Juli 2016

ungas röst går på sommarlov men lämnar här en lista med sommartips

01.07.2016
Sommartider hej hej sommartider. Så även för Ungas röst men vi är tillbaka i mitten av augusti igen! Men innan det vill vi passa på att önska alla fantatsiska unga (och gamla) sverigefinnar och andra som kämpar för minoritetsrättigheter en riktigt härlig sommar! 
Och dessutom vill vi bjuda på en liten "sommarpresent" i form av en lista med alla möjliga slags evenemang som har en sverigefinsk koppling :)  

Mycket musik (och mycket Miriam Bryant) innehåller listan men även lite andra tips. Så klart finns här säkert inte allt men en lite hum om vad som är på gång i sommar ger den förhoppningsvis i alla fall. Listan hittar du här nedanför som en pdf. Bara att ladda ner så har du koll på hela den sverigefinska musiksommaren.  Ha en underbara sommar! 

p.s Trots att hemsidan går på ledigt så händer det ändå lite saker då och då i sommar på vår Facebook-sida och på Instagram ;) d.s

Visste du att Ur har en sida som bara handlar om våra minoriteter?

01.07.2016
Nu har UR Skola samlat allt möjligt i programväg som rör de nationella minoriteterna på en och samma sida.
Sidan heter De nationella minoriteternas kamp från förtryck till rättigheter och under denna huvudrubrik samsas en rad underrubriker såsom rättigheter, historia, svårigheter, kulturell identitet och hur framtiden ser ut.
Kort och gott en sidan med en massa matnyttigt i alla former för vuxna som barn. Dessutom hittar man också serier om de nationella minoriteterna så som Andrea hälsar på och Jag och min mormor  Sidan hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden här intill →) 

Bli coolast i skövde i höst - häng med på finska kurs!

01.07.2016
Tillhör du dem som har en massa släktingar som snackar finska med dig fastän du inte förstår? Bor du i Skövde? Då har du en superchans att ändra på det här. I september startar nämligen en nybörjarkurs i finska för precis dig!

En timme finskakurs för unga sverigefinnar på torsdagar mellan den 1 september och 8 december på Nyeport är vad det handlar om.  Och kursen är dessutom gratis :)
Så missa inte chansen att lära sig finska! (som dessutom inte bara gör att du kan snacka med släkten, utan också är en sjukt stor tillgång när du söker jobb!)

För mer info och anmälan:
kontakta Jenny eller Anoo.

Juni 2016

nu finns ungas röst även på instagram!

30.06.2016
Nu har Ungas röst tagit steget in i Instagram-världen också!
Här kommer det att laddas upp lite roliga bilder om saker som Ungas röst är ute på, saker som har koppling till det sverigefinska eller sådan som man kan känna igen sig i som ung med finska rötter (t.ex. mumsiga godsaker Mummo i Finland alltid lagat till en). Kontot, som heter Ungasrost hittar du HÄR. Följ det gärna så missar du inget :) 

p.s Ett annat coolt Instagram konto som man bara inte för missa är #stoltsverigefinne! Här berättar en sverigefinsk ung under en veckas tid om sin vardag, sina tankar om sina finska rötter och om vad finska språket betyder för dem. Det hittar du HÄR d.s

Hör Tove jansson läsa tove jansson

Foto: Albert Bonniers förlag Foto: Albert Bonniers förlag

29.06.2016
Tove Janssons bok Sommarboken har en passande titel så här i sommartider. Men visste du att den och många andra av hennes böcker upplästa av henne själv finns att höra i Yle Arkivet? 

