De kämpar för finskan i sverige genom klistermärken och poster

28.03.2017
Vilka är då de? Jo Tukholman sissit och Göteborgin sissit (övers. Stockholms gerillan och Göteborgs gerillan) och de har väckt nyfikenhet i Stockholm och Göteborg genom sina aktioner med klistermärken och poster med budskap som "Rauha ja rakkaus", "Puhu oma kieltäsi" och "fiikataan, myyssataan ja puhutaan vähemmistöpolitiikka" som de satt upp lite här och var i städerna.Men vem som står bakom dem är okänt, fast det tros vara en grupp sverigefinnar som kämpar för att hålla det finska språket levande. Och de är är också aktiva på sociala medier och använder sig av hashtaggen #sverigefinnar och #ruotsinsuomalainen. 
Nu har deras kamp också uppmärksammats i Finland i Iltalehti HÄR och i Helsingin Sanomat HÄR. Även SVT Uutiset har skrivit om dem, det hittar du HÄR.  Och vill du följa deras klistermärkeskamp hittar du massor av bilder på deras Instagram-sidor, Tukholman Sissit HÄR och Göteborgin Sissit HÄR. Tukholman Sissit har också en egen Facebook-sida. Den hittar du HÄR

12.04.2017
Nu bryter Tukholman sissit tystnaden om sin verksamhet för Svt Uutiset och ryter dessutom till (de vill nämligen inte förknippas med den finska motståndsrörelsen). Men vilka de är som ligger bakom rörelsen vill de inte avslöja. Nyheten hittar du HÄR.  

Det här vill unga i Upplands väsby att det ska ordnas för dem på finska

29.03.2017
Förra veckan var Sanja från Ungas röst och Laura från Sverigefinska ungdomsförbundet i Upplands Väsby och ordnade Ungdomscafé tillsammans med kommunen för sverigefinska unga mellan 13-25 år. Temat var denna gång både idéworkshop och film i form av vilka finska filmer unga skulle vilja se i form av t.ex. en filmklubb. Dessutom kom Sisuradio förbi på besök och pratade med deltagarna Emma och Aada om deras tankar om vad de skulle vilja ha för aktiviteter. Det reportaget hittar du HÄR  (du när det också genom att klicka på bilden här intill.) 

Ny serie om tove jansson för unga på yle arenan

Skärmbild från Yle. Skärmbild från Yle.

24.03.2017
Nu hittar du en ny serie i åtta delar på Yle Arenan om Tove Jansson som vänder sig speciellt till unga.  Serien, som heter Penseln, pennan och hjärtat, handlar om Tove Janssons liv, bland annat om hur det var under kriget.  De olika delarna fokuserar på olika skeeden och teman i Toves liv, det första på barndomen, de andra och tredje på kriget medan avsnitt sex fokuserar på Toves stora kärlek till havet. 

Redaktören Kira Schroeder, som gjort serien, berättar att hon tänker att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också varit i Finland och det faktiskt för inte så länge sedan. Kira hoppas också att även de som tycker om Tove Jansson, som inte bor i Finland, ska få upp ögonen för serien:
"Det skulle ju vara roligt om till exempel svenska fans av Tove Jansson i Sverige också kunde ta till sig en lite bredare bild av hennes konstnärskap via Arenan", säger hon till Svenska yle.

Mer om serien och en intervju med Kira i Svenska Yle kan du läsa HÄR och de olika avsnitten hittar du på Yle Arenan HÄR (du når dem också genom at klicka på bilden)

sverigefinskt i så mycket bättre i höst i form av icona pop

Skärmbild från SVT Skärmbild från SVT

23.03.2017
DJ- och Popduon Icona Pop är världskända bland annat för sin hit I love it och nu kommer de vara med i nästa säsong av programmet Så Mycket Bättre och därmed får programmet en stor dos sverigefinskt. Det är nämligen så att både Aino Jawa och Caroline Hjelt har finska rötter. Aino en finsk mamma och Caroline en finsk pappa :) 
Aino kommenterar deras medverkan så här i Nyhetsmorgon:"Låt Sverige lära känna oss lite, vi har ju knappt varit i Sverige" . Andra klara artister är: Kikki Danielsson, Tomas Andersson Wij och Eric Saade.  
Läs mer på SVT Kultur HÄR

