januari 2016

Ny bok om hur man kan jobba med flerspråkighet och minoriteter i kyrkan

29.01.2016
Nu kommer en ny bok om minoriteter och urfolk av Svenska kyrkan. Boken heter En kyrka många språk och går att ladda ner som pdf till sin egen dator. Filen hittar du när nedanför. 

I boken blandas intervjuer med intressanta personer med tips och förslag på hur man kan gå tillväga för att jobba med flerspråkighet inom församlingen. 
Till minoritet.se säger Kaisa Syrjänen Schaal, enhetschef för enheten för flerspråkighet vid Svenska kyrkan, så här om bokens innehåll:
” - Boken handlar om varför det är så viktigt med attityder, bemötande och inkludering av andra språk. Skriften riktar sig i första hand till medarbetare, förtroendevalda och ideella i kyrkan – och särskilt då svenskar som kanske ifrågasätter varför man ska hålla på med samiska, finska, meänkieli och romani chib, säger Kaisa Syrjänen Schaal” 
Hon betonar också att boken även innehåller mycket matnyttigt för kommunala koordinatorer som jobbar med minoritetsfrågor.  

Stort behov av finskspråkig personal - speciellt i framtiden

29.01.2016
Kan du finska? eller studerar du finska som modermsål? Grattis! Du sitter nämligen på en efterfrågad kunskap, speciellt i framtiden.
Vill du dessutom jobba inom vården eller i kundtjänst? Grattis igen! För här finns det nämligen ett extra stort behov. 

Det här lyfts till exempel upp i en lång artikel den 29 januari i tidningen ETC Göteborg . Här beskriver man det stora behovet av finskspråkig personal inom vården i Göteborg. Artikeln inleds med orden: ”Återigen behöver staden Göteborg finsk arbetskraftsinvandring. Måhända inte lika stor som under efterkrigstiden, men då stora kullar från den perioden snart går i pension så behövs finskspråkig personal inom vården.”
Hela artikeln kan du läsa HÄR 

Och massor av jobb där man söker personer med finska kunskaper hittar du HÄR 

finländskt i vår på sven-harrys konstmusseum i form av Ellen TheslefF

Eko av Ellen Thesleff från 1891, olja på duk. Foto:Andersudde/Ahvenanmaa,Åland Eko av Ellen Thesleff från 1891, olja på duk. Foto:Andersudde/Ahvenanmaa,Åland

28.01.2016
Den 13 februari öppnar en stor utställning med den finländska konstnärinnan Ellen Thesleff på Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm.

Utställningen heter Lysande konstnär och tidig modernist och beskrivs av museet så här:
”Den finländska konstnären Ellen Thesleff (1869-1954) var utbildad i realismen, passerade symbolismen och blev en djärv nytolkare av färgernas och den fria formens möjligheter i det tidiga nittonhundratalet. Hon tog med sig det italienska ljusets färgspråk till de djupa skogarnas och sjöarnas finska barndomsland. En sällsamt dynamisk kombination!”

Utställningen pågår fram till den 10 april. Läs mer HÄR 

Vill du veta mer om sverigefinskhet? - här hittar du massor av rapporter

27.01.2016
Det finns en massa olika rapporter som handlar om sverigefinnar och sverigefinskhet. 
Sverigefinländarnas delegation, som är en paraplyorganisation för den sverigefinska nationella minoriteten, har samlat många av dem på sin hemsida.
Rapporterna hittar du HÄR och de går att ladda ner genom att klicka på dem. 

Mer om Sverigefinländarnas delegation och deras mål och uppgift i Sverige kan du läsa HÄR. Där hittar du också en lista över alla de organisationer, institutioner, nätverk och samfund som är medlemmar i delegationen.  

Sugen på att påverka i ungdomsfrågor? - nu har du chansen!

