December 2015

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! God jul och gott nytt år!

17.12.2015
Med den här videon (nedan) och Markku Huovilas julkort (här intill) vill Ungas röst önska er alla 
God jul och gott nytt år!

Nuorten äänet toivottaa teille kaikille 
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Nu finns en sago-app för barn på samiska och finska

Appen Nigá og Nelle. Bild: ABC-Company E-skuvla AS http://www.e-skuvla.no Appen Nigá og Nelle. Bild: ABC-Company E-skuvla AS http://www.e-skuvla.no

17.12.2015
Nu finns en sago-app för barn på samiska och finska (och flera andra språk). Det berättar minoritet.se i sitt nyhetsbrev för december.

Appen heter Nigá och Nelle och är en interaktiv bok-app om två harar som ska bygga hus för att slippa frysa om vintern. Appen är framtagen av ABC-Company E-skuvla AS och vänder sig till barn mellan tre och åtta år.
Appen går att ladda ner via Google Play och App Store och finns på lulesamiska, nordsamiska, sydsamiska, finska, engelska, svenska och spanska.

Så här beskrivs sagan på finska:
”Nigá ja Nelle on hauska tarina kahdesta jäniksestä, jotka päättävät rakentaa talon, jotta talvella ei tarvitsisi palella. Puuhastellessa tulee kuitenkin niin kuuma, että he päättävät pelkän lattian riittävän. Mutta mitä tapahtuukaan sitten, kun kotka huomaa jänisten puolivalmiin talon?”
 
Läs mer om appen och dess innehåll samt hur den laddas ner HÄR

Popula lyfter fram de icke-avgörande ögonblicken ur sisuradios arkiv

17.12.2015
Sverigesradio firar 90 år under parollen Avgörande ögonblick i historien. Sisuradradios program Popula har valt att vända på steken och lägga till det sverigefinska perspektivet.


Popula har grävt och grävt i Sisuradios arkiv och bjuder här på den ultimata listan på de ”Inte så avgörande ögonblicken” i sverigefinsk radio under 58 år.  Åtta olika radioklipp plus två bonusklipp med de mest icke-avgörande ögonblicken har de hittat. 
Här är rubrikerna:

• Vi kräver finskt kaffe!
• Sverigefinska lotterihärvan
• Ungdomlig millenniesatsning i Kortedala
• Marjatta lär sig uppskatta dansband
• Arja Saijonmaas förlossningsbastu i Paris
• Matlåda för karelska piroger
• Ett nytt sverigefinskt anthem
• Syltkokningstävling i Hallstahammar
• Kungens okända finska barn
• Framtidens Sisuradio

Lyssna och njut  ;)
Klippen hittar du HÄR

Hur många med sverigefinsk bakgrund finns det i din kommun?

16.12.2015
Det kan du få svar på nu.
Svenska kyrkans flerspråkiga kyrka publicerade nyligen statistik som Kyrkokansliet tagit fram. I den statistiken kan man få reda på hur många som har sverigefinsk bakgrund i landets församlingar. I statistiken har man också kollat upp hur många som tillhör första, andra och tredje generationen sverigefinländare.  

Hela analysen (och en länk till statistiken) hittar du HÄR.

Längst ner på deras sida finns också en excel-fil att ladda ner. I den filen hittar du siffrorna uppdelade per församling och kan därmed kolla upp exakt hur situationen ser ut i din hemkommun och även inom den (om kommunen har flera församlingar inom sig). 

Vad vet du om sveriges nationella minoriteter? - testa din kunskap!

Sverigefinska flaggan Sverigefinska flaggan

15.12.2015
1. Hur många erkända nationella minoriteter finns i Sverige?
2. Hur många erkända nationella minoritetsspråk finns i Sverige?
3. Vilket år beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta till Europarådets minoritetskonventioner?

Kan du svaret på de här frågorna?
Gör minoritet.se:s kunskapstest och se hur mycket du kan om de nationella minoriteterna. Kunskapstestet består av 16 frågor om alla de olika minoriteterna och när man gjort testet kan man via en länk på sidan hitta svaren.

Kunskapstestet hittar du HÄR

Många bibliotek bryter mot lagen- de har för få böcker på minoritetsspråk

14.12.2015
Förra året ändrades bibliotekslagen och mer fokus lades på litteratur på minoritetsspråken. Vad har hänt sedan dess? Inte så mycket tyvärr visar det sig efter SR Sisuradios undersökning.

