arpil 2016

Unga ordnar pop-up café på restaurangdagen i göteborg

29.04.2016
Ibland blir drömmar verklighet :) FIN I VÄST önskade att Restaurant Day (Restaurangdagen) skulle ordnas i Göteborg och vad händer, jo fantastiska föreningen Göteborgin suomalaiset nuoret startar Café Korvapuusti för en dag! Heja er!
Missa nu inte chansen att smaka på ljuvliga finska godsaker den 21 maj på Vasaplatsen!
Mer info hittar du HÄR.

p.s Kanske du också vill starta upp ett café eller en restaurang den 21 maj? Om du känner dig lite sugen, läs mer HÄR d.s

Häng med till almedalen!

28.04.2016
Sverigefinska ungdomsförbundet drar till Almedalen första veckan i juli tillsammans med Ung Minoritet och letar nu efter dig som vill följa med! 

”Ungdomsförbundet deltar i politikerveckan i Almedalen med Ung Minoritet under första veckan i juli. Vi har tre platser dit deltagande, boende, resor och mat ingår. Skicka intresseanmälan per e-post senast söndagen den 1.5.2016 till dennis.barvsten@ungfin.se. På Gotland får du lära känna unga från de olika nationella minoriteterna och fritt bestämma ditt program! Häng med, du kommer inte bli besviken!” 

Vill du vara veckans stolta sverigefinne?

27.04.2016
Du har väl inte missat att följa Instagram-kontot #stoltsverigefinne #ylpeäruotsinsuomalainen? Om du har det, börja följa det nu så får du följa med i unga sverigefinnars liv! 

För varje vecka är det en ny ung sverigefinne som bjuder på glimtar från sitt liv, sin vardag och sina funderingar kring sin sverigefinska identitet, finska språket och sina koppling till den finska kulturen.
Kanske är du nästa person att bjuda på bilder från ditt liv? :)

Om du känner dig sugen på det maila info@ungfin.se så får du kontakt med Sverigefinska ungdomsförbundet som administrerar kontot!

Nu kan du se arvet med de ungas röster i södertälje!

Några av verken. Foto: Thelma Vuonokari Några av verken. Foto: Thelma Vuonokari

26.04.2016
I lördags i samband med festen Vår i luften, invigdes Arvet med de Ungas röster på Stadshuset i Södertälje. Förutom traditionella Arvet med intervjuer med andra och tredje generationens sverigefinnar, har barn och unga i Södertälje skapat massor av fina verk utifrån temat Mitt Finland. Det är barn från sverigefinska förskolan och elever från Stålhamraskolan som fått fundera kring vad Finland betyder för dem.  Utställningen pågår under två veckor på Stadshuser, 
Mer info och bilder på barnens verk hittar du HÄR. Och om evenemanget HÄR.

Är du mellan 16-29 år? häng med på seminarium i helsingfors

26.04.2016
Är du mellan 16-29 år? Sugen på att träffa unga från hela norden? Då kanske ungdomskonferensen Sillat-Broar är något för dig! Den ordnas av Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland och är den 26-28 september på Borgbacken i Helsingfors. Temat är ungas välmående och rättigheter eller som de själva uttrycker det:
”Huvudtemat för konferensen är de ungas välmående och rättigheter. Temat granskas tvärsektoriellt från följande perspektiv; sysselsättning och företagande, utbildning, delaktighet och demokratiuppfostran, likabehandling, kultur och media, hälsa, globalisering och ojämlikhet.”

Mer info om konferensen och hur man anmäler sig hittar du HÄR.
Sista anmälningsdag är förlängt till den 1.5.2016.

stort tack till alla finntastic-besökare i stockholm och göteborg!

