oktober 2015

Visste du att niemi är det vanligaste finska efternamnet i Sverige?

30.10.2015
....det här och tankar om finska efternamn kan du läsa om i en artikel på Minoritet.se just nu. I den berättar flera personer om vad deras efternamn betyder för dem och om hur det är att ha "bytt bort" sitt finska efternamn för att passa in lättare i Sverige. 

Dessutom hittar du en lista på de 10 vanligaste finska efternamnen i Sverige (utifrån statistik från SCB).  Topp 3 kan vi avslöja här: 1. Niemi 2. Aho. 3. Laine. 

Hela artikeln hittar du HÄR

Hur är det att gå i en förskola där allt är på finska?

Broschyrens framsidan ser ut så här. Broschyrens framsidan ser ut så här.

29.10.2015
...om det och om förskolor i landet på andra minoritetsspråk kan man läsa in en broschyr gjord av Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget.

I reportagen i broschyren får man följa med till de olika förskolorna och höra vad personal, föräldrar och barn tycker och tänker om dem. Bland annat så besöks den finska förskolan Pikku-Erkki i Eskilstuna. 
" – Vi peppar barnen att bli starka självständiga individer som lätt kan ställa om mellan språken, säger förskolläraren Nina Puolakanaho" i reportaget.  
I broschyren får man dessutom en inblick i hur det går till på en språkbadsförskola i Helsingfors där finskspråkigabarn "språkbadas" i svenska i tre år. 

Hela broshyren hittar du HÄR eller så kan du ladda ner den som pdf här nedanför.

Visste du skillnaderna mellan Sverigefinska och finska?  

28.10.2015
Finska och sverigefinska skiljer sig faktiskt lite åt. Hur då tänker man kanske då?

Jo, för att när något inte finns i Sverige på finska så söker sig sverigefinska nya vägar och vips har nya ord och nya sätt att säga saker vuxit fram. I dag kanske man inte ens märker att de orden man använder faktiskt är sverigefinska. 
• Mä meen pendelillä - Jag åker med pendeltåg
Pendeli är inte ord som annars används i finskan.
Ett annat exempel som man kan höra på stan:
• Nyt lähdetään dagikseen- Nu ska vi gå till dagis
 
Massa fler exempel på det här och förklaringar till varför orden skapats finns i en lång artikel av Riina Heikkilä i Språktidningen (publicerad i juni 2015).
Här finns också korta intervjuer med Pekka Heino, Tanja Lorentzon och 15-åriga Aava Frisk om hur de funderat över finska språket och vad det betyder för dem.
Hela artikeln hittar du HÄR

spektrum- västarvets projekt om de nationella minoriteterna

Foto: Maja-Kristin Nylander Foto: Maja-Kristin Nylander

27.10.2015
Just nu pågår det en utställning i Borås som heter Vi är Romer. Utställningen, som visas på Borås kulturhus, öppnade nu i oktober och pågår fram till mars 2016. 

Det speciella med den här utställningen är att den fått en lokal del som heter Romer i Sjuhärad. I den delar romer från Sjuhärad med sig av sina livsberättelser och sin livssituation i text och bild. Dessa boråsare tillhör resandefolket, nyanlända romer och finska romer, samt romer från Rumänien och de ger det bland annat svar på frågor såsom varför romer lämnar hemlandet för att tigga i Borås. Hur ser deras dagar ut? Hur blir de bemötta? Vad drömmer de om och hur ser de på framtiden?

Vi är romer är en del i Västarvets projekt Spektrum - en mötesplats för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter som belyser landets nationella minoriteter och har som syfte att öka kunskapen om Sveriges nationella minoriteter eller som de själva uttrycker det: ”Spektrum ska fungera som en plattform för dialog av och med medborgare kring mänskliga rättigheter i relation till våra nationella minoriteter. ”

Läs mer om Spektrum HÄR

psst...nu är det dags igen - mukulat goes museo!

27.10.2015
Är du ung (eller har små barn)? Vill du uppleva museum på ett nytt sätt?
Nu har du chansen för det är dags för mukulat goes museo igen! 
I höst blir det två olika museibesök, ett på Moderna museet och ett på Naturhistoriska riksmuseet, båda i Stockholm.

Och vad väntar då?