Här hittar du nämligen inspelningar av hennes inläsningar av de egna böckerna Sommarboken, Muminpappans memoarer, Det osynliga barnet, Farlig midsommar, Trollkarens hatt och När kometen kommer med flera. Totalt finns det 11 inspelningar, vissa är en hel bok på en gång, andra är uppdelade i olika avsnitt. Hon läser även ur novellsamlingen Lyssnerskan.  Inspelningarna är gjorda under olika år på 1980-talet och du hittar dem i Yles Arkiv HÄR

Antalet sökande till finska kursern vid SU har rasat

28.06.2016
I måndags berättade Sisuradio att antalet sökande till finska kurserna vid Stockholms Universitet till hösten rasat. Om man jämför med antalet som läser kurserna just nu med antalet sökande till hösten har vissa kruser tappat över 50 %. Hälften färre är alltså intresserade av kurserna. Detta berättar studierektor Sari Pesonen för Sisuradio. Hon säger att den största orsaken är de hårdare ansökningsreglerna. I våras ändrades nämligen reglerna för hur lång period man kan ansöka till en kurs. Tidigare kunde man ha kursen öppen den vanliga ansökningsperioden dvs, från 15 mars till 15 april och sedan lämna kursen öppen för sen amälan. Från och med i år är det istället så att sen anmälan öppnar för den 15 juli. Detta gör att de sökande själva måste ha noggrannare koll på datumen och Sari säger att deras typiska studenter brukar söka under perioden efter den vanliga ansökningsperioden är över, den period som numera tagits bort. Hela nyheten hittar du HÄR. Även SVT Uutiset har lyft ämnet, det kan du höra HÄR.

p.s Om du är intresserad av att läsa finska i höst vid Stockholms Universitet hittar du kurserna HÄR. Ansökan görs dock på antagning.se HÄR. Obs! ansökan öppnar 15 juli d.s

dagens finska ord från fin i väst

27.06.2016
Fin i Väst har börjat med dagens finska ord på sitt Instagram-konto. Med jämna mellanrum kommer de att lägga upp ett finskt ord och förklara dess betydelse och användning. Passande nog, med tanke på helgen som precis var, är det första ordet Jussi. Den finska talspråks-förkortningen för juhannus som betyder midsommar. 
Fin i Väst:s instagram hittar du HÄR.

Iloista juhannusta! Glad midsommar!

24.06.2016
Varför är de finska städerna tomma på midsommar? Här ger Suomi100 dig svaret :)
Och med denna video önskar Ungas röst er alla en härlig midsommar!
Upea juhannusta teille kaikille!  

Ska du till Finland i sommar? - Hjälp till att sprida bästa sommarstunderna

24.06.2016
Är du på väg till Finland i sommar?
Då kanske du vill delta Suomi Finland100 sommarstämningsspridnings utmaning! De vill nämligen fånga det vackraste av Finland. Hur gör man då? Jo man tar en bild på sommarens roligaste, galnaste eller vackraste stund och sprider den med ‪#‎finland100sommar‬ eller som de själva beskriver det:
” Sommar och Finland – vilken kombination! På stranden, på festival, vid mattbryggan, vid stugan, på terrassen, i bärskogen…på sommaren vaknar Finland och finländarna till liv, vare sig vi är på jobb eller på semester!
Ta en bild av sommarens roligaste stund, vackraste landskapet, tokigaste påhittet eller berörande minne och publicera på Instagram med hashtag ‪#‎finland100sommar‬. Vi delar också sommarstämningar på Finland 100-webbplatsen och Finland 100 Instagram.” 

Mer info hittar du HÄR. På den sidan kan du också se de bilder som hittills laddats upp :)

Så här roligt har vi på sommarläger i uppsala!

Det gäller att ta i från tårna när man sjunger sin egenkomponerade lägersång om allas lika värde. Foto: Sanja Honkanen Skoog Det gäller att ta i från tårna när man sjunger sin egenkomponerade lägersång om allas lika värde. Foto: Sanja Honkanen Skoog

23.06.2016
I juni var det full fart i Sunnersta kyrka i Uppsala när det ordnades sommarläger.
Utflykter, pyssel, bullbak, lekar, idrottsaktviteter och så klart framställandet av en föreställning till den stora sommarfesten som avslutade lägret, stod på schemat.
Dessutom lyste temat miljö, djur och natur i genom hela veckan. Alla deltagarna fick också skapa egna verk av gammalt förpackningsmaterial. En stad skildrad ur alla fyra årstider blev det tillsammans med många småsaker såsom en eldsprutande drake.  Mer om lägret och bilder därifrån hittar du HÄR. Sisuradio besökte också lägret, det reportaget hittar du HÄR

