december 2016

är du under 25 år? då kanske du vill bli stödmedlem i ungdomsförbundet?

29.12.2016
Nu inför årskiftet efterlyser Sverigefinska ungdomsförbundet lite extra nya medlemmar som är mellan 6-25 år. Det för att statsunderstödet ungdomsförbundet får baseras på antal medlemmar som är mellan 6-25 år. Så ju fler medlemmar som är i den åldern för den 31.12.2016, desto mer stöd kan man få från staten nästa gång.  
Man får såklart även vara med om man är lite äldre, skillnanden är bara att man inte räknas in i gruppen som staten ger stöd för. 

Det är helt gratis att vara med och man kan själv avgöra om man bara vill vara stödmedlem eller om man vill engagera sig i t.ex. en lokalförening eller nationellt. 
Så är du sugen på att vara med i ungdomsförbundet (som ordnar en massa kul för dig som är ung) och samtidigt stödja sverigefinska barn och ungas rättigheter att utveckla sitt språk, kultur och identitet så ska du kolla in den sidan www.ungfin.se. Känner du sedan, där vill jag defintivt vara med, kan du klicka HÄR. Där finns all info om hur man kan gå med och här finns också anmälningsblanketten. 

Ungas röst önskar er alla god jul och gott nytt år!

nytt nummer av tidningen jag är sverigefinne ute!

Omslagstjejerna Fin i Väst. Foto: Fin i Väst Omslagstjejerna Fin i Väst. Foto: Fin i Väst

23.12.2016
Lagom innan jul landade den tvåspråkiga informationstidningen "Jag är Sverigefinne!"/"Minä olen ruotsinsuomalainen" i brevlådan hos många sverigefinnar. Tidningen som ges ut gratis av Göteborgs Stad och kan man hitta lite varstans i Göteborg, den kan beställas hem eller så kan man läsa den på nätet. 

Det senaste numret pryds dessutom av de tre fantatstiska kulturlotsarna Fin i Väst och så såklart finns det en lång intervju med dem i tidningen också :). Dessutom intervjuas Kristian Borg, redaktör för den uppmärksammade antologin Finnjävlar, man avslöjar vad som kommer hända under parollen Suomi 100 vuotta/Finland 100 år nästa år i Göteborg och så finns det också en massa info om vad som är på gång rörande sverigefinnar i Göteborg.  
Tidningen kan du läsa HÄR (på svenska) och HÄR (på finska)

OBS intsälld! språkupprop för att trygga finsk skolundervisning i gbg

Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet

22.12.2016 uppdaterad 19.01.2017 och 22.2.2017
Med anledning av stängningen av Sverigefinska skolan i Göteborg har Sverigefinska ungdomsförbundet dragit igång en satsning som de döpt till:  Språkuppropet: Trygga den finskspråkiga grundskole- undervisningen i Göteborg.
Plats är Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg och tid torsdagen den 23 februari kl 16-19. (observera att evenemanget är flyttat från januari till februari!). OBS! Evenemanget är inställt! Detta meddelades 22.2.

Sverigefinska ungdomsförbundet, som är huvudarrangör, beskriver evenemanget så här: "Kommunfullmäktige sammanträder som är kommunens högst beslutande organ. Vi finns på plats och utkräver ansvar för att kommunen ska trygga fortsatt finskspråkig grundskoleundervisning i Göteborg och starta upp en kommunal verksamhet. Ansvaret att stärka finska som nationellt minoritetsspråk ligger hos det offentliga - inte på privatskolor.  Då kommunen är ett finskspråkig förvaltningsområde uttrycker vi vårt krav att staden måste trygga rätten till finskspråkig grundskoleundervisning i landets näst största stad. Hur ska vi kunna trygga ett finskspråkigt liv i Göteborg utan en sverigefinsk skola" .

På plats som talare finns (bekräftade): Dennis Barvsten, förbundsordförande Sverigefinska Ungdomsförbundet och Tiina Männistö-Funk, vice ordförande föräldraföreningen. 

Mer info finns i Språkuppropets Facebook-event HÄR.