Efter Sisuradios rundringning till bibliotek i 30 av landets kommuner (15 förvaltningskommuner för finska och 15 andra kommuner) visade det sig att få av dem har böcker på de nationella minoritetsspråken. I 27 fanns det böcker på finska men få hade böcker på alla minoritetsspråken. 

Kungliga bibliotekets egna undersökning gällande förra året visar upp en ännu dystrare bild. Enligt deras studie hade förra året endast 64 % av landets bibliotek en eller flera böcker på ett eller flera minoritetsspråk. 

Hela nyheten från Sisuradio kan du höra och läsa HÄR (på finska)

Love tackar för sig- roadtrippen är över och reaktionerna många

Love Antell Foto: Robin Ekemark/Pressbild Love Antell Foto: Robin Ekemark/Pressbild

11.12.2015
I veckan visades det sista avsnittet i serien Love i Finland med artisten Love Antell. Hans tre veckor långa roadtrip är över och avslutades med ett besök i Uleåborg. Om Loves tankar kring det sista programmet kan du läsa HÄR

I samband med att det sista avsnittet visades den 9 december publicerade också SVT Uutiset en intervju med Love där han talar om de respons han fått, att många tagit kontakt med honom efter programmet. Så här säger han själv om responsen i intervjun:
” – Jag får många fina reaktioner. Det som är extra kul den här gången, jämfört med till exempel när jag var med i Så mycket bättre, är att kommentarerna inte handlar så mycket om att jag sjöng fint eller sade något kul, säger han. 
– I stället skriver många om sina egna rötter, livserfarenheter, och om var de är ifrån. De som hör av sig har sett sig själva genom programmen. Och det är det bästa betyg man kan få. ”
Hela intervjun kan du läsa HÄR

Det är också många som twittrat om programmet.  Här hittar ni några av dem:

@LoveAntell Vi som också är en salig blandning av svenskt och finskt reser med dig. Tack till dig och @svt för ett satans bra program! (@MiAndWik)

Och MITT hemland. Känner så igen mig. Även jag slutade prata finska av skam för det finska. Idag saknar jag språket. @LoveAntell (@pauspling)

@LoveAntell Intressant resa. Hoppas du hittar din finska dröm. Men svartkorv o nejonöga? Nja, fast vi har ju surströmming så. (@clubdisco)

#loveifinland fortsätter att leverera. viktigt att få se att det svenska lever i Finland [☺] #svt #suomi #ruotsi #finland #sverige (@HelmerW65)


Hela seriens avsnitt kan du se på SVT Play som du hittar HÄR

Årets minoritetsspråkspris går till andreas ali hietala-jonasson

10.12.2015
Den 9.12.2015, delade Sverigefinländarnas delegation ut Minoritetsspråkpriset 2015 under ett seminarium i Stockholm. 0ch årets pristagare är: Andreas Ali Hietala-Jonasson

Stort grattis Andreas!

Han tilldelas priset med motiveringen:
" Andreas Ali Hietala-Jonasson har som förebild inspirerat många sverigefinska ungdomar att lära sig och att använda det finska språket. Han är ett gott exempel på hur man som ung vuxen kan ta till sig sitt modersmål. Andreas har varit med och främjat den sverigefinska kulturen och han har även aktivt arbetat med många språkfrågor. Han har genom dikter, texter, sociala medier och föreläsningar lyft fram dagens sverigefinskhet.

Andreas har även gjort designen till den sverigefinska flaggan. Flaggan är en viktig symbol för den sverigefinska identiteten idag och men även för kommande generationer. Andreas är en förebild för oss alla som vill synliggöra den sverigefinska kulturen även bland majoritetsbefolkningen.
"

Priset delas ut till minne av Markku Peura.
Vid frågor kan man kontakta Veera Florica Rajala, ordförande i Sverigefinländarnas delegation, på telefonnummer: 073-716 23 42.

Andreas kåserar även i Sisuradio under #kielipuoli. Hans kåserier hittar du HÄR.

Mer film på minoritetstspråk!

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

09.12.2015
Glada nyheter för film på de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Stiftelsen Svenska Filminstitutet får 814 000 kronor av regeringen för att språkanpassa barnfilm till de nationella minoritetsspråken.  
Satsningen riktar sig till barn mellan 4 och 8 år.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommenterade beslutet till Sameradion med orden "film är ett av de mest kraftfulla sätten att bevara och sprida de nationella minoritetsspråken, och då är det särskilt viktigt att lyfta fram barnfilm och barnprogram".

