mars 2016

så här mycket idéer har man på Ungdomscafé i uppsala

Här är några av alla idéer! Foto: Sanja Skoog Här är några av alla idéer! Foto: Sanja Skoog

31.03.2016
Onsdagen den 23 mars var ingen vanlig kväll i Uppsala utan då gick Uppsalas första ungdomscafé för sverigefinska unga av stapeln. 

Men vad är då ett sverigefinskt ungdomscafé?

Jo, en kväll där sverigefinska unga får en chans att i workshopform vara med och fundera kring sin sverigefinska identitet och ge förslag på aktiviteter de skulle vilja att det ordnas för dem på finska i kommunen. Lite av ett ungdomssamråd skulle man kunna säga.  Som workshopledare fanns Sanja från Ungas röst och Tuuli från Sverigefinska ungdomsförbundet. Dessutom bjöd Extreemen Kuninkaat på cool rap på finska!  Och idéerna som kom fram var många (som ni ser på bilden här ovanför).

Läs mer och hela kvällen och alla de idéer på aktiviteter som unga i Uppsala önskar ska ordnas på finska HÄR. Där hittar du också bilder från kvällen. 

p.s Även Rusukki var på besök och har skrivit om kvällen på sin blogg som du når HÄR d.s

Nu kan du se fosterlandet på stadsteatern i Stockholm

Fosterlandet har Stockholmspremiär den 2 april 2016 på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern. Fotograf: Ola Kjelbye Fosterlandet har Stockholmspremiär den 2 april 2016 på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern. Fotograf: Ola Kjelbye

30.03.2016 uppdaterad 04.04.2016
Den 2 april var det premiär på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm för den hyllade föreställningen Fosterlandet. Föreställningen som visades i Göteborg 2015, beskrevs då med orden "Ett mäktigt gripande epos" (DN), "Rik och omväxlande, upplysande, lekfull, tragisk och rolig"(SvD), "stor dramatik och djupt gripande öden" (Kulturnytt).

Fosterlandet handlar om 90-åriga Elsa som ligger för döden i Helsingfors. I Göteborg försöker barnbarnet Lussa förstå hur hennes farmor kunde lämna bort hennes pappa John när han var liten. Och varför tog hon aldrig tillbaka honom när kriget tog slut? Samtidigt kämpar John med att förlåta.

I centrum för föreställningen, som är skriven av Lucas Svensson, står alla de 80 000 krigsbarn som skickades från Finland till Sverige under andra världskriget. 
Föreställningen är ett samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors och regissör är Anne Takanen.  Föreställningen spelas till den 12 juni.

I samband med Fosterlandet visas också en utställning om finska krigsbarn i Foajé 3. Utställningen pågår under hela Fosterlandetsspeltid. Till den är det fri entré.  
Läs mer och hitta biljetter HÄR
Ett reportage om premiären som SVT Uutiset gjort hittar du HÄR.

p.s Andreas Luukinen från Göteborg som medverkar i föreställningen höll häromveckan i Instagram-kontot #stoltsverigefinne och bjöd på lite glimtar från sitt jobb. HÄR finns det. d.s

"Våga vara finne" - det tycker andreas

29.03.2016
Det kåserar Andreas Ali Hietala Jonasson om i #kielipuoli i Sisuradio.
Han dissikerar begreppet finne in i minsta detalj och fundera över varför det för många har en så negativ klang.  Han vill ge ordet ett bättre innehåll.  

Hela kåseriet (och alla Andreas Alis andra) hittar du HÄR
Du når också kåseriet genom att klicka på bilden här intill → 

tove jansson inspirerad teaterföreställning i skövde och trollhättan i april

24.03.2016 uppdaterad 31.3.2016
Föreställningen Två kvinnor och havet - Kaksi naista ja meri visas Måndagen den 11 aprilSkövde och onsdagen den 13 april i Trollhättan.  

Föreställningen är ett relationsdrama som bygger på Tove Jansson roman Rent spel och handlar om Mari och Jonna, två sjuttioåriga konstnärer som delar livet, arbetet och en ö mitt i havet.  I centrum står deras vänskapsrelation och alla de uttryck den tar sig. Hela föreställningen är på finska men textas till svenska. 
Föreställningen är ett gästspel från Lahtis Stadsteater och på scen ser vi Eeva-Kirsi Komulainen, Ritva Sorvall, Saana Hyvärinen ja Aki Raisiko. 

