 procent. Därefter kommer romer/romska och sverigefinnar/finska. De minst kända minoriteterna och språken är tornedalingar/meänkieli och judar/jiddisch som bara runt 12–17 procent av befolkningen kan nämna.

Unga personer har alltså sämre kunskap om minoriteterna än äldre, men har samtidigt ökat sin kunskap något sedan den förra mätningen 2010. När det gäller jiddisch var det fler bland dem som är yngre än 30 år än i de äldre åldersgrupperna som visste att språket är ett nationellt minoritetsspråk. " (s.21)

Hela rapporten kan läsa här:

Snart öppnar årets stora utställning i Västerås!

01.06.2015
Den 13 juni öppnar Arvet -en utställning om en ny generation på Västmanlands läns museum. Men det är inte den "vanliga" Arvet besökarna får se denna gång utan vid sidan av de alla intervjuerna finns här verka av barn och unga från hela Västmanlands län. Dessutom visas det filmer och alla barn har en egen pysselhörna de kan besöka för att rita och läsa sagoböcker på finska och svenska,

Den 13 juni klockan 13 invigs utställningen med pompa och ståt (vad sägs som finska snittar, sångstund, invigningstal etc.). Missa in det!  Men skulle du av någon anledning inte kunna komma då, misströsta inte, utställningen pågår till den 6 septemer. Och du, det är gratis inträde till den :)
Läs mer här

maj 2015

Kom på läger till finland i sommar :)

21.05.2015
Check out vad som händer på andra sidan Östersjön i sommar. Ett tvåspråkigt musikläger ordnas av musikföreningen Komp. Så är du mellan 14-18 år kanske det här är något för dig.
Så vad händer där?

Det här hälsar arrangörerna:

"Är dina sommarplaner ännu öppna? Kom på ett kreativt musikläger i Finland och lär känna nya vänner att göra musik med! KOMP! rf ordnar ett tvåspråkigt musikläger den 22-29.6.2015 för 14-18-åringar med deltagare också från Sverige.
Alla slags musikintresserade är välkomna, ledarna har bred erfarenhet inom många olika musikstilar och med ryms både nybörjare och längre hunna. Lägren som i år ordnas i Raseborg är tvåspråkigt svenska och finska, men du klarar dig bra även på ett språk.
Mer information och anmälan: www.musiklagretkomp.net"

Massor av unga i sverigefinska riksförbundets nya styrelse

19.05.2015
Sverigefinska riksförbundet har valt en ny styrelse och i den finns det flera under 30 år :)
Så här säger en av de unga, 29-åriga Saara Ludvigsen, i en intervju med Sisuradio:
"– Det är dags för oss i andra och tredje generationen att ta plats och påverka. Men även nyanlända sverigefinnar och de som inte längre kan finska måste inkluderas, säger Saara Ludvigsen.
– Samtidigt är det viktigt att inte skapa motsättningar mellan första och senare generationers sverigefinnar. Vi yngre kan lära oss av de äldre och tillsammans föra arbetet framåt."


 Här kan ni höra hela intervju med Saara Ludvigsen och läsa vilka som finns i den nya styrelsen. Och på finska kan du höra henne här

april 2015

succé för finntastic! – Tusen tack till alla er som kom!

Kramar från oss arrangörer! Kramar från oss arrangörer!

28.04.2015
Stort tack till alla underbara människor som bidrog till att göra Kulturnatten på Finlandsinstitutet i Stockholm till en helt fantastisk kväll. Arbetsgruppen skickar en kram till alla de 1263 personer som tittade in till A Finntastic Evening under kvällen!

En stor kram också till alla som stod för kvällens program: 
EBBA DansklubbTärähtäneet ämmät / Nutty TartsFrida AnderssonPeriferia och Pietarin Spektaakkeli och konferencier Christoffer Strandberg - ni skapade verkligen en fantastisk stämning i hela huset!

Tusen tack alla för i år och vi ses väl igen nästa år ;)

Finntastic vald av DN till en av kulturnattens höjdpunkter!

24.04.2015
Den som sett DN:s Stockholms del den 24.4 har kanske märkt en väldigt rolig sak.
A Finntastic evening som Ungas röst är med och ordnar är utsedd till en av åtta höjdpunkter under Kulturnatten i Stockholm 2015.