Lägret ordnas av: Sverigefinska Ungdomsförbundet, Svenska kyrkans finska församling i Uppsala och projektet Ungas röst. Sommarfesten ordnas av de ovannämda tillsammans med Uppsala kommun. 

ny flyttvåg från finland till sverige-  möjligheten till bra jobb lockar

22.06.2016
På 1960- och 70-talet kom många från Finland till Sverige för att få jobb, samma tendenser (men i mindre mängd) syns idag. 
Dagens Nyheter lyfter upp den nya flyttvågen från Finland och många är de som tar sitt pick och pack och flyttar till Sverige.Under 2015 valde över 3.000 personer att lämna Finland till förmån för Sverige. 
Bättre chanser till bra jobb är det som lockar mest eller som Max Hasselblatt, som studerar vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors konstaterar i intervjun: Möjligheterna i Finland har blivit färre.

Läs hela artikeln HÄR eller klicka på bilden →

Sisuradio har också i sommar en specialserie i sju delar där de intervjuar personer som valt att flytta till Sverige under olika årtionden med början på 1950-talet fram till 2010-talet. Varför flyttade man just då när man gjorde och hur har livet varit/är här? Hela serien, som heter " Vain hetkeksi piti jäädä" hittar du HÄR (på finska)

Darya och månskensorkestern släpper eget material

Darya och Månskensorkestern: Foto: Jonas Jörneberg Darya och Månskensorkestern: Foto: Jonas Jörneberg

21.06.2016
Darya och Månskensorkestern är ett av de där banden som man ofta stöter på i sverigefinska sammanhang.
Bandet är känt för sina tolkningar av äldre finsk melankolisk tango men väljer nu att satsa på helt eget material. 
Viktor och Darya berättar i en intervju med SVT Uutiset om den kommande skivan.
Den är inspelad i Virsbo där bandet spelade för ett par veckor sedan.

Bandet säger att det känns roligt men också lite skrämmande att ta steget ut och satsa på eget material. Och temat för de nya låtarna? Olycklig kärlek, död och sverigefinskhet.
Hela intervjun hittar du HÄR.

Vad hände under familjedagen som fin i väst ordnade? - här får du svaret

20.06.2016
Den 12 juni ordnade Fin i Väst en familjedag för sverigefinska familjer vid Ryrsjön i Lilla Edet. Vad hände då under denna fullspäckade dag?
Det kan man läsa om nu (och se bilder från) på Fin i Väst:s hemsida som du hittar HÄR.

Dessutom så tittade Sisuradio förbi och tog ett snack med deltagarna om bland annat att fiska. Hör bland annat Jasper berätta om hur det nappat under dagen . Reportaget hittar du HÄR

Dansa loss med panetoz på sverigefinska feztivalen i Västerås

17.06.2016
Vad har Panetoz, Ana Diaz och Simon Zion gemensamt?
Hela tre saker faktiskt: De har ett Z i sitt artistnamn, de har alla sverigefinsk bakgrund och de uppträder alla på Sverigefinska feztivalen i Västerås lördagen den 2 juli!  

För den 2 juli, som en del av Västerås Cityfestival, omvandlas hela Stora torget till en kavalkad av sverigefinskhet i alla dess former! Förutom konserter med dessa fantastiska artister blir det ballongshow för barn, god mat och möjlighet för barn att måla med Karolina. Och bäst av allt, det är fri entré till alltihopa! 

Festivalen arrangeras av länets finska förvaltningkommuner:
Hallstahammar, Surahammar, Köping, Västerås, Fagersta och SKinnskatteberg, tillsammans med Landstinget Västmanland, Enköpings kommun och Västmanlands teater.