Läs mer om föreställningen i Skövde HÄR eller i bilden här intill →
Mer om föreställningen i Trollhättan hittar du HÄR.

”Vi vill att grundskoleundervisningen ska tas med i minoritetslagen"

Johanna Nordblad Sirkka och Dennis Barvsten ryter till. Foto: Kaisa Vuonokari/Sverigesradio Sisuradio. Johanna Nordblad Sirkka och Dennis Barvsten ryter till. Foto: Kaisa Vuonokari/Sverigesradio Sisuradio.

23.03.2016
Det tycker Sverigefinska ungdomsförbundets förbundsordförande Dennis Barvsten och Met Nuorets vice ordförande Johanna Nordblad Sirkka som igår, 22 mars, på ett samrådsmöte med kulturminister Alice Bah Kuhnke krävde att man ska inkludera grundskoleundervisning i minoritetslagen.

"Vi anser att det är problematiskt att lagen enbart lyfter rättigheten till förskola och äldreomsorg. Om en inte underhåller sitt språk efter fem års ålder försvinner ändå modersmålet. Därför anser vi att grundskoleundervisning ska ingå i det förstärkta skyddet, säger Met Nuorets vice ordförande Johanna Nordblad Sirkka" i en intervju om förslaget på Ungfin.se:s blogg.
Hela den intervjun med henne och Dennis hittar ni HÄR.

Hör dem också berättar om varför de lagt fram förslaget i SVT Uutiset reportage som du hittar HÄR. De intervjuades också i SR Sisuradio, det reportaget hittar du HÄR.

Årets unga kock - sverigefinska anton husa

23.03.2016
I början av mars utsågs sverigefinska Anton Husa från Nyköping till årets unga kock 2015 och får nu åka till Manchester i september för att representera Sverige i världsfinalen. I den möts ett 20-tal kockar från hela världen. Anton bor sedan två år tillbaka i Göteborg och jobbar här på Somm Restaurant & Winebar.  

I fredags var han veckans gäst i SVT Uutiset och berättade där om vad det är han älskar med matlagning och hur det var att tävla i årets unga kock tävling. Han berättar också att mat, vällagad sådan, alltid varit en del av hans liv då hans pappa (som är från Finland) också är kock.   


Hela intervjun i Uutiset hittar du HÄR.
Och HÄR kan du läsa en intervju med Anton i Göteborgs-posten. 

Ny kurser i finska vid stockholms univeristet i höst!

21.03.2016
I höst ordnas det två nya kurser i finska vid avdelningen för finska vid Stockholms universitet. 
Den ena är en friståendekurs som heter Finska för modersmålslärare 30 hp och vänder sig till modersmålslärare som redan har den pegagoiska utbildningen men som vill bli behöriga modersmålslärare. 
Den andra kurser heter Finska, sverigefinnarnas kultur och historia 7,5 hp och vänder sig till alla som är intresserade av sverigefinsk kultur och historia och språkets betydelse för kultur-och identitestuvecklingen hos sverigefinnar.   

I höst kan man också, precis som tidigare år söka in till ämneslärarutbildningen finsk inriktning och andra kurser i finska.

Mer info hittar du HÄR samt i filen här nedanför.
OBS! Alla kurser söks via antagning.se !

Trollhättans sverigefinnar lyfts fram i ny dokumentär

Foto: Trollhättans Stad Foto: Trollhättans Stad

18.03.2016
Nästan alla i Trollhättan känner någon med ett finskt efternamn. Det vill man lyfta fram som en del i firandet av Trollhättans 100 års jubileum och hur gör man det? Jo, genom en dokumentärfilm om Trollhättans sverigefinnar, unga som gamla, som spelas in just nu!

I filmen, som ska bli 60 minuter lång, kommer tittarna få följa sverigefinnar i olika åldrar med fokus på både historia, nutid och framtid. Handlingen kretsar kring fyra huvudkaraktärer och produceras av Trollhättans finska förening i samarbete med journalisten och filmproducenten Karita Lehikoinen-Stedt med bidrag från Trollhättans stads 100-årsjubileum och finskt förvaltningsområde. Premiären är beräknad till oktober-november i år.

