maj 2016

mumin intar nynäshamns bibliotek i sommar

Tove Janssons bok som utställningen bygger på. Omslag: Schildts Tove Janssons bok som utställningen bygger på. Omslag: Schildts

31.05.2016
Familjeutställningen Hur gick det sen? fortsätter sin resa i landet. Denna gång når den Nynäshamns bibliotek.
Här visas den hela sommaren, från den 13 juni till 12 augusti.

Den interaktiva utställningen, inspirerad av Tove Janssons berättelse med samma namn, låter besökaren ta del av ett äventyr genom att gå in i boken rent fysiskt och uppleva utställningen med hela kroppen och alla sinnen. Under resan ut i det farliga och okända möter man också många av de älskade och välbekanta figurerna Mumintrollet, Lilla My och Hemulen. Den interaktiva utställningen är skapad av scenografen Petter Ljungberg och producerad av Kulturhuset för jubileumsåret 2015 när Tove Jansson fyllde 100 år.  Mer information hittar du HÄR

Ung konstnär? Lust att ställa ut och sälja din verk? kolla då in det här

30.05.2016
Fin i Väst tipsar alla unga sverigefinska konstnärer om möjligheten att vara med på Axevallan Kesä och ställa ut och sälja sina verk eller som de själva uttrycker det:
” Under Axevallan Kesä organiseras en konst-, fotografi- och handarbetsutställning med försäljning som är öppet för alla. Konstnärerna kan själva välja sin teknik och delta med max 5 verk var. En jättefin möjlighet att ha en utställning och sälja sina egna verk med stöd av det sverigefinska samhället!” 

Axevallan Kesä är Västra Götalands största årliga sverigefinska evenemang och är i år den
19 -21 augusti. Mer information om evenemanget och om hur man anmäler sig som konstnär hittar du HÄR och anmälningsblanketten hittar du HÄR.

Ny plattform för dig som kan jobba på finska

27.05.2016
Kanske har du snubblat över namnet SinneWorks någonstans men vet du vad som döljer sig bakom namnet? 

Det är faktiskt en ny rekryteringsbyrå med fokus på de som kan språken finska, samiska och meänkieli. Vem ligger då bakom satsningen?
Jo, Markus Lyyra och hans tre kompisar som alla jobbat med minoritetsfrågor i olika former. Markus Lyyra har t.ex. tidigare varit generalsekreterare för Sverigefinska ungdomsförbundet och jobbat på Svenska kyrkan med minoritetesfrågor rörande barn och unga.  Siten funkar så att man som arbetssökande gratis kan ladda upp CV och personligt brev på sidan och sedan kan arbetsgivaren,mot en ersättning. gå in i databasen och söka efter t.e.x förskollärare som kan finska eller samiska 
Och namnet sinneworks då?
"- Vi har lekt lite med orden. Sinne betyder dit på finska", berättar Lyyra i en intervju med Minoritet.se. Hela Minoritet.se:s intervjun om satsningen kan du läsa HÄR.
Mer om Sinneworks hittar du HÄR och på Facebook HÄR.

01.07.2016
Möt två av grundarna, Mikko och Tommy i SVT Uutisets reportage om Sinneworks och tanken bakom rekryteringsfirman och varför tvåspråkighet är en toppen sak som företag borde värdesätta och ta till vara mycket mer. Reportaget hittar du HÄR.

minoriteter bjuder in till musikfestival på nationaldagen i stockholm

26.05.2016
På nationaldagen, den 6 juni, intar
5 Folk Festivalen 2016 Skarpnäcks Kulturhus i Stockholm. I fokus för dagen står faktiskt de nationella minoriteterna. Möt minoriteterna i tältet, se på utställingar, gå runt bland knallarna, fika och hör minoriteternas historia.  Lär dig dansa finsk tango eller flamenco och gå på konserter i mängder.

Denna fullspäckade musikdag uppträder bland annat Anna JärvinenVeronika AkselsenSara AjnnakTulikivi och Anne Kalmering & Nils Harning.  Dessutom kan du se på cirkus, lyssna på folkmusik och körsång eller delta i en miljöverkstad.  
Hela programmet hittar du härintill →
eller HÄR och på Facebook HÄR.

kampen för modersmålsstödet i uppsala har gett resultat-  beslut ändras

25.05.2016
Kampen Sverigefinnarnas språk- och kulturförening Rusukki och alla i Uppsala drivit för att för att de finskspråkiga barnen ska ha kvar rätten till modersmålsstöd i finska av en pedagog, har gett resultat. Uppsala kommun har bestämt sig för att byta taktik och kommer nu med ett nytt förslag. Det nya förslaget innebär att modersmålspedagogerna blir kvar för barn med nationellt minoritetsspråk såsom finska.
Det nya förslaget ska behandlas i utbildningsnämnden i Uppsala den 1 juni.

