historielärare hoppar över de nationella minoriteterna - det visar ny enkät

26.04.2017
Sisuradio rapporterar under #vemshistoria om att historielärare hoppar över att undervisa om de fem nationella minoriteterna. 300 historielärare skickades enkäten ut till, 63 % svarade och bland dem var det flera som sa att de inte lär ut om de nationella minoriteterna. Detta fastän det står i kursplanen för historia för årskurs 7-9 att detta ska tas upp. Färre än hälften av de som svarat berättar att de undervisar om alla fem nationella minoriteter.  Egen kunskapsbrist uppger lärarna vara en av orsakerna. Både Utbildningsminister Gustav Fridolin och Skolverket är oroade över det här: att elever inte får rätt till den undervisning och innehåll de ska ha rätt till.   
Läs hela nyheten (inlusive kommentarer från lärarna) på Sisuradio HÄR

P.s Sugen på att testa din egen kunskap om de fem nationella minoriteterna? På Sisuradio sida hittar du också ett quiz om just de nationella minoriteterna, det hittar du HÄR d.s 

göteborgsförslag startat om att trygga tvåspråkig grundskoleundervisning

24.04.2017
Ett Göteborgsförslag (som är en form av medborgarinitiativ) har startats den 14 april med rubriken " Trygga den tvåspråkiga grundskoleundervisningen i Göteborg". Om förslaget inom 90 dagar kommer upp i 200 röster kommer det tas upp i berörd nämnd (Skola och utbildning).
I skrivandets stund har förslaget 103 röster.  Fram till den 12 juni 2017 ligger förslaget uppe och du hittar det HÄR. Du når det också genom att klicka på bilden här intill.  På samma sida kan du också lägga din röst på det.
Även Sisuradio har uppmärksammat förslaget, den artiklen hittar du HÄR.

Uppdaterat 02.06.2017
Den 2 juni hade förslaget nått 212 röster och kommer därmed tas upp i berörd nämnd i Göteborgs stad. I det här fallet är det nämnden Skola och utbildning. 

Häng med och fira finland 100 år i kungsträdgården i augusti

Skrämdump från Sthlm/Suomi. Skrämdump från Sthlm/Suomi.

21.04.2017

Att Finland fyller 100 år i år är det kanske få som missat, men visste du att det ordnas ett stort 100 års kalas mitt i Kungsträdgården i Stockholm i augusti? Jo, så är det. 
Den 24-26 augusti 2017 går festivalen Sthlm/Suomi av stapeln och bjuder på ett fullspäckat program med allt möjligt såsom en rad olika konserter med bland annat Alma, Iiris Viljanen, Frida Andersson, Fork, Isac Elliot, Teemu Keisteri (den coola Finskt disco DJ:n) och Darya & Månskensorkestern.  Dessutom blir det paneldebatter, modevisning (med Ivana Helsinki), barnaktiviteter såsom en Angry Birds lekpark, bastu, flottbesök, parad och massor av god mat. 
Hela programmet hittar du HÄR och artistlistan HÄR (båda uppdateras kontinuerligt) . Dessutom har Sthlm/Suomi en egen Facebook-sida, den hittar du HÄR.  

vill du labba på finska? - kolla då in det är UR programmet

11.04.2017
UR, Utbildningsradions program heter precis så:
Labba - finska och i det möter du reportern Agneta, som gärna exprimenterar men som det inte alltid riktigt går som det ska för,  och Beppe som i studion visar och förklarar på ett roligt och klurigt sätt genom expriment vad det var som gick fel för Agneta. Serien har 8 delar och alla expriment som görs i den går att göra med helt vanliga ingredienser som du hittar i din närmaste mataffär. I första avsnittet blir det t.ex. jästöversvämning. 
Hela serien hittar du HÄR.  

april 2017

Glada vappen! Hauskaa vappua! önskar ungas röst!