Så här på G var ett gäng av oss vi innan kvällen i Stockholm drog igång! Foto: Tuuli Uljas/Sverigefinska ungdomsförbundet Så här på G var ett gäng av oss vi innan kvällen i Stockholm drog igång! Foto: Tuuli Uljas/Sverigefinska ungdomsförbundet

25.04.2016
Stort tack till alla er som kom och förgyllde A Finntastic Evening i Göteborg i fredags och i Stockholm i lördags!
Tack för att ni kom och var med och skapade en helt underbar stämning fylld av glädje! Bilder från kvällen hittar ni HÄR

Stort tack också tilll alla våra fantastiska artister! 
I Stockholm den 23.4: Sonja SkibdahlIiris Viljanen, HorsefaceCityman & The Hearing och Teemu Keisteri som alla bjöd på en härlig fiilis! Tack också till Anton Wiraeus för alla coola graffiti konstverk och skyltar som fanns på plan 3 på Finlandsinstitutet och till Teemu Järvi Illustrations för tatueringarna och de fina djurillustrationerna som så många ville ha (barn som vuxna) och älskade!  Tack också till Ville Andersson och hans fina utställning som hade vernissage denna kväll. Och missade du själva kvällen så kan du i alla fall se Villes konst som är på plats i Finlandsinstitutets galleri fram till den 4 juni!. 

I Göteborg den 22.4: Tack till Iiris Viljanen för ljuvlig sång och pianospel som fyllde hela Oceanen till den bredd att de var tvungna att stänga dörrarna under 20 minuter eftersom det inte fick plats fler! Tack också till Cityman & The Hearing som fick hela Oceanen att dansa loss till deras elektropop! och så klart tack till härlig DJ Natri som bjöd på en härlig mix av finskt och internationellt mellan akterna!

Hoppas vi ses igen nästa år!

Brister i barns rätt till sitt modersmål - det visar ny rapport

22.04.2016
Länsstyrelsens årliga rapport om hur lagen om de fem nationella minoriteternas rättigheter efterlevs överlämnades i dagarna till regeringen. I år är det barns rätt till sitt nationella minoritetsspråk i kommunala förskolor, förskoleklasser och skolor har studerats djupare. Rapporten visar att minoritetsarbetet fortfarande behöver göra stora insatser för att nå önskat resultat. Man har i rapporten också identifierat både brister och utmaningar, särskilt i de kommuner som inte är ett förvaltningsområde. 
"Vi kan se att förvaltningsområden är en framgångsfaktor när det gäller barnens rätt till sitt nationella minoritetsspråk. Kommuner som ingår i ett förvaltningsområde har kommit en längre bit på väg med att erbjuda  modersmål i förskolan och förskoleklassen samt modersmålsundervisning i skolan, men både inom och utanför förvaltningsområdena krävs fortfarande stora insatser för att rättigheterna ska kunna tillgodoses fullt ut", säger Sophie Lidstone, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Rapporten som PDF hittar du här nedanför. Du når även rapporten genom att klicka på bilden ovan. Mer info om själva rapporten hittar du HÄR.

Möt ella - en aktiv sverigefinsk ung som kämpar för att påverka!

22.04.2016
Möt coola Ella Turta som bor i Göteborg och häromdagen var gäst i Kohtauspaikka i Sveriges Radio Sisuradio. Ella är med i styrelsen i Göteborgin suomalaiset nuoret och i Sverigefinska ungdomsförbundet. Dessutom är hon med och ordnar A Finntastic Evening på Oceanen i Göteborg ikväll den 22 april där fantastiska Iiris Viljanen och Cityman uppträder!

Hör Ella berätta om sig själv, sina studier och hur det är att vara med i ungdomsförbundet. Dessutom berättar hon såklart om hur det är att arrangera Finntastic. Lyssna HÄR.

FIN i Väst är den Nya satsningen på sverigefinska unga i västra götaland!

21.04.2016
Nu har den nya kultursatsningen på sverigefinska unga i Västra Götaland fått ett namn: FIN i Väst! Dessutom har de tre kulturlotsarna skapat en hemsidan som ni hittar HÄR och en Facebook-sida HÄR (ni når den också genom att klicka på bilden här intill) → 

Och så här beskriver de själva sitt projekt:
”FIN I VÄST är en nystartad satsning som fokuserar i ungdomar och föräldrar med unga barn som har finska rötter. Vårt huvudsyfte är att skapa nätverk och kulturevenemang i Västra Götalandsregion med sverigefinska och finska tema. Vi strävar också efter att alltid ha all kommunikation på svenska och finska, så du kan hänga med oavsett vilket språk du är mest bekväm med! Hör gärna av dig till oss på info@finivast.se om du har frågor, idéer eller önskemål!” 

sommarläger med sommartema i Uppsala i juni

20.04.2016
Den 13-17 juni ordnas det ett roligt sommardagläger i Uppsala för barn mellan 6-12 år. Att ha roligt tillsammans är ledordet för detta läger där det bjuds på pyssel, badutflykt, skapandet av teaterföreställning och mycket mycket mer.