Den 15.11 är det dags för Moderna Museet och ArkDes och då bjuds det på en expedition i utställningen Verklighetsmaskiner av Olafur Eliasson. Här möts du av vattendroppar, färger som försvinner och förändras, världar som är upp och ned och en chans att känna på en sten från rymden. Efteråt målas eller skulpteras det i verkstan.

Den 21.11 är det dags för Naturhistoriska Riksmuseet och där berättar Dino-Doris om sitt favoritämne – dinosaurier – och visar hur en paleontolog jobbar. Dessutom besöks konstverkstan och där kan man gör egna dinosaurier. Ett måste för alla små dinosaurieälskare! Obs! Till konstverkstaden finns ett begränsat antal platsen. För att vara säker på att få plats kan du anmäla dig till mukulatfest@gmail.com

Mer info och tider hittar ni på mukulatfest.se

Snart är det dags för MR-dagarna i göteborg

26.10.2015
Den 9-11 november pågår Mänskliga rättigheter-dagarna i Göteborg. Dagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. 
”Staten och svenskheten”, ”Har Sveriges romer fått upprättelse?”, ”Hur mycket hat krävs för en pogrom?” Det är några av rubrikerna för de 180 programpunkter som äger rum under dessa dagar.  

Det ordnas också en hel del saker som direkt handlar om Sveriges nationella minoriteter. Bland annat blir det en teaterföreställning om nationella minoriteters rättigheter den 9 november mellan 15:00 - 16:00. Under den samtalar moderator Sharon Jåma med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om minoritetspolitik och teatergruppen Scen & Synergi illustrerar nationella minoriteters särskilda rättigheter.
Mer info om dagarna och hela programmet hittar du HÄR

Ung Minoritet deltar också under dessa dagar. Du som sverigefinsk ung har dessutom en möjligthet att bli en av Ung Minoritets representanter på MR-dagarna. Mer info HÄR

Finsk kulturvecka i Oxelösund!

23.10.2015
Den 7-14 november intar det finska Oxelösund.
Då ordnas det nämligen finsk kulturvecka med massor av olika evenemang,

Bland annat blir det konsert med Arja Saijonmaa, filmvisning av Armi lever om Marimekkos grundare, musikworkshop för unga med Jesse Piisinen, barnteater med clownen Raimondo, världens roligaste finska kurs med komikern Janne Westerlund och bakning av karelska piroger. 

Alla evenemang är tvåspråkiga finska/svenska (om inte annat anges i programmet) och alla är gratis förutom konserten med Arja Saijonmaa. 

Hela programmet hittar du HÄR 

Sverigefinska bok- och kulturmässan är på ingång

Omslagsfoto: Kustantamo Tammi Omslagsfoto: Kustantamo Tammi

22.10.2015
Lördagen den 7 november är det dags för den sverigefinska bok- och kulturmässan.  
För besökaren väntar ett digert program. 
I år bjuds det bland annat på bland annat författarintervjuer, musik, konstutställning, diktuppläsning och aktiviteter för barn och ungdomar av Mukulat och Uusiteatteri. Mululat goes kirjamessut ordnar bl.a skattjakt och Uusiteattteri en workshop i gestaltning.  

Bland författarna finns i år namn som Sinikka Nopola, Katariina Kieri, Kaino Ranén, Maarit Turtiainen, Inkeri Lamer och Tiina Laitila-Kälvemark.
Sinikka Nopola (som bl.a skrivit de populära barnböckern om Risto Räppääjä) kommer intervjuas av elever från Sverigefinska skolan i Botkyrka  
I Vinterträdgärden kan man se sverigefinsk konst. 

På mässan utses också vinnarna i skrivartävlingen för unga och SuomiArt utser årets sverigefinska konstnär. 
Samtidigt ordnas också jubileumsseminariet Ragnar Lassinantti 100 år. Det pågår mellan kl. 10-11.45. 

Bokmässan är öppen mellan 10-18 och är på Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4,  i Stockholm.
Arrangör är föreningen kulttuuri.se

Läs mer HÄR

OBS!!! Inställt!! massa musik i trollhättan på tisdag!

21.10.2015
Detta evenemang är inställt på grund av det tragiska och ofattbara som hänt på Kronans skola.

Våra tankar finns hos dem i Trollhättan <3 


Bor du i Trollhättan eller någonstans där i närheten? 
Vad gör du den 27 oktober?
Gillar du finsk musik?
Då kanske det här är något för dig.