26.01.2016
Vet du någon som skulle passa perfekt i Sverigefinska ungdomsförbundets styrelse?
Eller är denna någon kanske du själv? ;)

Så här lyder i alla fall Sverigefinska ungdomsförbundets efterlysning:
"Nu är det dags att nominera dig själv eller någon annan till det nya styrelseåret 2016-17!
Det enda kravet är att du är aktiv, glad och en engagerad person och uppriktigt intresserad av ungdomsförbundets viktiga arbete för utveckla sverigefinska barn och ungas frågor. Mer info finns på vår hemsida www.ungfin.se"


Och nominerar gör du via valberedningssidan som du hittar HÄR.

två sverigefinnar som härjar i Finland - jo i nya svt-programmet finnomani

Foto: Finnomani Foto: Finnomani

26.01.2016
Den 13 mars dyker det upp något sverigefinskt i rutan igen. Då är det nämligen premiär för Finnomani, en ny serie på SVT där Maija Waris och Lina Puranen, två finnar från Akalla, har fått härja fritt i Finland. Dessutom dyker den finska konstnären och Dj:n Teemu Keisteri upp i serien (och han kommer faktiskt till A Finntastic Evening under Kulturnatt Stockholm så då kan ni se honom live!).
Teemu är förresten den som valt ut de "fantastiska" kläderna gruppen bär på bilden här intill.  Läs mer om programmet HÄR

Sugen på att ett lite annorlunda sommarjobb? Då kanske nordjobb är för dig

25.01.2016
Har du någon gång funderat på hur det vore att sommarjobba i ett annat land? Visste du om att man kan söka något som kallas Nordjobb, ett sommarjobb i ett annat nordiskt land?
Visste du dessutom att du som är sverigefinne och kan finska är eftertraktad som sommarjobbare i både Finland och på Åland?  
För så är det faktiskt, man vill gärna ha unga nordbor som kan finska till de länderna. Nordjobb funkar nämligen så man inte får bo i det landet man vill sommarjobba i, dvs. som boende i Sverige kan du bara sommarjobba i de andra nordiska länderna.
Och just det, Nordjobb fixar både bostad och roliga saker att göra efter jobbet eller som de själva beskriver det: 

”Nordjobb förmedlar sommarjobb, bostad och kultur- och fritidsprogram i ett annat nordiskt land till ungdomar mellan 18-28 år. Programmet arbetar för att öka rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden.”

Låter det här intressant? Då kan du läsa mer HÄR. På samma sida kan du dessutom fylla i en elektroniska ansökan och kolla in sidan Lediga tjänster där det kontinuerligt läggs upp olika jobb att söka.

Nu kan du få En inblick i den finska modevärlden

22.01.2016
Från den 2 februari förvandlas Finlandsinstitutet till en arena för det senaste från den finska modevärlden.
Så har du passion for fashion (eller är sugen på att se vad den finska modevärlden har att erbjuda) så är utställningen New Finnish Fashion för dig!

New Finnish Fashion innehåller modedesign av Ilona Hackenberg, Maria Suomalainen, Marianne El-Khoury och Anni Raasmaja

Så här beskrivs utställningens modeskapare av curatorerna:
” I sina kollektioner skapar de unga designerna helt unika visuella världar genom att pröva på och tillverka olika material och skapar även själva tryckmönstret för sina tyger. På det här sättet rör sig den finska kläddesignen närmast i gränslandet mellan konst och mode. ”

Utställningen öppnar den 2 februari och pågår sedan fram till 4 mars. Samma dag utställningen öppnas bjuds det också på ett seminarium om det finska modeundret. Det börjar klockan 17. 

Mer info hittar du HÄR 

Vem tycker du ska få minoritetsspråkpriset 2016?

22.01.2016
Sedan 2012 delar Språkrådet årligen ut ett pris som belöning för goda insatser i arbetet för och med minoritetsspråk (som här avser alla språk förutom svenska) och som en uppmuntran till fortsatt arbete.

Förra året tilldelades priset Sadeta Murić för hennes arbete med att stärka flerspråkiga barns och elevers mångkulturella identitet.

Vem tycker du ska få minoritetsspråkpriset 2016?
Nu är det dags att nominera!
Mer info och nomineringsblanketten hittar du på Språkrådets sida HÄR 
Sista dagen att nominera är den 15 februari!

Minoritetsspråkspriset, som består av en skulptur och ett diplom, delas ut ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Språkrådsdagen den 28 april 2016.

