januari 2017

världens roligaste finska kurs med janne nu på torsdag i stockholm

Foto: Stockholm Comedy Club Foto: Stockholm Comedy Club

31.01.2017
Kanske har du redan sett den hyllade showen Världens roligaste finska kurs med stå-upp komikern Janne Westerlund, oavsett om du gjort det eller inte så får du en ny chans att se den nu på torsdag, den 2 februari, på Stockholm Comedy Club på Södra Sällskapet i Stockholm. Dessutom har showen, Finlands jubileumsår till ära, fått namnet 100 års jubileumsshowen.

 Så här beskrivs den av arrangörerna:
”Janne Westerlund är ”Swedish born with Finnish roots”. Nu lär han ut den finska han anser att du behöver i en standupshow med mycket skratt och en hel del sisu. OBS! Showen är på Svenska men med Finska kraftuttryck. Förvänta dig mycket interaktivitet och en ”lektionstimme” du sent kommer glömma!”
Mer info om föreställningen och biljetter hittar du HÄR

Max peezay släpper nytt album och byter namn till max perkele

Skärmdump från SvD Skärmdump från SvD

30.01.2017
Max Peezay är den sverigefinska killen som under mitten av 00-talet bröt ny mark genom att bli den första som gjorde grime på svenska.

Nu är han tillbaka igen med sitt sista album men det under ett nytt namn: Max Perkele. I en lång intervju med Svenska Dagbladet svarar han så här om namnbytet:”
Både Peezay och perkele börjar ju på p, så lite tourettesaktigt har det nog bara blivit så. Perkele är en svordom med rötter i finska nationaleposet Kalevala. Från barndomen har jag matats med rasistiska föreställningar om finnar som slåss med kniv, är deprimerade, alkoholiserade eller slår sina fruar. Men jag vill få äga bilden själv, ta det ni sagt och vända det till något att vara stolt över.”  Hela intervjun med Max hittar du HÄR.

P.s Grime är en musikstil som föddes i Storbritannien i början av 2000-talet och är en blanding mellan stilarna UK garage, hiphop och drum and bass.  Grime, jämfört med hiphop, är nästan bara rapbaserad och lånar ljud från techno- och electronicavärlden. d.s 

Häng med på Filmsnack och fika för unga i göteborg nu på lördag!

27.01.2017
Nu på lördag, den 4 februari, kan du som ung och i Göteborg (eller här nära) hänga med på filmsnack och fika med finska touch helt gratis på bästa Café Nina vid Stigbergstorget i Majorna! Dessutom får du en chans att träffa andra unga med finska rötter. Kan det bli bättre! :)

På plats finns bland annat unga från hela landet som är med i ungdomsprojektet Tro, hopp och drömmar och Ungas Röst och Fin i Väst. Och inte nog med det, även regissören Visa Koiso-Kanttila som gjort filmen Star Boys, eller Kaiken se kestää som den heter på finska, som visas på Göteborg Film Festival dyker upp och. Läs mer om filmen HÄR

Mer info hittar du i eventet på Facebook HÄR. Där hittar du också information om hur du anmäler dig. Mer info hittar du också på Fin i Väst:s hemsida HÄR.

P.s Tro, hopp och drömmar har också en egen blogg, den hittar du HÄR. d.s

Ny finsk film drar ut på turné igen - här har du vårens datum och platser

26.01.2017
Vår betyder inte bara att vi går mot ljusare tider utan också att det där dags för en ny turné av nya finska filmer i form av Ny finsk film av Finlandsinstitutet. Först ut på många orter är filmen Love and Fury eller Syysprinssi som den heter på finska. Filmen får sin Sverigepremiär på Bio Roxy i Örebro den 7 februari och kommer därefter visas på 13 olika biografer runtom i Sverige. Filmen beskrivs så här av Ny Finsk Film: Redan från första början står det klart: de är varandras öden. På en hundradels sekund börjar Inka och Juhanas historia.  Den om en uppslukande, stormande kärlek som man upplever en gång, men också om mörker, sårbarhet och glömska. 