Lokaltidningen TTELA besökte filminspelningarna i måndags när man följde två av huvudkaraktärerna i dokumentären, paret Tapio och Asta Lund. Då spelade man in på Träffpunkt Blåvingen och deras karaokecafé.  TTELA tog också då ett snack med filmproducenten Karita som säger så här om vilka andra man möter i filmen:
”– Vi kommer att träffa 25-åriga fritidspedagogen Jesper Nissinen, som jobbar med nyanlända barn på Kronan, och gymnasieleven Amanda Lähdeaho som gillar att laga traditionell finsk mat. De tillhör båda tredje generationens sverigefinnar och är viktiga att lyfta fram i det här, säger Karita Lehikoinen-Stedt."

Hela artikeln hittar du HÄR.
Mer om dokumentären hittar du också på Trollhättans stad sidor. De når du HÄR

Snart dags för årets sverigefinska höjdpunkt- A finntastic evening

18.03.2016
Det börjar närma sig årets kväll (som dessutom är hela 2 stycken i år!) nämligen
A Finntastic evening den 22 och 23 april.

I år bjuds Stockholmspubliken (under Kulturnatt Stockholm den 23 april) på konsert med ljuvliga singer/songwritern IIris Viljanen, konstworkshop med Teemu Keister, afrorytmer av Horseface och så avslutas kvällen med elektropoprytmer av coola Cityman med The Hearing (som du kan höra HÄR).
Dessutom blir det teater av Uusiteatteri och massor med roliga aktiviteter för barn och unga. Allt så klart på Finlandsinstitutet vid Snickarbacken i centrala Stockholm. 

Kvällen före, den 22 april, är det premiär för A Finntastic evening i Göteborg på Kulturhuset Oceanen i Majorna. Hit kommer också Iiris Viljanen och Cityman med The Hearing!

Mer om A Finntastic evening hittar du HÄR och inbjudan till eventet i Stockholm HÄR. Dessutom kan man läsa om Stockholms Finntastic på Kulturnatt Stockholms HÄR och på Finlandsinstitutets sidor HÄR.  
Mer om Finntastic Göteborg hittar du HÄR.

Ung minoritet besökte uppsala för att gå i rasbiologins fotspår

16.03.2016
Helgen 12-13 mars samlades Ung minoritet, med unga från alla de nationella minoriteterna, för att gå i rasbiologins fotspår i Uppsala. Staden där Sveriges rasbiologiska institut grundades 1921. På programmet stod ett besök på Upplandsmuseet för en guidad tur av utställningen Namaheamiidluottat - De namnlösas spår av konstnären Katarina Pirak Sikku som visas där just nu. Katarina Pirak Sikku har följt 100 år gamla spår efter de rasbiologiska expeditionerna som ägde rum i Sápmi och visar i utställningen hur samerna utsatts för mätningar och fotografering. Därefter föreläste Curt Persson, filosofie doktor i historia på Luleå universitet, om Hjalmar Lundbohm. Hjalmar Lundbohm var LKAB:s förste disponent i Kiruna och spelade en avgörande roll för rasbiologernas expeditioner i norra Sverige.

Men rasbiologi var inte hela helgens tema utan deltagarna gick även på en guidad tur i Pelle Svanslös spår och lyssnade på en föreläsning med Ulrika Rönnmark om FN och dess uppbyggnad och arbete samt om de olika konventionerna för mänskliga rättigheter.

Mer om träffen kan du läsa i en artikel på minoritet.se som du hittar HÄR

Mer måste göras så att barn faktiskt får rätt till sitt minoritetsspråk

15.03.2016
Mer måste göras så att barn faktiskt får rätt till sitt nationella minoritetsspråk. Det slår Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget fast i en ny rapport. De har hittat olika brister i lagstiftningar och styrdokument och upptäckt att kunskapsnivån om de nationella minoriteterna hos personal fortfarande är för låg och behöver höjas så att förståelsen för hur viktig barns rätt till sitt nationella minoritetsspråk är. 

