Nu har den premiär - stoltsverigefinne-utställningen

22.02.2017
På Sverigefinnarnas dag, premiärvisas utställningen @stoltsverigefinne under firandet på Stockholms stadshus och på Finlandsinstitutet. @stoltsverigefinne är instagram-kontot som blev fotoutställning.  Det började med idén om ett Instagram-konto där dagens unga sverigefinnar skulle få en chans att med egna ord och bilder beskriva sin vardag som ung och del av en nationell minoritet och dela med sig av sina tankar om sitt liv, sina rötter och sin identitet. Kontot lanserades i början av 2016 och därefter har berättelserna strömmat in.  Ett urval av alla dess personers bilder och berättelser har nu blivit till en fotoutställning. I den bjuder ett gäng unga på sina vardagsbilder och ett porträtt, en ”selfie” på sig själv tillsammans med en text med sina tankar som sin finska identitet.  Instagram-kontot som utställningen bygger på hittar du HÄR
Tanken är att utställningen ska ge sig ut på turné i landet, är du sugen på att få den till din kommun? maila i så fall till info@ungfin.se
 
Stoltsverigefinne är en satsning av Sverigefinska ungdomsförbundet i samarbete med Ungas röst. Utställningen är också en del i Suomi 100 och görs med stöd från Institutet för Språk och Folkminne samt Suomi-Seura ry. 

Även Minoritet.se har lyft upp utställningens premiär, Den artikeln hittar du HÄR

Finnjävlarpodden - en ny podd om det här med sverigefinsk identitet

Kristian Borg och Veronica Rixer. Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio Kristian Borg och Veronica Rixer. Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

28.02.2017
Sisuradio lanserade en ny poddcast nyligen. Podden går under namnet Finnjävlar och bakom micken hörs ingen mindre än Kristian Borg (redaktören till boken med samma namn) och Victoria Rixer (som skrev en av texterna i boken). Språk, klass, minne, historia och identitet är några av ämnena de tänker snacka sig igenom.
I premiäravsnittet, som sändes den 24 februari, mötte de språkaktivisten och religionsvetaren Andreas Ali Jonasson. Dessutom snackas det om finska punkare i Göteborg och om sverigefinnarnas Che Guevara, Karl Axel Gottlund, som på 1800-talet stred för de finskspråkigas rättigheter i Sverige.  
Det avsnittet (och alla de andra) hittar du HÄR.

Februari 2017

Årets sverigefinska kommun 2016 är Gävle! Stort grattis gävle!

27.02.2017
På Sverigefinnarnas dag den 24 februari, tillkänna gav Sverigefinländarnas delegation vem som blir årets Sverigefinska kommun 2016. Valet föll på Gävle och motiveringen lyder:
"Att skapa kommunala strukturer som säkerställer tillgången till finskspråkig personal – på kort och lång sikt – är en av minoritetspolitikens stora utmaningar. Gävle kommun arbetar systematiskt för att aktivt integrera rekrytering av finskspråkig personal i kommunens HR-processer, bl.a. genom att utveckla kommunens rekryteringsguide och lyfta fram information om finskt förvaltningsområde i rekryteringsannonser. T.ex. HR-personal och förtroendevalda i personalutskottet har utbildats i ämnet för att öka medvetenheten. Kommunen inspirerar även sina finskkunniga medarbetare till att använda det finska språket genom att erbjuda möjlighet till kompetensutveckling i språket och genom att erbjuda gratisbiljetter till finska kulturaktiviteter."

Mer om det här kan du läsa på Sverigefinländarnas delegations hemsida HÄR.

Hur många har finska rötter i din kommun? - det kan du se i ny karta

Biild från SR Sisuradio. Biild från SR Sisuradio.

27.02.2017
På Sverigefinnarnas dag, den 24 februari, publicerade Sisuradio nya siffror på hur många som faktiskt har finska rötter i Sverige idag. Hela var fjortonde person i Sverige har faktiskt finskt påbrå. Det visade den nya färska statistiken som Sisuradio fått från SCB. Enligt den är 7,2 procent eller drygt 719 000 i Sverige, födda i Finland alternativ har  har åtminstone en förälder eller en far- eller morförälder som är född i Finland. Dessutom har antalet ökat med 7561 personer de senaste fyra åren. Läs mer om det HÄR.
Sisuradio har också gjort en karta där du kan se hur många procent som har finskt påbrå i olika kommuner i landet. Den kartan hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden).
Sisuradio gav sig också ut på stan i Göteborg och Helsingfors för att ta reda på i vilket land man kan mest om hur många som har finska rötter i Sverige.
Det reportaget hittar du HÄR.