Sista dagen, fredagen den 17 juni, ordnas det också en stor sommarfest som är öppen för alla. På den visas bland annat den föreställning som görs under lägret.
Festen pågår mellan kl 16-18.

Arrangör är Sverigefinska ungdomsförbundet, Ungas röst och det finska församlingsarbetet i Uppsala.  Mer info om lägret och hur man anmäler sig hittar du i bilden här intill 

minoriteterna saknas i skolans historieböcker - trots att de ska nämnas där

20.04.2016
SVT Uutisets granskning visar att det finns stora brister i skolböckernas skildring av de nationella minoriteterna. Bara två av fyra historieböcker för högstadiet nämner minoriteterna och deras speciella ställning. Detta trots att de enligt läroplanen ska ingå i undervisningen. Hela reportaget och granskningen hittar du HÄR. Du når den också genom att klicka på bilden här intill. 

sverigefinska aktörer nominerade till minoritetsspråkspriset 2016!

19.04.2016
Nu kan man läsa vilka som är nominerade till Minoritetsspråkspriset 2016 och på listan hittar man flera sverigefinska aktörer såsom Sverigefinska ungdomsförbundet, Språkpaketet (av Sverigefinska ungdomsförbundet) och Sverigefinska Riksförbundet- Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto.

Vinnaren koras den 28 april och priset delas ut av Institutet för Språk och folkminnen.
Priset delades ut för första gången år 2012.  
Listan hittar du på minoritet.se HÄR och mer om priset hittar du HÄR

jazz + dans = sant på uusiteatteri den 28 april

19.04.2016
Torsdagen den 28 april äntrar den finländska jazzvokalisten och tonsättaren Sanna Ruohoniemi scenen på Uusiteatteri tillsammans med band och dansare och bjuder på konserten "Ut ur skuggan in i ljuset".  Konserten kombinerar de två konstformerna: jazzmusik och dans och inspirationen har Sanna Ruohoniemi hämtat ur livets skuggor och ljuspunkter. 

Konserten är ett samarbete mellan jazzsångerskan Sanna Ruohoniemi, 
dansarna Tove Brunberg och Anna Ehnberg samt musikerna Andy Yeo, 
gitarr, Simon Andersson, slagverk och David Bennet, saxofon.

Konserten börjar klockan 19 och är på UusiTeatteri, Hälsingegatan 3, vid Vasaparken i Stockholm. 
Mer info hittar du HÄR 

Hur snackar man i finland idag?- Det har finnomani tagit reda på

Maija Waris och Lina Puranen i Finnomani. Foto: Sebastian Paco  Dahlstrand. Maija Waris och Lina Puranen i Finnomani. Foto: Sebastian Paco Dahlstrand.

18.04.2016
I sista avsnittet av serien Finnomani (som sändes den 17.4) drar Maija och Lina till Finland för att lära sig finska....eller tja de kan finska men Maija tycker Lina borde lära sig lite mer "nya ord" så hon har ordnat en slangordsspråkskola för Lina. Lärare är den finska hiphoplegenden Asa Masa och komikern Fatih Ahmed. Dessutom bjuder programmet på stand-up med världens roligaste man, Ismo Leikola och en träff med Milla Paloniemi, skaparen av Kirioileva siili, den svärande igelkotten.

Programmet kan du se HÄR och mer om Finnomani kan du läsa på deras Facebook-sida som du hittar HÄR.

Sverigefinsk vårfest i Södertälje i helgen!

