september 2015

träffa mark levengood (eller nästan i alla fall)

30.09.2015
Torsdagen den 8 oktober föreläser nämligen Mark Levengood i Stockholm under anhörigveckan. 

Vem vänder sig då denna föreläsning till?
Jo, dig som har en äldre närstående som talar finska. 

Förutom en inspirationsföreläsning blir det information om hur det är att vara finsktalande när man blir äldre, om finsktalande rättigheter och om stadens stöd till dig som är anhörig. 
Dagen pågår mellan klockan 13- 18 och platsen är Lundqvist & Lindqvist på Klarabergsviadukten 90 i centrala Stockholm. 
Mer info om veckan finns HÄR

Vad tycker du om svt uutiset? - Nu är sista chansen att säga din åsikt

24.09.2015
”Ni kan inte längre ha det där invandrarperspektivet!”, utbrast en tittare i Haparanda vid vårt publikmöte efter att vi tittat på Uutiset och börjat diskutera innehållet och uttrycket i våra sändningar.

Så skriver Elina Majakari på SVT Uutisets blogg och uppmanar alla som ännu inte tagit chansen att säga sin åsikt om Uutiset att göra det och genom det vara med och påverka programmets framtid.  Dela med sig av sina tankar gör man lättast genom att mejla dem till elina.majakari@svt.se eller mattias.barsk@svt.se

Hela inlägget kan du läsa HÄR

Vem blir årets sverigefinska konstnär? - Rösta på din favorit

24.09.2015
SuomiArt informerar att nu när det dags att rösta fram årets sverigefinska konstnär. Vem man kan rösta på finns HÄR
Den konstnär som fått flest publikröster får sedan ett hedersomnämnande.

Alla som röstar deltar också i utlottningen av konstverk.
Obs! man kan bara rösta en gång per person!

Hur röstar man då?
Jo, man skickar ett mejl från sin personliga mejladress till inforspress@telia.com med rubriken "Publikfavorit" med följande uppgifter:
- Konstverkets namn och nummer
- Röstarens namn och adress
- Röstarens underskrift

alternativt så skickar man en undertecknad röstkupong till:
Ruotsin Suomalainen –lehti
RS Press AB, ATT: Laura Santala
Stensätravägen 2
12739 Skärholmen
märk kuveret med "Publikfavorit" 

Röstningen pågår till den 18.10!

upprörda röster bland den sverigefinska minoriteten

23.09.2015 uppdaterad 29.09.2015
Orsaken till att minoriteternas upprörda känslor är att det i regeringens budgetproposition igår framgick att regeringen inte kommer godkänna ansökningarna från de åtta kommuner som vill tillhöra ett förvaltningsområde.
Minoriteterna i Sverige kräver nu i en skrivelse ett samråd med minister Alice Bah Kuhnke. Skrivelsen hittar du HÄR

Sveriges Radio Sisuradio intervjuade även Sverigefinländarnas delegations ordförande Veera Florica Rajala om det här. Den intervjun hittar du HÄR 

Minoriteterna har även gått ihop och skrivit en debattartikel på SVT opinion.
”Det var med stor förvåning vi mottog beskedet att regeringen nu stoppar utvidgningen av förvaltningsområden. Regeringen fråntar alltså barn och gamla deras rätt till sitt modersmål”, så skriver Veera Florica Rajala, Tore Hjorth, Johanna Nordblad Sirkka, Voitto Visuri, Taina Helme, Pirkko Sinkkonen, Jenny Wik-Karlsson och Isak Utsi i artikeln.
Hela artikeln kan du läsa HÄR

Vill du se finsk film? - kolla in när du har chansen här

21.09.2015
Ny finsk film är ett projekt av Finlandsinstitutet och handlar om precis det som namnet avslöjar, att visa nya finska filmer i Sverige. Det hela handlar om en filmturné som reser runt i landet. I år visa bland annat den romatiska och vackra filmen Augusti gör oss galna, den hyllade filmen om Marimekkos grundare Armi Lever! och dokumentären Dream Driven som vann publikenspris som bästa film på den finska Jussi galan (en jussi motsvarar en svensk guldbagge). 