Tisdag den 27 oktober blir det en nämligen en kväll full av finsk musik på Kulturhuset Kronan i Trollhättan.
Klockan 18 stiger MA Nummien upp på scen tillsamamns med sin ständige vapendragare Pedro Hietanen. Klockan 29 är det sedan dags för Darya och Månskensorkestern att stiga upp på scen och bjuda på finsk tango.  
Det är gratis inträde till konserterna.

Konserterna är en del av festivalen Planeta. Mer om den och konserten kan du läsa HÄR

Vad är det som händer i sisuradio? - kanalchefen förklarar

20.10.2015
Förändringarnas vind har blåst in över SR Sisuradio i höst. Program har försvunnit och ersatts med nya. I går sändes också de sista regionala finskspråkiga nyheterna i P4 och i och med det tar en era slut.
Alla finskspråkiga program kommer numera att istället höras i kanalen P2 (P6 i Storstockholm). 

Varför sker det så mycket förändringar just nu?
Det förklarar kanalchef Sofia Taavitsainen HÄR

Bland det nya programmen finns bland annat de här: Karlavagnen med Fredrik Virtanen & Marjaana Kytö (P4), Nyheter från Sisuradio (P4), Iltapäivä (P2), Levyseppä (P2),Kielipuoli (P2),Soilin seurassa (Sisuradio), Urheiluradio (Sisuradio),Kulttuurikeskustelu Koukku (P2) och Konsertti (P2).

Nytt är också att produktionerna som hörs i P4-kanalen är tvåspråkiga och de som hörs i P2-kanalen är enspråkigt finska,

Vill man hitta den nya tablån för Sisuradio eller läsa mer om alla de nya program som finns i den kan man göra det HÄR

Nytt nummer av jag är sverigefinne ute

19.10.15
Brukar du läsa tidningen Jag är Sverigefinne/ Minä olen ruotsinsuomalaisen?
Det är Göteborgs stads egen informationstidning för alla sverigefinnar i Göteborg men som alla kan ta del av fastän man kanske inte får den hem i brevlådan. Den finns nämligen också på nätet. 

I tidningen, som utkommer en gång i kvartalet,står det information som rör den sverigefinska minoriteten men också om olika evenemang och aktiviteter i staden. 

Det speciella med den här tidningen är att allt i den finns på två språk, finska och svenska. Dessutom är den gratis.  I det senaste numret har man bland annat besök den finska förskolan i Göteborg. Det numret hittar du HÄR (på svenska) och HÄR (på finska). Mer om tidningen kan du sedan läsa HÄR.  

sverigefinskt jubileumsseminarium i stockholm i november

19.10.2015
I år fyller den sverigefinska språkvården 40 år och tidskriften Kieliviesti 35 år.
Det firar Språkrådet med att ordna ett sverigefinskt jubileumsseminarium den 6 november på Finlandsinstitutet i Stockholm (Snickarbacken 4).

Dagen börjar klockan 9.30 och avslutas 17. I och med att dagens fokus är det sverigefinska, är förmiddagens program på finska och eftermiddagens på svenska. Det bjuds också på enkel lunch. 
Hela programmet ser du här intill.

Det är gratis att delta i seminariet men anmälan är obligatorisk.
Anmäla sig gör man antingen via anmälningsblanketten HÄR eller genom att ringa 08-455 42 20. Sista anmälningsdag är den 26 oktober. Mer info om seminariet hittar du HÄR

Rösta fram årets vardagshjälte!

16.10.2015
Nu är det dags att rösta fram årets vardagshjälte!
Ungas röst är dessutom lite extra glad i dag eftersom Sverigefinska ungdomsförbundets generalsekreterare Tuuli Uljas är nominerad. Tillsammans med henne(och förbundet) har Ungas röst byggt upp och skapat en rad olika roliga saker för sverigefinska unga.

Alla de nominerade är:
• Kipa Blomerus, Stockholm
• Janira Brinaru, Stockholm
• Siinto Hämäläinen, Borås
• Anna-Maija Högström, Östhammar
• Anja Kemppainen, Stockholm
• Gowhar Mohamedzade, Upplands Väsby
• Lasse Ohtamaa, Stockholm
• Kai Rosnell, Knivsta
• Maarit Turtiainen, Stockholm
• Tuuli Uljas, Uppsala
 
Läs mer om kandidaterna och rösta HÄR
Röstningen pågår mellan den 15.10-1.11. 

hyllade fosterlandet till stockholm - Nu är premiärdatumet satt!