18.04.2016
lördag den 23 april med start kl 14 ordnas det en stor sverigefinsk vårfest i Södertälje som heter Vårfest i luften. Dagen bjuder på en rad av olika aktiviteter och fantastisk underhållning bland annat så direktsänds Finalen i SR Sisuradios Musalistas tävling för sverigefinsk musik från Stadshuset (mer om den HÄR) och utställningen Arvet med de Ungas röster invigs. Från Finland kommer sånggruppen Virtuoso och sångerskan Marita Taavitsainen till festen, orkestern under ledning av Micke Kankaanpää (känd för produktioner åt TV4) spelar och kören Pohjantähdet sjunger.

Dessutom som bjuds det på musik av Elina Heed, Walde AhlgrenMikael Palmroth och Terno Hagert, dans av Finska kulturklubbens seniordansare och teater av teatergruppen Tuikku. Mer info hittar du HÄR

Nu har nyköping och oxelösund fått en egen sverigefinsk ungdomsförening

Foto från Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-sida Foto från Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-sida

15.04.2016

Nu finns det en ny sverigefinsk ungdomsförening i Nyköping-Oxelösund och den heter kort och gott Nyköping-Oxelösunds Sverigefinska Unga och är en del av Sverigefinska ungdomsförbundet.


Så är du en av många unga i Nyköping eller Oxelösund med finska rötter kanske detta är föreningen för dig? Det är dessutom helt gratis att vara medlem :)
Mer information om föreningen hittar du HÄR.

P.s Du vet väl om att, om du bor på en ort där det inte finns någon sverigefinsk ungdomsförening, så är det fritt fram att grunda en. Och det är faktiskt inte så svårt som det låter. Dessutom hjälper gärna Sverigefinska ungdomsförbundet till och berättar hur man gör och stöttar er i arbetet. Så är du sugen på att grunda en, skicka iväg ett mail till info@ungfin.se så får du reda på mer. Funderar du på om det finns en förening på din ort, kolla HÄR så vet du var de finns idag D.s

Teaterläger för barn i uppsala i augusti!

14.04.2016
Den 8-12 augusti är det dags för det populära sommarlägret med teatertema i Uppsala igen!
Som lägerledare ses två välbekanta ansikten från tidigare, nämligen Heini Vahtera och Suvi Kanniainen från Åbo konstakademi som också har Tuulia Lindholm till sin hjälp. 
På programmet står roliga sommaraktiviteter och såklart skapandet av en teaterföreställning! I den föreställningen (som skrivs under lägret) har alla deltagare chansen att få spela sin drömkaraktär eller figur för i den här pjäsen ryms alla med!  

Lägret är ett dagläger och pågår måndag till fredag mellan 9-15 på Fyrisgården i Uppsala. 
Arrangör är Suomikoulu i Uppsala och Rusukki. Mer info om lägret, kostnad och anmälan hittar du HÄR.
Sista anmälningsdag är den 15 maj.

årets unga konstnär i Finland, ville Andersson, visas i Stockholm

13.04.2016 uppdaterad 30.5.2016
Utställningen med Ville Andersson är förlängd fram till midsommar på grund av stort intresse! 

Ville Andersson utsågs till Årets unga konstnär 2015 i Finland. Nu visas han för första gången i Sverige. Utställningen, som är i Finlandsinstitutets galleri, visar ett urval ur Anderssons konstnärskap efter år 2012 då han utexaminerade från Bildkonstakademin i Helsingfors. I fokus står hans iscensatta, dramatiska fotografier men utställningen innehåller även teckningar och målningar. Samtidigt ställer Ville Andersson också ut på konstmässan Market Art Fair i Stockholm.

Utställningen invigs den 23 april kl. 18 i samband med A Finntastic Evening och Kulturnatt Stockholm av Berndt Arell som är överintendent på Nationalmuseum.
Utställningen visas 26 april till 4 juni 2016. Mer info om utställningen hittar du HÄR och om Ville Andersson HÄR.

Stockholmare - nu finns språkpaketet på din närmaste bvc!