Författarträff med Tiina Tiina Laitila Kälvemark den 2 maj i stockholm

28.04.2017
Nu på tisdag, den 2 maj, ordnas det författarträff på Finlandsinsitutet i Stockholm. På plats finns den sverigefinska författaren och journalisten Tiina Laitila Kälvemark som nu ger ut sin andra roman, Seitsemäs kevät.  Hon möts i ett samtal med Janina Orlov (på finska). Författarbesöket börjar klockan 18.30 och har fri entré. Mer info om det hittar du på institutets hemsida HÄR och i Facebook-eventet HÄR

Tiina Laitila Kälvemarks tidigare böcker: novellsamlingen Kadonnut ranta (2012) och romanen Karkulahti (2015), har blivit mycket uppmärksammade och nominerats till flera litteraturpriser.

Sverigefinska ungdomsförbundet söker verksamhetskoordinator

27.04.2017
Är du ambitiös, driven och extrovert? Är du intresserad av mänskliga rättigheter? Har du erfarenhet av administrativt arbete samt ideellt engagemang eller av föreningslivet och kan tänka dig att jobba vissa kvällar och helger? Och kan du finska? Då kanske du är rätt person för det här jobbet. Sverigefinska ungdomsförbundet söker nämligen en ny verksamhetskoordinator från och med augusti 2017 och de letar efter någon som passar in i beskrivningen ovan.  Tjänsten är på 80 % och placerad i Stockholm. 
Mer information om vad tjänsten innebär, hur man ansöker och annan info om jobbet hittar du HÄR (och i bilden som förstoras när man klickar på den).

CV med personligt brev och löneanspråk skickas till info@ungfin.se senast den 31 maj. Om du har frågor om tjänsten kan du höra av dig till förbundsordförande Dennis Barvsten på dennis.barvsten@ungfin.se. Intervjuer sker löpande under ansökningsprocessen.
Mer om sverigefinska ungdomförbundet hittar du på ungfin.se

finlandssvenskar kan få minoritetsstatus i sverige - Riksdagen utreder frågan

Skärmdump SVT Uutiset Skärmdump SVT Uutiset

25.04.2017
I dag särskiljer man inte på svensktalande och finsktalande inom den sverigefinska minoriteten, men nu vill Riksdagens konstitutionsutskott utreda om finlandssvenskarna i Sverige borde erkännas som en egen nationell minoritet.
Förslaget om att erkänna finlandssvenskarna som en egen minoritet i Sverige kommer från Moderaterna och Centerpartiet. Beskedet tas emot med glädje av Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (FRIS) som har i uppgift är att främja finlandssvenskarnas intressen i Sverige.  Senast frågan om att erkänna finlandssvenskarna som egen minoritet var hösten 2015, då slog kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke fast att det inte fanns någon anledning att särskilja finlandssvenskarna från den sverigefinska minoriteten. Läs mer om det här i SVT Uutiset nyhet HÄR (du når den också genom att klicka på bilden) eller i Sisuradio nyhet HÄR.

förlängd ansökningstid till musikkollot - nu söker man specifikt efter pojkar

20.04.2017
I går meddelade SVT Minoritet med en video på Facebook-sidan SVT Finska att ansökningstiden till Musikkollot är förlängd med orden: "Vi förlänger ansökningstiden! Musikkollot har fått många fantastiska ansökningar från oerhört duktiga barn. Nu förlänger vi ansökningstiden och efterlyser särskilt musikintresserade pojkar! Om du är 9-11 år gammal, kan finska och tycker det är roligt med musik sök nu!"'

Vad är Musikkollot då? Ett tio dagar långt musikkollo där man tillsammans med nya kompisar får möjligheten att skriva musik tillsammans med duktiga musiker och musikproducenter. Till lägret söks barn mellan 9-11 år som gar ett stort musikintresse och tycka att det är roligt att vara framförkameran och som kan finska. Passar du (eller någon du känner) in i beskrivining skicka i så fall ett kort klipp, på max 1 minut, med dig själv till adressen musikkollot@svt.se. Berätta i klippet vad du heter, hur gammal du är, varför just du ska få vara med på kollot samt framför en kort bit av en låt du gillar.
Totalt 10 barn väljs ut till lägret som kommer att vara den 12-21 juni i sommar.
Mer info hittar du på Facebook-sidan HÄR

konstnärsduon pink twins ställer ut i stockholm - vernissage under finntastic!