Hör mer HÄR i Sveriges Radio Sisuradio nyhetsinlsag eller i SVT Uutisets inslag HÄR.
Förslaget i sin helhet hittar du på Rusukkis hemsida HÄR,

Säg det med en finsk emoij!

24.05.2016
Saknar du möjligheten att uttrycka dig finskt ibland? Säg det med en finsk emoji vettja! Nu har det lanserats 17 finska sådana till. Vad sägs om sälar, studentmössan, äitiyispakkaus, Litmanen eller sådana som kalsarikännit, muminmamman, sisu eller en ren?

Det är Utrikesministeriet i Finland som lanserat emoijarna. De första kom i december förra året och enligt Utrikesministeriet har de finska bildsymbolerna sedan publiceringen nått ut till närmare 200 miljoner människor runt om i världen. Hela listan på emoijs hittar du HÄR.
På Facebook-sidan This is Finland hittar du också emoijen (och en massa annat roligt som rör Finland). Sidan, som Utrikesministeriet ligger bakom, beskrivs så här: 
thisisFINLAND.fi - an attractive window on #Finland and Finnish society - This is Finland!  
Sisuradio har också upp lyft de finska emoijen, det inslaget hittar du HÄR.

kan man lära ut ett språk utan att kunna det? - aktuell fråga i Uppsala

23.05.2016
I Uppsala hotas Modersmålsenheten med nedläggning vilket skulle  innebära att merparten av de cirka 80 pedagoger som nu arbetar med att stödja ca 2300 flerspråkiga barns modersmål i förskolorna sägs upp. Istället ska den svenskspråkiga personalen på alla de berörda förskolorna stödja barnens flerspråkighet med hjälp av ett tiotal konsulter. Men kan personal som inte kan språket lära ut det? Den här frågan diskuteras i Sisuradio just nu.  Hör HÄR 5-åriga Aku och hans mamma Tuuli, professor Lena Huss och Helena Olivestam Torold, inspektör på Skolinspektionen, berätta sin syn på frågan. 

Femmorna på sverigefinska skolan i stockholm vann i häckkampen!

20.05.2016
Grattis femmorna på Sverigefinska skolan i Stockholm som tog hem segern i Häckkampen på Stockholms Stadion (Stockholmsmästerskapen i häckstafett, 8*80meter mixed, åk 5)!! Grymt jobbat!
Häckkampen är en den klassiska Finnkampen i friidrotts klasstävling för elever i årskurs 5 i alla skolor i Stockholms stad.

Och priset då, jo en resa för hela klassen till Finnkampen i Tammerfors i höst där vinnarlaget får tävla i ett svenskfinskt finalmöte mot Helsingfors och Tammerfors bästa årskurs 5-lag! Bilder från tävlingen hittar du på Sverigefinska skolans Facebook-sida HÄR

visste du att det finns massor av program om sverigefinnar på ur?

19.05.2016
Visste du att det finns massor av olika tv-program där man kan lära sig mer om sverigefinnar och de andra fyra nationella minoriteterna i Sverige? UR, Utbildningsradion har genom åren gjort massor av program och serier om alla de fem minoriteterna och de finns alla samlade på en och samma sida. Så på UR Skola kan man hitta allt möjligt som rör de nationella minoriteterna: om deras språk, hur det är att vara minoritetsung, följa med unga hem till dem, lära sig mer om minoriteternas historia och lyssna på olika samtal, diskussioner och föreläsningar.
Kort sagt, här finns det massor som man kan titta på för att lära sig mer, använda i skolundervisning eller bara se på för skoj skull. Sidan hittar du HÄR.

letar du sommarjobb? sugen på att testa att jobba i finland? kolla in det här!

18.05.2016
Har du funderat på hur det skulle vara att bo i Finland en period? Saknar du sommarjobb? Då kanske en sommar som nordjobbare i Finland är något för dig!  
Nordjobb Finland tipsar nämligen om att de har lediga jobb i Finland för denna sommar eller som de själva skriver på sin Facebook-sida:  " Är du fortfarande utan sommarjobb? Vi har ännu lediga tjänster i Finland, bland annat inom vården, trädgårdsbranschen och inom service! Kontakta Nordjobbs projektledare i Finland för att fråga mer!"  

Mer om Nordjobb Finland och kontaktuppifter till dem hittar du HÄR. Nordjobb har också en lista på lediga jobb i hela Norden som du kan söka via dem, den listan hittar du HÄR.

Nordiskt sommarläger för unga mellan 11-14 år i danmark

17.05.2016
Vill du träffa unga från hela Norden? Är du mellan 11 och 14 år? (eller känner du någon som är mellan 11-14 år?) Då kanske det här sommarlägret i Danmark i juli är något för dig!