Glad sverigefinnarnas dag! Mukavaa ruotsinsuomalaisten päivää!

24.02.2017
I dag är det inte vilken dag som helst utan Sverigefinnarnas dag :)
Det firas med pompa och ståt runt om i landet, bland annat ordnas det dagen till ära en stor fest på Stockholms stadshus. Mer om den kan du läsa HÄR.

Visste du förresten att var fjortonde person i Sverige har finskt påbrå? Det visar ny färsk statistik som Sisuradio fått från SCB. Enligt den är 7,2 procent eller drygt 719 000 i Sverige, födda i Finland alternativ har  har åtminstone en förälder eller en far- eller morförälder som är född i Finland. Läs mer om det HÄR.

Finskt förvaltningsområde i Västerås har också sverigefinnarnas dag till ära, lanserat en mini-film som lyfter precis det här: Att så många i landet har finska rötter, eller som de själva uttrycker det: "Igår träffade du nästan säkert någon som är född i Finland. Eller vars mamma eller pappa eller mormor eller morfar eller farfar eller farmor kommer från Finland. Jo, det är säkert. Rent statistiskt. I Sverige har över sju procent sina rötter i Finland. Det blir över 700 000 människor. Halva Stockholm! Och 19 000 av dessa bor just i Västerås." Filmen hittar du på deras Facebook-sida HÄR eller här nedanför.

Fin i Väst har också sammanställt vad som händer i Västra Götaland denna dag, den listan hittar du HÄR

P.s I dag lanserar också Sisuradio podden Finnjävlar. Bakom micken hörs ingen mindre än Kristian Borg (redaktören till boken med samma namn) och Victoria Rixer (som skrev en av texterna i boken). Språk, klass, minne, historia och identitet är några av ämnena de tänker snacka sig igenom. Den hittar du HÄR. d.s

Vilken finsk film borde jag se i vår? - kolla in fin i väst:s filmlista

23.02.2017
Nu har Ny finskt film-turnén dragit igång igen för säsongen och därmed visas det finska filmer igen på biografer runt om i landet.  Sugen på att gå och se någon men inte vet vad de handlar om? Då kanske du har hjälp av den här listan, Fin i Väst har nämligen sammanställt vårens finska filmer plus trailers till dem på sin sida.  Listan rör egentligen filmvisningar i Västsverige men de flesta av filmerna visas också på andra orter i landet. Däremot får ni som bor i Skövde, Trollhättan och Göteborg en bonus i att här också finns visningsdagarna och tiderna för era orter. Fin i Väst:s lista hittar du HÄR
Hela Ny finsk film-turnéns filmer, orter och visningstider hittar du HÄR.

pesäpallo spelas i sverige i maj - dessutom letar man efter dina pesis-minnen

21.02.2017
Pesäpallo (eller boboll som det kallas på svenska) är en populär sport i Finland men kanske inte lika välkänd i Sverige.  
Men i år när Finland fyller 100 år lyfts den finska versionen av baseboll fram också på svensk mark. I maj spelas det nämligen en stor pesis match i Zinkensdam i Stockholm. Det är en finsk mästerskapsmatch som också fungerar som uppladdning till den världscup som går av stapeln i finska Åbo i 20-24 juli. I världscupen deltar lag från bland annat Australien, Tyskland, Schweiz, Sverige och Estland.  Lagen består av expats dvs. finländare som flyttat utomlands och blir därför, utöver en cup, en chans för utlandsfinländare i olika länder att träffas. 