Vilka alla orter som visar Love and Fury och alla de andra filmerna som är med i Ny Finsk film-turnén hittar du HÄR. Där står datum, stad, plats (och länk till biografen) samt vilka filmer som visas under hela våren. Sista filmen ut är Saattokeikka.  

Vill du sitta i sverigefinska ungdomsförbundets styrelse 2017?

24.01.2017
Har du finska rötter? Är du ung? Sugen på att göra skillnad och påverka? Kolla då in det här! Sverigefinska ungdomsförbundet söker nämligen just nu efter dig som vill sitta i styrelsen 2017! 
Du kan du nominera dig själv eller någon du tycker är helt rätt för det här.  Valet görs sedan under årsmöteshelgen 4-5 mars i Norrköping (som också innehåller bästa Networkingträffen med massa spännande program som ordnas tillsammans med Ungas röst)

Vad är det då kan kan söka till?
Jo, dessa roller: 
• 1 förbundsordförande
• 1 vice ordförande
• 3 ordinarie styrelseledamöter
• 2 suppleanter i styrelsen
• 3 valberedare
• 2 verksamhetsrevisorer (varav en ersättare)

Mer om vad de olika rollerna innebär kan nu, med början i denna vecka, läsa på ungfin.se
Men känner du redan nu att: Här vill jag vara med! kan du kolla in kandidatsidan HÄR och nominera dig själv och/eller någon annan du känner skulle vara perfekt i styrelsen. 

Möt Filifjonkan och flera de andra muminfigurerna på dramaten

Filifjonkan - pressbild Illustration: Hanna Albrektson Filifjonkan - pressbild Illustration: Hanna Albrektson

23.01.2017
Finlandsinstitutets muminutställningen Hur gick det sen?, som är gjord av scenografen Petter Ljungberg för Kulturhuset i Stockolm, är ute på turné igen under 2017!
 
Just nu har den flyttat in på Dramaten i Stockholm och där bor den och dess internaktiva berättelse med Mumintrollet, Lilla My och Hemulen, i Tornrummet fram till den 28 februari. Men varför hamnade den just där nu? Jo, för just spelas nämligen barnteatern Filifjonkan som trodde på katastrofer där.  Teatern, som är från 8 år, beskrivs så här av Dramaten:
" Filifjonkor är en släktkär art. De förvaltar arvegods över generationer. Så gör också den fina Fru Filifjonk. Hon fejar, putsar och oroar sig för den katastrof som när som helst kan komma. För det vet hon ju, att en dag kommer katastrofen. En vacker sommardag bjuder Fru Filifjonk den fina Fru Gafsa på te. Porslinet är väl utvalt, kakorna utsökta och Fru Gafsa på gott humör, men Filifjonkans tankar kretsar bara kring katastrofen. Samma natt sveper faktiskt den stora katastrofen in. Den sliter sönder Filifjonkans hus och kastar omkull alla hennes vackra prydnadssaker. Och det märkliga är, att när den väl kommer, är Filifjonkan inte rädd alls."

Föreställningen har också nominerats till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2016. Mer om föreställningen, som spelas fram till den 28 februari, och de olika speldatumen hittar du HÄR och om utställningen Hur gick det sen? HÄR.  

Jazz i världsklass på finlandsinstitutet i februari

Joonas Haavisto Trio. Foto: Antti Aimo-Koivisto. Joonas Haavisto Trio. Foto: Antti Aimo-Koivisto.

23.01.2017
Sugen på jazzfredag? Och det med finsk touch? Kolla då in det här
För om drygt 3 veckor, närmare bestämt den 17 februari ordnar Finlandsinstitutet i Stockholm Jazzfredag och på plats finns ingen mindre än Joonas Haavisto Trio.
Trion består av Joonas Haavisto, som är en av de främsta finska jazzpianisterna, kontrabasisten Antti Lötjönen som bl.a. har valts till årets artist vid festivalen Pori Jazz och trummisen Joonas Riippa som är känd för sin energi och talang i fri improvisation.
De har haft flera utsålda gigs i Japan och kommer nu äntligen till Sverige och Stockholm. Med sig har de material från sin nya hyllade album "Oku". 
Mer info och biljetter hittar du HÄR. Och ett smakprov från trion här nedanför. 