Foto: Pink Twins Foto: Pink Twins

19.04.2017
Den internationellt hyllade konstnärsduon Pink Twins, som består av bröderna Juha (f. 1978) och Vesa Vehviläinen (f. 1974), kombinerar videokonst med elektronisk musik i sina verk och skapar i dem virtuella världar i 3D som utmanar sinnena. Nu kan du se dem på Finlandsinstitutets galleri. Vernissage är kl 19 lördagen den 29 april i samband med den stora sverigefinska festivalen Finntastic under Kulturnatt Stockholm!  

Pink Twins coola videokonst har tidigare bland annat visas i en grupputställning i P.S.1/MoMa i New York, på Flow Festival i Helsingfors och på Videomedeja-festivalen i Serbien. Dessutom kan du ser deras musikverk Infinity på Kiasmas digitala ARS17-utställning. Den hittar du HÄR.
Mer om vernissagen kan du läsa HÄR och Finntastic HÄR.

ny film om sverigefinnar planeras - ska baseras på antti tuuris bok tangopojat

18.04.2017
Antti Tuuris bok Tangopojat ska bli film och regissör blir Mika Ronkainen som gjorde den hyllade dokumentärfilmen Ingen riktig finne - Laulu koti-ikävästä som handlar om Kai LatvalehtoBoken Tangopojat handlar om en finsk diversearbetare som spelar dragspel som kom till Sverige på 1960-talet för att jobba på Volvos fabriker. Antti Tuuri och Mika Rohkainen skriver manuset tillsammans och inspelningen av denna finsk-svenska samproduktion är planerad till 2019. Läs mer i Sisuradios nyhet HÄR.
Och om Antti Tuuris bok Tangopojat i en lång artikel i Helsingin Sanomat HÄR

Tv-tips! - hela serien av finnomani finns nu på svt-play

Maija Waris och Lina Puranen i Finnomani. Foto: Foto: Sebastian Paco Dahlstrand Maija Waris och Lina Puranen i Finnomani. Foto: Foto: Sebastian Paco Dahlstrand

12.04.2017
Nu har alla avsnitt i den andra säsongen av Finnomani sänts och alla sex avsnitt finns nu att hitta på SVT Play. Den andra säsongens tema var Finnomani- I Sverige och i den tog Maija och Lina fasta på svenska fenomen sedda med sverigefinska glasögon såsom t.ex. Folkhemmet (som det sista avsnittet behandlade) och snackade om dessa med olika sverigefinska kända profiler. 
Men inte nog med det, hela första säsongen där Maija och Lina besökte Finland och försökte spegla dagens Finland och rasera lite fördommar som svenskar har om Finland, finns också att se i sen helhet på SVT Play.
Båda säsongerna hittar du HÄR.

Glad påsk till er alla! Hyvää Pääsiäistä teille kaikille!

12.04.2017
Glad Påsk önskar Ungas röst med detta påskbrev. Att måla sådana och fylla med godis och ge till nära och kära är i alla fall en påsktradition i delar av Västsverige :)

Så med detta brev önskar vi er alla en underbar påsk och ledighet med mycket god mat, härlig sällskap och massa påskgodis! 

Hyvää pääsiäistä teille kaikille! Toivottavasti saatte upean pääsiäisen täynnä kaikea kivaa! 

nytt projekt i göteborg vill revitalisera barns finska

12.04.2017
Föreningen Göteborgin Kalevalaiset har dragit i gång ett nytt projekt som vänder sig till barn mellan tre till nio år.  I fokus står att jobba med att förbättra barnens finska kunskaper genom att hitta på olika knep och tips för föräldrarna att lära ut finska. Till Sisuradio säger föreningens ordförande att projektet har som mål
att alla sverigefinska barn i Göteborg ska få lära sig åtminstone lite finska.
Projektet har också sökt och fått stöd av Göteborgs stad. Mer om projeket och intervjun i Sisuradio hittar du HÄR