P.s Är du nyfiken på Aino Jawa, så medverkar hon också i den senaste säsongen av Finnomani och programmet Det svenska popundret. Där snackar hon både om varför hon tror att det finns så många stora svenska musiker och producenter och om sin egen koppling till Finland och resorna dit om sommaren som barn. Du hittar det HÄR. d.s

Här har du sverigefinska ungdomsförbundets styrelse för 2017

Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet

08.03.2017
I söndags valdes Sverigefinska ungdomsförbundet sin nya styrelse för 2017.  Och vilka blev det som tar över stafettpinnen från den gamla styrelsen?Jo både några bekanta ansikten och några nya. Här ser ni några av dem på bild. Från vänster:Ordförande Dennis Barvsten, styrelsemedlem Suvi Vallius, vice ordförande Ella Turta och ersättare Jaana Paldanius.
På bilden fattas styrelsemedlemmarna Emilia Keskisaari och Josefin Gustafsson samt ersättare Alice Kyander.

Stort tack till alla som deltog i vår networkingträff i helgen!

Lite bilder från träffen. Foto: Sanja Skoog Lite bilder från träffen. Foto: Sanja Skoog

06.03.2017  uppdaterad 10.3.2017
Nu i helgen, 3-5 mars gick vårens Networking-träff av stapeln i Norrköping! Temat var denna gång motivation och inspiration i föreningslivet plus en hel dos med med samarbete i form av avslutningsövningen Escape room där man verkligen fick testa både sin analytiska, kreativa och samarbetesförmåga.
Hela 37 sverigefinska unga från Uppsala, Stockholm, Umeå, Lund och Göteborg deltog i träffen. Tusen tack till alla er för att ni ville komma och för all den entusiasm och energi ni spred. Ni är guld värda ❤️ !
Mer bilder från träffen hittar ni HÄR.

Tusen tack också till Ungas rösts medarrangör Sverigefinska ungdomsförbundet och till Föreningen Nordens ungdomsförbund för en intressant föreläsning om ungdoms engagemang! 

Dessutom vill vi arrangörer rikta ett extra stort tack till Norrköpings kommun för deras stöd till vår träff för sverigefinska unga i form av ett måltidsbidrag som gjorde vår avslutningsmiddag på lördags kvällen till extra minnesvärd. Vi är så glada över att ha fått möjlighet att komma till er fina stad och förlägga vår träff i er vackra industrilandskap! 

mars 2017

Valborgskarneval i Göteborg? - Jo, den 28 april i form av finntastic festival!

31.03.2017 uppdaterad 12.04.2017
Den 28 april är datumet alla ni som bor i Göteborg eller här i närheten direkt ska skriva ner i kalendern! Då blir det nämligen hejdundrande valbordskarneval på Oceanen i Majorna i form av Finntastic Festival, eller som huvudarrangören Fin i Väst uttrycker det: "Vappukarnevaali! Valborgskarneval! Jadå, det är vad vi ska bjuda på den 28 april! Precis som förra årets succé tar Finntastic plats på Oceanen (vid Stigbergstorget). Årets artister är självklart en mix av finskt, sverigefinskt & finlandssvenskt, lite moll, lite dur och en skvätt garagerock. Kom gärna maskeradklädd eller med karneval i sinnet och gör kvällen finntastisk med oss!"

Kvällen börjar klockan 19 och på scen står:  Pintandwefall med garagerock från Helsingfors, Finlandssvenska Månskensbonden  med noirpop från Österbotten och Nadja Itäsaari Göteborgsk singer/songwriter med 100% finska rötter plus Paula Koski & Joonatan Kytölä som är kvällens DJs. 
Mer info hittar du på Fin i Väst Facebook-event HÄR

12.04.2017
Coolast av allt är att Djungeltrumman lyft upp Finntastic GBG som ett event man inte får missa! Läs om det HÄR

Har du ett innebandylag? - Då kanske finnecupen är nått för er?