Nu är det dags för finska torsdagar igen

21.01.2016
Nu drar Bio Roy:s finska torsdagar igång igen i Göteborg!
Först ut är filmen Barnmorskan den 25 februari.
Barnmorskan, som är baserad på Katja Kettus bok med samma namn, utspelar sig under krigstiden och är verklighetsbaserad berättelse om omöjlig kärlek mellan en finsk kvinna och en tysk soldat under Lapplandskriget.

Därefter visas:
• 17 mars Leaving Africa
• 7 april Vi fria
• 28 april Absolution
• 12 maj Monsterman

Mer om filmerna kan du läsa på Bio Roys Facebook event som du hittar HÄR  eller på Bio Roys egen sida HÄR

pengar att söka för finska ungdomsföreningar!

20.01.2016
Tillhör du en sverigefinsk ungdoms- eller studentförening?
Visste du att ni kan söka pengar från Finland för projekt som rör unga?

Det är Suomi-Seura, Finland-Samfundet, som beviljar pengar till finska ungdoms- eller studentföreningar utomlands.  Även finska föreningar verksamma utomlands såsom i Sverige kan söka pengar för verksamhet/projekt som vänder sig till unga finskspråkiga.
Det finns två ansökningsperioder, en med deadline i slutet av februari och en i slutet av september.  Totalt har Suomi-seura 13.500 euro att dela ut. 

Läs mer om hur man ansöker HÄR

På den sidan finns både en ansökningsblankett att skriva ut och en elektronisk ansökningsblankett där du/ni kan fylla i alla information direkt på datorn.

Alice första instagrammaren ut på stoltsverigefinne!

19.01.2016 uppdaterad 27.01.2016
Vill du få en inblick i en ung sverigefinnes liv?
Nu har du chansen!
För nu invigs Instagramkontot Stoltsverigefinne! 

Först ut är Alice Kyander från Huddinge som basar över Stoltsverigefinne som du hittar HÄR.  Hon har tagit beslutet att åka till Tammerfors på utbyte från sina studier på Uppsala universitet.
Hon kallar det för sin hitta-sig-själv resa. 

Eller som hon själv beskriver sig i sin första post:

”Hei! Olen täällä! Först i världen att få presentera mig på det här kontot! Vilken grej! Mitt namn är Alice Kyander och jag kommer att spendera de kommande fem månaderna i Tammerfors. Jag har åkt hit på utbytesstudier, men är egentligen här för att lära mig lite finska, förstå mer om vad Finland är för ett land idag och utforska min sverigefinska identitet. En sån där hitta-sig-själv-resa. Fast kanske till en otippad plats, även om den förstås för mig egentligen är helt jättetippad. Under den kommande veckan kommer jag berätta mer om vad jag hittar på här i Nordens största inlandsstad (tror jag) och om hur det är att identifiera sig som en sverigefinne utan språk. KIVA!”

Så missa inte att följa Sverigefinska ungdomsförbundet instagramkonto Stoltsverigefinne! Varje vecka är det en ny ung sverigefinne som basar över kontot så det lönar sig att kolla in sidan ofta ;)

p.s Är du en sverigefinsk ung? Skulle du vilja ta hand om kontot under en vecka? Maila då Sverigefinska ungdomsförbundet på info@ungfin.se. d.s

Det modiga och moderna i fokus när finland fyller 100 år 2017

19.01.2016
Nästa år, 2017, fyller Finland 100 år och det firas på många olika sätt. För att fira Finland ordentligt även i Sverige drar Finlandsinstitutet drar igång ett stort projekt med rubriken "Det moderna och modiga Finland". I fokus ligger formgivning och cirkus.

Så här beskriver Finlandsinstitutet innehållet:
”Inom formgivning är syftet är att visa hur arvet efter Alvar Aalto och Tapio Wirkkala förs vidare till nya generationer finska formgivare, samt att skapa nya möjligheter till långsiktigt samarbete mellan finska formgivare och svenska företag.

På cirkusarenan är tanken att svenska och finska cirkusaktörer tillsammans skapar en föreställning, som fördomsfritt skildrar grannlandet Finland och bidrar till att skapa långsiktiga samarbetsrelationer. Tanken är att föreställningen ska på turné till sex till tio orter runtom i Sverige.”


