augusti 2016

Ny finska filmer - nu på en bio nära dig

31.08.2016 uppdateras 5.9.2016
Höst betyder inte bara vackra färger på träden och en natur i förändring. Det betyder också att Ny finsk film ger sig ut på turné i landet! Filmhösten innhåller Love Records, Jätten, 2 nätter till morgon och Med en mördares ansikte.
Häng med på allt det senaste gällande Ny finsk film-turnén genom att kolla in deras Facebook-sida som du hittar HÄR.
Hela filmturnén med alla filmer, platser, datum och tider finns också som en pdf att ladda ner från Finlandsinstitutets hemsida. Den hittar du HÄR.

Bio Roy i Göteborg visar filmerna under rubriken Finska torsdagar och de inleder hösten med 2 nätter till morgon den 22 september. Sista filmen ut är Jätten i december. 
Läs mer om hösten filmer HÄR.

Zita I Stockholm inleds den finska filmösten med Love Records den 8 september. Och inte nog med det, utan före filmvisningen ordnas det en After-work spelning med Sanna Ruohoniemi på Finlandsinstitutet. Man kan med andra ord få en kväll fylld med både musik och film på en och samma gång :) Konserten är dessutom gratis. Läs mer HÄR

Lagom mycket finsk - ny UR-serie i SVT om sverigefinnar

30.08.2016
Den 14 september kl 22 har en ny UR-serie premiär i SVT1 som heter Lagom mycket finsk. Serien består av fyra delar och i fokus står sverigefinsk historia och att få svar på frågorna om allt man velat veta om sverigefinnars historia eller som de själva uttrycker det :" Här får du svaren på allt du någonsin har velat veta om dina sverigefinska grannar – och mer. Sveriges vanligaste minoritet har nämligen en historia som är allt annat än mellanmjölk.” Som programledare ses Maziar Farzin.
HÄR kan du se programmet (när det första avsnittet visats). 

I del ett lyfts de mytomspunna skogsfinnarna och avslöjar att det fanns skogsfinska besvärjelser för allt från att förbättra sviktande potens till att bota kossans kolik. Att det talades finska i Värmland ända in på 1950-talet och att faktiskt fortfarande finns skogsfinnar är två andra saker som lyfts i programmet.  

I del två, som sänds  21 september, står gränsen mellan Finland och Sverige i fokus, eller snarare gränsdragningen av den och vad det innebär för människorna som plötsligt fick tillhöra en nationalitet de inte kände sig hemma i.  Dessutom får tittarna reda på vad som kännetecknar en äkta gränsbo, varför finska poliser är tuffare än svenska och så får man möta språkaktivisten Bengt Pohjanen

I del tre, som sänds 28 september, har rubriken det nya fosterlandet och handlar om 1960- och 1970-talens arbetskraftsinvandring från Finland och svarar på frågorna vilka var de som kom, vad gör de idag, och varför vet vi så lite om dem? Tittarna får också möta Sinikka Ortmark-Stymne, som till Sverige under andra världskriget som ett av 80 000 finska krigsbarn. 

I del fyra, som sänds 5 oktober, har namnet Arvet och behandlar dagens sverigefinskhet och att dagens unga sverigefinländare är stolta över sitt finska arv. I avsnittet funderar Bianca och Tiffany Kronlöf över stereotyper och hur man kunde göra finsk humor som inte handlar om sprit eller bastu. Dessutom får tittarna träffa Kimmo Tetri som regisserar en teaterpjäs med temat finskhet och manlighet – med sitt eget liv som råmaterial.  

Nu finns en hela bilaga om våra fem nationella minoriteter!

Så här ser omslaget till bilagan ut. Så här ser omslaget till bilagan ut.

29.08.2016
Förra veckan fick alla Dagens Nyheters läsare en extra rolig (och viktig!) överraskning mellan tidningen. Nämligen en bilaga om våra fem nationella minoriteter!
I fokus för bilagan står barns rätt till sitt nationella minoritetsspråk och det lyfts upp genom reportage från hela landet men också i en öpppenhjärtlig intervju med den välkända festfixaren Micael Bindefeld.