Nordiskt sommarläger ordnas på Nordiska lägerskolan och kurscentrum, Danhostel i Hilleröd mellan den 4-9 juli 2016.  
Unga mellan 11-14 år från alla de nordiska länderna och de självstyrande områdena är välkomna! Totalt finns det plats för ungefär 90 deltagare.Det kommer också finnas en vuxen reseledare från varje land.

Så här beskriver Föreningen Norden Sverige (som är med och arrangerar det) vad man får uppleva under lägret: ”Nordiska lägerskolan ligger i ett naturskönt område vid skog och hav. Här finns det möjlighet att roa båt, spela badminton och utomhus bordtennis, naturlekplatser och många andra roliga aktiviteter. Inomhus finns det bl.a. fotbollsspel, airhockey, bordtennis, bart, biljard och disko. Lägret besöker även Köpenhamn – Fredriksberg Slot, kanalrundfart, shopping och Tivoli"

Sista anmälningsdag är den 31 maj. Mer info finns HÄR (på danska) och man kan också få reda på mer genom att maila Eydís Inga Valsdóttir på Föreningen Norden Sverige på eydis@norden.se.Till henne kan man också anmäla sig. 
Här nedanför hittar du också lägerbroschyren och anmälningsblanketten  (på danska)

Tala finska som sin mormor? - jepp det är ganska vanligt faktiskt

16.05.2016
Va? kanske du tänker nu, Vadå tala finska som sin mormor?
Jo, för så är det faktiskt. Många med finska rötter har lärt sig finska från äldre generationer och det avspeglar sig i den finska man talar.  

Möt Robert och Daniel Suomela, far och son, som båda är uppvuxna i Sverige med finska rötter, i en intervju i Sisuradio Kielipuoli.  De berättar där att de har lite svårt att förstå den finska som talas i Finland idag och att helst pratar "mummo-finska" (finska med ord som den äldre generationen använder). Och för dem gör det inget att språket kanske ses som lite gammaldags av de som bor i Finland idag, det viktigaste för dem är att den äldre generationen förstår.  Hör hela intervjun HÄR (eller klicka på bilden så kommer du till den). 

lena huss talar om tvåspråkighet i stockholm

13.05.2016
En inspirationskväll om barns språkliga utveckling ordnas i Stockholm 30 maj. På plats finns professor emeritus Leena Huss som kommer att tala om barns språkliga utveckling, flerspråkighet och dessutom bjuda på praktiska vardagstips. Perfekt för dig som har barn hemma, jobbar med barn eller som är intresserad av tvåspråkighet och om hur barn blir tvåspråkiga! Dessutom kommer också Mari Forsberg från Stockholms läns landsting att berätta om Språkpaketet (som Sverigefinska ungdomsförbundet tagit fram) 

Plats är: Finska församlingen i Stockholm och tidpunkt: Måndagen den 30 maj klockan 18-20
Arrangör: Stockholms läns landsting.
Anmälan till: nationellaminoriteter@sll.se eller hannelle.iivonen@svenskakyrkan.se.

Gillar du att skriva? - häng med och starta en ny tidning för unga

12.05.2016
Gillar du att skriva? Då kanske detta är något för dig. Sverigefinska ungdomsförbundet ska nämligen grunda en tvåspråkig tidning riktad till sverigefinska skolor, unga och studenter och söker nu dig som är under 30 år och vill sitta i redaktionen!
Intresserad? Skicka då ett mail till dennis.barvsten@ungfin.se

Och du som inte är sugen på att skriva kan ändå vara med på ett hörn.
Man söker nämligen också efter ett namn på finska för tidningen.
Kanske sitter du på ett galet bra namnförslag, lämna i så fall det förslaget i kommentarsfältet under ungdomsförbundets originalinlägg på Facebook som du hittar HÄR 

Upp till kamp för modersmålsstödet i Uppsala

11.05.2016
Det råder uppörda känslor i Uppsala kommun just nu.
Orsaken är att Modersmålsenheten i Uppsala hotas av nedläggning vilket innebär att 80 modersmålspedagoger sägs upp och att 2300 flerspråkiga förskolebarn blir utan stöd såsom många barn som vill ha stöd i finska. Det här vill man inte ska få hända och därför har bland annat en protestgrupp på Facebook skapats, den heter Rädda modersmålsenheten i Uppsala kommun och den hittar du HÄR. På den sidan lägga det ut all information om den hotade nedläggning, både från medierna och från kommunen. Dessutom har en namninsamling startats för att protestera. Den nås HÄR.