30.03.2017
Nu kan man anmäla sig till den stora Innebandy-cupen Finnecupen som årligen går av stapeln i Trollhättan. I år är det helgen 5-7 maj som gäller och både dam- och herrlag kan ställa upp. Minst 3 matcher á 1 x 20 minuter är man garanterad som lag.  Matcherna spelas alla i Torsbohallen i Trollhättan.  
Sugen? Då ska ni som lag anmäla er senast den 24 april. Obs! Max 24 lag får plats så det lönar sig att anmäla sig så fort som möjligt. 

Mer info om cupen och kostnaden att delta hittar du HÄR. På samma sida finns också anmälningsforumläret där du kan anmäla dig och ditt lag. 

Hur är det att ha finska rötter i Sverige idag? - hör amanda berätta

Skärmbild från Yle Uutiset. Skärmbild från Yle Uutiset.

27.03.2017
Stolthet, så känner 18-åriga Amanda Lähdeaho från Trollhättan om sina finska rötter. Hon berättar att de flesta i hennes gymnasieklass på Hotell- och restuarangprogrammet inte ens visste om att hon är finsk. Utan att de reagerat med förvåning och sagt att men det hörs ju inte på dig. Möt henne, Anita Lund och Tapio och Asta Lund i ett långt reportage av Yle Uutiset där man har intervjuat tre generationer sverigefinnar i Trollhättan om deras tankar om sina rötter och kopplingen till Finland.

Reportaget hittar du HÄR. (Du når det också genom att klicka på bilden här intill.)

nordiska rådet ryter till om rätten för barn att få utbildning på finska

24.03.2017
Nordiska rådet har lämnat in en skriftlig fråga till Sveriges regering om att säkerhetsställa sverigefinska barns utbildning på deras minoritesspråk.  Bakgrunden är den återkommande kritik Europarådet gett Sverige om att de inte uppfyller kraven på utbildning i landets minoritetspråk samt det att sverigefinska skolor tvingas stänga och tillstånd till nya inte getts.   Det långa brevet, daterat den 21 februari i Helsingfors och undertecknat med Juhana Vartiainen, lyfter en rad olika fakta rörande situationen och avslutas med följande fråga:  ”Den sverigefinska minoriteten i Sverige har under lång tid haft stora svårigheter att få tillräck- ligt stöd inom utbildningsväsendet för att kunna säkerställa barns rätt till finska språket. Europarådets ministerkommitté har uppmanat Sverige att vidta beslutsamma åtgärder för att förbättra situationen och stärka lagstiftningen. På vilket sätt avser den svenska regering- en att säkerställa sverigefinska barns utbildning på deras nationella minoritetsspråk, i och på finska, i enlighet med kraven i Europarådets minoritetskonventioner?
Den skriftliga frågan i sin helhet hittar du att ladda ner som PDF HÄR.
Regeringen har fram till den 5 april på sig att svara på Nordiska rådet fråga. 

P.s Även SVT Uutiset och Sisuradio har lyft det här. Dem hittar du HÄR och HÄR d.s

Sverigefinländarnas delegation har valt sitt presidium

28.03.2017
Under helgen valde Sverigefinländarnas delegation medlemmar till sitt presidium.
Här har ni de utvalda:
Ordförande: Raisa Metso Korpela, Västerås.
Vice Ordförande: Sinikka Lindquist, Skellefteå.
Övriga medlemmar:
Jouni Slagner, Karlskoga.
Heli Lindström, Stockholm.
Petra Palkio, Göteborg. 


En intervju i Sisuradio med nya ordförande, Raisa Metso Korpela, hittar du HÄR.
Mer info om Sverigefinländarnas delegation hittar du i sin tur på sverigefinne.se

sugen på att plugga finska - nu är ansökan till hösten öppen

22.03.2017
För drygt en vecka sedan öppnade ansökningen för kurser och program för hösten 2017 vid högskolor och universitet.
Bland annat finns det en rad olika kurser i finska, vissa på heltid andra på deltid och många dessutom på distans. Hela listan hittar du HÄR. Även denna höst kan man läsa kursen specialkursen Sverigefinnarnas kultur och historia (kvartsfart) vid Stockholms universitet. Den kursen går på helger. Mer om den kan du läsa HÄR
Stockholms universitet erbjuder även tre olika program som har finsk inriktning. Dessa är: Kandidatprogram i global management med inriktning mot finska (180 hp), Kandidatprogram i språk med inriktning mot finska (180 hp) och Kandidatprogram i språk och översättning, inriktning finska (180 hp). Läs mer om dem HÄR.
Därtill kan man, om man redan läst finska eller läser 90 hp finska, läsa den  kompletterande pedagogiska utbildningen för att sedan kunna jobba som modersmålslärare i finska. Läs mer om det HÄR.