Läs mer HÄR och om alla andra saker under Västerås Cityfestival HÄR.

tove janssons liv blir film

Tove Janssson. Foto: Pressbild  © Moomin Characters™ Tove Janssson. Foto: Pressbild © Moomin Characters™

16.06.2016
Många är filmbolagen som velat göra en biografisk film om Tove Jansson, ett av dem vann nämligen Helsinki Films som nu tar sig an uppgiften att göra film av hennes liv. Filmen om Tove ska utspela sig under 1940- och 50-talen och tar därmed även upp krigsåren. I fokus står Toves konstnärskap men också hennes relation till Tuulikki Pietilä. För manus och regi står Aleksi Bardy. När filmen kommer ha premiär är ännu oklart. Finanseringsfrågan är fortfarande öppen och manuset inte klart. 

Läs mer  i HBL:s intervju med Sophia Jansson, styrelseordförande för Moomin Characters, som nyligen slöt avtalet om filmen med Helsinki films. Artikeln i HBL, Huvudstadsbladet hittar du HÄR.

Var finns landets bästa bastu? - det kartlägger sisuradio just nu

Bild från Sisuradio. Bild från Sisuradio.

15.06.2016 uppdaterad 23.06.2016
Just nu står bastun i fokus i Sisuradio i form av den "svettiga" satsningen #minsauna.
Under denna försöker man ta reda på var i Sverige de bästa basturna finns med hjälp av en karta där olika bastur läggs upp och där du som lyssnare själv kan gå in och tipsa om en bastu nära dig som borde vara med på kartan. Kartan hittar du HÄR.

Dessutom kan du få svar på frågan:
Hur bastar kändisarna? 
Tiffany Kronlöf, Susanna Alakoski, Markus Krunegård och Daniel Lagercrantz avslöjar nämligen sina bastuvanor för Sisuradio. Det reportaget hittar du HÄR

Och vad tycker unga sverigefinländare om att basta? Finnblicken har träffat Helmi och Oscar. De tycker att bastubad är det mest avslappnande som finns! Hör dem HÄR.

Hur använder sverigefinska barn sina språk? - det vet annaliina

Foto från minoritet.se Foto från minoritet.se

14.06.2016
Hur, var och när använder sverigefinska barn sina språk?
Det har forskaren Annaliina Gynne tagit reda på genom att följa mellanstadieelever både i skolan och på fritiden och då speciellt i sociala medier. Hon känner sig hoppfull inför finskans framtid i Sverige. 
" - I dag finns en större möjlighet att leva med fler språk än bara svenska", säger hon i en intervju med Minoritet.se

Annaliina Gynne är doktorand i didaktik mot nationella minoriteter och hon är en av få som valt att forska på flerspråkighet bland den sverigefinska minoriteten. Hon började forska i frågan 2009 och nu ska hennes avhandling ska snart gå i tryck och i september är det sedan dags för disputation. Under forskningsprojektets gång har hon följt en femte klass i en sverigefinsk skola och intervjuat eleverna men också följt dem både i klassrummet och på sociala medier.  Läs mer om Annaliina Gynne och hennes forskningsprojekt i en längre intervju med Minoritet.se. Intervjun hittar du HÄR.

Sommarfest i uppsala på fredag och du är bjuden!

13.06.2016
I dag inleds sommarlägret (som Ungas röst, Sverigefinska ungdomsförbundet och finska församlingsarbetet i Uppsala ordnar) i Sunnersta i Uppsala.
Badutflykt, lekar, bakning, pyssel och besök i Uppsala domkyrka är några av de saker som ryms i veckoprogrammet. Dessutom kommer alla deltagare under veckan att skapa egna konstverk och sätta ihop ett festprogram.