jenny lär dig om hållbart mode på sverigefinnarnas dag i göteborg

20.01.2017
Sugen på att lära dig mer om hållbart mode? Och det med finsk touch?
Då är det till Röhsska museet i Göteborg du ska bege dig på Sverigefinnarnas dag den 24 februari klockan 15

Dit kommer nämligen designern Jenny Holmlund eller JENNYVEXALA som hon kallar sitt märke för att både berätta och visar hur hon skapar, hur man kan tänka kring att göra nytt av gammalt plus så klart hur hennes finska rötter och hembyn Vexala tar sig uttryck i hennes design.
Dessutom får du chansen att själv prova på att skapa hållbart mode.   
Arrangör är museet tillsammans med Göteborgin suomalaiset nuoret, FIN I VÄST och Finskt förvaltningsområde Göteborg.

Mer info hittar du HÄR (och i bilden här intill) och om Jenny och JENNYVEXALA  HÄR

Sverigefinska ungdomsförbundet ryter till för skola på finska i göteborg

19.01.2017 uppdaterad 02.02.2017
Sverigefinska ungdomsförbundet har skickat brev till Göteborgs Stads ansvariga kommunalråd Karin Pleijel (MP) och Mariya Voyvodova (S) om Sverigefinska skolan i Göteborg stängning och hur de tycker att den sverigefinska grundskoleundervisningen borde tryggas.
I brevet står bland annat:
"Vi är bekymrade över framtidsutsikterna för det finska språket i Göteborg. Då det förefaller osannolikt att friskolan kommer att lyckas kämpa sig tillbaka till har Göteborgs stad ett extra stort ansvar att lösa problemet. Lösningen på problemet är inte att sätta de sverigefinska skoleleverna i en svensk skola med 80 minuters modersmålsundervisning i veckan. Kom ihåg att Europarådets rekommendationer och att modersmålsundervisningen i den skala ni erbjuder inte förhåller sig till forskning. Vi vill uppmuntra er att göra mer än vad minoritetslagen kräver."

Brevet i sin helhet hittar du HÄR
Och svaret som Ungdomsförbundet fått från Göteborgs Stad hittar du i bilden här ovanför (bilden förstoras om du klickar på den) 

finska filmklubben popkornia för unga i stockholm drar igång igen!

19.01.2017
Nu är det snart dags att sparka igång filmvåren för unga. För nu startar den finska filmmklubben för unga, Popkornia igen!
Första filmen ut är Kverulanten - Mielensäpahoittaja och dagen är den 26 januari klockan 18. Filmklubben träffas på Finlandsinstitutet i Stockholm. Adress är: Snickarbacken 4 och närmaste tunnelbana är Östermalmstorg eller Hötorget. 

Det är Finlandsinstitutet och Sverigefinska ungdomsförbundet som ordnar filmklubben Popkornia som också har en helt egen Facebook-grupp där man både får mer info om filmerna men också kan vara med och rösta om vilken film som ska visas nästa gång. Tycker du det låter skoj? Då kan du kolla in gruppen HÄR

Uppsala kommun börjar skylta på finska i kommunhuset

18.01.2017
Nu kan du snart se skyltar i Uppsala kommun på finska. Skyltarna det handlar om är några av de som finns på kommunhuset på Stationsgatan 12. Skyltarna som blir tvåspråkiga i finska-svenska är: Tre skyltar i gatuplan vid hissarna, en på plan 4, en vid entrén till kontoret på plan 7 plus en affisch i kommuninformation i gatuplan. 
- Det är viktigt att det syns att Uppsala är finskt förvaltningsområde och att vi ger utrymme till minoriteten och finska språket, säger Ingela Hagström, chef för avdelningen social hållbarhet, i ett meddelande från kommuen. 
Uppsala kommun har varit finskt förvaltningsområde sedan år 2010.
Vill du veta mer om det här kan du kontakta Uppsalas koordinator för finska Nina Klinge-Nygård på adressen: nina.klinge-nygard@uppsala.se 

mycket finsk film på filmfestivalen i göteborg

17.01.2017
Nästa vecka på fredag, den 27 januari, drar Göteborg Film Festival igång och det med en hel del finska filmer.
Vilka får man inte missa då?