Ansöker gör du sedan via antagning.se senast den 18 april!

Bianca kronlöf snackar identitet med sin mamma i sisuradio

21.03.2017
Bianca Kronlöf och hennes mamma Jasmin Kronlöf möttes upp på Radiohuset i Stockholm för att snacka identitet med Sisuradio: Att vara finsk, svensk och kanske någonting där emellan. Det där om att känna sig hemma i ett land men samtidigt tillhöra ett mellanförskap.
"Vi är väldigt finska hemma, men sen när vi åker till Finland så kallar alla oss för svenskar. Det är den där dubbelheten, dubbla relationen. Och eftersom vi inte ser så finska ut så blir de flesta också förvånade. Men för mig har det alltid känts roligt. Jag har aldrig känt mig utsatt eller vilsen, snarare har jag känt att jag har en mångsidighet som inte andra har.", säger Bianca Kronlöf.  Hela intervjun, som är en del i en serie om afro-sverigefinskhet, hittar du HÄR (du när den också genom att klicka på bilden här ovanför). 

minoritetskampanjen kom på delad andra plats i stor annonstävling

En av de tre annonserna, En av de tre annonserna,

20.03.2017
I fredags blev det klart vem som tar hem vinsten i den stora annonstävlingen Columbi ägg där Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametingets informationskampanj om minoritetsrättigheter var en av totalt 13 annonskampanjer som blivit nominerade till priset.
Minoritetskampanjen med rubrikerna: Kan mitt barn få förskola på finska? Kan din kommun erbjuda äldreomsorg på meänkieli? Vad vet du om mina rättigheter? hamnade där på en hedrande delad andra plats. Vann gjorde HSB.
Columbi Ägg delas ut av tidningen Dagens Samhälle (som också är de som väljer ut vilka kampanjer som får delta i tävlingen).
Läs mer om tävlingen på minoritet.se HÄR.

de satsar på barnen - Möt föräldraföreningen i Upplands väsby

bild från minoritet.se bild från minoritet.se

17.03.2017
Förra året blev de nominerade till priset Årets Sverigefinska Vardagshjältar. Vilka är då de? Jo föräldraföreningen vid Sverigefinska skolan i Upplands Väsby. I den blir automatiska alla elevers föräldrar medlemmar och de strävar efter att ordna massor av roliga saker såsom skoldisco, familjegympa, museibesök, besök i simhallen, loppis och så den stora julmarknaden varje år. Förra året hade julmarknaden 23 utställare och besöktes av 400 personer.   "Vi gör roliga aktiviteter för barnen och bidrar ekonomiskt till klassresorna. Det är viktigt att barnen känner att vi är en stor familj och att vi föräldrar känner varandra", säger Sonja Tigonen, ordförande i föreningen, i en lång intervju med Minoritet.se. 
Hela intervjun om föräldraföreningen hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden ovan)

såg du listan "Finland är 2017 års hetaste land"? - Möt markus som skrev den

16.03.2017
För en tid sedan dök den upp, en lista i tidningen Café, med rubriken Finland är 2017 års hetaste land- Här är 13 bevis och det dröjde inte länge innan den började delas flitigt på nätet.
Men vem var det egentligen som låg bakom listan som bland annat lyfte upp Kalsarikännit (Kalsonfylla) som årets bästa ord, Artek som årets möbel, Teemu Keister (som synts i serien Finnomani) som årets profil och Karhu som årets europeiska sneakers.
Han heter Markus Thunberg och har faktiskt finska rötter.  Så här svarar han Sisuradio om varför han gjorde listan:   "Jag har en finsk mamma, så jag har alltid varit intresserad av Finland. Nu kändes det som att man kunde göra en lista och ha med lite roliga saker. Kalsongfyllan till exempel, men också andra saker som verkligen är i ropet just nu. "
Hela intervjun hittar du HÄR och listan i Café HÄR