Och inte nog med det, nu letar också Migrationsinstitutet och Pesäpallo-seura efter 100 pesis-historier från allmänheten och man eftersöker speciellt historier från utlandsfinländare.  Tanken är att dessa 100 berättelser ska samlas i en bok som ges ut i samband med världscupen. Så sitter du på en bra pesis-historia, dela då med dig av den till dem :) Sista dagen att skicka in en berättelser är den 30 mars. Läs mer om det HÄR

Mer om Pesäpallo-satsningen i ett reportage i Sisuradio HÄR och på Suomi 100 sidan HÄR. Mer om Pesäpallo World cup hittar du HÄR

Hjärnflykten från Finland till sverige - så kallas flyttvågen som pågår just nu

Skärmdump från Svenska Yle Skärmdump från Svenska Yle

20.02.2017
Under hösten börjades det talas om "hjärnflykt från Finland till Sverige" i medier i Finland.
Det man syftar till är att många högutbildade, ofta svenskspråkiga, riktat blicken mot Sverige och sökt sig till jobb och utbildningar där istället. Orsaken tillskrivs bland annat mindre anslag till universitet och statliga instutioner, den ökade arbetslösheten bland högutbildade och möjligheterna till att göra karriär. Det här fenomenet lyfts upp i ett långt reportage i Svenska Yle och Tv-programmet Närbild som sänds i Yle Fem i dag. Reportaget hittar du HÄR (du når det även genom att klicka på bilden) och Närbild på Yle Areena HÄR

möt virpi pahkinen - den sverigefinska stjärndansaren

Skärmdump från Minoritet.se Skärmdump från Minoritet.se

17.02.2017
Virpi Pahkinen är dansaren som vid 22 års ålder flyttade till Sverige från Finland och numera är en av Nordens ledande koreograder och solodansare.  
Hennes långa karriär har fört henne över halva jordklotet, hon har dansat på Nobelfesten och i Ingmar Bergmans pjäser på Dramaten och turnerat runt om i Norden och världen med sin speciella dansstil som ofta beskrivs som djurisk och organisk.  
Nu i vår ska hon dessutom koreografera ett beställningsverk, Cantus Arcticus, för den finska nationalbaletten i Helsingfors. Verket är en del in Nationaloperans storsatsning på finska koreografer och också en hylling till det att Finland fyller 100 år i år.  
Möt Virpi i en lång intervju med minoritet.se där hon bland annat talar om sina rötter, var hon hittar sin inspiration och vem hon talar finska med numera. Intervjun hittar du HÄR.

11-åriga sverigefinska monna orraryd spelar huvudroll i julkalendern 2017

16.02.2017
Just nu håller årets julkalender 2017 på att spelas in i Stockholm. I en av huvudrollerna ses sverigefinska Monna Orraryd från Norrköping som spelar Asrin.  Julkalendern handlar om att onda krafter bestämt sig för att stanna tiden dagen före julafton och de enda som kan stoppa dem är tre barn som har formågan att resa till universums mitt och stoppa tiden från att stanna.  De tre barnen är Asrin, Lima och Max och går på den den mytomspunna internatskolan Framtidsakademin, en skola för unga med unika egenskaper.
Deras professor Styregaards tråkiga matematikprogram visar sig också egentligen vara ett hemligt projekt som ska hjälpa dem att rädda världen.  Men kommer de att hinna?  Resor i universum är nämligen inte så lätta som professor Styregaard trodde.
I julkalendern ses också Eva Rydberg och Richard Wolf. Läs mer om den HÄR.

Inspelningarna pågår fram till början av maj och under den tiden bor Monna söndag till fredag i Stockholm. Möt henne här i en lång intervju med Sisuradio där hon berättar om inspelningarna, vilka saker hon lärt sig där, om hur de har en egen lärare istället för att gå i skolan och hur det känns att vara borta hemifrån. Intervjun hittar du HÄR.

jarmo lainio utsedd till minoritetsspråksutredare

15.02.2017
Nu är det klart vem som blir regeringens utredare för förbättrade möjligheter att studera de nationella minoritetsspråken i Sverige. Valet föll på Jarmo Lainio, professor i finska vid Stockholms universitet.  Det avslöjade utbildningsminister Gustav Fridolin igår, den 14 februari. Det var strax före jul som regeringen meddelade att man skulle dra igång en utredning med namnet Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk, men då var det inte klart vem som skulle bli dess utredare. Syftet är bland annat att utredare bland annat föreslå åtgärder för att öka tillgången till undervisning i de nationella minoritetsspråken och till tvåspråkig undervisning. Själva utredningen ska vara klar att presenteras för regeringen den 31 augusti 2017. 