Varför ett festprogram kanske du tänker då? Jo, för hela lägret avslutas med en stor sommarfest på fredag och till den är alla inbjudna :) Så vill du komma på en riktigt somrig fest på fredag är det hit du ska bege dig! Musik, dans och god fika utlovas!
Festen börjar klockan 16 på Sunnersta Kyrka. Mer info i bilden här intill →

sverigefinskt x 3 bland årets sommarpratare

10.06.2016
Den 9 juni offentliggjordes årets sommarpratare i Sommar i P1 som börjar sändas vid midsommar. Bland alla namnen finns det tre sverigefinnar, eller egentligen fyra. Dessa är: Systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf (som sommarpratar tillsammans), författaren David Lagercrantz och musikern Markus Krunegård

Systrarna Kronlöf har en finlandssvensk pappa och en finsk-skotsk mamma. Så här säger Tiffany om deras sommarprat till Sisuradio: ”Det kommer att bli lite som ett snack mellan mig och Bianca, som att hänga med oss på en fika. Och så kommer vi att spela lite finsk musik också.
Daniel Lagercrantz, som har en finlandssvensk pappa, berättar att han kommer lyfta relationen med sin far Olof Lagercrantz i hans sommarprat. 
Markus Krungegård beskriver i sin tur att hans sommarprat kommer att handla om att växa upp i Sverige som ”finnjävel” och om att vara ”svennebög” i Finland och om identiteten som halv - halv finsk och halv svensk.

Läs och hör Sisuradios reportage om de sverigefinska sommarpratarna HÄR.

David Lagercrantz inleder Sommar den 25 juni, Bianca och Tiffany Kronlöf pratar 5 juli och Markus Krunegård 16 juli.  Hela listan med alla årets sommarpratare och vilka datum de pratar når du genom att klicka på bilden här ovanför. 

Mumindalen har flyttat in till junibacken i stockholm

Foto: Jonas Jörneberg /Pressbild Junibacken Foto: Jonas Jörneberg /Pressbild Junibacken

09.06.2016
I sommar (eller ja egentligen fram till januari 2017) bor Muminfamiljen på Junibacken på Djurgården i Stockholm.

Här kan du hälsa på i Muminhuset, se på stjärnhimlen i observatoriet, åka rutschkana nedför ett omkullvält träd, åka karusell, fiska, steka plättar eller gömma dig i en snäcka och så klart akta dig för Hattifnattarna. Dessutom kan man varje dag se föreställningen Hur gick det sen? som bygger på Tove Janssons berättelse från 1952 med samma namn. Mer info hittar du HÄR.

Nu kan vi finska - möt de unga som läst nybörjarfinska i västerås i vår

08.06.2016
I Västerås ungdomssamråd föreslog ett gäng unga andra generationens sverigefinnar att det skulle ordnas en kurs i nybörjarfinska för dem i gruppen som inte kan finska. Så blev det. Tidigare i vår startade kursen med ett gäng jätteintresserade unga. Nu lider kursen mot sitt slut. Så vad har deltagarna lärt sig?

Möt Liisa Wiss Tolvanen, Fredrik Hiltunen och Wanja Pekola i Sisuradios reportage där de berättar om sina kunskaper, blir utsatta för ett test och frågar ut reportern Jukka på finska.  
Inslaget hittar du HÄR.

mÖt jonas - en av våra sverigefinska konstnärer

Skärmdump från minoritet.se Skärmdump från minoritet.se

07.06.2016
Kanske har du stött på namnet Yoko Bono? Bakom det döljer sig den sverigefinska konstnären Jonas Karén som dessutom är en av få med arbetarbakgrund som läst på välrenommerade Konstfack. Han skulle nämligen bli elektriker men han är färgblind så det blev konst istället. Dessutom lider han av social fobi och jobbar trots det som guide på Moderna museet. Hur går det ihop? Läs den långa intervjun med Jonas Karén på minoritet.se HÄR
(du når den också genom att klicka på bilden här ovan)

Börja agera istället för att utreda hela tiden!