Vill du hänga med på musikkollo  i sommar? - då kan du vara med i ny serie

15.03.2017
Är du mellan 9 och 11 år (eller känner någon som är det)? Är musik det bästa du vet? Då kan det här vara något att kolla in, SVT Minoritet söker nämligen dig som är mellan 9-11 år och vill spendera 10 dagar på musikkollo i juni :)

Och det är inte vilket kollo som helst det handlar om, utan ett där du får chansen att skriva musik tillsammans med duktiga musiker och musikproducenter och träna på hur man gör bra scenframträdanden. Stort musikintresse, inte rädd för att stå inför kameran och så ska man kunna finska. Det är kriterierna, förutom åldern då. 10 stycken barn kommer att väljas ut till lägret och själva lägret är sen den 12-21 juni
Stämmer det här in på dig? (eller någon du känner) 
Då kan du söka så här: Skicka in en kort video på dig själv (ca 1 minut lång) där du berättar vad du heter, hur gammal du är och varför du vill gå på lägret. Framför också en kort bit av din favoritlåt (man får ha med instrument). Skicka sedan in videon till musikkollot@svt.se före den sista mars.  
Mer info hittar du på Facebook-sidan SVT Finska HÄR.

självständiga finland sett ur sverigefinska ögon - temat för ny dokumentär i svt

skrämdump från Minoritet.se skrämdump från Minoritet.se

14.03.2017 uppdaterad 05.04.2017
Hur ser självständiga Finland ut med sverigefinska ögon? Det är temat för en ny dokumentär som sänds i SVT2 den 2 april kl.18.  I den går Salla Vartiainen och Dan Görgü, båda andra generationens sverigefinnar, igenom Finlands historia under hundra år, deltar i en självständighetsfest, träffar en krigsveteran och skildrar den stora invandringsvågen till Sverige ur ett barns perspektiv. Dessutom bekantar de sig med olika faser i Finlands historia.  Även historikerna Teemu Keskisarja och Juhana Aunesluoma och direktören för Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, Teija Tiilikainen, medverkar i dokumentären som sakkunniga. Reporter är Pia-Mari Suomela. 
Läs mer om dokumentären på minoritet.se HÄR.

05.04.2017
Häromdagen hade den premiär, den 29 minuter långa dokumentären om Finland 100 år där Salla Vartiainen och Dan Görgü ser på självständiga Finlands olika vändpunkter med sverigefinska glasögon. Du hittar den på SVT Play HÄR och man kan se den i hela världen i 6 månader framåt.

Kanske är du årets finlandssvenska konstnär 2017? - så här tävlar du

13.03.2017

Finlands 100 års jubileum til ära utlyser FRIS, Finlandssvenskarnas Riksförbund i samarbete med den Finlandssvenska kulturföreningen Nyansen, bildkonsttävlingen Årets Finlandssvenska Konstnär 2017 och i samband med den också Publikens Finlandssvenska Favoritkonstnär 2017.  
Tävlingen arrangeras för första gången i Sverige och syftet med den är att synliggöra finlandssvenska bildkonstnärer som bor och är verksamma i Sverige.  

Vem kan då tävla och hur?  Alla i Sverige bosatta bildkonstnärer (såväl professionella som amatörer) med finlandssvensk bakgrund kan delta i tävlingen med alla konstarter inom bildkonsten - förutom videokonst. Konstverken får dock inte vara äldre än fem år. Deltar gör man genom att skicka in sin ansökan med bilder på sitt verk senast den 1 maj 2017.  

Mer info om vad som ska skickas in, i villket format och annan information hittar du HÄR.

Vinnaren kommer att offentliggöras på Bokmässan i Göteborg i höst. På Bokmässan kommer man också att kunna rösta på Publikens finlandssvenska favoritkonstnär 2017. Det priset delas sedan ut i november under FRIS höstmöte. 
Hör mer om tävlingen i Sisuradio HÄR (du när det också genom att klicka på bilden ovan)

en av finlands främsta fotografer Meeri Koutaniemi snart på finlandsinstitutet

Meeri Koutaniemi. Foto: Finnish National Gallery/Petri Virtanen Meeri Koutaniemi. Foto: Finnish National Gallery/Petri Virtanen