Jarmo Lainio, som nu valts, har jobbat med två- och flerspråkighetsfrågor i många år och är också Sveriges representant och vice ordförande i Europarådet expertkommitté för minoritetsspråksstadgan (Europeisk stadga för minoritets- eller landsdelsspråk), organet som bland annar övervakar hur Sverige lever upp till sina åtaganden i det internationella avtalet om minoritetsspråken.  Mer om det här kan du läsa i Sisuradios nyhet HÄR.

Nu är finnomani tillbaka i rutan igen - denna gång reser de runt i sverige

Skärmdump från SVT Play Skärmdump från SVT Play

14.02.2017
Nu är den här igen, serien Finnomani med Maija Waris och Lina Puranen! Men i denna säsong är det inte Finland och fördomarna man har i Sverige om Finland, som står  fokus utan Sverige och svensket. De lyfter  " Landet lagom" genom att möta olika sverigefinnar och höra om deras syn på svenska fenomen. I första avsnittet (av totalt sex) fiskar Maija med Adam Tensta, Lina och Maija jagar banankartonger med Felicia "Leffe" Kronlöf, komikern Sven Björklund från Klungan blir arg och den finska multikonstnären Teemu Keister äter tacos, Teemu som du kanske känner igen från första säsongen.  

Serien som går under namnet Finnomani - i Sverige visas på söndagar klockan 18 i SVT2 och SVT Play. Missade du ett avsnitt eller vill se det på nytt så hittar du det HÄR (eller klickar på bilden här ovanför).  Dessutom finns även den första säsongen att se på SVT Play, den hittar du HÄR.  

Nu blir det kalas på uusiteatteri i form av vilket kalas!

13.02.2017
Nu den 18 februari är det urpremiär för Uusiteatteris nya föreställning Vilket Kalas!   Den handlar om tre skådespelare som ska uppträda på ett födelsedagskalas. Men vem var det egentligen som fyllde år? Festinbjudan är nämligen borta, och ingen minns om födelsedagsbarnet skulle fylla 15, eller var det kanske 100 år? Och vad är det för slags föreställning man skulle förbereda för födelsedagsbarnet?

I föreställningen blandas sagor, berättelser, historia och nutid blandas till en lekfull helhet och påminner oss om att det alltid finns något att fira. Föreställningen vänder sig till barn från 7 år och familjer och är en specialskriven föreställning för att fira både det att Finland som fyller 100 år och att UusiTeatteri fyller 15 år och samtidigt lyfta fram hur det är att vara en liten, tvåspråkig teater och ett litet land.  Föreställningen spelas på finska, svenska eller tvåspråkigt och på scen står, Katarina Rodopoulos, Meri-Tuuli Lönn och Hannu Böök. För manus och regi står Janne Puustinen. Föreställningen spelas 18-23 februari på finska och 7-18 mars på svenska. Mer om föreställningen och aktuella speltider för respektive språk hittar du HÄR.

Kan du finska? Letar du sommarjobb? då kanske nordjobb i finland är för dig

10.02.2017
Visste du att du som är ung, bor i Sverige och kan finska har en unik chans att sommarjobba i Finland. Orsaken stavas Nordjobb :) 

Vad är då det? Jo, ett mobilitetsprogram som ger unga mellan 18-30 år chansen att få sommarjobba i ett annat nordiskt land.   Och nu söker man specifikt efter dig som kan finska :)

Så har du alltid funderat på hur det vore att bo en sommar i Finland så tveka inte att ta chansen att söka ett Nordjobb. och inte nog med att de fixar jobbet, de ordnar också bostad och ett roligt fritidsprogram så du kommer definitivt få en sommar du sent glömmer. Mer info om hur man ansöker hittar du på www.nordjobb.org. På den sidan fyller du också i din ansökan och när du gjort det kan du kontakta Nordjobbs-projektledare i Finland Mira Korhonenfinland@nordjobb.net och berätta att du kan finska och är intresserad av sommarjobb i Finland samt vilken typ av jobb det är som intresserar dig mest.  Mer info hittar du i bilden här (som förstoras om du klickar på den) 

Häng med på den stora festen på stockholms stadshus på sverigefinnarnas dag

10.02.2017
I år firas Sverigefinnarnas dag med lite extra pompa och ståt i och med att Finland i år också fyller 100 år. Ett av dessa extra stora firanden är på på Stadshuset i Stockholm och vänder sig speciellt till barn och unga. 