Skolsituationen för de nationella minoriteterna ska utredas i vår

22.12.2016
Idag, den 22 december meddelade Utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande att skolsituationen för de nationella minoriteterna ska ses över. Orsaken till utredningen är, tillsammans med den strävan regeringen har att värna och revitalisera de nationella minoritetsspråken, den svidande kritik Sverige fått av Europarådet gällande just undervisningen i nationella minoritetsspråk.

En särskild utredare kommer att utses för att kartlägga behovet av åtgärder. Två saker kommer också att prioriteras extra i utredningen. Det är:  om man bör reglera undervisningstiden i minoritetsspråken mer än vad som görs idag och på vilket sätt man kan säkerställa möjligheterna till tvåspråkig utbildning. Hela utredningen ska vara klar den 31 augusti 2017. Läs mer här på SVT Uutiset (där också Gustav Fridolin intervjuas) HÄR eller på Minoritet.se HÄR.

inga nya kommuner ansluts till det finska förvaltningsområdet

21.12.2016
Nu är det klart att regeringen avslår ansökan för alla de sex kommuner som ville ansluta det förvaltningsområdet för finska under 2017.
De sex kommunerna är: Skellefteå, Järfälla, Örnsköldsvik, Gislaved, Laxå och Kramfors. Luleå har också fått avslag på sin ansökan om att bli en del av förvaltningsområdet för meänkieli och samiska och Åsele för att gå med i det samiska förvaltningsområdet.

Att regeringen skulle avslå ansökan var dock väntat eftersom regeringen redan hösten 2015 stoppade kommuner från att ansluta sig till förvaltningsområdena. Orsaken som gavs då var att Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk först behöver ses över innan det är aktuellt att ansluta nya kommuner.
Den utredningen pågår just nu under ledning av liberalpolitikern Lennart Rohdin och ska vara klar 15 juni 2017. I beskedet som skickats ut till de kommuner som nu nekats att gå med i förvaltningsområdena hänsvisar också minoritetsminister Alice Bah Kuhnke till den utredningen i motiveringen till varför de fått nej.

Totalt 75 kommuner igår idag i förvaltningsområdena för samiska, meänkieli och finska, störst grupp, 59 stycken, ingår i det finska,.

Mer om det här kan du läsa i Sisuradios nyhet HÄR (på svenska) och HÄR (på finska)

manifestation för skolundervisning på finska i göteborg

20.12.2016
Nu på onsdag, den 21 december, ordnas en tyst manifestation för Sverigefinska skolan i Göteborgs elever och föräldrar, minoritetsrättigheter och det sverigefinska. Manifestationen startar kl 16.30 framför Göteborgs sverigefinska skola.
Adress är Blackevägen 1 i Lundby.  

Så här beskriver arrangörerna manifestationen i Facebook-eventet: 
Vi samlas för en tyst manifestation och tänder våra ljus som ett stöd för skolans elever och deras föräldrar som drabbats av sorg och oro, efter Skolinspektionens beslut att stänga skolan. Samma sorg och oro riktas även mot frågan: Vilken framtid och status har finskan som ett nationellt minoritetsspråk i Göteborg? Välkommen och ta gärna med dig ett ljus att tända! Tillsammans belyser vi det nationella minoritetsspråkets tillstånd!
Eventet hittar du HÄR.

Mer info finns i SVT Uutisets reportage HÄR och i pressmeddelandet från föräldrarådet vid skolan som du hittar i PDF:n här nedanför. 

nu kan du vara med och rösta fram årets sverigefinska ord!

19.12.2016
Fiikata, lussekatti, mobiili, myyssata, pendeli, 
rullarappuset, mölökki, sminkata, syklaaja och 
tutteliivit. Det är orden som tävlar om att bli årets sverigefinska ord.   
Vilken är din favorit? Nu kan du gå in och rösta på Sisuradios hemsida HÄR. Du når också röstningen genom att klicka på bilden här intill.

Röstningen pågår fram till den 4 januari 2017 och vinnarordet avslöjas den 5 januari i programmet Iltapäivä. Tävlingen är en satsning för att hylla det sverigefinska vardagsspråket och dess unikhet.  