När och var kan man se filmerna då? Svaret får du HÄR

Här nedan ser du trailern för Armi lever. Och HÄR kan du hitta en intervju med filmens regissör Jörn Donner som gjordes när han besökte filmvisningen av Armi Lever i på Zita i Stockholm den 21 september. Intervjun är gjord av Ny finsk film och Finlandsinstitutet. 

Nu kan du få träffa författaren johanna holmström

Foto: Cata Portin Foto: Cata Portin

21.09.2015
Sugen på att gå på författarträff? Nu har du chansen. Den finlandsvenska författaren Johanna Holmström besöker Stockholm, Göteborg, Västerås och Örebro!
Först ut är Stockholm. Den 5 oktober besöker hon Finlandsinstitutet och samtalar med Bengt Packalén om sitt författarskap och sin senaste bok Nordic noir- thrillern Hush Baby. Hush Baby, är en deckare om (det inte så fina) villalivet i Sibbo. Den 6 oktober besöker hon sedan Göteborg. Läs mer om träffen HÄR

Johanna beskrivs ofta som en av den unga generationens litterära skinande stjärnor i Finland. Hennes tidigare roman Asfaltsänglar (2013) har fått strålande kritik och hon har också vunnit Sveriges Radios Novellpris (2003) och Svenska Dagbladets litteraturpris (2009). 

tvåspråkiga nyheter - nu i din radio varje vardag!

skärmdump från sr.se skärmdump från sr.se

18.09.2015
Nyheter på finska och svenska samtidigt? Jo, för från och med den 21.9 kommer det att sändas tvåspråkiga nyheter i P4. "Nyheter från  Sisuradio" börjar sändas den 21.9 och kommer att gå på vardagar i P4 mellan kl. 12.56-12.59. Nyheterna kan man också lyssna på via SR Play i mobilen. 
Nyheterna kommer att innehålla allt från Sisuradios bevakningsområden - från minoritetspolitik på riksnivå till kultur och språkfrågor. 

Så här säger Sisuradios kanalchef Sofia Taavitsainen om förändringen i ett pressmedelande från Sveriges radio:
"Med Nyheter från Sisuradio vill vi nå den stora gruppen svenskar som har finsk bakgrund men som kanske inte talar finska dagligen. Samtidigt tror jag att Sisuradios perspektiv kan bidra till att bredda nyhetsutbudet i P4 och att våra nyheter är intressanta även för lyssnare utan en tydlig finsk koppling."

Läs mer HÄR

Se hit trollhättebor! Nu har du en chans att säga din åsikt

17.09.2015
Den 24 september klockan 18.30 ordnas det nämligen ett öppet samråd i Trollhättan. Plats är Clio-salen i Folkets hus. Temat för samrådet är denna gång förskolan. Dessutom blir det föreläsning om barns tvåspråkighet och hur den utvecklas. Föreläsare är filosofie doktor i tvåspråkighet Veli Tuomela som dessutom är utbildare inom språkpedagogik.

Kanske har du små barn där hemma eller så har du funderat på hur du ska göra med språket den dagen du får barn. Då kanske denna föreläsning ger dig tips på vägen.  Samrådet ordnas efter föreläsningen. På samrådet kan du sedan berätta vad du tycker och tänker om frågor som rör barn och förskolefrågor. 
 
Läs mer HÄR 

Vem blir årets sverigefinne 2015? - Nu är det dags att nominera

16.09.2015
Vem tycker du är årets sverigefinne 2015? Kuka on sinun mielestä vuoden ruotsinsuomalainen 2015? 
Från och med den 21.9 kan man börja  nominera.