12.04.2016 uppdaterad 01.07.2016
Se hit alla nyblivna finska (och samiska) småbarnsföräldrar i Stockholm! Nu finns Språkpaketet på din BVC! Paketet har i dagarna skickats ut till alla BVC-mottagningar i Stockholms län.
Så nu är det bara att fråga efter Språkpaketet där så får du ta del av det fullspäckade informations-och inspirationspaketet som Sverigefinska ungdomsförbundet tagit fram.
Mer information hittar du HÄR.

Och för er som inte bor i Stockholms län: Många förvaltningskommuner har beställt hem språkpaketet så det lönar sig att kontakta sin egen förvaltningskommun och fråga om det! HÄR hittar du en lista på landets förvaltningskommuner och länkar till deras finska sidor och HÄR hittar du mer info om Språkpaketet.

Idéerna har flödat i Brännö i helgen där unga från Västra Götaland samlats

Här är nästan hela gruppen som var i Brännö. Foto av RSNSFU. Här är nästan hela gruppen som var i Brännö. Foto av RSNSFU.

11.04.2016
Nu i helgen var Ungas röst, Sverigefinska ungdomsförbundet, RSKL, medlemmar från Göteborgs finska unga, GSN och de tre nya kulturlotsarna i Västra Götalandsregionen på Brännö i Göteborgs skärgård för att umgås och utbyta idéer och viktigast av allt: fundera på vad allt vi kan göra tillsammans.  En mycket givande helg med massor av idéer som ni kommer att få läsa mer om här. Och bilder från helgen hittar ni på Sverigefinska ungdomsförbundets Instagram HÄR och på GSN:s instagram HÄR

nu är de nya kulturlotsarna valda- möt dem i en intervju här!

08.04.2014
Låt oss introducera:
De nya kulturlotsarna i Västra Götalandsregionen.
Trion Martta Partio, Raisa Pennanen och Mira Autio har precis börjat jobba med och för sverigefinska unga (och minoriteten sverigefinnar) här i regionen.  Heja er!
Möt dem i en intervju med SR Sisuradio HÄR. 

Finntastic intar göteborg och majorna den 22 april!

08.04.2016
Se hit alla Göteborgare (och alla ni som bor i orter här nära). Fredagen den 22 april är det dags för det första Finntastic någonsin i Göteborg och det på Kulturhus Oceanen i Majorna! På scen Iiris Viljanen och Cityman+ The Hearing. Ni hör ju, det här är ju en kväll man absolut inte kan missa!
Mer info om kvällen hittar ni HÄR.

Dagen efter, den 23 april, är det sedan dags för den stora A Finntastic Evening kvällen (i samband med Kulturnatt Stockholm) i Stockholm. Hit kommer också Iiris Viljanen och Cityman + The Hearing och många fler.
Här blir det dessutom vernissage med ville Andersson, teater med Uusiteatteri, graffitti och konstworkshop med Teemu Keister. Mer info om den hittar du HÄR.

Ungas röst har också samlat all info om båda kvällarna på en egen sida. Den hittar du HÄR

I novellen farfar gör Tove folkesson upp med sin bakgrund

07.04.2016
I går sändes radionovellen "Farfar" av författaren Tove Folkesson i uppläsning av skådespelaren Lo Kauppi. I den starka novellen försöker hon återskapa sin finska farfar somm hon aldrig lärde känna och samtidigt närma sig själv, sin bakgrund och sin egen historia. Och så vreden, för det finns mycket vrede, säger Tove Folkesson i en intervju med Sisuradio. En vrede som vandrat i generationer och också ett förakt mot det svenska "svenssonlivet" som hon vuxit upp med. 

"Det finns rottrådar som jag saknar. Fina linjer som sträcker sig tillbaka i tiden, som ett avlägset läte, något i utkanten som skäller. Jag står stadigt, gräver ned mig, men vinglar och välter så lätt. Farfars porträtt på hyllan påminner mig om det. Hans många rynkor. Att jag inte vet vad som finns i dem." ( ur novellen Farfar av Tove Folkesson)

Novellen "Farfar" i uppläsning av Lo Kauppi hittar du HÄR
Intervju med Tove Folkesson i Sisuradio om novellen hittar du HÄR (på svenska) och HÄR (skriven på finska)

Nyköping och oxelösunds unga - nu ordnas det ungdomscafé för er!