Ny finsk förskoleavdelning till göteborg

16.12.2016
Göteborg kommer att få sin tredje finska förskoleavdelning i kommunal regi. Det berättar tidningen Vårt Göteborg i ett reportage om finska förskolor i Göteborg. Den nya avdelningen kommer att vara på förskolan Skattegårdsvägen 100 i Tynnered. Den förskolan har redan i dag en finskagrupp en dag i veckan, men till våren kommer språket nu att talas här alla dagar i veckan.  I samma reportage berättar Erica Porttila, koordinator för finska förskolor i Göteborgs Stad, att det fortfarande är många som inte vet om att sverigefinska barn i Göteborg har rätt att gå i finsk förskola om de vill.  
"– Vi har svårt att nå ut med information till de sverigefinska småbarnsföräldrarna. Vi räknar med att det finns runt 28 000 sverigefinländare i Göteborg – där ingår även svenskspråkiga finlandssvenskar – men det är omöjligt att gå ut med riktad information till just dem.", 

Reportaget i Vårt Göteborg hittar du HÄR (du når den också via att klicka på bilden ovan).

Skolinspektionen stänger Sverigefinska skolan i Göteborg

15.12.2016 uppdaterad 29.12.2016
Skolinspektionen har beslutat att dra in tillståndet för Sverigefinska skolan i Göteborg.  Orsaken är att man inte tycker att skolan Göteborg har åtgärdat allvarliga missförhållanden i utbildningen som man påpekat tidigare såsom att högstadieeleverna i de flesta ämnen får undervisning av obehöriga lärare och att behövande elever inte får särskilt stöd.  

Skolan och fritidshemmet kommer därför att stängas 6 januari. Skolan som har totalt 67 elever i klasserna från förskoleklass upp till nian.  Vad händer då med eleverna nu? Jo det är upp till deras hemkommuner att ordna fram en plats i en annan skola för dem till vårterminen. Mer info i nyheten från SVT Nyheter (på svenska) HÄR och SVT Uutiset på finska HÄR.

29.12.2016
Om du går i funderingarna om vad det egentligen var som fick Skolinspektionen att stänga Sverigefinska skolan så kan du nu läsa hela rapporten av Skolinspekttionen hos Skolverket på nätet. Där beskrivs det ingående vilka olika brister det var som fick dem att till slut ta beslutet den 15 december 2016 att skolan bör stängas. Rapporten hittar du HÄR.

Nu söker göteborgskonstumseum dig som är ung och kan finska

Foto:Göteborgs Konstumuseum Foto:Göteborgs Konstumuseum

15.12.2016
Bor du i Göteborg? Är du mellan 18-25 år? Är du tvåspråkig i finska/svenska (eller kanske något annat språk). Gillar du konst och kultur? Då kanske du är den som Göteborgs konstmuseum söker! 
De letar nämligen efter flerspråkiga utställningsvärdar till den stora Tove Jansson utställningen i vår! Utställningen öppnar den 11 februari och visas fram till den 21 maj.  Det är under den perioden de behöver värdar. Alla kommer också gå en utbildning före. 

Vad innebär det att vara utställningsvärd? Så här beskriver Göteborgs Konstmuseum det:
”Som utställningsvärd är din främsta uppgift att prata med besökare: berätta om utställningen, svara på frågor, ge tips om vad som är på gång och hur det går till på museet. Du kommer även att hålla introduktioner till utställningen. Det innebär att du berättar om vem Tove Jansson var, sätter in henne i ett sammanhang och ger en bakgrund till utställningen och vad den består av. Som värd fungerar du också som språkstöd i samband med aktiviteter för barn och unga. Du är då en viktig länk mellan deltagare med samma modersmål som ditt och konstpedagogen. Genom att du är ung är du också närmare deltagarna i ålder än museets ordinarie personal. Du kommer också att hålla sagostunder i utställningen. Då samlar du barnen, sitter tillsammans med dem och läser ur en av Tove Janssons böcker.” 