Det finns tre olika kategorier:
• Sverigefinne 2015 - Ruotsinsuomalainen 2015
• Ung sverigefinne 2015 - Nuori ruotsinsuomalainen 2015
• Vardagshjälte 2015 - Arjen Sankari 2015 

Nominera gör man genom att maila sitt förslag med motivering till sverigefinnar2015@sverigeradio.se

Mer info finns HÄR

Het mobil bastu- så beskrivs anton wireaus bastubesök i gröndal

16.09.2015
Sverigefinnen och konstnären Anton Wireaus har en bastu på hjul, närmare bestämt är den byggd på en släpkärra. Inte en helt vanlig syn i Stockholm. Men finns det ingen bastu till hands som kan man skapa en. Så tänkte Anton och nu har bastun rest runt lite här och var.  Nu senast dök den upp på Lövholmen i stadsdelen Gröndal i Stockholm och det uppmärksammades i en lång artikel med rubriken "Het mobil bastu poppar upp på Lövholmen".  Artikeln kan du läsa HÄR

Möt anna anu viik i ur:s nya serie om modersmålslärare

15.09.2015 uppdaterad 08.10.2015
I UR:s nya serie "Modersmål på väg" får man stifta bekantskap med sex modersmålslärare och deras vardag. En av dem är Anna Anu Viik som undervisar i finska på Gotland. Serien sänds på Kunskapskanalen och på ur.se. Hela avsnittet med Anna Anu Viik hittar du HÄR. Här nedan kan du också se ett klipp ur serien och avsnittet med Anna Anu Viik: 

Minoriteter i fokus i skolan i övertorneå

15.09.2015
Under hela vecka 38 (14-18 september) står de fem nationella minoriteterna i fokus i skolorna i Övertorneå. Under hela veckan kommer det pratas om minoriteterna i klassrummen och i matsalen serveras mat från alla de fem minoritetskulturerna.
För mellan- och högstadieeleverna i Övertorneå blir det med med andra ord en lite annorlunda vecka. Inga vanliga lektioner hålls utan allt som görs hör ihop med de nationella minoriteterna.

Bland annat ska eleverna få göra det här: 
• Jobba med en skrivuppgift med författarna Mona Mörtlund och Lina Stoltz.
• Dansa ringdans från Tornedalen "Olla rinkisillä" till dragspelsmusik med Thomas Olofsson och Janne Johansson.
• Jobba med en bilduppgift tillsammans med två unga konstnärer, en finsk och en svensk.
• Lyssna på en föreläsning av Tanja Hagert som berättar om romer.
Dessutom avslutas hela veckan med en "grande finale" på fredagen. Då ordnas en utställning av allt som gjorts under veckan och eleverna får också se på olika kortfilmer, två av filmerna är dessutom gjorda i Övertorneå. Dessutom blir det konsert med bland annat The Meänland som framför reggae på meänkieli.

Mer kan du läsa HÄR

Lunchpoesi på minoritetsspråk? - jo, i höst på dramaten

Foto: Bengt Wanselius/Dramaten Foto: Bengt Wanselius/Dramaten

15.09.2015
Lunchpoesi på minoritetsspråk? Jepp. I höst blir det verklighet och det på Dramaten i Stockholm. Det är romani chib, jiddish och finska plus teckenspråk som allt har fått en egen "lunch". 

På finska blir det den 4 december kl 12. 
Då bjuds publiken på ”Säg till om jag stör” med Stina Ekblad och Ylva Ekblad (som också kommer att sjunga, ackompanjerade av Göran Martling),Tanja Lorentzon, Hannes Meidal samt artisten Iiris Viljanen. Plats är Lejonkulans foaljé.
Läs mer HÄR

Nytt publikmöte med SVT:s uutiset - denna gång för unga

14.09.2015
Det ordnas ett nytt publikmöte av SVT Uutiset. Denna gång i Stockholm och denna gång vänder man sig till sverigefinska unga.

Den 30 september mellan 18-20.30 kan unga komma och prata med SVT Uutiset om vad man tycker och tänker om programmets utbud, vad som är intressant att se, hur språket är och vart man borde leta nyheter.
Möte börjar med något litet att äta, sedan ser man tillsammans på delar av Uutiset innan man avslutar med att diskutera i mindre grupper om vad man sett. Vill man vara med kan man maila Elina Majakari (redaktionschef på SVT:s finskspråkiga redaktion) på  elina.majakari@svt.se.

Mer info finns HÄR 

Nu har du i stockholm en chans att tycka till - öppet samråd ordnas den 26.9

14.09.2015
Lördagen den 26 september ordnas det ett öppet samråd för sverigefinnar i Stockholm.
Temat för samrådet är förskola och äldreomsorg.