Mer om projektet kan du läsa HÄR.
Och om allt som händer under jubileumsåret hittar du på suomifinland100.fi

Årets förkämpar 2015 utsedda! - här hittar du listan

Årets förkämpar/Vuoden tsempparit 2015. Foto: ungfin.se Årets förkämpar/Vuoden tsempparit 2015. Foto: ungfin.se

18.01.2016
Strax innan jul delade Sverigefinska ungdomsförbundet ut stipendier till årets " förkämpar 2015"!
16 ungdomar, en vuxen och ett lag tilldelades utmärkelsen för deras engagemang i ungdomsfrågor som rör den sverigefinska minoriteten och/eller för att på annat positivt sätt inspirerat andra att engagera sig i förbundets verksamhet.

Årets pristagare för ”Tsempparit 2015” är:
Mer om dem kan du läsa HÄR

Finnlust (Lund):
Christoffer Heimonen
Rebecca Matsoff

Göteborgs Finska Ungdomar (GSN):
Milja Luomala (14 år)
Jemina Juliana Luomajoki
Ilkka Pasanen (vuxen, ett erkännande)

Koitus, Stockholm (Karolinska Institutets finska studenter):
Piritta Jääkallio
Erika Laine

Stockholms Finska Studenter (TSO):
Anna-Kaisa Välilä
Justiina Siipola
Linda Nummisalo
Otto Kuosmanen

Uppsalas Finska Studenter (UPSO):
Esko Makkonen
Iris Larmi

Finlandsvenska Nation i Umeå (FSN):
Petra Marjamäki

Väsby Predators (Sverigefinska Skolan i Upplands Väsby):
Vivian Valentin (10 år)
Daniella Östberg (12 år)
Juan Carlos Socorro (14 år)

Team Finska (Piteå)
Innebandy team ”Team Finska” (7-12 år, tjejer och killar)

Stort grattis till utmärkelserna!

Ansökan för stöd till minoritetsspråks-projekt har öppnat!

18.01.2016
Har du och din förening eller organisation en projektidé som främjar något av de nationella minoritetsspråken?
Då kan ni söka pengar från Institutet för språk och folkminnen. De har totalt 3,5 miljoner kronor att fördela till stöd för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.

Vad ska då projektet handla om för att vara aktuell för bidrag härifrån?
Så här beskriver Institutet sina kriterier:
”Projektmedel fördelas till projekt som stärker läs- och skrivfärdigheter i minoritetsspråk och insatser för att öka kunskaper om flerspråkighet, språket som kulturbärare eller språköverföring mellan generationer. Bidrag kan sökas av föreningar, organisationer eller stiftelser som inte är statliga eller kommunala, och som utan vinstsyfte bedriver verksamhet i Sverige.” 

Sista ansökningsdag är den 1 mars 2016
Mer information och en länk till ansökan hittar du HÄR.

Vill du instagramma om din vardag som sverigefinsk ung?

15.01.2016
Är du en sverigefinsk ung? Vill du dela med dig av ditt liv och vardag på Sverigefinska ungdomsförbundet Instagram rsnsfu under rubriken @stoltsverigefinne? Då är du kanske den ungdomsförbundet söker! För mer info skicka ett mejl till info@ungfin.se och berätta vem du är så kanske du snart är den som syns på deras Instagram :)

Sverigefinska ungdomsförbundets Instagram hittar du under namnet rsnsfu och deras hemsida ungfin.se  

Vad händer på finlandsinstitutet i vår? - nu är programmet här

14.01.2016
Nu har vårens programblad från Finlandsinstitutet anlänt.
I det ryms bland annat utställningar med finsk kläddesign, smyckesdesign och med årets unga finska konstnär Ville Andersson, författarkvällar med bland annat Rosa Liksom och Kaj Korkea-aho, massor av filmvisningar runt om i landet, en jazzkonsert och teaterföreställningar för både barn och vuxna. En rad olika seminarium ordnas också bland annat ett om stadsplanering.
En Åbo-kväll i maj blir det också som går under namnet Å som i Åbo.