10.03.2017
Den 15 mars kl 18 är det vernissage för utställningen Efter onskan av Meeri Koutaniemi på Finlandsinstitutet i Stockholm. Meeri är en av Finlands främsta fotografer och journalister och hennes utställning om överlevnad bygger på det forskningsarbete som Koutaniemi tillsammans med producenten Arman Alizad gjorde för en tv-dokumentärserie.  Utställningen lyfter fram människor som har gått igenom en mycket svår upplevelse, men som inte vill se sig ett som offer utan istället tagit en aktiv roll i samhället och i sina egna gemenskaper.  Genom en bildlig historia om Elizabeth Nkere från Narok i Kenya lyfter Koutaniemi fram hur en individs agerande mot kvinnlig könstympning kan skapa förändring och försöker svara på frågorna: Vad händer efter en omvälvande vändpunkt i livet? Kan ondska förlåtas?

Utställningen är en del av den omfattande utställning av Meeri som visades på Kiasma, museet för nutidskonst i Helsingfors i höstas. Det är hennes första utställning i Sverige. Den visas 16 mars till 22 april.  Läs mer HÄR

finntastic festival tillbaka igen - den 29 april är dagen att lägga på minnet!

09.03.2017
Lördagen den 29 april är dagen att lägga på minnet redan nu!  Då är det nämligen dags för bästa Finntastic Festival på Finlandsinstitutet i Stockholm igen.
Kvällen, som är som en del av Kulturnatt Stockholm, bjuder som alltid på det allra bästa finska, sverigefinska och finlandssvenska och får dig att dansa hela natten lång :) Dessutom blir det konstutställning, pyssel och workshops för barn och unga, teatern Vilket Kalas! av Uusiteatter och så klart massor av musik.
I år är det finska Pintandwefall, finlandssvenska Månskensbonden och sverigefinska/finska Sans Parade som står på scen och dessutom är sverigefinska Yoko Bono (välbekant från Finskt Disco) trubadur i caféet. Därtill kommer sverigefinska DJ:n Jessie Granqvist se till att dansgolvet kokar ända till de sista minuterna av festivalen. 
En kväll ni helt enkelt inte vill (eller kan) missa! FB-eventet hittar du HÄR

p.s Bor du i Göteborg? Då är det fredag den 28 april du ska lägga på minnet :) Då kommer nämligen Finntastic Festival till Oceanen i Majorna och med sig har de Pintandwefall och Månskensbonden och lokala Nadja Itäsaari plus ett gäng DJ:s d.s

Årets sverigefinska kvinna är regissören och skådespelerskan anna takanen

09.03.2017
I går, på Internationella Kvinnodagen, kårades Årets Sverigefinska kvinna. I år är det regissören och skådespelerskan Anna Takanen som tilldelas titeln av Rusuvilina, föreningen för sverigefinska tjänste- och affärskvinnor. Anna Takanen är i dag konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon är känd för att under åren på Göteborgs Stadsteater ha skapat Sveriges mest jämställda teater. Hon föreläser också kring frågor om jämställdhet, ledarskap och teaterarbete och ingår även i Finlandsinstitutets styrelse. Hon lyfter också ofta upp sina finska rötter såsom i pjäsen "Fosterlandet", som hon både medverkade i och regisserade där hon utforskade sina rötter och relationen mellan Sverige och Finland. Den pjäsen spelades på Göteborgs Stadsteater, Svenska Teatern i Helsingfors och Stockholms Stadsteater under 2015 och 2016.


Så här lyder Rusuvilinas motivering:
"Hon betonar i sitt arbete att leda den konstnärliga processen och hur det är att vara en människa i vår tid. Hon är en utmärkt förebild för oss andra genom sin styrka och självständighet samt sitt arbete för jämställdhet inom teatern."