Samrådet börjar klockan 13 och är på Sverigefinska Skolan på Fridhemsgatan 17-19.

Förutom en chans att tycka till, blir det föreläsningar och musik. Bland annat uppräder Yksi kaksi kolme och Lennart rhodin, sakkunning i minoritetsfrågor föreläser om varför sverigefinnar är en minoritet. 

Programmet för dagen ser ut här intill.  (bilden förstoras om man klickar på den). 
 

Finnkampen går av stapelni helgen - i år för 90:nde gången

10.09.2015
I helgen är det dags för Finnkampen igen. 
Den 12-13 september kämpar svenska och finska friidrottare om segern på Stockholms stadion. 
I år fyller dessutom tävlingen 90 år.  
Finnkampen hade nämligen premiär 1925. Landskampen hålls vartannat år i Sverige och vartannat år i Helsingfors och kampen är hård om varje poäng. En första placering ger 7 poäng, en andra 6 poäng och så vidare ner till plats sex som ger 1 poäng. Tävlingen i år är den samma som vanligt; totalt 40 grenar med sex deltagare i varje, bortsett från stafetterna.
Finnkampen är dessutom faktiskt den enda idag levande landskampen i friidrott i världen.
 Mer kan du läsa HÄR eller på Finnkampens Facebook-sida.

sverigefinska Unga i västerås sökes till studie

Skärmdump: SVT UUtiset Skärmdump: SVT UUtiset

09.09.2015
I Västerås pågår just nu ett projekt som handlar om unga sverigefinnar i staden. Riitta Kemppainen kommer under fyra månader att jobba med att ta reda på vad unga sverigefinnar mellan 16-24 år tycker och tänker och hur de ser på sin finska bakgrund och sverigefinskhet.
Hon är själv andra generationens sverigefinne.  
I går sändes ett inslag i Uutiset om projektet. Det kan du se HÄR (på finska).
Om du är en ung sverigefinne i Västeråstrakten får du också jättegärna kontakta Riitta. Henne når du på riitta.kemppainen(at) vasteras.se.

Mirel wagner till stockholm i november

Foto: Aki Ruokala Foto: Aki Ruokala

08.09.2015
Nu kommer den prisbelönta singersongwritern Mirel Wagner till Stockholm. Den 3 november klockan 18. 30 uppträder hon på Finlandsinstitutet i Stockholm. 

Så här beskriver arrangören Finlandsinstituet det publiken kommer att få möta denna kväll: 
” Mirel Wagners förföriska och mörka låtar har vunnit popularitet såväl i Finland som utomlands. Mirels intensiva röst, hennes avskalade stil med beröringspunkter i såväl blues som folk, den akustiska gitarren och de tidvis makabra låttexterna lovar en oförglömlig musikkväll. Den kritikerrosade singer-songwritern har turnerat runt Europa och USA och tilldelades Nordic Music Prize 2015.” 

Mer om konserten kan du läsa HÄR
Här nedan kan du höra hennes låt Oak Tree

Säg din åsikt om SVT:suutisets utbud imorgon i Göteborg

07.09.2015
Se hit alla ni som bor i Göteborgstrakten! 
Imorgon, den 8 september, kl 18.00 vill SVT Uutiset höra din åsikt! 
För mer info maila Elina på elina.majakari@svt.se

"Jag heter Elina och är redaktionschef för SVTs finskspråkiga redaktion. Vi håller på att utveckla SVT Uutiset att motsvara publikens behov. För att veta mer om vad ni vill ha utav Uutiset skulle jag vilja bjuda in 15-20 göteborgare med finska rötter till ett avslappnat och intressant publikmöte. Du behöver bara komma med dina tankar och idéer, jag fixar resten. Publikmötet är den 8. september kl. 18.00-20.30 vid SVT Göteborg, Pumpgatan 2. 
Vi börjar med lätt förtäring och fortsätter med att titta på delar av Uutiset och diskutera i små grupper."

Elina hälsar att det bara är att komma dit till SVT före klockan 18 imorgon om man vill vara med. Så dit bara alla ni som vill vara med och påverka Uutisets sändingar :)

Se hit föräldrar med barn i förskola och skola!