Dessutom går så klart årets stora kväll, A Finntastic evening av stapeln i april.
Denna gång inte bara i Stockholm under Kulturnatt Stockholm utan även i Göteborg kvällen före! (mer om Finntastic hittar ni HÄR

Hela programmet hittar ni HÄR eller via pdf-filen nedan.

Elin är finnblickens nya ansikte

13.01.2016
Elin von Wright är Finnblickens nya ansikte eller kanske snarare person bakom tangentbordet. Hon är den som från och med nu kommer att jobba med att uppdatera Finnblickens sida med allt möjligt intressant som har en sverigefinsk twist. 

I en intervju med Sisuradio om sitt nya jobb som redaktör för Finnblicken säger Elin så här:
”För bara några dagar sen packade jag resväskan och tog med bara det allra viktigaste. Jag flyttade från Helsingfors till Stockholm. Jag är uppvuxen i en finlandssvensk familj i Vasa, men bosatt sedan några år tillbaka i Helsingfors där jag har jobbat som journalist på Svenska Yle. Jag har tidigare jobbat med allt från live radio, till grävande journalistik och radiodokumentärer.  Under de senaste åren har jag flyttat runt mycket och bott i flera olika länder. Men nu är jag här och jag hoppas att du kommer att gilla Finnblickens nya innehåll.”

Hela intervjun med Elin kan du höra HÄR

Finnblicken är Sisuradios svenskspråkiga webbsida för sverigefinska unga vuxna. Här blandas allt från nyheter och reportage om språk och identitet, Finland i dag och minoritetsfrågor med nöje och kultur. Allt så klart med en sverigefinsk twist. Mer om Finnblicken och alla dess reportage hittar du HÄR.

Vad tycker sverigefinska unga om demokratiutredningens rösträttsförslag?

Skärmdump: SR Sisuradio Skärmdump: SR Sisuradio

12.01.2016
I Demokratiutredningen föreslås det att Sverige borde införa rösträtt för 16-åringar i kommun och landsting.
– En viktig fördel är att vi då på riktigt får 18 års rösträttsålder. I Sverige har vi exceptionellt långt mellan valen och det gör att i dag är förstagångsväljarna dryg 20. Nu kommer de vara drygt 18. Sedan är det ju ett bra sätt att få unga väljare att gå och rösta, säger Olle Wästberg ordförande för Demokratiutredningen till Ekot om förslaget. 

Vad tycker sverigefinska unga om den här idéen?

SR Sisuradio har pratat med 15-åringarna Mona Chetram ja Eveline Aroka om deras tankar om förslaget. De tycker båda att utredningens förslag är intressant och att det skulle göra att man "vet" hur systemet fungerar när man är 18 och ska rösta i riksdagsvalet men samtidigt funderar det på att om det kanske blir ett kaos om det införs.
Hör hela intervjun HÄR (på finska) 

Nytt år betyder också ny finsk film turné!

11.01.2016 uppdaterad 18.01.2016
Nu är 2016 här och med den rullar en ny våg av finsk filmer in över landet i form av Finlandsinstitutets Ny finsk film-turné .  I vår visas Barnmorskan, Vi fria och Absolution. Turnén kör igång nu i februari och vissa datum för vilken film som visas i vilken stad och när är redan satta. Den infon hittar du HÄR

HÄR kan du läsa mer om filmerna och om turnén! (mer info uppdateras kontinuerligt på sidan).

Ny Finsk Film har också en egen Facebook-sida. Den hittar du HÄR 

Nu kör suomi-koulu i uppsala igång igen!

11.01.2016
Nu är det dags för en ny termin för Suomi-Koulu i Uppsala!

Även i vår finns det två grupper, Kipinä för ungdomar och Minnarit för de yngre (över 6 år).
Båda grupperna träffas på Fyrisgården på lördagar, de äldre på kvällen och de yngre på dagen. 

I vår utlovas massor av olika roliga programpunkter för båda grupperna.

Mer info om vad som händer under våren och vilka lördagar grupperna träffas finns både här i bilden intill och på Rusukkis hemsida som du hittar HÄR. 
Man kan även kontakta Rusukki via mejl på rusukki@gmail.com.