Beslutet att tilldela Svenska Filminstitutet 814 000 kronor för språkanpassning av barnfilm togs vid ett sammanträde den 3 december.

Mer om det här finns att läsa i minoritet.se nyhet som du hittar HÄR

Årets göteborgare 2015 är miriam bryant!

Foto: Fredrik Etoall /Creative Commons Foto: Fredrik Etoall /Creative Commons

08.12.2015
Den 7, december korades årets göteborgare vid en ceremoni i östra Nordstan i Göteborg. I år är det den sverigefinska sångerska Miriam Bryant som tilldelats utmärkelsen som bl.a Håkan Hellström, Lasse Kronér och Laleh fått tidigare.  Hon är med sina 24 år den yngsta som tilldelats titeln. 

Så här löd juryns motivering:
"Miriam Bryant har i år sjungit sig in i svenskarnas hjärtan. I hennes artisteri ryms både glädje och vemod, oavsett om hon framför egna låtar eller tolkar andras. Från Utby till världen har hon med sitt okonstlade och omedelbara sätt nått över alla generationsgränser och är en värdig Årets Göteborgare 2015."

Grattis Miriam!

En intervju med henne i P4 Göteborg från prisutdelningen hittar du HÄR.
Hon intervjuades även på finska av Sisuradio, den intervjun hittar du HÄR.
Här nedanför kan du se en video med hennes hit Push Play.

Grattis finland! - i går firades din självständighet!

07.12.2015
I går gratulerade vi Finland på självständighetsdagen med att tända ljus och att flagga. Finland firade också sin självständighet med den traditionella slottsbalen, Linnanjuhlat.  Kanske är du en av dem som såg på festen på teve eller på Yle Areena. Missade du den, kan du se den HÄR tillsammans med massor av andra klipp och information om kvällen. (på finska).  Slottsbalen kan man också se med svenska kommentatörer och då hittar du  den HÄR.

Under slottsbalen hör det också till att recensera gästernas kläder och oftast är det kvinnornas klänningar som får mest uppmärksamhet. I år har därför den finlandssvenska kanalen Radio X3M gjort en egen variant med klipp från förra årets bal där det i stället är männens kläder som recenseras ingående.
Det mycket uppmärksammade och uppskattade klippet hittar du HÄR

Ung minoritet bryter samarbetet med unga romer

07.12.2015
På sin Facebook-sida meddelade i dag Ung Minoritet att de bryter samarbetet med Unga romer.  
Så här lyder meddelandet:

”Ung Minoritet (genom Sverigefinska ungdomsförbundet, Sáminuorra, Judiska ungdomsförbundet och Met Nuoret) har valt att avsluta samarbetet med Unga Romer då organisationen och ordförande Emir Selimi skadat projektets syfte.
Projektet upplever att organisationen saknar en tillräckligt demokratisk grund som inte lever upp till de krav som projektet ställer på sina medlemsorganisationer.”


Om man har frågor rörandet beslutet kan man kontakta info@ungminoritet.se
Hela meddelandet kan du läsa HÄR

Simon zion slutade på tredje plats i idol

Foto: TV4 Foto: TV4

04.12.2015 uppdaterad 06.12.2015

Simon Zion slutade efter kvällens final på en tredje plats.
Vann gjorde Martin Almgren.Blir det en sverigefinsk vinst i kvällens idol? Kanske. I kväll, fredagen den 4.12, är det upp till bevis för sverigefinnen Simon Zion som tävlar mot Martin Almgren och Amanda Winberg. 

Det här är låtarna som deltagarna tävlar med: 

Simon Zion 
Bulls on parade - (Rage against the machine)
Smell's like teen spirit - (Nirvana) Tittarnas val
Can't hold me down (Vinnarlåten)

Martin Almgren 
Don't stop believing - (Journey)
Some nights - (Fun) Tittarnas val
Can't hold me down (Vinnarlåten)

Amanda Winberg 
Holy grail - (Jay Z ft Justin Timberlake)
Knäpper mina fingrar - (Linda Pira) Tittarnas val
Can't hold me down (Vinnarlåten).

En lång intervju med Ekenäsbördige Simon Zion kan du läsa i Hufvudstadsbaldet, HBL. Intervjun hittar du HÄR.
Mer info om Idol-finalen plus massor av videos och annat finns på TV4:s idol sidor som du hittar HÄR.