Låter det kul? Kolla in länken HÄR och släng in en ansökan vittja ;) 
P.s Sista ansökningsdag är den 30 december d.s 

Sök pengar för minoritetsprojekt som rör minoritetsspråk!

14.12.2016
Nu kan du som sitter på en idé om ett projekt som rör och främjar de de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska, söka pengar för att genomföra den från Institut för Språk och Folkminne. 

Så här beskriver Insitutet för Språk och Folkminne vem som beviljas medel och vem som kan söka: "Medel fördelas till projekt som syftar till att stärka den språkliga kompetensen (förmågan att läsa, skriva, tala och förstå språket) i minoritetsspråk och insatser för att öka kunskaper om flerspråkighet, språket som kulturbärare eller språköverföring mellan generationer. Bidrag kan sökas av föreningar, organisationer eller stiftelser som inte är statliga eller kommunala, och som utan vinstsyfte bedriver verksamhet i Sverige." 

Mer om hur man söker och ansökningsblanketten hittar du HÄR.
OBS: Sista ansökningsdag är den 20 januari 2017!

Glad lucia önskar Ungas röst!

Bild från Yle Vegas Livesändning av Lucia. Bild från Yle Vegas Livesändning av Lucia.

13.12.2016
I dag den 13 december hör det lite dagen till att äta lussebullar och pepparkakor och se Lucia med tärnor uppträda och bjuda på lucia-och julsånger. 

Här i Sverige kunde man redan vid sju imorse se på Lucia-firande från Varbergs fästning i SVT. Det hittar du HÄR.
Finlands Lucia 2016 Ingrid Holm kan du se och höra tillsammans med hennes tärnor live på Facebook via Yle Vega HÄR. Kröningen sker ikväll och sänds direkt på Yle Areena kl 18 (svensk tid) och du hittar det via länken HÄR

Uusiteatteri flyttar till ny adress - men bara 300 meter från den förra

12.12.2016
Uusiteatteri, den sverigefinska teatern, har delat ytrymmen med Aliasteatern i Vasastan i Stockholm i 4 år men nu har Aliasteaterns styrelse bestämt sig för att utvidga verksamheten och Uusiteatteri kände att det är dags att gå skilda vägar. Men särskilt långt flyttar inte teatern, bara drygt 300 meter och blir därmed kvar i Vasastan. Ny plats är nämligen Olympiateatern på Västmannagatan 56.  
2017 innebär dessutom inte bara en flytt utan också att Uusiteatteris 15 års jubileum och såklart Finlands 100 års jubileum. Med andra ord väntar ett händelserikt år för teatern.  Läs hela nyheten och en intervju med teaterchefen Jukka Korpi i Sisuradio HÄR

svt lyfter fram finlands 100 års jubielum i ny serie

09.12.2016
Programmet heter kort och gott Inför Finland 100 år och går att se i SVT Play. Men vad handlar det om då? Så här beskriver SVT själva serien:  Nästa år är Finlands jubileumsår - landet firar då sitt 100-årsjubileum. Programledarna Liina Johansson och Olli Hörkkö träffar sverigefinländare och tar reda på vad självständighetsdagen betyder för sverigefinnar. Hur ska hundraåringen firas i Sverige?

Med andra ord bjuds det på möten med olika sverigefinländare runt om i Sverige och många historier. I första avsnittet funderar Liina och Olli över kläder till självständighetsbalen och så träffar man bland annat Axel Ahlfors i Göteborg som är nästan lika gammal som Finland plus åker taxi med en chaufför som visar sig kunna finska.  Det drygt en halvtimme-långa programmet hittar du HÄR (eller genom att klicka på bilden)

lillajulfest för hela familjen i uddevalla nu på lördag

Foto: Fin i Väst Foto: Fin i Väst

08.12.2016
Nu på lördag, den 10 december, ordnas det hejdundrande lillajul festligheter i Uddevalla för hela familjen. Julpyssel i olika former och en chans att både baka pepparkakor och finska julstjärnor.  Dessutom blir det så klart julgröt och en massa lekar. Och sist men inte minst så kommer tomten på besök.  Dessutom är det helt gratis att komma :)

Plats är Helenedal Bjursjöstugan 155 i Uddevalla och tid 13-16. 
Arrangör är Fin i Väst och Uddevalla kommun. 