03.06.2016
Det tycker forskare och folkrättsjurister som dömer ut Sveriges svar till Europarådet om minoritetsspråkens utbildningssituation. Sverige har nämligen nyligen lämnat in två rapporter till Europarådet där man redogör för vad man gjort och gör åt bristerna som rör minoritetsspråken. I rapporterna redogör regeringen för ett antal åtgärder man gjort men när det kommer till undervisningen i minoritetsspråken och den tvåspråkiga ämnesundervisningen  skriver man att det framför behöver utredas mer vilka åtgärder som ska göras i området. 

Sia Spiliopoulou Åkermark som är docent i folkrätt och länge var Sveriges representant i Europarådets expertkommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter, säger till Sisuradio att hon förvånas över Sveriges svar. 
"Det är mycket anmärkningsvärt att man nu, efter alla år, ska börja utreda läget. Jag har fått den uppfattningen i min forskning att det redan finns en ganska klar bild av vilka brister som råder, både bland forskare och minoritetsrepresentanter."

Hela Sisuradio inslagt med Sia och om de två rapporterna hittar du HÄR och HÄR.  På Minoritet.se HÄR hittar de två rapporterna Sverige skickat inom vad man gjort hittills för att leva upp till sina internationella förpliktelser rörande minoriteter. 

Konstkurs på finska i augusti i eskilstuna!

02.06.2016
Den 27-28 augusti ordnar bildkonstnärerna Martti Valkonen och Pirjo Haurinen från Raahe en två-dagars finskspråkig konstkurs i Eskilstuna. 

Inga förkunskaper krävs utan alla som är intresserade av att uttrycka sig konstnärligt genom måleri får komma med!

Kursen inleds med teori men i fokus står varje enskild deltagares skapande och att hjälpa denne att utvecklas och hitta sina styrkor. Akrylfärger kommer att användas och förhoppningen är att varje deltagare ska hinna måla ett eller fler verk under kursens gång.  
Mer info finns här intill →
och info i pdf-filen här under. 

Häng med på Familjedag i till ryrsjön i göta i västra götaland

02.06.2016
Den 12 juni smäller det! För vad? Jo det här:

"Du är hjärtligt välkommen på familjedag vid natursköna Ryrsjön! Det kommer att finnas mängder av aktiviteter men också möjlighet att bara ta en kaffe och passa på att prata finska eller svenska med nya bekantskaper! Så, ta med en picknickkorg, filtar att sitta på och om vädret tillåter - baddräkt och handduk och styr kosan mot Ryrsjön!"

Så lyder inbjudan från FIN i VÄST som ordnar familjedagen som är den 12 juni mellan 12-19 vid Ryrsjön i Göta!

Lekstund (mellan 13.00 – 14.00), ritstuga för barn i alla åldrar, sagostund på finska och/eller svenska för de yngre, Fiskeworkshop och avslappningsövning för de vuxna  står på programmet.  Och så klart finns det korv med bröd till försäljning som sig bör vid en dag vid sjön! Mer information finns på FIN i VÄST Facebook-event som du hittar HÄR.

Darya + iiris + tango = sant på fredag i skarpnäck

Darya och Månskensorkestern: Foto: Jonas Jörneberg Darya och Månskensorkestern: Foto: Jonas Jörneberg

01.06.2016
På fredag, den 3 juni, intar den finska tangon Skarpnäcks Kulturhus. På scen står Darya och Månskensorkestern och bjuder upp till dans med den ofta så kallade vemodiga finska tangon när den populära klubben Tangopalatsi återuppstår för en kväll. Dessutom kommer den ljuvliga Iiris Viljanen och gästar dem! (Iiris som uppträdde för fulla hus på Finntastic i Göteborg och Stockholm). De har också tillsammans gjort låten Vihreä Aalto som du kan höra HÄR

Och vad väntar då er som kommer. Så här uttrycker Darya och Månskensorkester det på sin Facebook-sida”Välkomna på en helkväll, det blir finska tangos, valser, schlagers och en och annan poplåt. Dessutom blir det tangoinstruktion. Kom, gråt ut och ta ett glas!"

Mer info om kvällen, som börjar kl 19, och om hur man köper biljetter hittar ni HÄR
Om Månskenskorkestern hittar ni HÄR