Våra tankar finns med offren för fredagens dåd och med stockholm ❤️

10.04.2017
I fredags upplevde Stockholm och Sverige någonting fruktansvärt och ofattbart som berört hela landet. Under helgen har det rapporterats både om händelseutvecklingen rörande själva terrobrotten och om den vackra och berörande uppslutning bland invånarna i landet och om hur tiotusentals samlads på Sergels torg igår för en tyst minut för offren och för att visa att vi står starka tillsammans. Mer om båda dessa saker på finska hittar du på Sisuradios sida HÄR (du når den också genom att klicka på bilden intill)  och på deras Facebook HÄR

Vill du veta mer om sverigefinska artisten frida hyvönen? - kolla då in det här

07.04.2017
Häromdagen intervjuades sverigefinska Frida Hyvönen (hennes farfar är från Finland)  i finlandssvenska tidningen Huvudstadsbladet, HBL, om sitt första svenskspårkiga album, "Kvinnor och barn", och om vad som inspirerat hennes låttexter där. Hon talar också om sin relation till både Västerbotten i Sverige och Österbotten i Finland. Den hittar du HÄR
För drygt en månad sedan medverkade hon också i Söndagsintervjun i SR, Sveriges Radio. Här möter hon journalisten Martin Wicklin i ett 45 minuter långt samtal om andlighet, kärleksekonomi och Västerbotten. Samtalet tar sitt avstamp i hennes uppväxt i Västerbotten. Intervjun hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden ovan). 
P.s en intervju i Sisuradio i samband med hennes skivsläpp på finska hittar du HÄR d.s   

Vilken identitet känns mest som "du"? - spela sisuradios identitetsbingo

06.04.2017
Nu kan du "spela" identitetsbingo med Sisuradio:s program Kulttuurikeskustelu Koukku. Där har man nämligen funderat på det här med identitet och vilken identitet man själv ser sig tillhöra. På sidan finns en lång lista med olika förslag som man kan rösta på.
Vilken identitet tycker du passar bäst in på dig? Finsk, svensk, sverigefinsk, finlandssvensk, svensk med finska rötter eller kanske svensk som talar finska eller kanske något annat ur listan. Välj din grupp och se hur många som känner som du. 
I skrivandets stund har 299 personer svarat och i topp finns alternativen finsk, sverigefinsk och inget av de listade alternativen. De har alla mellan 23-28 % av rösterna. 
Identitetsbingon hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden).

Är du göteborgs nya processledare för nationella minoriteter i förskolan?

05.04.2017
Kan du finska? Är du intresserad av förskole- och skolfrågor? Kan du mycket om nationella minoriteter och finskt förvaltningsområde? Är du bra på att nätverka och ta folk? Då är det här kanske jobbet för dig. Nu söker Göteborgs stad söker nämligen en person till den nya tjänsten "Processledare för nationella minoritetsfrågor Förskola och skola".
I fokus står att jobba för de nationella minoriteternas rättigheter och finskt förvaltningsområde med fokus på just förskola och skola och arbetsuppgifterna är bland annat att utbilda personal och pedagoger inom förskolan och skolan om minoritetsrättigheter, hålla kontakten med vårdnadshavare som valt finsk förskola, informera om rättigheterna, bygga upp och utveckla metoder och mycket mycket mer. Tjänsten är placerad i Majorna. Hela beskrivningen hittar du HÄR. På samma sida kan du också söka tjänsten. Obs! Sista ansökningsdag är den 13 april

Nu finns nyutgåvan av en stor finsk-svensk ordbok på nätet!

05.04.2017
Du vet när man söker det där finska ordet för något svenskt och google translate bara ger mystiska förslag, nu är det slut på det  :) För i dagarna laddade finska Institutet för de inhemska språken upp den nya näutgåvan av en stor ordbok på nätet, nämligen den Stora finsk-svenska ordboken.  Så nu när du har svenskt ord du vill veta på finska eller tvärtom är det bara att surfa in här och skriva in det så dröjer det inte länge innan du får svar. Dessutom är ordboken fritt sökbar :) Mer information om ordboken hittar du HÄR och själva ordboken HÄR (du når den också genom att klicka på bilden ovan)

Den här nya nätutgåvan av ordboken är resultatet av ett samarbete mellan Institutet för de inhemska språken och Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.

se hit trollhättebor- Påspyssel och finsk bio i för barn på påsklovet!