Mer info hittar du HÄR och på Facebook-eventet HÄR

ny utställning med finsk samtidskonst på Fullersta gård i huddinge

Bild från fullerstagard.se Bild från fullerstagard.se

07.12.2016
Nu på lördag. den 10 december, öppnar utställningen Främmande/Muukalainen på Fullersta Gård i Huddinge. Utställningen är skapat tillsammans med Finnish Art Agency och med den vill man på Fullersta Gård i vinter tempen på det samtida finska konstlivet. Här visas bland annat måleri och installationer av en yngre generation finska konstnärer i form av: Tiina Pyykkinen (f. 1983), Tuukka Tammisaari (f. 1984), Sami Havia (f. 1982), Eeva Peura (f. 1982), Jarno Vesala (f. 1977), Erno Enkenberg (f. 1975) och Sampo Malin (f. 1977).
Tiina Pyykkinen också utsågs nyligen till the Young Artist of the Year, 2017 i Finland. 

Utställningen invigs den 10 decmeber kl 14 av Riitta Komppa, ordförande i Finska föreningen i Huddinge och därefter ges en kort konsert med Mattias Björkas från Vasas flora och fauna.

Utställningen visas fram till den 12 mars 2017. Mer information hittar du HÄR.

hyvää itsenäisyyspäivää suomi! Glad självständighetsdag Finland!

06.12.2016
Den 6:e december är inte vilken dag som helst utan Finlands självständighetsdag!
Stort grattis Finland  ❤️

Den traditionsenliga balen går av stapeln i kväll och visas också på Yle Areena HÄR.
Finlands president har skickat en hälsning till alla utlandsfinländare på denna 99:e självständighetsdag. Hälsningen hittar ni på Finlands ambassad i Stockholm hemsida HÄR

Nästa år kommer filmen om tom om finland - redan nu kan du se ett smakprov

05.12.2016
Nästa år, 2017, har filmen om Tuoko Laaksonen dvs Tom of Finland premiär. Men redan nu kan du få ett smakprov av vad som väntar. Man har nämligen publicerat en officell trailer (på finska). Du hittar den här nedanför eller HÄR. Det finns också en officiell teaser trailer (på engelska)  HÄR. Premiär har filmen i Sverige den 3 mars 2017. 

Filmen handlar om Touko Laaksonens liv från det att han återvänder hem efter att ha tjänstgjort i finska armén under andra världskriget. Men livet i fredstid är tungt för Tuoko. Under den tiden var homosexualitet förbjudet i Finland och kraven på att skaffa fru och barn känns stessande. För att få lätta på trycket och få utlopp för sin kreativitet skapar konstnären Touko Laaksonen bilder av stora muskulösa män, i allt ifrån läder till sjömanskostymer och signerar dem med Tom of Finland.Och snart blir han  med sina homoerotiska bilder en internationell gayikon.
Mer om filmen kan du bland annat läsa på dess officiella hemsida HÄR.

Vilket tycker du är det bästa sverigefinska ordet? - skicka in ditt förslag

02.12.2016
Vad tycker du är årets sverigefinska ord? Det undrar Sisuradio:s Kielipuoli som nu drar igång tävlingen Årets sverigefinska ord.
Kanske blir det pyllyri, kirjoittaa ulos, myysätä eller hyllata som tar hem vinsten. Vilket det blir är det du som bestämmer :) Fram till den 13 december har man på sig att maila in sitt förslag till kielipuoli@sverigesradio.se. Utifrån alla förslag sammanställer sedan Sisuradio en lista på 10-15 ord, dessa ord publiceras sedan på deras hemsida och därefter får man börja rösta på sin favorit. Röstningen pågår fram till den 5.1.2017.  Mer info hittar du HÄR.