Men hur får man den om man inte fick tag på DN i torsdags när bilagan fanns instucken i tidningen? Jo man klickar HÄR.
Minoritet.se har nämligen laddat upp hela bilagan på deras hemsida.  
Bilagan är gjord av Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget tillsammans med Active Media Partner som gett ut den. 

Festen för dig i göteborg som vill lära känna andra med finska rötter

26.08.2016
Varje höst innebär att det är dags för en väldigt speciell fest i Göteborg för sverigefinska unga. Då ordnas nämligen Kattobileet- Fest på taket av GSN, Göteborgs finska unga - Göteborgin Suomalaiset Nuoret. Festen är som namnet antyder på ett tak( eller egentligen en takterass) och är en fest dit alla med finska rötter är välkomna. Den brukar beskrivas som ett startskott på hösten och en chans där alla, nya som gamla, medlemmar kan träffas. Många som kommer hit är också nya utbytesstudenter från Finland som gärna vill lära känna nya människor i Göteborg.  

Så här beskriver GSN själva festen: 
"GSN organiserar festen på taket igen! Du är välkommen att prata finska och träffa folk med finsk bakgrund. GSN bjuder på snacks och korv med bröd till alla sina medlemmar.
"
Mer info om Kattobileet hittar du på Facebook-eventet HÄR

Vilka är GSN då? Jo det är den sverigefinska ungdomsföreningen i Göteborg som ordnar massor av olika roliga evenemang året om. I höst väntar bland annat en prova-på dag med surfning och en filmkväll med surf-tema.  Deras hemsida hittar du HÄR, dera Facebook (där alla evenemang finns) hittar du HÄR och du kan också följa dem på Instagram HÄR
Om du är sugen på att bli medlem kan man bli HÄR. Det är helt gratis att bli det :)

This is alby bjuder på cherrie och adam tensta

Cherrie. Foto: Elisabeth Olsson Wallin Cherrie. Foto: Elisabeth Olsson Wallin

25.08.2016
Årets upplaga av This is Alby bjuder i år på hela två sverigefinska inslag i form av coola Cherrie och Adam Tensta! Vad är då This is Alby?Jo det är Vi är Botkyrka-festivalens del med svensk och internationell hiphop. Under tio timmar den 27 augusti, med start kl 14, fylls Alby torg med hiphop.
Dessutom har festivalprogrammet producerats i tillsammans med ungdomar från Botkyrka. 
Förutom Cherrie och Adam Tensta uppträder bl.a Ison & Fille, Sister Fa och Aleks.
Mer info hittar du HÄR

Popaganda bjuder på sverigefinskt x 2 i helgen!

24.08.2016
Längtar du redan till helgen? Bor du Stockholm eller är på väg dit i denna helg så har du ett extra skäl att göra det. För i helgen är det nämligen dags för festivalen Popaganda. Och inte nog med det, i år bjuder den dessutom på två sverigefinska inslag.
På fredag uppträder nämligen  ingen mindre än Markus Krunegård och Vasas flora och fauna. Andra artister som uppträder på fredag eller lördag är Belle & Sebastian, Little Jinder, Marit Bergman, Crystal FightersYears & Years och många många fler. 
Plats är Eriksdalsbadet i Stockholm. I år är det dessutom nionde gången festivalen med målet att erbjuda fantastisk musik i kombination med ett billigt biljettpris, ordnas. 
Mer info hittar du HÄR

Nu är det dags för skrivartävling för barn och unga igen!

23.08.2016
Nu är det dags för skrivartävlingen Kirjoita suomeksi - Skriv på finska för sverigefinska unga igen!  
Tävlingen ordnas för tredje året i rad av Kulttuuri.se och vänder sig till sverigefinska unga mellan 10-20 år.  Det finns tre olika serier att tävla i 10-12- åringar, 13-15-åringar och 16-20 åringar. Bidraget får vara en dikt, novell eller saga på finska med valfritt ämne. Förra året deltog 80 barn och unga i tävlingen. 

