februari 2016

Hur mycket modersmålsundervisning i finska har din kommun?- se unik karta

29.02.2016

Sisuradio har undersökt hur mycket modersmålsundervisning i finska elever får i landets kommuner.  Deras enkät visar att de flesta kommuner som har undervisning i minoritetsspråken, såsom samiska, romani eller finska, erbjuder eleverna 50-60 minuter undervisning i veckan. Men även kortare lektioner är vanliga. Detta är långt ifrån Europarådets rekommendationer. Detta är något som Sverige fått kritik för många gånger.
"– Det räcker inte med en timmes undervisning i veckan. Europarådet rekommenderar fyra till fem timmars undervisning i de nationella minoritetsspråken per vecka, säger Jarmo Lainio, professor i finska vid Stockholms Universitet och med i Europarådets expertgrupp för minoritetspråk, till Sisuradio".

Nyheten hittar du HÄR

Hur mycket modersmålsundervisning har då din kommun? Det kan du kolla in via kartan som Sisuradio gjort utifrån enkätsvaren! Kartan hittar du HÄR
I samband med nyheten lyfter även Sisuradio upp ‪#‎minspråk‬ där du både hittarmycket som rör minoritetsspråksundervisning och gärna själv kan dela med dig av dina erfarenheter. 

Nästan alla känner i princip någon med sverigefinsk bakgrund

26.02.2016
I samband med Sverigefinnarnas dag så lanserade Sverigefinländarnas delegation fler bilder med intressant info om sverigefinnar.  En som fått många att lyfta på ögonbrynet är den här intill. För det är faktiskt så att nästan var tionde i Sverige har sverigefinsk bakgrund. Så därmed känner nästan alla (fastan man kanske inte vet om det själv)  någon som är sverigefinne :) 

nu kan du se arvet med de ungas röster i oxelösund

Här ser ni några av modersmålseleverna i finska verk på temat Mitt Finland. Här ser ni några av modersmålseleverna i finska verk på temat Mitt Finland.

25.02.2016
På Sverigefinnarnas dag, den 24 februari, invigdes Arvet med de Ungas röster på Oxelösunds bibliotek i All-aktivitetshuset Koordinaten.  

Förutom traditionella Arvet med intervjuer med andra och tredje generationens sverigefinnar, finns det här många olika lokala inslag.
Bland annat kan man läsa lång en intervju med tre generationer Kantokoski (morfar, dotter och son) om deras liv i Oxelösund.
Dessutom har modersmålselever i finska och barn som går i kyrkans finskspråkiga grupper tillsammans skapat egna verk utifrån temat Mitt Finland.  På bilden här intill ser ni några exempel på sådana verk.

På invigningen i går uppträdde också elever från Kulturskolan och det hölls tal av bland annat Kulturförvaltningens ordförande.

HÄR hittar du mer om utställningen.

Grattis västerås – årets sverigefinska minoritetskommun 2015!!

Så här fint vajade den sverigefinska flaggan i topp vid Västerås stadshus dagen till ära. Så här fint vajade den sverigefinska flaggan i topp vid Västerås stadshus dagen till ära.

24.02.2016

I dag, på Sverigefinnarnas dag utsåg Sverigefinländarnas delegation Våsterås till årets sverigefinska minoritetskommun 2015! Motiveringen lyder följande:

 ”Västerås kommun har på ett modigt sätt sökt nya minoritetspolitiska arbetsformer för att öka delaktigheten för alla åldrar. Kommunen arbetar systematiskt med att hitta nya sätt att stärka unga sverigefinnar. Sverigefinländarnas delegation vill uppmärksamma och uppmuntra detta viktiga arbete.”

Grattis Västerås! 
 

Mer info om Västerås finska förvaltningsområde hittar ni på deras egen Facebook-sida HÄR 
Och Sisuradios reportage om vinnarkommunen hittar ni HÄR

hurra på sverigefinnarnas dag!

24.02.2016 uppdaterad 25.02.2016
I dag är det inte vilken dag som helst utan det är Sverigefinnarnas dag! Det firas med pompa och ståt på många håll runt om i landet. Vad som händer i just din kommun hittar du lättast på den egna kommunens finska sidor. HÄR hittar du en lista till dem. 
Många förvaltningskommuner för finska flaggar också dagen till ära med den Sverigefinska flaggan (som du ser här intill). 