04.04.2017 uppdaterad 11.04.2017
Nästa vecka är det påsklovsdags i Trollhättan och då passar såklart Fin i Väst och Trollhättans stad tillsammans med Biograf Forum på att ordna ett roligt barnevenemang nämligen: 
Påskpyssel och finsk bio med barnfilmen Risto Räppääjä och den snåle från Sevilla. 
Dagen att lägga på minnet är tisdag 11 april, tiden är 15-18.30 och plats Biograf Forum på Folkets Hus.  Mellan 15-17.00 är det påskpyssel med fika i aulan utanför salongerna och därefter klockan 17 börjar sedan filmvisningen. Filmen är en äventyrskomedi och musikal om Risto Räppääja som får reda på att han ensam kommer ärva en avlägsen (väldigt rik) släkting i Sevilla som bott i ett stort slott. Risto därför, för att passa in i hovet, skolas in till slottsherre men någonting är inte riktigt som det ska i det stora slottet...
Biljetterna till evenemanget kostar 20 kr/styck och innehåller då fika, pyssel och film. 
Filmen är på finska men med svensk text och rekomenderas därför från 7 år. 

Mer info om filmen och biljetter hittar du på Biograf Forums sida HÄR och mer info finns också i Fin i Väst Facebook-event HÄR.

11.04.2017
Obs! Själva pysselstunden innan filmvisningen är inställd! Filmen kommer dock visas och den börjar kl 17.00 

Så här tänker minoritetsutredaren lennart rohdin om utredningen så här långt

03.04.2017
Nu är minoritetsutredningen, som regeringen tillsatt, inne på slutrakan. 15 juni ska den vara klar. Men redan nu berättar den särskilda utredaren Lennart Rohdin lite om vad man upptäckt under utredningen gång. Bland annat säger han så här till Sisuradio:
"Vi måste komma med tydligare skrivningar när det gäller lagen så att ingen kommun kan säga att det inte berör dem."

Utredningsgruppen listar också en några förslag på hur man skulle kunna gå tillväga: 
• Kan man ge möjlighet för enskilda medborgare att överklaga på de beslut som fattas gällande rätten till förskolor och äldreomsorg på minoritetsspråket?
• Kan Skolinspektionen och Inspektionen för vård och omsorg ges i uppgift att bevaka också hur frågor gällande minoritetsspråken uppfylls.
• Kan minoritetslagens bestämmelser om äldreomsorg och förskola bli en del av socialtjänstlagen och skollagen.
 
Hela intervjun och hans förslag på hur man får kommuner att lyda minoritetslagen hittar du i ett långt reportage av Sisuradio HÄR.

Dags för bästa sommarlägret i uppsala igen!

03.04.2017
För tredje sommaren i rad är det dags för det roliga sommardaglägret för barn och unga mellan 6-12 år i Uppsala! Årets datum att skriva upp i kalendern är den 12-15 juni!
Massor av roliga aktiviteter både inne och ute utlovas och så klart en chans att både träffa nya och gamla vänner :)

Lägret är mellan klockan 9.00-16.00 måndag till torsdag i Sunnersta Kyrka (samma plats som förra året).Lägret kostar 350 kr/barn (syskon 300 kr) och innehåller lunch och mellanmål. 
Torsdagen den 15 juni ordnas det också i vanlig ordning en stor sommarfest mellan kl. 16-18 och till den är alla välkommna ovasett ålder :)

OBS! Sista dagen att anmäla sig till lägret är den 30 april. Anmälan görs till Sanna Koljonen på tel. 018-430 38 18 eller via mejl på: sanna.koljonen@svenskakyrkan.se

Arrangör är: Svenska kyrkans finska församlingsarbete i Uppsala, Sverigefinska ungdomsförbundet, Ungas röst och Uppsala kommun.