December innebär julkalender-tider - här är några tips

Julkalendern Selmas Saga har sverigefinska Ester Vuori i huvudrollen. Foto:SVT Julkalendern Selmas Saga har sverigefinska Ester Vuori i huvudrollen. Foto:SVT

02.12.2016
I går öppnades den första luckan och då rullade också alla olika julkalendrar i TV och radio igång.  I SVT Uutisets kalenders första lucka möter man Ronny från Skövde som har 600 julkalendrar och fler spännande möten kommer det bli. Den kalendern hittar du HÄR. Även i Sisuradios julkalender delar man med sig av julminnen varje dag. Den hittar du HÄR.

Sverigefinskt (och finskt) är det faktiskt även i både Sveriges radios och SVT:s julkalendrar i år.  Radions Lyckoborgen har Alex Haridi, som har finska rötter, som en av författarna. Lyckoborgen är en magisk berättelse som handlar om 9-råiga Sascha som öppnar en julklapp som egentligen inte är till henne. I det paketet ligger en snöglob, men inte vilken snöglob som helst utan den  suger in henne till den magiska Lyckoborgen – ett alldeles speciellt ställe där all lycka i hela världen tillverkas. Hör radions julkalender HÄR.

I SVT julkalender Selmas Saga är det istället huvudrollshavaren Ester Vuori, som spelar Selma, som är sverigefinsk. Selmas Saga handlar om åttaåriga Selma som får reda på att hennes familj ska vräkas från sitt hus. De har helt enkelt inte råd att bo kvar. Förtvivlad flyr hon ut i vinternatten där hon träffar den märklige forskaren Efraim von Trippelhatt.  Han säger sig ha en karta till Tomtens Rike. Vilken tur tänker Selma som har en väldigt viktig önskan att framföra till jultomten. Julkalender hittar du i SVT Play HÄR.

Från Finland kommer det också julkalendrar på både finska och svenska. Finska Yles julkalender heter Jäätävä Seikkailu och beskrivs som ett fartfyllt juläventyr till Korvatunturi fyllt med dataspelseffekter och speciella karaktärer så som uppfinnartomten Sherlock. Den hittar du HÄR.
Svenska Yles julkalender heter i sin tur ToppTomten och handlar om att man kommit fram till att det finns för många olika tomtar världen. EU har därför bestämt att man ska välja en tomte som får representera Europa och till sin hjälp tar de utsett tre experter som ska utföra jobbet fram till jul. De ska via olika tester hitta den bästa Topp Tomten. Julkalendern hittar du HÄR

Lintujärven leiri tilldelades årets spårkpris till minne av markku peura

01.12.2016.
Grattis Sverigefinska Riksförbundet som tilldelats Sverigefinländarnas delegations språkpris 2016 till minne av Markku Peura för sitt populära sommarläger Lintujärven leiri för barn mellan 7-15 år. Ett läger som funnits i över 50 år.

Lägret ordnas varje sommar på Axevalla Folkhögskola och innehåller massor av olika aktiviteter, allt från pyssel och teater till idrott och besök på Skara Sommarland. 
Mer i SVT Uutiset sändning från igår, 12 minuter in i sändningen HÄR.

finsk filmfestival på självständighetsdagen i uddevalla

bild från filmis.nu bild från filmis.nu

01.12.2016
Nu på tisdag, den 6 december, ordnas det självständighetsdagen till ära, en finsk en-dags filmfestival på Bohusläns museum i Uddevalla. Fantastisk Finsk Film Festival heter den och innehåller tre filmer. Den första är 21 sätt att förstöra ett äktenskap kl 14, den andra är Vuxen på en vecka kl 16.30 och sista filmen är Barnmorskan-Kätilö kl 18. Man kan gå på en, två eller tre filmer. Ovasett hur man många man går på kostar det 100 kr. Biljetterna köps i museets kassa. 

Men inte nog med det, efter den första filmen, vid 16-tiden, bjuder Finska föreningen i Uddevalla på kaffe och tårta självständighetsdagen till ära. I den andra pausen, efter Vuxen på en vecka bjuds det på något litet salt. 
Mer info hittar du HÄR