Här kommer det både bjudas på många tal (bland annat av Ungas röst), barnrytmik, mycket sång och musik  och så uppträder Kulturskolan och de Sverigefinska skolorna. Dessuom blir det världspremiär för utställningen @stoltsverigefinne av och med unga sverigefinnar som Ungas röst skapat tillsammans med Sverigefinska ungdomsförbundet.
Mer information hittar du i bilden och anmälan görs senaste 13 februari till suomi100@rskl.se.

se hit alla Unga i göteborg- häng med på teater och finsk fika den 22 februari

09.02.2017
Är du ung (eller känner dig ung) och har finska rötter? Bor du i Göteborg eller här i närheten? Missa då inte det här! 

Göteborgs Finska unga, Ungas röst, Fin i Väst och Göteborgs stad ordnar nämligen Ungdomsforum för just dig den 22 februari på Café Nina i Majorna. (Karl Johansgatan 5, Hållplats: Stigbergstorget)

Ungdomsforum, vad är det? kanske du tänker då. Det är helt enkelt en mötesplats och ett forum för alla er unga som har finska rötter att snacka finska eller lära sig finska plus att det bjuds på något lite extra. Denna gång är det både en idéworkshop och den fantastiska föreställningen Språklös, gränslös, Fabulous med coola Charissa Martinkauppi och Mirja Palo. Den vill ge svar på frågor som Får man kalla sig sverigefinne utan att kunna finska? Kan man fortfarande hävda sin finskhet om ens släkt bott i Sverige i generationer? I en intervju med Sisuradio säger Charissa så här om pjäsen: ” Vi vill krossa bilden av ett homogent Sverige. Det är en falsk bild.” 
Hela intervjun hittar du HÄR. Charissa som regisserat föreställningen blev också utsedd till årets unga sverigefinne år 2015. 

Och inte nog med det, det kommer också bjudas på finsk fika :) men då krävs det att man föranmäler sig och det gär man via den här webblänken: https://goo.gl/forms/AT18RgsVD7PVk55o2

Ps. Känner du någon som vill lära sig finska eller är intresserad av det finska? Tipsa då gärna om det här :) d.s 

ny utställning med kända finska formgivaren eero aarnio i stockholm

08.02.2017
Den 8 februari, öppnar en ny utställning på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I fokus står den välkända finska formgivaren Eero Aarnio som bland annat gjort sig känd för stolen åskbollen. Utställningen är gjord av Designmuseet i Helsingfors och har visats där sommaren och hösten 2016.  

Så här beskrivs utställningen av Nationalmuseum Design: "Eero Aarnio är en av Finlands mest kända formgivare. De futuristiska sittmöblerna Åskbollen, Pastill och Puppy är några av hans ikoniska skapelser. Vårens utställning på Nationalmuseum Design ger en översikt över Aarnios produktion och designtänkande, från 1950-talet till idag."

Utställningen visas till och med den 23 april och det är fri entré. Mer info hittar du HÄR.

Möt linnea formgivare bakom bland annat mukulats affischer

Foto från minoritet.se Foto från minoritet.se

08.02.2017
Kanske du har sett hennes affischer för Mukulat fest eller stött på hennes andra alster i sverigefinska sammanhang?
Hon är Linnea Teljas Puranen och här möter du henne i en lång intervju med Minoritet.se där hon berättar om sina studier på Konstfack, sitt filmprojekt, om hur hon vill jobba med att synliggöra det sverigefinska mer och så klaet om sin egen sverigefinska bakgrund.
"Ingen ser att jag är sverigefinsk, förutom på mitt namn då. Eftersom jag både pratar och ser ut som en vit majoritetssvensk, utsätts jag inte för diskriminering. En annan aspekt av sverigefinskhet är att det finns en stereotyp av att vi är blonda och blåögda, men gruppen är bredare än så och det vill jag visa på.", säger Linnea till minoritet.se 
Hela intervjun hittar du HÄR.

tove jansson utställningen öppnas på göteborgs konstmuseum

Bild Göteborgs konstmuseum Bild Göteborgs konstmuseum

07.02.2017
Den 11 februari invigs den stora Tove Jansson utställningen på Göteborgs konstmuseum med stor vernissage klockan 11. Dessutom kommer Mumintrollet vara på plats mellan 14-17 i Studion för alla som vill ge Mumin en kram eller varför inte ta en selfie.   
 