Foto: Sanja H Skoog Foto: Sanja H Skoog

07.09.2015
Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget ska genomföra en fördjupad uppföljning om barn och ungas rätt till sitt nationella minoritetsspråk i ett antal kommuner som ingår i något av förvaltningsområdena för finska, samiska och meänkieli. Syftet är att få ökade kunskaper om de faktiska förhållandena för barnens möjligheter att tala och utveckla sitt språk i skola och förskola. Mer kan du läsa HÄR

Om du är intresserad av att dela med dig av dina tankar och erfarenheter kan du anmäla ditt intresse senast den 13 september till: vladimir.guala@lansstyrelsen.se eller till ellen.omma@sametinget.se

OBS: Alla insamlade svar kommer att behandlas konfidentiellt.

Sverigefinska Nea Karto från Eskilstuna gick vidare i idol

skärmdump: TV4 Play skärmdump: TV4 Play

04.09.2015
19-åriga Nea Karto från Eskilstuna gjorde succé under sin audition till TV4:s Idol i Mjölby och fick Mjölbys första guldbiljett. Hon framförde en egen låt och den fick direkt juryn på fall. HÄR kan du se hennes audition.
Nu är det dessutom klart att hon gått vidare till top 30 av (15 500 sökande). Grattis Nea! :) HÄR kan du se hennes reaktioner efter att ha fått beskedet att hon går vidare till Top 30.

Tähti är programmet för unga med unga

02.09.2015
På tisdagar och torsdagar klockan 19.03 sänds programmet Tähti i Sisuradio. Det är kanalens ungdomsprogram för sverigefinska unga.
Varje vecka tas nya ämnen upp som rör unga av unga.
I ett av programmen som sändes den 1 september valde tre unga killar, Hampus, Maxim och Wiktor, musiken. HÄR kan du höra vad dessa tre gillar att höra i sina lurar. 

fredrik virtanen + finska + karlavagnen i p4 = sant

01.09.2015
Snart hör du finska i det folkära programmet Karlavagnen i P4! 
Kan det stämma?
Jo, från och med den 7 september blir programmen på måndagskvällarna tvåspråkiga, svenska och finska. Programmet leds av jounalisten Fredrik Virtanen och med sig har han Marjaana Kytö från Sisuradio som sin sidekick.  ​
Premiärsändningen, som börjar klockan 21.40 den 7.9 har temat hemlängtan: Har du bytt land? Längtar du hem och vad är det du längtar efter? 

Så här säger de två programledarna om programmet  i ett pressmeddelande från
Sveriges Radio:
"– För lyssnarna blir programmet som ett kalejdoskop: vi sverigefinländare är nästan som svenskar men ändå inte. Vi ska öppna Karlavagnen ännu mer för alla som har en egen, lite annorlunda historia att berätta – även i de fallen hen är helsvensk. Och så får man prata finska om man vill, jag översätter snabbt, säger Marjaana Kytö.
– Vi ska göra vårt bästa för att vaska fram bra berättelser från lyssnarna, det verkar vara en outsinlig källa, säger Fredrik Virtanen som lovar att det också ska finnas utrymme för lite trams i programmet."

Hela pressmeddelandet kan du läsa HÄR

Finissage med den hittills okända konstnären

Foto: Eino Ansio Foto: Eino Ansio

01.09.2015
Nu blir det finissage (istället för vernissage som man vanligtvis brukar ha) i galleriet på Finlandsinstitutet Stockholm. För utställningen har redan visats sedan den 20 augusti men utan att namnet på konstnären avslöjats. Men nu den 4 september blir det därför finissage med den hittills okända konstnären som kommer att finnas på plats och visa sin utställning och  DJ Pupulandia-Jenni står för musiken. 

Så här skriver Finlandsinstitutet i sin inbjudan: 
"Det Helsingforsbaserade galleriet Unknown Cargo, som avslöjar konstnären först efter utställningstiden, flyttade till Finlandsinstitutets galleri den 20 augusti. På fredag den 4 september kl. 18-20 blir det dags för finissage av den första utställningen E-NCH-A-NT-É, och då avslöjas vilken konstnär står bakom utställningen. "

Läs mer om Unknown Cargo HÄR och om utställningen HÄR