Och inte nog med det, även tidningen Mitt i har lyft upp Finntastic som ett ställe att besöka, likaså SVT:s kulturnyheter :)
  
Mer info hittar du HÄR

mars 2015

Veera jokirinne ny ordförande för sverigefinländarnas delegation

23.03.2015
Under Sverigefinländarnas delegations årsmöte helgen 21-22.3 valdes Veera Jokirinne till ny ordförande för delegationen. Veera Jokirinne var tidigare generalsekreterare för Sverigefinska ungdomsförbundet.  En intervju med Veera om utnämningen, gjord av SR Sisuradio, hittar du HÄR 

minoritetsarbetet går segt i landet - det slår ny rapport fast

17.03.2015
I rapporten Nationella minoriteter - minoritetspolitikens utveckling år 2014, gjord av Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget, slås det fast att utvecklingen går långsamt.
Antalet kommuner som erbjuder förskoleverksamhet och älderomsorg på minoritetsspråk har till och med minskat det senaste året. Det slås också fast att det finns en klar skillnad i hur utvecklingen gått mellan förvaltningskommunerna (som får bidrag av staten för att jobba med minoritetsfrågor) och de andra kommunerna i landet.  

Länsstyrelsen och Sametingen har studerat minoritetspolitiken i landet utifrån indikatorer inom tre olika delområden; diskriminering och utsatthet, inflytande och delaktighet samt språk och kulturell identitet och i rapporten ges också åtgärdsförslag för alla dessa tre områden. Bland annat föreslås följande: "En tydligare lagstiftning behövs för att påskynda förverkligandet av de nationella minoriteternas rättigheter. I detta arbete bör kommuner, landsting och övriga myndigheters ansvar klargöras. Genom att i lagstiftning även stärka möjligheterna för individer att utkräva sina rättigheter skulle individerna få en större möjlighet att agera när de inte får del av sina rättigheter. " Hela rapporten kan du läsa HÄR

Vill du bli lärare i finska?

16.03.2015
Visste du att man numera kan studera till lärare i finska? På Stockholms Universitet finns Ämneslärarprogrammet med inriktning mot finska modersmål för arbete i grundskolans åk 7-9. Mer information om det kan du läsa HÄR och om du tycker att det faktiskt låter som något för dig så glöm inte att söka före den 15 april via antagning.se

P.s Via antagning.se kan du också söka på finska och hitta alla kurser i finska (och program där finska ingår) som erbjuds i hela landet hösten 2015. d.s 

Sverigefinska ungdomsförbundet har fått en ny styrelse

09.03.2015
Under årsmötet söndagen den 8.3 valde Sverigefinska ungdomsförbundet en ny styrelse. 
Nuorisoliito on saanut uuden hallituksen.
Den nya styrelsen består av / Tässä on uusi hallitus: Nea Räsänen, Dennis Barvsten, Taina Helme (pj/ordförande), Kimmo Hämäläinen, Jenni Härkänen, Daniel Mertala samt Kim Holm. Läs mer HÄR

Finland har valt sitt eurovisionsbidrag

02.03.2015
Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att representera Finland i Eurovision song contest i maj. Det Helsingforsbaserade punkbandet har redan väckt stor uppmärksamhet utomlands på grund av det att alla i bandet har någon form av funktionsnedsättning.  Låten bandet vann med heter Aina mun pitää och var också med sina 1,27 minuter tävlingens kortaste låt. Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att tävla Eurovisionens första semifinal tisdagen den 19 maj i Wien. Går de vidare till final får bandet gå upp på scen igen lördagen den 23 maj. Låten kan du se och höra HÄR

februari 2015

KRAFTSAMLING I UPPSALA DEN 27 MAJ

27.02.2015
Nu ordnar Svenska kyrkan, Uppsala universitet och Sverigefinska ungdomsförbundet en dag för dig som arbetar med sverigefinska, samiska och tornedalska barn och unga. De bjuder in dig till en gratis kraftsamling för att diskutera, lära sig och knyta nya kontakter. Läs mer HÄR

Hyvää ruotsinsuomalaisten päivä!

24.02.2015
I dag den 24.2 är det Sverigefinnarnas dag :) Så i dag finns det skäl att fira lite extra. 
Dessutom kan du faktiskt dagen till ära testa hur sverigefinsk du är. 
Testet är gjort av Sisuradio och det hittar du HÄR

Arvet och ungas röster i enköping

16.02.2015
Den 14 februari öppnades utställningen Arvet, med De ungas röster, på Enköpings museum. Mer om utställningen, som pågår fram till den 14 mars, kan du läsa HÄR

networking-träff för unga i Stockholm

10.02.2015
Ungas röst arrangerade tillsammans med Sverigefinska ungdomsförbundet för första gången det härliga evenemanget Networking-träff den 6-7.2. Tack alla ni som kom! Förhoppningsvis blir det fler sådana här träffar i framtiden :)  
HÄR kan du se lite bilder som Ungdomsförbundet lagt upp på Facebook från helgen.  

Nu har projektet fått en egen hemsida

10.02.2015
Nu har projektet Ungas röst-Nuorten äänet äntligen fått en alldeles egen hemsida. Välkommen att stifta närmare bekantskap med den!