Så här beskrivs utställningen av museet:
"Måleri, träffsäker satir och ett sällan visat fotografiskt material samsas med Muminillustrationer och serieteckningar i vårens stora utställning med verk av Tove Jansson - en av Nordens mest folkkära konstnärer. I utställningen presenteras hennes parallella karriärer som bildkonstnär, illustratör, karikatyrtecknare, serietecknare och skapare av de världsberömda Muminfigurerna. Följ med genom en lekfull scenografi av kobbar, grottor och storskaligt skogslandskap, och ta del av ett mångfacetterat konstnärskap som är mer aktuellt än någonsin."

Läs mer om utställningen HÄR och om själva invigningen i museets Facebook-event HÄR.
Utställningen visas på Göteborgs konstmuseum fram till den 21 maj!

Ny film för unga med filmklubben popkorniai stockholm

07.02.2017
Nu på måndag, den 13 februari, träffas Filmklubben Popkornia igen! Denna gång är det filmen Love and Fury som baseras på Anja Snellmans älskade roman Syysprinssi, som visas. Kolla in trailern HÄR.
Plats är Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37) i Stockholm och tid klockan 18.30.
Dessutom kommer ingen mindre än filmens regissör Alli Haapasalo vara på plats och svara på publikens frågor. Biljetterna kostar bara 40 kr för de som är medlemmar i Sverigefinska ungdomsförbundet.

Sugen på att gå? Kom då ihåg att anmäla dig senast den 9 februari på: film@finlandsinstitutet.se. Mer om filmklubben för unga Popkornia, hittar du HÄR.

minoritetsannonskampanj nominerad till stort annonspris!

En av annonserna. Foto från minoritet.se En av annonserna. Foto från minoritet.se

06.02.2017
Nu kan en kampanj om minoritetsrättigheter kan vinna pris i den stora annonstävlingen Columi Ägg. Det är Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametingets informationskampanj om minoritetsrättigheter som är en av 13 annonskampanjer som blivit nominerade till priset Columbi Ägg (som delas ut av tidningen Dagens Samhälle). 
”Det här känns väldigt kul och spännande! Annonserna producerade vi själva, och gjorde dem ganska enkla. Därför känns det extra roligt att annonserna, och därmed de nationella minoriteterna, får den här uppmärksamheten” berättar Helena Cronséll, utvecklingsledare på Länsstyrelsens enhet för arbetsmarknads- och rättighetsfrågor, i en intervju med Minoritet.se
Hur annonserna ser ut och mer om utnämningen kan du läsa på Minoritet.se HÄR. Vem som vinner blir klart vid prisutdelningen fredagen den 17 mars i Stockholm.

Universitets- och högskolerådet gör filmer på hjärtespråk

03.02.2017 uppdaterad 06.02.2017 samt  24.02.2017
Universitets- och högskolerådet (UHR) vill bidra till att hålla de nationella minoritetsspråken levande genom att inspirera till att läsa de olika minoritetsspråken på universitet och högskola. Därför har man under hösten 2016 producerat fem olika kortfilmer som ska visas på sociala medier under #hjärtespråk Kortfilmerna som gjorts är på sydsamiska, lulesamiska. nordsamiska, meänkieli och finska.  Man hoppas på att kunna producera ännu fler filmer på minoritetsspråk under 2017. 

Den första filmen, den på sydsamiska, lanseras på Samernas nationaldag, måndagen den 6 februari. Därefter kommer filmen på lulesamiska, onsdagen den 8 februari, och filmen på nordsamiska fredagen den 10 februari. Tisdagen den 14 februari kommer rådet därefter att lansera filmen på meänkieli och den sista, den på finska, kommer ut på Sverigefinnarnas dag, fredagen den 24 februari. Alla filmer visas på rådets egen Youtube-kanal studera.nu den hittar du HÄR

06.02.2017
I dag på Samernas nationaldag lanserades den första filmen, i den berättar Evelina Olofsson på sydsamiska om vad det nationella minoritetsspråket betyder för hennes egen identitet både privat och i yrkeslivet. Den filmen hittar du HÄR.

24.02.107
I dag på Sverigefinnarnas dag, lanserades den andra filmen. I den talar Veera Florica Rajala om vad finskan betyder för henne både privat och på jobbet. Den hittar du HÄR.