Fin i Väst har sammanställt en lista på sina fem förhandsfavoriter. På den listan hittar du t.ex. hyllade Tyttö nimeltä Varpu och så klart Tom of Finland (som också är festivalens öppningsfilm). Mer om vilka filmer de valt ut plus informationen om det om så filmklipp från dem hittar du HÄR. 

Alla finska filmer som visas på festivaken hittar du lättast genom att gå in https://festival.giff.se/events och klicka i filtret Land: Finland så får du upp en lista med alla finska filmer och kan där läsa mer om dem och om när de visas.
Råkar du hitta någon som du känner: den här måste jag se! så lönar det sig att boka biljetter till den.  Biljetterna till festivalen filmer släpptes nämligen redan den 14 januari och många filmer säljer slut snabbt. 

hjälp utredaren lennart rohdin - svara på en enkät om dina rättigheter!

16.01.2017
Här kommer en hälsning från Lennart Rohdin som är den som håller i Utredningen om en stärkt minoritetspolitik som görs just nu (läs mer HÄR).  
Nu hoppas han på att få lite hjälp i arbetet med den av av sverigefinnar och sverigefinska föreningar i landet. Det han vill ha hjälp med är att svara på en enkät som tar kanske 5-10 minuter att svara på.

Enkäten är gjord i samarbete med Svenska kyrkans flerspråkiga arbete, Sverigefinländarnas Delegation, Sverigefinska Riksförbundet, Sverigefinska Ungdomsförbundet och Finska Pensionärernas Riksförbund i Sverige.
Syfte bakom den är att att utredaren ska få en bild av hur sverigefinnar själva tycker att de rättigheter som står i minoritetslagen följs i deras egen kommun. (läs om rättigheterna HÄR)

Enkäten är både på finska och svenska och du hittar den i länken HÄR. (du når den också genom att klicka på bilden här ovan). Deadline för att svara är den 10 februari.

Nu kan du söka stöd från kulturfonden för sverige och finland!

16.01.2017
Sitter du på en idé om ett projekt som främjar samarbetet mellan Sverige och Finland tex. inom kultur, språk, media eller forskning?
Då kan det här vara något som är värt att kolla in!
För just nu kan du söka stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland för sådana projekt.
Vem är det som kan söka då? Jo, enskilda personer, organisationer och föreningar med verksamhet inom fondens intresseområden.

Denna ansökningsomgång avser aktivitetsbidrag och vistelsestipendier för projekt som genomförs under 2017-
Alla info hittar du på på deras ansökningssida HÄR och söker gör man sedan via deras ansökningsportal som du hittar HÄR
Obs! Deadline är 1 februari 2017

finnkirja utlyser novelltävling för sverigefinska skribenter

Foto: Finnkirja Foto: Finnkirja

13.01.2017
Nu drar Finnkirja igång en Novelltävling för sverigefinska skribenter. Fram till den sista mars har man på sig att skicka in sitt bidrag och första pris är 5000 kr.  Pristagarna offentliggörs sedan i maj. 

Om du känner dig sugen på att delta är det de här sakerna som är bra att veta:
Novellen ska vara på finska och får vara max 15 sidor lång (Times New Roman 12 pkt). Ämnet för novellen är fritt.  Juryn består av sex personer, både forskare och författare och ditt bidrag skickar du in via e-post till Birger Winsa, ordförande för jurygruppen på adressen: birger.winsa@comhem.se.
Tanken är att de bästa novellerna även ska samlas i en antologi som sedan ska ges ut. 
Mer information hittar du på Finn-kirjas Facebook-sida HÄR

skolinspektionen avslår sverigefinska skolan i göteborgs överklagande

12.01.2017
Idag kom beskedet, Förvaltningsrätten i Stockholm avslår Sverigefinska skolan i Göteborgs överklagande om skolstängningen. Förvaltningsrätten anser att det inte fanns någon orsakan att fördröja stängningen av skolan i väntan på att överklagandet av Skolinspektionens indrag av skoltillståndet är färdigbehandlad. Läs mer i Sisuradios nyhet HÄR