”– Vi kan se att förvaltningsområden är en framgångsfaktor när det gäller barnens rätt till sitt nationella minoritetsspråk. Kommuner som ingår i ett förvaltningsområde har kommit en längre bit på väg med att erbjuda modersmål i förskolan och förskoleklassen samt modersmålsundervisning i skolan, men både inom och utanför förvaltningsområdena krävs fortfarande stora insatser för att rättigheterna ska kunna tillgodoses fullt ut”, säger Sophie Lidstone, utvecklingsledare på Länsstyrelsen till minoritet.se

Hela nyheten på minoritet.se hittar du HÄR och rapporten kan läsas HÄR (du kommer också direkt till rapporten genom att klicka på bilden här ovanför)

Nu gör lina och maija upp med bilden av finland i sverige i finnomani

Lina Puranen, Maija Waris och Teemu Keisteri som alla medverkar i Finnomani. Foto: Finnomani Lina Puranen, Maija Waris och Teemu Keisteri som alla medverkar i Finnomani. Foto: Finnomani

15.03.2016
I söndags, den 13 mars, sändes det första avsnittet (av totalt sex) av den nya serien Finnomani där två sverigefinnar, Lina Puranen och Maija Waris reser runt i Finland och gör upp med bilden av Finland i Sverige. I serien vill de lyfta fram fördomarna och de finska stereotyperna i ljuset för att visa hur absurda de är egentligen.

 I en lång intervju i Huvudstadsbladet, HBL, får duon frågan vilka de tycker stereotyperna är och då svarar de så här:
” – Att alla i Finland går runt i träningsoverall. Finland är en stor Viking Line-båt för många svenskar, säger Lina Puranen.
– Det är i de sammanhangen som folk har träffat finnar, på Helsingforskryssningarna, förklarar Maija Waris.
– Den finska mannen är en annan stark schablonbild. Han är macho, han bär kniv och han super och är överlag väldigt ”juntig”. Den finska mannen är en fortfarande populär karaktär i svensk humor. Det är kul, jag skrattar också men det är inte hela sanningen, säger Puranen.”

Hela intervjun i HBL hittar du HÄR

Första avsnittet av serien har temat design och där träffar duo bland annat skodesigner Minna Parikka som bland annat designat skor till Lady Gaga. Det avsnittet (och alla andra när de sänts) hittar du HÄR

Vilken sverigefinsk t-shirt är snyggast? - Du väljer

Här ner ni en av de modeller man kan rösta på! Här ner ni en av de modeller man kan rösta på!

14.03.2016
Som en sista slutkläm på Networkingträffen i Västerås fick alla deltagarna en uppgift av Ungas Röst och Sverigefinska ungdomsförbundet.....nämligen att under 10 minuter designa en sverigefinsk t-shirt. Uppdelade i fyra grupper med tre utklippta pappers t-shirts fick fantastin flöda.

Totalt 12 olika modeller skapades, alla jättefina, så valet vilket som skulle gå viadre var inte lätt. Men nu har vi valt ut 6 av dem som gjorts till "t-shirts" och nu är det upp till er att bestämma vilken som är bäst. Den t-shirt design som får mest likes vinner nämligen!!
Alla de 6 t-shirtarna kan man se på Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-sida. Det är också via den man röstar genom att likea den design man tycker är snyggast.
Den hittar du HÄR.

Mukulat ställer till med festligheter i solna i helgen!

14.03.2016
Nu på lördag den 19 mars blir det tvåspråkig familjefest för hela slanten på biblioteket i Solna.

Så vad händer där då?
Här har du programmet:

12-15 Konstverkstad där man får pyssla.
12.15 Skattjakt på finska (från 3 år) - ett sagoäventyr genom biblioteket
13 Berättarföreställningen Kalevala på svenska (från 7 år) - Hör sagor och myter om magiska världar.
14 Skattjakt på svenska (från 3 år) - ett sagoäventyr genom biblioteket. 

Mer info hittar du i bilden här intill eller HÄR

Är du Sverigefinsk Ung i göteborg? Då kanske ung resurs är något för dig!

11.03.2016
För dig som är sverigefinsk ung och bor i Göteborg med omnejd finns det nu en möjlighet att söka jobb (på heltid) som Ung resurs vid den finska församlingsverksamheten i Svenska kyrkan i Göteborg eller som församlingen själv uttrycker det:

”Vi erbjuder en arbetsplats under terminen 2016-2017 för en sverigefinsk ungdom genom programmet UngResurs. Mångsidiga uppgifter inom vår verksamhet; egna intressen och färdigheter tas i beaktning. Ansökningar tom 16.4. www.ungresurs.nu. Skriv i formulären att du vill jobba hos oss. Församlingen söker samtidigt en svenskspråkig volontär. Välkommen! ”

Mer om jobbet och församlingen hittar du HÄR.
Mer om Ung resurs och hur man söker dit hittar du HÄR

Är du ung? Bor du i Västra Götaland? Häng med och påverka!