Fram till den 23 oktober har man på sig att skicka in sitt bidrag till info@kulttuuri.se. I bidraget ska man också skriva sitt namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Vinnarna presenteras och prisas den 12 november i samband med den sverigefinska bok- och kulturmässan på Finlandsinstitutet i Stockholm.  
Mer info hittar du HÄR (på finska) 

suomi finland 100 söker efter höstiga finlandsbilder

22.08.2016
Suomi Finland 100 söker efter de vackraste, härligaste och färgladaste höstbilderna från Finland genom att uppmana alla att ladda upp höstiga bilder under #suomi100syksy eller #‎finland100höst‬.
Vad är det då för bilder man eftersöker? Jo, skördetidsbilder, vackra höstfärger, bär, blommor och frukter eller tja egentligen allt vackert naturen i nu när hösten står inför dörren  eller som de själva uttrycker det: 
” Äpple, svamp, bär och sädesfälten som böjer sig för vinden – naturen öppnar sitt skafferi och bjuder på fina färger! Ta en bild av din stolthet i växthuset, den rekordstora svampen eller morgonens daggtäckta höstlandskap och publicera på Instagram.” 

Så råkar du ha vägarna förbi Finland i höst kanske du är en av dem som tar en bild som hamnar på Suomi100:s sida! Alla bilder kan nämligen, förutom att hamna på Instagram, visas på Suomi 100:s egna hemsida. Läs mer HÄR (på svenska) och HÄR (på finska)

Hur funkar egentligen samråd? - minoritet.se har kollat in läget i landet

Bild från minoritet.se Bild från minoritet.se

19.08.2016
Hur jobbar man i samråd runt om i landet? Och vilka frågor ställs man inför och vilka utmaningar finns det? Det och många andra saker har Minoritet.se tagit reda på i sin nya serie om samråd. 

Först ut i serien är Umeå, som är förvaltningsområde för både finska och samiska, där har man följt med på samrådsmöte och pratat med samordnaren Peter Steggo om hur man jobbar i kommunen. HÄR hittar du intervjun med Peter, HÄR reportaget från mötet och mer om minoritetspolitik på minoritet.se HÄR.

Häng med och se finska filmen vuxen på en vecka

18.08.2016
Imorgon fredag och på lördag har du chansen att se den finska filmen Vuxen på en vecka - Viikossa aikuiseksi. Coola Fin i Väst har nämligen tagit med denna film till Axevalla sommar i år!
På fredag visas den kl 18.30 och på lördag 18.00. Plats är Axevalla Folkhögskolas stora sal. Filmen har 7 års gräns och är på finska men har svensk text.  Vad är det då för film man inte får missa?
Jo den här: 

"Välkommen på ett ”sex- och alkoholfritt” vuxenhetsläger för vuxna! Ditt nya liv börjar här!
Den annonsrubriken sammanfattar vad som komma skall när en grupp främlingar samlas i Åbo skärgård för att fira en semestervecka på något som marknadsförts som ett läger för vuxna som vill bli mera vuxna. En reklamfilm med galopperande hästar med fladdrande manar lockar deltagarna att anmäla sig, men i verkligheten visar sig detta bara vara något symboliskt för det fria sinnet. När gruppledaren försvinner iväg till sin hunds förlossning måste deltagarna själva hitta konsten att "växa upp" sig själva och i varandra. Lägret kanske inte blir den utlovade  ”den härligaste veckan i ditt liv” men en sak är säkert; ingen återvänder till vardagen från ön oförändrad.  
 
Mer info hittar du på Fin i Väst hemsida HÄR och på Facebook-eventet HÄR.  Trailern hittar du här nedanför (på finska). 

tro, hopp och drömmar - ett nytt projekt för och med sverigefinska unga!