Orsaken till varför Skolinspektionen valde att dra in tillståndet den 15 december 2016 är att man inte tycker att skolan Göteborg har åtgärdat allvarliga missförhållanden i utbildningen som man påpekat tidigare såsom att högstadieeleverna i de flesta ämnen får undervisning av obehöriga lärare och att behövande elever inte får särskilt stöd. Skolinspektionens rapport finns att läsa på nätet i sin helhet. Rapporten hittar du HÄR

Skolan och fritidshemmet stängdes den 6 januari. Skolan hade totalt 67 elever i klasserna från förskoleklass upp till nian.  Dessa elever har omplacerats till andra skolor. 
 Två av dem, Ursina Funk och Erik Orava som går i andra klass, intervjuades häromdagen i SVT Uutiset. De är två av totalt 13 elever som placerats på Tolereds skolan. Det reportaget hittar du HÄR (du når det också genom att klicka på bilden ovan). 

På söndag blir det finskt i rutan i form av nya serien finska segrar!

Foto: SVT Finska Foto: SVT Finska

12.01.2017
Den 15 januari, klockan 18, börjar ett nytt tv-program i SVT2 som går under namnet Finska segrar. Serien handlar om sverigefinnarnas stoltaste idrottsögonblick eller som programmakarna beskriver det: Det finns gånger då finnarna har segrat så stort i sporttävlingar att till och med svenskar har önskat att de vore finnar - om så bara för en dag.

I första avsnittet handlar det om ishockey, närmare bestämt Ishockey-VM 1995 när Finland ställde upp med ett oprövat landslag och förväntningarna var låga och så gick det hela vägen. I ett annat avsnitt möter man Mika Kohonen, som har valts till "Världens bästa innebandyspelare" fem gånger och nyligen fick sitt tredje VM-guld.

Mer om serien plus en massa inför klipp hittar du på Facebooksidan SVT Finska HÄR.
Själva serien kan du se på söndagar i SVT2, efter första avsnittet, också se på SVT Play och då hittar du det HÄR.

p.s I februari, närmare bestämt den 12 februari mer det ännu mer sverigefinskt i rutan i form av en ny säsong av serien Finnomani! d.s

sverigefinländarnas delegation lanserar ny hemsida

11.01.2017
Sverigefinländarnas delegation nya hemsida är klar och du hittar den på www.sverigefinne.se
Och undrar du vad Sverigefinlänsarnas delegation är så beskriver de sig själva så här:
" Sverigefinländarnas delegation är en paraplyorganisation för den sverigefinska nationella minoriteten. Delegationen verkar på riksplan, medan dess medlemsorganisationer arbetar på lokal och regional nivå. Till delegationens ansvarsområde hör generella och principiella frågor som rör finska språket, sverigefinnarna samt de nationella minoriteternas ställning och rättigheter i Sverige." 

Med andra ord är det den organisationen som samlar alla andra organisationer som har med den sverigefinska minoriteten att göra plus att de företräder oss sverigefinnar i viktiga frågor :) 

Tom of Finland öppnar filmfestivalen i göteborg

Foto: Pressbild Tom of Finland Foto: Pressbild Tom of Finland

11.01.2017
Filmen Tom of Finland får både världspremiär och inviger Göteborgs Filmfestival 2017 den 27 januari!
Dessutom är filmen delvis inspelad i Göteborg (och bland statisterna finns faktiskt sverigefinska unga från föreningen Göteborgs finska unga). 
Och inte nog med det, som en del i att festivalen fyller 40 år i år, invigs också festivalen samtidigt på 40 olika orter i Västra Götaland. Kolla in om din ort finns med HÄR. Alla biljetter kostar också 40 kr. 

"– Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. Tom of Finland är en konstnärligt stark film med stor internationell attraktionskraft, vilket gör den perfekt som invigningsfilm på Göteborg Film Festival", säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Vid invigningen på Draken medverkar regissören Dome Karukoski, skådespelaren Pekka Strang och Lauri Tilkanen och producenterna Aleksi BardyMiia Haavisto och Annika Sucksdorff. Filmen har ordinarie biopremiär i Sverige den 3 mars. Läs mer HÄR.

bästa finska kursen i Skövde fortsätter i vår!

10.01.2017
Bor du i Skövde kommun? Är du mellan 13-25 år? Har du finska rötter? Missa då inte det här! 

Det är nämligen så att bästa finska kursen för unga i Skövde får fortsättning i vår! Tummen upp för det!  

Start är den 19 januari på Nyeport - Möjligheternas Hus och tid är 17-18. Kursen pågår sedan på torsdagar fram till den 25 maj.
Lärare är Juha Saari.

Kolla in bilden här intill för mer info. Och har du frågor kan du mejla antingen Jenny på Nyeport på jenny.mangstrom@skovde.se eller Anoo, koordinator för finska i Skövde på anoo.niskanen-naing@gmail.com.

ur vattnets minne - föreställningen som baseras på itärantas bok på turné!

10.01.2017
Hört talas om Emmi Itärantas bok Teemestarin kirja eller Memory of Water som den heter på engelska? (den svenska översättningen kommer först nu under våren).

Oavsett om du har det eller inte, kolla in det här!
Föreställningen Ur vattnets minne - Veden muistista, som är gjord av Kajaanin Kaupunginteatteri (Kajana stadsteater) och baseras på boken ger sig nämligen ut på turné i landet via Riksteatern. 

Först ut är Riksteaterns scen i Hallunda den 19 januari. Den 22 januari fortsätter sedan resan till Västerås och Västmanlands Teater. Den 24.1 spelas den sedan på Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan och den 25.1 på Folkteatern i Göteborg plus flera andra orter under slutet av januari/början på februari. Hela turnéplanen hittar du HÄR. På samma sidan kan du också läsa mer om föreställningen och boken den baseras på. Ett litet smalprov på vad som väntar skall kan du sedan se i klippet här nedanför. 

p.s Pjäsen spelas på finska men textas till svenska d.s

Ny singel från darya och månskensorkestern!

Nya singeln! Omslag: Mani/Mattias Broberg, Foto: Per Kristiansen. Nya singeln! Omslag: Mani/Mattias Broberg, Foto: Per Kristiansen.

09.01.2017 uppdaterad 24.02.2017
Lagom till att året blev till 2017 släppte Darya och Månskensorkestern en helt ny singel med orden:
"Gråt in det nya året, här är vår nyårssingel TUHLAJAAT - slösarna!
"När den fattige slösar sjunger himlen
"." 
Singeln heter alltså Tuhlaajat och för musik står Oscar Nygren och Darya och Månskensorkestern och för text Aaro Hellaakoski. Tuhlajaat kommer också att finnas med på Darya och Månskensorkesterns kommande album som släpps under våren 2017. 

24.02.2017
På Sverigefinnarnas dag släppte Darya och Månskenskorkester nästa singel från det kommande albumet, Helsingistä Boråsiin – Från Helsingfors till Borås heter den och innehåller följade textrader: 
“Det är nu 30 år sen jag for härifrån. 
Min syster hade åkt för länge sen, nu frågade hon mig med. 
Sommaren var vacker och het, vi möttes vid stranden 
Från radion spelades Agents och Satumaa när jag lovade dig

Hela singeln (och massa annan info om bandet) hittar du på bandets Facebook-sida HÄR. Singeln finns också att höra på Spotify, sök på bandets namn eller låtens titel där. 

Vem är yoko bono?- möt jonas karén killen och konstnären bakom namnet

Foto: SR Sisuradio Foto: SR Sisuradio

05.01.2017
Han kallar sig Yoko Bono men heter egentligen Jonas Karén och är en ung sverigefinne som studerar på Konstfack i Stockholm.
"– Länge skämdes jag för det, jag kände mig annorlunda än svenskarna. Men nu har jag insett att det inte ligger något fel i det. Jag har också börjat jobba med de här frågorna, jag är med och producerar sverigefinsk barnkultur till exempel."