15.10.2015 uppdaterad 6.11.2015
Nu är datumet satt för när föreställningen Fosterlandet visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Föreställningen kommer att få premiär på Stora Scenen den 2 april 2016. Biljetterna till föreställningen släpps till försäljning den 11 november. 

Mer om Fosterlandet och biljetter till den hittar du HÄR

Fosterlandet är en gripande familjeberättelse om kärlek, uppoffringar och svek. Berättelsen kretsar kring ett av de nästan 80.000 finska krigsbarn som skickades till Sverige under andra världskriget. 
Pjäsen, med text av Lucas Svensson, var Anna Takanens avskedsuppsättning på Göteborgs stadsteater och gjordes i ett nära samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors där den också spelades.
I föreställningen i Göteborg medverkade bland annat barn från Sverigefinska skolan i Göteborg. Anna Takanen som utsetts till ny teaterchef för Stadsteatern i Stockholm, inleder därmed sin tid där med att visa detta hyllade drama. 

Mer om Fosterlandet kan du läsa HÄR 

Kan du finska men vill lära dig mer? - då kanske detta är kursen för dig

14.10.2015
Nu i vår ordnar Stockholms Universitet kursen Läs- och skrivundervisning för finskspråkiga. 
Kusen vänders sig till dem som förstår och pratar finska en hel del (undervisningen är på finska) men vill lära sig mer och förbättra sina läs-och skrivfärdigheter. Dessutom passar den för de som vill jobba eller jobbar som modersmålslärare i finska. 

Kursen ordnas på lördagar så den går fint att kombinera med jobb eller andra studier. 

Mer om kursen kan du läsa HÄR

p.s ansökan till högskolan är nu stängd, men man kan söka kursen som "sen anmälan". Det gör man på antagning.se d.s

I helgen har vi hängt i lund med massa härliga människor

Lära känna lekar i form av 30 s speedating fick inleda lördagen. Foto: Tuuli Uljas Lära känna lekar i form av 30 s speedating fick inleda lördagen. Foto: Tuuli Uljas

12.10.2015 uppdaterad 14.10.2015
Helgen den 9-10.10 2015 har 30 unga från sverigefinskaungdomsföreningar i Umeå, Lund, Uppsala, Stockholm och Göteborg träffats i Lund för den andra Networking-träffen ordnad av Ungas röst och Sverigefinska Ungdomsförbundet.

På programmet stod, som namnet avslöjar, att nätverka och att lära känna varandra men också en massa annat. En fyra-timmars workshop om olika verktyg att kommunicera med kaospiloten Marcus Lampe tog största delen av lördagen.  Nu är vi massor av tips rikare på hur man ska formulera budskap, vad man ska tänka på för att nå de man vill och vilka kanaler man ska använda.

Dessutom har vi fått se Sverigefinska ungdomsförbundets nya hemsida ungfin.se, skapat en egen hashtag #ungfin (där ni redan nu kan se bilder från det här), diskuterat utmaningar inom föreningarna och haft jätteroligt.

Mer info om vad vi hittat på i Lund hittar du HÄR

Och ett smakprov på vad allt som diskuterats under helgen kan man också få i SVT Uutisets reportage om Networkingträffen som sändes den 13 oktober. Det hittar du HÄR

Grattis lasse till segern i athleterna

12.10.205
Nu är det klart vem som går segrande ur SVT:s Athleterna och det är ingen mindre än sverigefinnen Lasse Ohtamaa! 
Tillsammans med Carmen Duarte Walker stod de som segrare efter en rafflande bågskytteduell i finalen. Men det var en tuff kamp. Efter att Carmen och Lasse besegrade Jennie Glarbjerg och Andreas Lifbom med god marginal i finalens första duell – längdhopp så behövde Jennie och Andrreas vinna i bågskytte för att ta hem segern. Ställningen var jämn inför sista omgången. Sju poäng eller mer krävdes för att lag Carmen och Lasse skulle vinna.
Och så sköt Carmen en åtta-poängare.
” Jag måste ju tro på mig själv. Om inte jag gör det, vem ska annars göra det? säger Carmen Duarte Walker"  till TT. Hon bad nämligen Lasse Ohtamaa om att få skjuta den sista pilen. 