10.03.2016
Den 8-9 april arrangeras det nämligen ett ungdomsseminarium på Brännö i Göteborgs skärgård för sverigefinska unga mellan
16-28 år. (är du under 18 behöver du dock målsmans tillstånd för att delta) 

Här får du en chans träffa andra unga och samtidigt vara med och påverka vad för evenemang och aktiviteter det ska ordnas i regionen för sverigefinska unga. 

Förutom att ha roligt och lära känna varandra och spåna på aktiviteter får man också en chand att träffa personer som jobbar med minoritetsfrågor i regionen.

Låter det kul? Kolla in inbjudan här nedanför. Där hittar du hela programmet och information hur man kan anmäla sig.  

Hur är det att flytta från Sverige till Finland? - hör thomas berätta

09.03.2016
Att våga ta steget och byta land och det till ett land vars språk man inte kan, hur är det? 

Finnblicken i Sisuradio har träffat Thomas Silén som valde att byta Sverige mot Finland. Hör honom berätta om sin första uppfattning av landet, hur han ser på skillnaderna grannländerna emellan och vad det är han tycker om med att bo i Finland.
”Finland är mer avslappnat", säger han i intervjun. 

Hela intervjun hittar du HÄR 

De nationella Minoriteterna ryter till och kräver att sverige skärper sig

09.03.2016
I dag, den 9 mars, ryter de nationella minoriteternas förträdare till på SVT Opinion och kräver ett systemskifte. Orsaken är den återkommande kritiken från Europarådet gällande hur Sverige behandlar de nationella minoriteterna rättigheter och då speciellt de språkliga rättigheterna. 

”För Gustav Fridolin (MP) tog det tio månader att ens hitta en tid för ett möte med minoritetsföreträdare. Priset för denna politiska passivitet betalas av enskilda elever och deras familjer” skriver företrädare för de nationella minoritetsspråken. 

Hela debattartikeln hittar du HÄR

Mukulat söker dig som är lite teaterapa och vill jobba med barn!

08.03.2016
Är du tvåspråkig i finska och svenska?
Gillar du konst, kultur och barn?
Är du dessutom lite av en teaterapa eller musikalisk?
Då kanske du är den Mukulat söker till sina evenemang! 

Eller som de själva uttycker det:
”Vi behöver fler som vill vara med och skapa spännande evenemang för sverigefinska barn!  Vi söker fenomenala pysslare, inlevelsefulla berättare och glada sångare. Teaterapor och dansare. Proffs, amatörer, pedagoger och entusiaster som pratar både finska och svenska.”

Känner du dig träffad? eller vet du en kompis som skulle passa perfekt?
Då kan du höra av dig till mukulatfest@gmail.com och mer om Mukulat hittar du HÄR

Här är Sverigefinska ungdomsförbundet nya styrelse!

Foto: Tuuli Uljas/Sverigefinska ungdomsförbundet Foto: Tuuli Uljas/Sverigefinska ungdomsförbundet

07.03.2016
I går eftermiddag, den 6 mars, under Sverigefinska ungdomsförbundets årsmöte i Västerås, blev det klart vilka som kommer att sitta i förbundets styrelse mandatperioden 2016-2017. Här intill ser ni den nya styrelsen.
Den består av (från vänster): 
Dennis Barvsten, ordförande, Mikael MertanenMatleena SiipolaTotte KolaSuvi ValliusElla Turta och längst fram Kim Holm, vice ordförande. 

Och HÄR hittar du Sisuradios intervju med Sverigefinska ungdomsförbundets generalsekreterare Tuul Uljas om årsmötet och den nya styrelsen. 

Nu är vi redo att ha massor av kreativa möten!

06.03.2016 
I helgen 5-6 mars ordnade Ungas Röst tillsammans med Sverigefinska ungdomsförbundet en Networking-träff i Västerås. Tillsammans med 30 unga från Lund i söder till Umeå i norr har vi snackat, nätverkat. fått ny inspiration och haft väldigt kul!