Sisuradio letar också dagen till ära efter din finska twist. Har du en sådan får du gärna dela med dig av den på #minfinskatwist.
Och vad är då en finsk twist? Sisuradio har frågat några välkända sverigefinnar om deras tankar. Den halvfinska sångaren Timo Räisänen från Göteborg svarar så här. 
" Jag gillar knivar, bastu och ”leipä” (bröd på finska red. anm.). Jag köper en ny kniv en gång i halvåret. Jag har en beklaglig längtan efter det finska språket. Min finska twist syns i min musik – jag sjunger om sorgliga saker samtidigt som jag skrattar." 
De andras tankar hittar du HÄR.
Nu finns det också en lång lista över vad som rapporterats in under #minfinskatwist.
Den listan hittar du HÄR.

Mukulat ställer till med fest i Göteborg på söndag

23.02.2016
På söndag, den 28 februari, intar Mukulat stadsbiblioteket i Göteborg och ställer till med stor familjefest med temat Språk eller närmare bestämt språk uttryckt i ord, musik, bild och lek i form av barnpoesi, teater, pyssel och en massa annat. 

Hela programmet ser ut så här:
11.00 Invigning på Trappscenen
Dagens värdinna, Anne Surakka, välkomnar och så blir det sång av kör från Sverige-Finska skolan.
11.30  Grannar – En teaterföreställning om vänskap, främlingsfientlighet och empati.  Av och med teatergruppen Never-Ending  Stories. (från 5 år)
12.00 Prova att spela kantele med Tuuli Ekenberg (från 4 år)
12.30 Sagostund med Hanna Hult (från 3 år)
13.00-15.00 Skapande-workshop med Eija Korhonen (från 4 år)
14.00 Babypoesi och rytmik för de minsta med Sirpa Noppa och Sofia Löwenmark, (för barn 4 mån-1,5 år)
14.00 Bokstavsjakt – ett äventyr i biblioteket med Mukulatgänget.

Mer info hittar du HÄR

Se Love antell i skövde på lördag

22.02.2016
Love Antell. Gillar ni honom?
Tja då är det till Skövde ni ska bege er lördagen den 27 februari.
Då ordnar nämligen Hän & Hen Sverigefinsk fest där! 
Festen går av stapeln på Finnhovi och det är fri entré :)

Hela programmet ser ut så här:
14.00 Start av Hän&Hen-eventet
15.00 Clownen Raimondo - Klovni Raimondo
16.00 Daniel Mertala och/ja Hannele Oikarinen 
20.00 Love Antell - konsert/konsertti

Mer info hittar ni HÄR

Nu är det nya språkpaketet här!

Så här ser paketets framsida ut. Så här ser paketets framsida ut.

19.02.2015
Nu har den nya versionen av Språkpaketet kommit! Även denna gång är det Sverigefinska ungdomsförbundet som ligger bakom paketet som innehåller massor av olika information om tvåspråkighet och praktiska tips på både svenska och finska.

I paketet får man också en möjlighet att kika in olika familjers liv och se hur de deras vardag med olika språk ser ut.  Det finns även viktig information om de nationella minoritetsspråken och språkliga rättigheter samt modersmålsstöd i förskolor och undervisning i grundskolor.
Vill man kan man även beställa en haklapp med texten: Syötä minulle suomea!
 Tanken med haklappens text är att man t.ex. om man använder den på kafé med hjälp av den skulle kunna se andra barn (och familjer) som talar finska hemma.  

Mer information om språkpaketet hittar du HÄR och vet du redan nu att du vill beställa ett (eller få reda på hur man för för att beställa) så hittar du information om det HÄR

Vill du jobba med sverigefinska unga? gillar du kultur?

En skärmavbildning från inslaget om tjänsten i SVT:Uutiset En skärmavbildning från inslaget om tjänsten i SVT:Uutiset

18.02.2016
...är du tvåspråkig i finska och svenska? och bor du någonstans i Västra Götaland (alternativt är beredd att flytta dit?).  Då kanske det här är jobbet för dig!

Nu söker man nämligen en tvåspråkig kulturkoordinator till Västra Götalandsregionen som ska jobba med sverigefinska unga. 

Det här önskar man av personen: 
˝ Att du är en engagerad, idérik och kreativ person som har lätt att samarbeta med andra och klarar av att ha många bollar i luften samtidigt. Du vill jobba med och för ungdomar och hjälpa till med att bygga upp ett nätverk av unga i regionen. Arbetet innefattar mycket samarbete med olika kulturaktörer och tjänstepersoner så du behöver vara beredd på att resa runt i regionen. ”

Hela annonsen hittar du HÄR.