06.04.2016
Är du en av alla dem i Nyköping eller Oxelösund som har sverigefinsk bakgrund? Är du under 30 år? Då kan du hänga med på sverigefinskt ungdomscafé torsdagen den 14 april klockan 17!
Träff är på Nyköpings bussterminal för att sedan tillsammans gå till ett närliggande café. 

Ungdomscaféet ordnas av Nyköping-Oxelösunds Sverigefinska Unga som vill starta en förening för unga där man kan lära sig finska, umgås och ha kul tillsammans men också lära känna nya andra sverigefinska unga eller som de själva uttrycker det:
”Är du en av de drygt 6 400 personer med sverigefinsk bakgrund i Nyköping och Oxelösund? Kan du finska och vill träffa fler finskspråkiga? Eller är du en av de många som inte har fått lära dig språket och vill lära dig? Vi startar en förening av unga för unga där vi kan lära oss finska, kan umgås och ha kul men också hitta nya vänner.
Häng med och bilda vår förening och ta en fika med oss - och träffa andra som du! Vi vänder oss till personer under 30 år (med målgrupp 6-25 år). Ungdomsförbundet står för fikan, så ta med ett glatt humör!”
Bakom satsningen finns också Sverigefinska ungdomsförbundet som bjuder på fikat :)

Nyköping-Oxelösunds Sverigefinska Unga har en egen Facebook-sida. Den hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden här ovanför). Mer info om ungdomscaféet hittar du på deras Facebook-event HÄR.

Dennis och matleena berättar om ungdomsförbundets planer för framtiden

05.04.2016
Dennis Barvsten (ordförande) och Matleena Siipola (styrelsemedlem) från Sverigefinska ungdomsförbundet besökte SR Sisuradio och programmet Iltapäivä igår och berättade om vad de vill satsa på i år och vad de önskar att det fanns mer av för sverigefinska unga! Och de lovade att satsa på att nå ännu fler sverigefinska unga och samarbeta er med de sverigefinska skolorna. 
Heja er!

Intervjun hittar du HÄR 
(du når den också genom att klicka på bilden här ovanför)

sheriffi x guidar dig till sverigefinsk popkultur

04.04.2016
Vill du veta vilka band som är heta just nu? Vad som spelas på landet scener eller visa på teve? eller kanske få reda på vilka kändisar som har sverigefinsk bakgrund? Då kanske Sheriffi X kan hjälpa dig. 
Nätportalen Sheriffi X  har nämligen tagit på sig uppdraget som spridare av sverigefinsk popkultur eller som de själva uttrycker det:  ”Sheriffi X  är en helt ny nätportal under parollen: popkultur på sverigefinska! Portalen är ett samarbete mellan projektet Finska nu och kulturtidskriften Sheriffis skapare.  Sheriffi X har två huvudsyften: att verka som en identitetsstärkande samlingsplats för sverigefinnar och att agera som en informativ samlingsplats för sverigefinnar och svenskar som vill ta del av sverigefinsk populärkultur i Sverige.”

Sheriffi X hittar du HÄR och deras Facebook-sida når du HÄR.

Sommarläger på finska för barn och unga mellan 7-15 år

01.04.2016
Hur vet man att sommaren närmar sig? Jo, det börjar dyka upp information som sommarläger för sverigefinska barn och unga. Så som RSKL:s läger för barn och unga mellan 7-15 år.

Lägret ordnas på Axevalla folkhögskola den 18-23 juni och på programmet står simning, bastubad, idrottsaktiviteter, tygtryckning, teater, lägerolympiad, disco och ett besök på Skara sommarland. 
Lägret är på finska, med syftet att stärka deltagarnas finska, men vid behov talas det självklart även svenska.
Det ordnas också gemensam transport från Stockholm till lägret. 

Mer info om lägret och dess program, deltagaravgift, anmälan och annat hittar du HÄR.  
Sista anmälningsdag är den 20 maj.