Bild från Svenska kyrkans hemsida om projektet Bild från Svenska kyrkans hemsida om projektet

17.08.2016
Tro, hopp och drömmar, så heter Svenska kyrkans nya projekt som vänder sig till sverigefinska unga! Dessutom är det kryddat med lite Love Antell och Tanja Lorentzon. I fokus står den egna kulturella identiteten och tanken är att 15 ungdomar mellan 15- 25 år (med sverigefinsk, tornedalsk, och finsk-romsk bakgrund) under drygt ett års tid få möjlighet att utforska sitt eget arv och identitet. Man behöver inte vara tvåspråkig (finska-svenska) för att delta utan det räcker att man har en anknytning till de tre grupperna sverigefinsk, tornedalsk eller finsk-romsk. 
Sugen på att vara med? Då kan du läsa mer HÄR.

Förhoppningen med projektet att de 15 unga sedan ska hjälpa Svenska kyrkan att stärka sitt arbete bland dessa minoritetsgrupper. Kai Latvalehto som är projektledare, säger så här om projekt i ett pressmeddelande från kyrkan:
”Unga minoriteter har rätt till sitt språk och rätt till inflytande. Det här projektet stärker medvetenheten om det och skapar nätverk som varar livet ut”. 

Projektet startar nu i oktober 2016 och pågår till december 2017 och tidsplanen för det ser ut så här:
• 1-2 oktober 2016: mentorsutbildning i Luleå
• 12-13 november 2016: veckoslut i Stockholms skärgård
• 4-5 februari 2017: deltagande i Göteborg Film Festival
• 6-7 maj 2017: veckoslut i Västeråstrakten
• Sommaren 2017: Finlandsresa
• December 2017: öppen temadag och avslutning av projektet 

Hela pressmeddelandet kan du läsa HÄR och mer info om själva projektet, kontaktuppgifter och information om hur man anmäler sig hittar du HÄR.
Kaj Latvalehto har också intervjuats av Sisuradio om projeket. Den intervjun hittar du HÄR.

årets upplaga av axevalla sommar närmar sig!

16.08.2016
På fredag smäller det, då inleds Axevallan Kesä - Axevalla Sommar. I år firar dessutom 3-dagars festivalen 30 år. Festligheterna inleds på fredag med bl.a invigning av konstutställning, sång av Iisalmen mieskuoro, stand-up och annat. 
På lördagen är det sedan dags för final i karaokemästerskapen och dans till Sanna Ruohoniemi och Mr Cool
Sisuradio sänder också programmet Sisutarinat live från Axevalla på lördagen. På fredag håller de även kulturdiskussionen Koukku.

I år finns det också en programpunkt speciellt för barn- clownen Raiondo som uppträder på lördagen, och en för unga (och vuxna) i form av filmvisning av den finska filmen "Vuxen på en vecka" på både fredag och lördag.  Hela programmet hittar du HÄR.

nu har stolt sverigefinne en egen hemsida!

Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet

16.08.2016
Du kanske har hört om Instagram-konto #stoltsverigefinne? Kontot där man varje vecka kan följa en ny ung sverigefinnes liv och tankar. 
Det har nu dessutom fått en helt egen hemsida där man kan läsa mer om vad det innebär att ansvara för kontot under en vecka, vad tanken bakom kontot är och en massa annat spännande som unga sverigefinnar. Dessutom får man också reda på allt om hur man går tillväga för att själva få vara veckans stolta sverigefinne.  Hemsidan hittar du HÄR.

#stoltsverigefinne har också fått helt egna flyers. Hur de ser ut ser du på bilden här ovan. Där är det coola Ella Turta från Göteborg som poserar. Hon, som också sitter i Sverigefinska ungdomsförbundets styrelse, är en av de som hållit i kontot under våren. Kontot hittar du HÄR.  Ella har dessutom intervjuats av Sisuradio om projektet #stoltsverigefinne. Den intervjun hittar du HÄR.