Finska vindar drar in över stockholms bibliotek i december

2013 gav Stockholms stadsbibliotek ut ett Memoryspel där finska ord möter svenska. Memory-spelet går att spela på alla bibliotek. Foto: Stockholm stad 2013 gav Stockholms stadsbibliotek ut ett Memoryspel där finska ord möter svenska. Memory-spelet går att spela på alla bibliotek. Foto: Stockholm stad

03.12.2015
Under december månad blir det extra mycket finskt på biblioteken runt om i Stockholm. Då fylls biblioteken med aktiviteter för dig som talar finska, har en koppling till Finland eller bara vill ta del och lära dig mer om finsk kultur.  Det hela inleds på Finlands självständighetsdag den 6 december och pågår fram till Lucia. 

Först ut är Farsta bibilotek (Farstagången 8) där Mukulat ställer till med kalas söndagen den 6 december när Finland fyller 98 år. Det tvåspråkiga kalaset börjar pågår mellan 11-15 och innehåller ett bokstavsäventyr för 3-7-åringar (ca 30 minuter långt) och en pysselhörna där man kan få göra ett eget pappersljus. Därefter, den 9 december kl 18, sjunger Arja Saijonmaa några av sina mest älskade sånger på Tranströmerbiblioteket (Medborgarplatsen 2) tillsammans med pianisten Petri Somero.

Sist ut, lördagen den 12 december, bjuder Telefonplans bibilotek in till Finskans afton på Midsommargården (Telefonvägen 20).  Midsommargården och dess aula fylls mellan kl 18-23 med musik, litteratur, konst och samtal om finsk lyrik och design. På plats finns artisten och konstnären Anna Järvinen, författaren och konstnären Rosa Liksom, artisten Iiris Viljanen, författaren Katarina Kieri och illustratören och designern Linda Linko. Konferencier är Andrea Reuter.

Det är fri entré till alla evenemang. Mer info och hela programmet hittar du HÄR.

Hur är det att vara ordförande för ett ungdomsförbund? - möt Taina

bild: ungfin.se bild: ungfin.se

02.12.2015
Hur kommer det sig att Taina Helme tog sig an rollen som ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet? Om det och hur är det är att vara ordförande berättar hon i en intervju på ungfin.se, Sverigefinska ungdomsförbundets nya hemsida. 

” Det allra roligaste har varit att få resa runt i Sverige, att lära känna nya människor, skapa nya kontakter och träffa förbundets medlemsföreningar. Det mest intressanta har varit att delta i samråd och lära mig så mycket om nationella minoriteters rättigheter och om politiken som rör de nationella minoriteterna.”, säger Taina i intervjun. 

Hela intervjun hittar du HÄR.

Det här är också den första intervjun ut i en intervjuserie där ungdomsförbundets styrelse och kansli presenteras tillsammans med ungdomsförbundets "Tsempparit 2015" - de medlemmar tilldelat stipendium för sitt arbete. 

Första december = julkalender dags!

01.12.2015
I dag är det första december och då får man öppna första luckan i julkalendern. Vill man inte se på den svenska med historieätar-tema kanske Yles med de lite "speciella" poliserna Maltti och Valtti är något. Den går dessutom att se på Yle Areena fastän man är utomlands :)
Du hittar den HÄR. 

Det finns också en finlandssvensk julkalender som sänds på svenska Yle av deras kanal Hajbo. Den handlar om Carl-Johan som är hos sin mormor varje dag fram till julafton och heter "24 sätt att bli av med sin lutfisk". Det är nämligen så att Carl-Johans mormor älskar lutfisk men det gör inte Carl-Johand. Julkalendern hittar du HÄR.

Det finns också två sverigefinska julkalendrar. Den ena görs av Sisuradio och bjuder på en resa tillbaka i tiden i form av inslag från deras arkiv. I det första avsnittet får man följa med till 1962. Den hittar du HÄR. Sisuradio har i år också en annan julkalender i bildform. Den hittar ni på deras Instagram sida eller på Instagram under namnet srsisuradio. Här publiceras juliga bilder som lyssnarna själva fått skicka in.

Även SVT Uutiset har en julkalender som tittarna har fått chansen att vara med och skapa genom att skicka in bilder och filmer. Den julkalendern hittar du HÄR.


Och en annorlunda julkalender från Finland hittar du HÄR. Det är nämligen en kalender med Finlands egna emoijs....en finsk emoijs julkalender helt enkelt.