Prissumman, som är en miljon kronor, delas jämt mellan paret.  Lasse Ohtamaa skänker sin halva till Huddinge AIS friidrottshandikapp idrottare och Carmen Duarte Walker till tjejskateboardorganisationen No Limit. 

Stort grattis! 

Häng med mukulat på lördag i borås!

13.10.2015
Nu på lördag den 17.10 beger sig Mukulat till Borås och där händer allt och lite till.
Vad sägs om skaparverkstad, spraymålning, cirkusshow med tvåspråkiga clowen Raimondo, skattjakt eller sångstund?
Och bäst av allt? Alla är välkommna och inträdet är gratis!

Vad är då Mukulat förresten? Jo, är en tvåspråkig barnfestival och workshopturné i Sverige. Mukulat finns till för alla barn och föräldrar som vill ha en annorlunda upplevelse av finsk & sverigefinsk barnkultur. 

Hela programmet för dagen hittar du HÄR

Arrangör är Mukulat i samarbete med Finskt förvaltningsområde Borås Stad.

oklart om ung minoritet får en fortsättning - men hopp finns

09.10.2015
De tre senaste åren har Sverigefinska ungdomsförbundet haft huvudansvaret för Ung minoritet där alla de fem minoritestungdomsförbunden i Sverige finns representerade. Nu lider projektpengarna mot sitt slut. Nya pengar har sökts men det är ännu oklart om dessa fås. Men trots det fortsätter arbetet. HÄR berättar Dennis Barvsten från Sverigefinska ungdomsförbundet (på finska) i Sisuradio om utmaningarna för Ung Minoritet just nu. 

Mer om Ung minoritet hittar du på www.ungminoritet.se

symposium om minoritetsspråk i uppsala i december

08.10.2015
Fredagen den 11 december ordnas ett symposium vid namn "Revitalisering av minoritetsspråk - förutsättningar och framtidsutsikter".

Symposiumet ordnas i Uppsala av Hugo Valentin-centret och pågår från klockan 9.30 till 16.00.

Det bjuds på en rad olika föreläsningar av experter inom minoritetsspråk, modersmål, språkpolitik och annat som anknyter till minoritetsspråk. 
Hela programmet ser du här intill.

Mer om Hugo Valentin- centret kan du läsa HÄR 

alla Fem minoriter i fokus i göteborg 17 oktober

08.10.2015
Den 17 oktober står Sveriges alla fem minoriteter i fokus i Göteborg. 
Programmet ser ut så här:
11-12 samer med Sven-Gunnar Hurri.
12-13 Tornedalingar och sverigefinländare med Merja Heed och Helena Helander.
13-14 fika
14-15 Judar med Jean Hessel.
15-16 Romer med Ingrid Schiöler
16- sammanfattning
Konferencier är Merja Heed.
Mer info om anmälan fås genom att klicka på bilden.

Sverigefinnen simon zion gör succé i idol just nu

Foto: TV4 Foto: TV4

07.10.2015 uppdaterar 03.11.2015
Ser du på Idol i TV4? Då har du säkert stött på Simon Zion (som tidigare hette Simon Reinikainen). Han är faktiskt en sverigefinne och hemma från Ekenäs i Finland men bor nu i Umeå.

Mer om honom kan du läsa HÄR

Ett klipp med honom från Idol-sändningen den 2 oktober hittar du HÄR. Där framträder han med låten Somebody that I used to know och hyllas av juryn för både sitt framträdande och sin outfit. 
Ett annat klipp men honom från den 30:e oktober där han framför First Aid Kits: låt My Silver Lining hittar du HÄR

Nu vet enköping vad sverigefinska unga vill

06.10.2015 uppdateras 18.12.2015
Den 28 september 2015 var inte vilken kväll som helst i Enköping.
Då ordnades nämligen ett ungdomscafé för sverigefinska unga där de unga fick chansen att berätta vad de faktiskt skulle vilja att det ordnas i kommunen "på finska". Och aktiviteter är vad som önskas högst.   

Här intill på bilden ser ni vilka alla fantastiska idéer som dessa åtta unga, som alla går på högstadiet, delade med sig av under den workshop som Ungas röst, Sverigefinska ungdomsförbundet och Västerås stads ungdomsprojekt höll med dem under kvällen.  
Hela listan på de ungas idéer hittar ni HÄR.
På samma sidan kan ni också läsa mer om bakgrunden till Ungdomscaféet och även läsa om dessa ungas tankar om vad Finland är för dem. 