Om det här låter lite bekant så är det faktiskt den tjänsten som SVT Uutiset berättade i november att Sverigefinska Riksförbundets (SFRF) Västra Götalands distrikt fått pengar till. Det inslaget hittar du HÄR eller genom att klicka på bilden här ovanför. 

Nu kommer Arvet med de ungas röster till oxelösund

18.02.2016
Runt om i landet händer det saker på sverigefinnarnas dag. I Oxelösund invigs dagen till ära utställningen Arvet med de Ungas röster.
Förutom traditionella Arvet med intervjuer med andra och tredje generationens sverigefinnar, blir det även många olika lokala inslag. Bland annat en intervju med tre generationer Kantokoski (morfar, dotter och son) om deras liv i Oxelösund. Dessutom har modersmålselever i finska och barn som går i kyrkans finskspråkiga grupper tillsammans skapat egna verk utifrån temat Mitt Finland. 

Utställningen invigs den onsdagen den 24 februari klockan 16 på Koordinaten i Oxelösund. På invigningen uppträder elever från Kulturskolan och det hålls tal av bland annat Kulturförvaltningens ordförande.

Mer info hittar du HÄR.  

sverigefinsk humor nu i en radio nära dig

Lina Puranen & Maziar Farzin. Foto: Mattias Ahlm/SR Lina Puranen & Maziar Farzin. Foto: Mattias Ahlm/SR

17.02.2016
Radioprogrammet Maamme tulevaisuus i Sisuradio utlovar sverigefinsk humor på daglig basis tillsammans med inredning i form av Finnstyle. Och just det, de utlovar också hjälp om du är "sjuk i huvudet". Då rycker nämligen Radiopsykologen ut. 

Programledare är Lina Puranen och Maziar Farzin och de bjuder just nu på avsnitt med titlar som: Apua, vaimoni on Matti Nykänen! och Nikotiinishokki a la Finnstyle.

De flesta avsnitt är på finska men det finns också ett på svenska med titeln: Tre legobitar och en destillator Mer info om programmet och alla avsnitt hittar du HÄR.

Finskt disko i stockholm? - jo i ilta:s regi

16.02.2016
Den 5 mars snurrar diskobollarna igång och det är dags för Finskt disko på Magiska trädgården på Kvarnholmen i Stockholm.  Klockan 21 går startskottet till en partykväll utan dess like och bakom det hela står Ilta

Och vad är det då som väntar?
Jo, från Finland har Ilta flygit in den finska discogurun Teemu Keisteri. Keister fyller dansgolv i Tokyo och Reykavik och kommer nu göra allt för att få Stockholm att dansa loss i bästa discostil. Han bjuder på en finsk discorepertoar i sann dj-anda och kommer också hålla i en klassisk finsk discodansaoke.  En video med Teemu Keisteri ser du här nedan. Mer info om kvällen hittar du HÄR. 

mumin-turnén fortsätter sin resa i landet

Tove Janssons bok som utställningen bygger på. Omslag: Schildts Tove Janssons bok som utställningen bygger på. Omslag: Schildts

15.02.2016
Familjeutställningen Hur gick det sen? fortsätter sin resa i landet. Den interaktiva utställningen, inspirerad av Tove Janssons berättelse med samma namn, låter besökaren ta del av ett äventyr genom att gå in i boken rent fysiskt och uppleva utställningen med hela kroppen och alla sinnen. Under resan ut i det farliga och okända möter man också många av de älskade och välbekanta figurerna Mumintrollet, Lilla My och Hemulen.

Just nu visas utställningen på Smedjebackens bibliotek fram till den 29 februari. Resan fortsätter sedan Helsingborgs bibliotek (14/3 – 8/4) och N3 i Trollhättan (13/4 – 30/4).I sommar visa sedan utställningen på Nynäshamns bibliotek.

Den interaktiva utställningen är skapad av scenografen Petter Ljungberg och producerad av Kulturhuset för jubileumsåret 2015 när Tove Jansson fyllde 100 år. 
Mer information hittar du HÄR

Vad är en sverigefinne? - här förklarar delegationen termerna

12.02.2016
Sverigefinländarnas delegation lanserade i går en bild för att förklara alla dessa olika termer som används som anknyter till det med finsk koppling i Sverige.Eller som de själva uttrycker det på sin Facebook-sida:

”Sverigefinne, finlandssvensk, sverigefinländare, svensk-finsk..
Ja, ibland blir man förvirrad av de olika termerna som är så många. Därför har vi skapat denna bild för att tydliggöra terminologin kring sverigefinländarna. Ganska enkelt eller hur?”