Möt rubin den sverigefinska graffiti-konstnären som bytt bergsjön mot N.Y

Rubin i sin studion i New York 2015. Foto: Dokument Press Rubin i sin studion i New York 2015. Foto: Dokument Press

15.08.2016
Graffiti-konstnären Rubin eller Tony Sjöman som han egentligen heter, porträtteras i den nya boken "Rubin- Studioworks and murals" från Dokument Press. I fokus i boken står själva verken men även Tonys historia återfinns. Boken inleds med ett kort intro om honom och hans uppväxt i Göteborgs ytterområde Bergsjön med föräldrar som arbetskraftsinvandrat från Finland. Det är också här i Bergsjön hans graffiti-karriär börjar- för att sedan ta en lång paus och först när Tony lämnat Göteborg och Sverige för New York tar den fart igen och det är också här han hittat sitt nu så typiska uttryck- det abstrakta med rena linjer och grafiska mönster. I pressinfon från förlaget om boken beskriver Tony sin stil och varifrån han får och har fått sin inspiration så här:
”– Jag inspireras av kontrasten mellan New Yorks skyline och Lapplands ödemarker, där jag tillbringat somrarna sedan jag var barn. Finsk design som Marimekko, Alvar Aalto- muggar och Iittala-glas var mer eller mindre självklara i sverigefinska arbetarhem när jag var liten, men det var först senare som jag lärde mig om Eero Saarinen, Alvar Aalto och Matti Suuronen, och de har alla inspirerat mig. Jag inspireras även av Bergsjöns neo-futuristiska betongmiljö som jag tidigare tyckte var ful; mönstren på balkongerna, betongens former och vattentornet som ser ut som ett jättelikt UFO.” 

Läs mer om boken hos Dokument Press HÄR. Där kan du också se många exempel på Rubins graffiti-konst. Även Fin i Väst har skrivit om boken. Det hittar du HÄR.

Hur var det att flytta hit från Finland? - hör 22 personer berätta sin story

15.08.2016
Under sommaren hade en ny serie premiär på SR Sisuradio vid namn "Vain hetkeksi piti jäädä" eller "skulle bara stanna en stund" som det blir om man översätter det till svenska.
Serien spänner över sju årtionden och lyfter den sverigefinska invandringen genom att bjuda på berättelser från 22 olika personers upplevelse av hur det var att flytta till Sverige från Finland.
Här kan du höra 90-åriga Arvo Lattunen berätta om hur det var att som ung man komma hit på 50-talet eller Konta Lövgrens historia om hur kan flyttade hit 2010 för att studera företagsekonomi men sedan blev kvar. 

Mer information om serien plus alla avsnitt hittar du HÄR (eller klicka på bilden ovan)

Mette snackar konst och finska rötter på Göteborgskulturkalas

Bild: Fin i Väst Bild: Fin i Väst

15.08.2016
Nu drar Göteborgs Kulturkalas i gång och i år med ett extra inslag som coola Fin i Väst fixat.
Vad handlar det då om?
Jo, att konstnären och curatorn Mette Muhli kommer och snackar om konst, karriär och finska rötter nu på torsdag den 18 augusti. Plats är Göteborgs Stadsmuseum och Wallenstamsalen och tid kl 16.00. Dessutom är det helt gratis att komma. 

Mette Muhli och samtalet beskrivs så här av Fin i Väst:
”Mette Muhli är en frilansfotograf och kurator som bland annat arbetar med Borås Konstmuseum, Norbergfestivalen och har en imponerande lista på utställningar.  Superintressant att höra om hennes karriär hittills tänker vi, både för dig som är konstnär och vill veta mer om hur du kan tänka kring din karriär eller veta hur en curator tänker, eller om du bara är nyfiken på konst eller sverigefinsk identitet i allmänhet.”

Programpunkten ordnas av Fin i Väst tillsammans med Sverigefinska Riksförbundet Göteborgs & Bohusläns distrikt och Göteborgs Stadsmuseum. Läs mer HÄR eller på Göteborgs kulturkalas-sida som du hittar HÄR.