S
å säger Jonas Karén i en lång intervju med Sisuradio där han talar om sin bakgrund men också om hur den påverkat hans skapade. Bland annat om hur han, när han började på Konstfack, insåg han att han kommer från en annan bakgrund än många av de andra studerande men att de ändå har en sak gemensamt: konsten. Intervjun hittar du HÄR.

Årets sverigefinska ord 2016 är....Fiikata!

05.01.2017
Nu är det klart! Vad kanske du tänker då?  Jo vilket som är årets sverigefinska ord 2016! Och rätt svar är (trumvirvel) Fiikata.
"– Det är en riktig klassiker som verkligen förtjänar att vara med" sa språkvårdaren Henna Leskelä när hon presenterade finalisterna i Sisuradio.

Av totalt cirka 1000 röster i  Sisuradio tävling fick Fiikata drygt en tredjedel av rösterna.  Andra platsen tog myyssata (att mysa) hem och på bronsplats hamnade rullarappuset (rulltrappor). Mer kan du läsa HÄR. (du når den också genom att klicka på bilden här intill)

bor du i uppsala? är du 11 år eller äldre? häng med i gruppen kipinä!

04.01.2017
Suomi-koulu i Uppsala har en rolig ungdomsgrupp som heter Kipinä som är för alla er som är från 11 år och uppåt och som vill hänga med andra unga som har finska rötter. Vad hittar man på då? Jo allt från att bara chilla och lyssna på musik tillsammans till att gå på lasergame eller spela biljard, 

Ungefär en lördags kväll i månaden träffas man på Fyrisgården (Svartbäcksgatan 58) och hittar på allt möjligt. Vårens datum är den: 21.1, 4,2, 4.3, 1.4, 29.4 och 20.5.

Mer info hittar du i bilden här intill eller genom att kolla in rusukki.blogspot.se eller maila: rusukki@gmail.com 

Suomi-koulu är ett samarbete mellan Rusukki och Uppsala kommun.

Sugen på att lära dig finska? - kolla då in dessa videoklipp från YLE!

03.01.2017
Nu hittar du en rolig språkkurs i finska på nätet.
Supisuomea heter den och är en serie videoklipp som YLE gjorde redan 2003 men som du nu hittar i sin helhet på nätet. Genom videoklippen kan du lära dig finska och finska ord i och från vanliga vardagssituationer.
12 avsnitt finns det och du kan se dem helt på finska eller på finska med svensk text.
Du hittar dem HÄR.

Dessutom så finns det en annan sak på YLE som kanske är något för dig som vill lära sig finska. Det är en sida som går under namnet Suomen kielen alkeet. Där kan du bland annat lära dig olika fraser, siffror och alfabetet på finska. Den sidan hittar du HÄR

Hej 2017! - Nu är det dags för både nytt år och finlands 100 års jubileumsår!

02.01.2017 uppdaterad 16.01.2017
Gott nytt år 2017 till er alla!  2017 som dessutom inte är vilket år som helst utan året då Finland fyller 100 år! Grattis Finland!  Att det är jubileumsår innebär också att det händer en hel del spännande saker under året och på sidan Suomi Finland 100 (och på Facecook HÄR) kan man följa med i allt möjligt som händer i Finland under året. Allt som händer i Göteborg finns samlat HÄR.

Men det är inte bara i Finland man uppmärksammar jubileet. Det gör man även här i Sverige och många orter, och då speciellt förvaltningsområden för finska, ordnar egna jubileumsevenemang. Ett tips är att kolla in dina förvaltningskommuns hemsida och se vad som läggs upp där, en lista på dem hittar du HÄR  Dessutom finns det andra jubileumssatsningar som SVT Uutiset: Suomineidon Päiväkirja där man blickar tillbaka på stora och små händelser i Finlands historia. Den serien hittar du HÄR. Dessutom tar man gärna emot tips på vad som borde lyftas upp i den serien. Kanske vet du en historisk händelse du tycker är värd att lyftas lite extra? Då kan du maila uutiset@svt.se