Vad tänker alice bah kuhnke om de nationella minoriteterna?

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

11.02.2016
Under Mänskliga rättigheter-dagarna i november förra året i Göteborg ordnades det ett seminarium om de nationella minoriteterna där bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke deltog.

Nu finns det en chans att höra henne berätta om henne de nationella minoriteterna, som hon beskriver som hennes viktigaste fråga.
minoritet.se har det nu laddats upp två videor inspelade från detta seminarium. Den ena kallas kort och gott för den "långa filmen" då den är 40 minuter lång, medan den andra är en kortare mer sammanfattad version. För film och redigering står Johan Jeppsson.
Båda filmerna hittar du HÄR 

NÅGONSTANS FINNS EN VÄRLD SOM VUXNA INTE VET NÅGONTING OM

10.02.2016
...så heter Uusiteatteris nya föreställning som har premiär den 20 februari i Uusiteatteris lokaler i Vasastan i Stockholm. Föreställningen visas sedan fram till den 23 mars. Tiderna ser du i bilden här intill. 

Pjäsen "Någonstans finns en värld som vuxna inte vet någonting om" , som är framtagen i samtal med en klass i årskurs 3, handlar om Liisa och Jona som går i samma klass. Liisa är ny i klassen och försöker prata med Jona, men hen är inte intresserad. Men när lektionen börjar inser Jona att Liisa är lika frustrerad över hur skolan är som hen själv. Då visar Jona  Liisa hur man kan lämna klassrummet fast man fortfarande egentligen är kvar.

Uusiteatteri beskriver det som en pjäs känna igen sig i - men också en pjäs som tar upp den frustration och den maktlöshet som skoltiden för unga elever kan innehålla. 
Läs mer HÄR

sverigefinnen jesse p lär finska elever svenska genom rap

Foto: Jesse Piisinen Foto: Jesse Piisinen

09.02.2016
Jesse P, Jesse Piisinen, är ett välbekant ansikte för de sverigefinska barn och unga i landet som gått hans rap-workshop eller för dem som sett någon av hans konserter.

I hans rap-workshops här i Sverige har fokus varit på det finska och i Finland det omvända. Sverigefinnen Jesse P reser nämligen runt i Finland genom projektet Svenska.nu och lär ut svenska till finskspråkiga barn genom att skriva rapmusik.
Det här lyfts fram på Yle Oppiminen. Här bjuds det på en kort beskrivning av vem Jesse P är och så lyfts det fram olika exempel på hur en text kan se ut (och alla texterna finns på både finska och svenska). dessutom finns det en rad olika videoklipp.
Hela artikeln hittar du HÄR 

Haninge utreder intresset för tvåspråkig grundskola

08.02.2016
Haninge kommun har beslutat att utreda hur stort intresse det finns för tvåspråkig sverigefinsk grundskoleundervisning i Haninge.
Detta görs via en intresseanmälan till kommunen senaste den 20 februari.

Mer information och en länk till intresseanmälan finns HÄR. Sidan nås även genom att klicka på bilden här intill.

Man ber även de som skickat in en intresseanmälan före den 5.2 att göra det på nytt då det upptäckts ett fel i formuläret. Detta är nu åtgärdat. 

Möt maija bakom nya serien finnomani som har premiär i mars

Lina Puranen, Maija Waris och Teemu Keisteri som alla medverkar i Finnomani. Foto: Finnomani Lina Puranen, Maija Waris och Teemu Keisteri som alla medverkar i Finnomani. Foto: Finnomani

05.02.2016
Finnomani är den nya tv-serien på SVT där Maija Waris och Lina Puranen, två finnar från Akalla, har fått härja fritt i Finland. Serien börjar sändas den 13 mars i SVT, men vad är egentligen tanken bakom den?
Att slå hål på myter och fördomar som svenskar har om landet, säger Maija Waris i en intervju med Minoritet.se om programmet och utlovar mycket humor och absurditeter.