Läs mer i Sisuradios nyhet HÄR (du når den också genom att klicka på bilden)

Sverigefinska sandra vill av att unga ska få uttala sig mer i det som rör dem

Foto: Empower Magazine Foto: Empower Magazine

08.03.2017
Internationella Kvinnodagen till ära så tipsar Ung Media Sverige om den här intervjun i Empower Magazine med deras ordförande sverigefinska Sandra Rönnsved.
I intervjun talar hon bland annat om hur viktigt det är att unga ska få uttala sig i de frågor som rör unga (och inte att vuxna uttalar sig åt dem), 
”Det jag vill se mer av är att unga får mycket större utrymme om de frågor som rör oss",säger hon i intervjun och besvarar frågan varför hon tror att vuxna så ofta får uttala sig för unga så här:
”Vuxna tenderar att ta väldigt mycket plats, exempelvis om vi tar en duktig skidåkare som är ung är det oftast tränaren som journalister vänder sig till med sina frågor. Här har vi har ett demokratisk problem, vi är experter på våra egna liv och främst ska vi ha rätt att äga våra egna frågor. Låt oss påverka aktuella frågor, politiska beslut och vara tongivande i debatten.”
Hela intervjun i Empower magazine hittar du HÄR.

Låter förresten namnet Sandra Rönnsved bekant eller funderar du på var du sett en bild på henne? Sandra är faktiskt också är en av de haft Instagramkonto Stoltsverigefinne och som dessutom är med i utställningen #stoltsverigefinne av Sverigefinska ungdomsförbundet i samarbete med Ungas Röst.

Se hit alla unga i upplands väsby - nu ordnas en träff för er!

07.03.2017
Är du mellan 13-25 år och bor i Upplands Väsby? Har du kanske en mamma, pappa, mormor eller farfar som snackar finska (eller är från Finland? 
Då är det här kvällen för dig!

Ungas röst och Sverigefinska ungdomsförbundet ordnar nämligen tillsammans med Upplands Väsby kommun ungdomscafé för dig med finska rötter.  Det här är kvällen där du får en chans att önska vad du vill att kommunen ska ordna för aktiviteter för dig med finska rötter!
När? Onsdagen den 22 mars mellan 16.00- 17.30.
Var? Ragnvald Messingen. Dessutom bjuds det på fika :) 
Mer info hittar du HÄR.

Vad vet svenskar om finland egentligen? - inte så mycket visar ny undersökning

Bild från SVT. Bild från SVT.

03.03.2017

Vad vet egentligen svenskarna om Finland, finnar och finlandssvenskar? Sisu, sauna och Arja Saijonmaa plus en del andra klichéer verkar det som och så har man inte ha helt lätt att skilja på sverigefinnar och finlandssvenskar. Det här visar nämligen en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Finlandsinstitutet i Stockholm, Kulturfonden för Sverige och Finland och Tankesmedjan Magma om den svenska allmänhetens bild av Finland. 


Resultatet av undersökningen har uppmärksammats i en rad olika medier i både Finland och Sverige. HÄR hittar du SVT Nyheters artikel (du år den också genom att klicka på bilden), HÄR en från Svenska Yle och HÄR en från Yle Uutiset. 

Redan nu kan du anmäla dig till sommarlägret Lintujärven leiri!

02.03.2017
När man  tittar ut genom fönstret är det kanske inte sommaren det första man tänker på men det kan det vara bra att göra. Speciellt om man vet någon (eller kanske själv vill) åka till Lintujärven leiri i sommar dvs. det stora sommarlägret i Axevalla för barn och unga mellan 7-15 år med finska rötter.
I år är lägret den 17-22 juni och det ulovas olika idrottsaktiviteter, bastubad, simning, pyssel, teater, disco och en massa annat kul. Så klart återfinns också lägrets höjdpunkt även i år - en dagutflykt till Skara Sommarland. 
Lägret ordnas av RSKL och mer information fås och anmälan görs till mari@rskl.se
Obs! Sista anmälningsdag är den 20 maj!

05.05.2017
Lägret är nu fullt men det är möjligt att skriva upp sig på reservlistan fram den 20 maj.  

Så här tänker dennis om den sverigefinska minoritetens framtid

Bild från minoritet.se Bild från minoritet.se

01.03.2017
På Sverigefinnarnas dag den 24 februari pulicerades en krönika av Dennis Barvsten, ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet, på sidan Minoritet.se. 

Under rubriken "Hur ser sverigefinska Sverige ut 2030?" bjuder han på sina tankar om hur han hoppas att framtiden kommer att se ut för den sverigefinska minoriten och för det finska språket, om hur han hoppas att det är i Sverige år 2030.  Hela krönikan hittar du HÄR (du når den också genom att klicka på bilden här intill)