Ett nytt ungdomscafé ordnades även den 18 december 2015. Då träffades unga för att tillsammans göra finska köttpiroger och sedan tävla i vem som kunde äta flest. 

Mukulat + skogås = sant

06.10.2015
Mukulat förgyller hösten med att ställa till med familjefest på olika platser. Först ut, den 10 oktober, är Skogås.
Här är det bibiloteket som får sig ett besök.

Så här ser programmet ut:
11:30 & 13:00 Bokstavsjakt
(OBS! föranmälan)
12:00 Sångstund
11-15 konstworkshop, drop in hela dagen

Så här hälsar Mukulat om bokstavsjakten: 
"Bokstavsjakten är ett interaktivt sagoäventyr som leds av en skådespelare. Det finns ett begränsat antal platser men det går att föranmäla sig. Anmälan kan göras till Skogås Bibliotek, tel 08-535 348 80 mellan den 3-9 oktober. Man kan även hämta ut överblivna biljetter på plats den 10e.
Sagoäventyret kan köras på finska, svenska eller både och. Vi anpassar språket efter gruppen så att alla kan hänga med och ha roligt" 

Mer info om festen och om Mukulat hittar du HÄR

Lasse ohtamaa blev kallad finnjävel i skolan

05.10.2015 uppdaterad 07.10.2015
Varje dag blir 60.000 barn i Sverige mobbade.  
En av dem som blivit det är Lasse Ohtamaa som är med i SVT:s program Athleterna. Lasse berättar i en öppenhjärtlig intervju med SVT Uutiset hur han under många år i skolan var mobbad och kallades finnjävel av de andra. 
"– Värst var det under 5–6 år. Jag mobbades och kallades finnjävel. De hittade på alla möjliga skäl att skälla på mig" , säger han i intervjun. 

Hela intervjun kan du höra (och läsa) HÄR

SVT Uutiset har också besök Stålhamra skolan i Södertälje där man aktivit jobbar med att få bort "finnjävel" stämpeln. I skolan ska man inte behöva bli kallad elaka saker är huvudtanken. Det reportaget hittar du HÄR

Höstens enda ilta är på ingång

02.10.2015
Den 16 oktober smäller det! Då går höstens enda Ilta av stapelen och på plats finns Helsingfors färgstarkaste dj:duo D.R.E.A.M samt "Kistas own son" Yoko Bono
D.R.E.A.M spelar Rnb & Rap och Yoko Bonos låtar handlar om att åka buss, att vara pank och att ha pengar. 

Den 16 oktober är det som gäller och platsen är i vanlig ordning Finlandsinstitutet i Stockholm. Mer info hittar du på Iltas Facebook-sida

p.s Känner du för att ladda lite extra redan nu så hittar du låten Rinkeby vs Oz av Yoko Bono här nedanför. Bara att börja lära in texten så att den sitter som en smäck den 16.10 ;) d.s

Så här satsar Haninge på att nå sverigefinska unga

skärmdump: SVT:Uutiset skärmdump: SVT:Uutiset

01.10.2015
Hur kan man nå sverigefinska unga? Den frågan har Haninge kommun ställt sig och väljer nu att testa genom en app, SpeakApp.
Appen som utvecklats av kommunen i samarbete med Rädda Barnen (och finansieras av Allmänna Arvsfonden) och har som syfte att hjälpa till att öka ungas möjligheter att påverka beslutsfattandet i kommunen. Appen är till för alla unga i kommunen men har också fått en helt egen liten del som vänder sig  specifikt till sverigefinska unga. Under menyn "på gång" kan man nämligen hitta följande budskap:

Nätverk för unga med finska rötter
Har du och Love Antell någonting gemensamt – nämligen finska rötter? Vill du komma i kontakt med ungdomar som har samma bakgrund som du? Vill ni göra någonting roligt och spännande tillsammans? Hör av dig om du har några förslag! Maila till marjaana.lehmonen@haninge.se


Mejladressen går till Haninge kommuns koordinator för finska Marjaana Lehmonen Nilsson som också intervjuats av SVT Uutiset om satsningen. Den intervjun hittar du HÄR (och i den finns det massor mer info om vad det hela handlar om)