Programmet är inspelat i Helsingfors med omnejd och bjuder på möten med olika kulturpersonligheter i Finland som bjuder på sig själva på ett generöst sätt.
”- Vi har haft så roligt och träffat så fantastiska människor, säger Maija till minoritet.se”

Hela intervjun hittar du HÄR

Fler vill läsa finska och meänkieli vid universitetet

Skärmdump; SVT Uutiset Skärmdump; SVT Uutiset

05.02.2016
Antalet som studerar finska och meänkieli vid universitetet har ökat berättar SVT Uutiset.
Till Umeå universitet sökte det över 150 personer till att studera meänkieli i höst.

Men även om många söker är det inte alla som fullföljer studierna.  Vid Stockholms universitet är det cirka 30 elever som valt att forstätta studera språket.

Enligt studierektor Sari Pesonen är orsaken till varför man börjar läsa språket ofta personlig:  Att man har en släkting, partner eller vän som talar språket. Hela reportaget hittar du HÄR (på finska)

Ny säsong av Ei saa peittää är här

Programledaren Christian Bertell. Foto: Anu Tolonen /SVT Programledaren Christian Bertell. Foto: Anu Tolonen /SVT

04.02.2016
Den 7 februari inleds den femte säsongen av världens sverigefinskaste talkshow som Ei saa peittää kallar sig själv.
Programledare är Christian Bertell och i första avsnittet träffar han skejtarprofilen Ali Boulala och hans lilla chihuahua Peggy

Så här skriver Ei saa peittää om gästen Ali på sin Facebook-sida:
"Ali, Sveriges mest kända skejtarprofil, var som en rockstjärna både stilmässigt och med sitt vilda leverne. 2007 hände något som förändrade allt. Nu, runt 10 år senare, har Ali flyttat tillbaka till Sverige och varit drogfri i 927 dagar."

Förutom Ali medverkar även Eija Feodoroff från finska Lappland som lär världens fotbollselit att sparka boll och Joanna Reinikainen som gör stenhård syntmusik under sitt artistnamn Rein. 

Programmet, i fem avsnitt, sänds på söndagar 18.00 i SVT2. Sista avsnitten för säsongen sänds den 6 mars. Mer info och avsnitten (efter de sänts) hittar du HÄR 

Tähti samlar hetaste musiken i finland och sverige i en egen lista

skärmdump: Spotify skärmdump: Spotify

03.02.2016
Sisuradios ungdomsprogram Tähti har numera en egen låtlista som man kan hitta på Sportify.
På den blandas nya och lite äldre svenska och finska hitar. Mer om låtlistan och och en länk till den hittar du HÄR.

Tähti har också en egen Instagram-sida där du bland annat kan hitta foton på de sverigefinska unga som gästar studion. Den hittar du HÄR

Sverigefinnarnas dag firas med love antell och mycket annat

02.02.2016
Den 24 februari smäller det!
Då är det dags för sverigefinnarnas dag och den firas på många olika sätt runt om i landet.
Hallstahammar, årets sverigefinska kommun 2014 slår på extra stort och bjuder in till en gratiskonsert med Love Antell. Och massa annat också. Mer info hittar du i programmet i bilden.

Undrar du hur din egen kommun (om du bor i ett förvaltningsområde) firar denna dag?
Då kan du gå in HÄR och klicka dig vidare till din kommuns finska sidor.
På dem hittar du sedan mer info om hur dagen firas just på din ort alternativt kan du kontakta din kommuns korrdinator för finska och fråga (kontaktuppgifterna hittar du på din kommuns finska sidor). 

Hur ska minoritetsbidraget användas? - Nu kommer förslag på riktlinjer

01.02.2016 uppdaterad 02.02.2016
Nu är Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget klara med utvärderingen av hur stadsbidraget för nationella minoriteter används som de gjort på uppdrag av Kulturdepartementet.

Utvärderingen visar att det finns stora skillnader i hur kommunerna och landstingen/regionerna i landet  använder statsbidraget som ska täcka merkostnader för de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli och samiska. Dessutom har man märkt att det finns en stort efterfrågan på riktlinjer för hur stödet ska användas.  Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget har därför nu tagit fram förslag till riktlinjer och till en checklista för identifiering av merkostnader utifrån förordningen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
I går, den 1 februari, lämnar de över förslaget till Kulturdepartementet. 

Hela utvärderingen kan du läsa HÄR.
Även minoritet.se har en nyhet om förslaget. Den hittar du HÄR
HÄR hittar du även SVT Uutisets nyhet om innehållet i utvärderingen (på finska). Där lyfts det upp att en stor del av minoritetsstödet till kommunerna går till koordinatorernas lön. Samma sak påpekas även i Sisuradios, Finnblicken, som du hittar HÄR.