Temat för denna gång var kreativa möten och roligare styrelsearbete (med superinspirerande föreläsning av Rebecka, ordförande för LSU) plus att få en chans att möta de aktörer som kan vara till hjälp för sverigefinska unga.
Arto som jobbar med finska frågor på Västeråsstad snackade förvaltningsområden och deras ungdomssatsningar och Manne och Tuulikki från Svenska kyrkan i Västerås berättade om vad allt de ordnar för unga.
På ungdomsförbundets instagram hittar ni lite bilder från dagen och och ännu fler (plus en längre beskrivning av vad allt vi gjort) hittar du HÄR :) ‪#‎ungfin‬

Psst.. Bor du i uppsala? Är du mellan 13-25 år? Häng med på ungdomscafé!

04.03.2016
Ett ungdomscafé? vad är det för någonting kanske du tänker.

Jo, det är en rolig kväll den 23 mars klockan 17.30 på Grand i Uppsala där du som sverigefinsk ung får vara med och brainstorma om vad allt du skulle vilja ordnas för dig och andra sverigefinska unga i Uppsala.
Här är alla idéer goda idéer :)

Dessutom får du här en chans att snacka med andra sverigefinska unga, träffa oss som jobba med frågor som rör er och så utlovas det lite överraskningsprogram ;)

Arrangör för kvällen är:
Uppsala kommun i samarbete med projektet Ungas röst, Sverigefinska Ungdomsförbundet och Uppsala finska studenter.

Alla info om kvällen hittar du i bilden här ovanför!

p.s en liknande kväll ordnades i Enköping i september förra året.
Om den och alla idéer de unga kom på hittar du
HÄR d.s

Massor av ny finsk film i mars och april i hela landet

03.03.2016
Ny finsk filmturnén rullar vidare och nu är det dags för filmen Vi fria eller Ollaan vapaita som den heter på finska. När den visas i en stad nära dig hittar du i bilden. →

Vi fria är en varm och hjärtknipande film om att hitta sin egen familj. I centrum står trettioåriga Selja (spelad av Maria Ylipää, känd från musikalen Kristina från Duvemåla). Hon  bor i ett kollektiv i centrala Helsingfors och älskar sitt liv som är fyllt med jobb, vänner och fester. Hennes pojkvän Tomi vill däremot ha något mer. Han har hittat en drömvilla i förorten och vill att de flyttar ihop. Men en dag knackar det på Seljas dörr och på andra sidan står Leo, hennes sextonåriga son som adopterade bort då hon själv var en tonåring när hon fick honom. Selja får nu en chans att lära känna sin son, men priset blir högt....

Mer om filmen och filmturnén hittar du HÄR eller på Ny Finsk Film:s Facebook-sida HÄR 

Finlandssvenska + talkshow + improvisation = sant

02.03.2016
En finlandssvensk talkshow i Sverige? Jo, snart. För den 12 mars har en finlandssvensk helkvälls live talkshow premiär på Improvisationsstudion i Stockholm. 

Finlandssvensken Albert Häggblom är den som håller i rodret och bjuder in aktuella och intressanta finlandssvenska gäster och svenska toppimprovisatörer och lovar att tillsammans med dem nysta in och ut på fördomarna, missförstånden och likheterna mellan den finlandssvenska, finska och den svenska kulturen.  Frågor som kan få sig ett svar är:  
”Vad innebär det att vara Finlandssvensk? Vem är vi? Varför talar vi så konstigt? Hejar vi på Finland eller Sverige i Ishockey? Kan det stämma att vi talat svenska sedan vi bar blöja i Finland? Varför tror svenskar att vi bryter på finska? Varför? Vem? När? ”

Talkshowen ordnas även den 19.3 och den 2,4.
Mer info om talkshowen, dess innehåll och tider hittar du HÄR

Vad är sverigefinskhet för unga? -Tähti har frågat elever i Botkyrka

01.03.2016
Vad är sverigefinskhet för dig?
Den frågan ställde Sisuradios ungdomsprogram Tähti till åttonde- och niondeklassare på Sverigefinska skolan i Botkyrka. Eleverna Kari Halonen, Sini Halonen och Ida Holma svarar alla att det är en viktig del av deras identitet. "Prata finska och bada bastu" är två saker som lyfts fram.  Och Sisu!

Hela programmet hittar du HÄR