Serien finnomani är tillbaka i rutan den 12 febuari - nu med sverige i fokus

Maija och Lina. Foto: Sebastian Paco Dahlstrand Maija och Lina. Foto: Sebastian Paco Dahlstrand

03.02.2017
Förra våren hade serien Finnomani med Maija Waris och Lina Puranen premiär och då begav sig duon till Finland för att slå håll på fördomar man har i Sverige om Finland.
I den nya säsongen är det istället Sverige som står i fokus i form av sverigefinnar och deras syn på svenska fenomen.
I sex program träffar de sverigefinska konstnärer, artister, äventyrare och komiker. Tillsammans med dem utforskare de sedan "Landet lagom". Dessutom får många kändisar dansa loss i den nya programpunkten som man valt att kalla Finskt Disco. Även i denna säsong har de med sig den finska multikonstnären Teemu Keisteri. 
”Det jag både älskar och hatar med Sverige är att det är så lagom. I och för sig var det första avsnittet inte alls så lagom. Vi jagade banankartonger med konstnären Felicia "Leffe" Kronlöf, åkte på en fisketur med anti-jantekrigaren och hiphopartisten Adam Tensta och fick raseriutbrott på barn med komikern Sven Björklund från Klungan," berättar Maija Waris för Minoritet.se.

Premiär är den 12 febuari kl 18 i SVT2 och på SVT Play.  Trailern hittar du här nedanför.
Mer om serien och dess innehåll kan du läsa i Minoritet.se reportage HÄR

succéklubben finsk disco tar över södra teatern i februari

Windows 95 man är så klart på plats på finskt disco! Foto: Windows95Man Windows 95 man är så klart på plats på finskt disco! Foto: Windows95Man

02.02.2017
Snart kan du slå klackarna i taket igen och dance the night away med den bästa finska festen dvs. succéklubben Finskt Disco.
Denna gång är det i Stockholm och Södra Teatern som kvällen ordnas och datumet att skriva upp är den 10 februari

På plats finns så klart Teemu Keisteri och hans alterego Windows 95 man. Han är Finlands hetaste DJ och har med sin blandning av 90-tals hits, finska schlagers och Boomfunk MC fått dansgolven att koka i städer som Tokyo och Berlin.
Dessutom dyker liveakten Yoko Bono upp och bjuder på LoFi disco på svenska och finska om vardagliga ämnen som att åka buss, vara pank, ha pengar och om kärlek. 

Mer info om kvällen och biljetter hittar du HÄR.

Sverigefinska skolan i göteborg försatt i konkurs

02.02.2017
Sverigefinska skolan i Göteborg är försatt i konkurs. Skolan stängde i början av året efter Skolinspektionens beslut om att dra in tillståndet att bedriva skolverksamhet, men förskolan har fortsatt sin verksamhet.
Konkursen innebär nu att även förskolan med dess 40 barn kommer att stängas. När exakt detta kommer att ske kan dock inte konkursförvaltaren svara på än. Dessa 40 barn kommer alla att förflyttas över till kommunala förskolor, men köerna till dessa kan vara långa.  Mer om konkursen i Sisuradio HÄR eller i SVT Uutisets reportage HÄR.

har du en bokidé som rör minoritetsspråk- kolla då in det här!

01.02.2017
Nu har Kulturrådet öppnat två bidragsomgångar som rör de nationella minoriteterna.
Den ena heter: 
• stöd till planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur och den andra:
• projektstöd till nationella minoriteters kulturverksamhet. 

Stöd till utgivning av nationella minoriteters litteratur kan man söka för att ge ut och sprida litteratur som är på nationella minoritetsspråk (som orginal språk eller översatt) men även för utgivning på svenska som bedöms vara av särskild betydelse för de nationella minoritetsgruppernas kultur, historia och identitet. Mer om stödet och hur man söker det hittar du HÄR.

Projektstödet kan sökas för nationella minoriteters kulturverksamhet som ses vara av nationell kulturpolitisk betydelse t.ex. projekt med syfte att stärka, utveckla, synliggöra eller på annat sätt främja det samiska folkets eller övriga nationella minoriteters kultur. Det kan handla om scenkonst, musik, bild och form, utställningar och andra kulturella ändamål men inte filmproduktion. Mer om projektstödet och hur man söker det hittar du HÄR

OBS! Sista ansökningsdag är den 21 februari!