Uppsala Nya tidning är en av många medier som uppmärksammat striden om modersmålsenheten, den artikeln hittar du HÄR.
Den sverigefinska språk- och kulturföreningen Rusukki är en av de som kämpar aktivt mot förslaget att lägga ner enheten och de har skrivit ett långt brev med sina synpunkter på förslaget. Detta har sedan skickats till kommunen. Brevet finns även att läsa på deras hemsida som du hittar HÄR.

Sandhja tävlar för finland i eurovisionens semifinal

10.05.2016 uppdaterad 11.05.2016
Eurovisionen har invaderat Stockholm (och Sverige) och ikväll är det dags för semifinal.
I den tävlar Finlands bidrag Sandhja. Hör henne HÄR i en intervju med SVT Uutiset. Förra veckan besökte hon också Sisuradio. Den intervjun hittar du HÄR.

Vill man följa med i hennes eurovisions "vardag" kan man göra det på hennes Facebook-sida som du hittar HÄR.  Och låten hon tävlar med då? Den hittar du här nedanför om du vill höra den före kvällens sändning. 

Tyvärr blev det ingen finalplats för Sandhja i gårdagens semifinal men hon är ändå nöjd med sin medverkan. HÄR hittar du YLE:s intervju med henne direkt efter beskedet att hennes bidrag inte gick vidare.

Hyllade Cherrie tog vägen via norge och finland till sverige

06.05.2016
Den hyllade R´n'B sångerskan Cherrie föddes i Norge, flyttade till Finland och hamnade i Sverige vid 10 års ålder.  Hennes musik hyllas av kritikerna och nu avslöjar hon att hon är sugen på att sjunga på finska. Möte henne HÄR i SVT Uutiset reportage! och mer om hennes historia kan du läsa i en lång intervju i Dagens Nyheter som du hittar HÄR.  Och hur låter hon då? Det kan du höra här nedanför!

Sjukvårdsupplysning på finska? - jepp i vissa landsting

09.05.2016
Du vet säkert om numret 1177 som går till Sjukvårdsupplysningen men visste du också att du i två av landets landsting kan få hjälp på finska där? I Stockholms län och i Sörmland är det möjligt att få prata med någon som talar finska. Hör Mari Forsberg från Stockholms läns landsting berätta om varför tjänsten finns och hur man kan använda den i en intervju på Minoritet.se som du hittar HÄR.

Å som i Åbo eller Awsome Åbo = en helkväll med åbo-tema i Stockholm

04.05.2016
Staden Åbo intar Finlandsinstitutet fredagen den 13 maj med start kl 19.
Åbo i massor i musik, design och videokonst utlovas eller som de själva beskriver kvällen: 

”En klubbkväll med musik, design och videokonst från Åbo rundar av våren i Finlandsinstitutet. Det lovas en helkväll av Åborelaterat program med musik av Anniina Auf och Disco i mitt hjärta (DIMH), design med Saana ja Olli och kortfilmer från Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola (Turku AMK). H2Ö-festivalen presenterar den finska folkmusikern, Kuningas Yrjö, samt en dj/vj. Video Art Festival Turku (VAFT) ger smakprov av sitt program. Såklart får vi njuta av en äkta Åboatmosfär.

Massor av klipp och länkar till de som uppträder hittar ni på kvällen event-sida HÄR. Den uppdateras kontinuerligt med teasers inför kvällen. Dessutom kan ni så klart läsa om Å som i Åbo på Finlandsinstitutets sida HÄR

Föräldraskap på finska hur är det? - hör Jannicas berättelse

Bild från minoritet.se Bild från minoritet.se

03.05.2016
”Det går inte, det är för svårt! svarar min 5-åring på frågan om varför han fortfarande inte svarar mig på finska. Och det är klart, hans närmaste språk är svenska - han växer upp i Sverige omringad av svensktalande förskolepersonal, svensktalande familjemedlemmar, svenskspråkig TV och svenskspråkiga läkare på vårdcentralen. ”

Så inleds Jannica Niklassons krönika på Minoritet.se. Läs hela hennes berättelse om sin vardag och kamp med att lära sina barn finska i ett svenskspråkigt samhälle HÄR.
Jannica är också en av personerna bakom Onni & Illona- Nationella sverigefinska föräldraföreningen. Läs mer om den HÄR. 

Minoritetsspråkspriset 2016 till jiddish-profil

02.05.2016
Minoritetsspråkspriset 2016 tilldelades Susanne Sznajderman-Rytz som för sitt brinnande engagemang för att stärka minoritetsspråket jiddisch. Ur juryns motivering: ”Susanne Sznajderman-Rytz har med sitt engagemang, som spänner över två decennier, skapat en plattform för ett minoritetsspråk som gav ett utslocknande intryck på ytan, men som visade sig brinna och skapa glöd hos dem som ägde kulturarvet och språket.”

Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke den 28 april under Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen.
Läs mer HÄR