Ungas röst- nu i intervju på minoritet.se

Bild från minoritet.se Bild från minoritet.se

23.11.2016
Vill du veta mer om Ungas röst och vad som görs i projektet?
I en lång intervju med Minoritet.se berättar projektets koordinator Sanja om vad man gör och varför, och så klart om varför det är viktigt att satsa på sverigefinska unga och lyssna på dem :)
Dessutom lyfter hon att det skett en förändring under projketet gång: Nu är kommuner mer positiva till att satsa på unga :) Artikeln hittar du HÄR.

november 2016

nu blir det workshop för unga med finska rötter i västerås!

30.11.2016
Den 8 december är inte vilken kväll som helst, utan workshopkväll för unga med finska rötter i Västerås :) 

Med andra ord är de här kvällen då du som ung i Västerås kan komma med och fundera kring vad det innebär att ha finska rötter, vad det betyder för dig och vad DU skulle vilja att kommunen ordnar för aktiviteter med finsk anknytning.  Dessutom blir det fika med finska godsaker.

Ungas röst och Sverigefinska ungdomsförbundet finns på plats för att fundera tillsammans med er och arrangör är finskt förvaltningsområde Västerås.
Plats är Stadshuset och tid den 8.12 kl 17.30-19.30 :)
All info hittar du i eventet HÄR

Missa inte chansen att vara med och påverka vad som ska ordnas för er :)

häng med och gör Karelska prioger på ungdomscafé i uppsala!

Karelska piroger :) Karelska piroger :)

30.11.2016
Har du alltid velat lära dig göra karelska piroger? Bor du i Uppsala? Är du mellan 13-18 år? Då kanske det här är något för dig. För imorgon, den 1 december, ordnade det ett nämligen ungdomscafé i Uppsala med temat karelska piroger. Plats är Lötens fritidsgård och tid 18-21.  
Dessutom blir det julpyssel av olika slag och så kan man spela pingis, biljard, sällskapsspel eller tv-spel eller så klart bara vara.  Allt är dessutom på svenska och finska :)

Mer info hittar du på Rusukkis sida (som är med och ordnar kvällen tillsammans med fritidsgården) HÄR

Finskt kul x 2 i uppsala  nu på lördag - pyssel för barn och finskt disco

Market på UKK. Market på UKK.

29.11.2016
På lördag, den tredje december, blir det mycket finskt i Uppsala. Först ut är Market på Uppsala Kultur och Kongress som denna dag till ära har finska tecken. Mukulat dyker upp och ordnar barnkul i samband med brunchen.  Dessutom kommer sångpedagogen Katri A och sprider sångglädje. Brunchen och pysselhörnan pågår mellan 11-15 och sångstunden är kl 12. Mer info HÄR.

På kvällen sedan är det succéklubben Finskt Disco som intar Uppsala kultur och kongress. Med andra ord är det hit du ska bege dig för att dansa loss till finsk discomusik och artister som Darude och Bomfunk MC.s.  Mer om det HÄR

Ungdomsförbundet gav sitt politiska program till kulturministern

Så här ser publikationen ut. Så här ser publikationen ut.

29.11.2016
Den 28 november, i samband med ett samråd med sverigefinska organisationer på Kulturdepartementet överräckte Sverigefinska ungdomsförbundet sitt politiska program till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke

Programmet innehåller ungdomsförbundets gemensamma intressepolitik för att stärka sverigefinska barn och ungas språkliga och kulturella rättigheter samt för att främja det finska språket i Sverige.  Programmet innehåller också en rad olika konkreta förslag  såsom:
• Modersmålsundervisningens timantal omfattar minst 3 undervisningstimmar i veckan
• Elever tillhörandes de nationella minoriteterna ska kunna erbjudas modersmålsundervisning i två språk
• Moderna språk introduceras som skolämne redan i årskurs 4
• Modersmålsundervisning ska kunna ersätta moderna språk för att öka timantalet i finska.

Hela det politiska programmet och listan på förslag hittar du HÄR.

Finsk familjedag på sjöfartsmuseet i göteborg nu på lördag

28.11.2016
Nu på lördag, den 3 december, blåser finska vindar in på Sjöfartsmuseet vid Stigbergstorget i Göteborg. Då ordnas det nämligen familjedag på museet och i år har den också fått finska tecken i form av Fin i Väst. Så här beskriver de själva dagen: 
”Hela huset fylls med aktiviteter för barnfamiljer! FIN I VÄST läser sagor på finska och det finns även dansverkstad, ordlek och pyssel! Aktiviteterna är tvåspråkiga och öppna för alla – kom & dyk in i havstemat!” 

Familjedagen pågår mellan 11-15, mer info hittar du HÄR eller på museet sida HÄR.

Nu har filmen om trollhättans sverigefinnar preimär

25.11.2016
Den 6 december, på Finlands självständighetsdag, har filmen om Trollhättans sverigefinnar premiär på Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan.

I filmen, som heter Det här blev vår hem, får du möte fem trollhättebor i olika åldrar och följa med dem i deras vardag, deras funderingar om sverigefinskhet och vad det betyder för dem att vara sverigefinsk
Filmen är producerad av Trollhättanin Suomi Seura som en del i Trollhättans 100 års jubileum. 

Skulle du vilja gå på premiären? Då ska du bege dig till receptionen i Folkets hus i Trollhättan och hämta ut fribiljetter (max 2 per person). Men det gäller att skynda sig, det finns nämligen bara ett begränsat antal biljetter. 

Kvällen innehåller dessutom inte bara filmpreimär utan före filmen spelar Tangokungar i Kulturbaren  och efteråt blir det Karaoke-kväll där vem som helst som vill får komma upp på scen och sjunga.

Mer info om kvällen (på finska och svenska) hittar du HÄR 

ingenbarnsland blir till film- planerad premiär 2018

24.11,2016
Nu blir Eija Hetekivi Ohlssons succéroman Ingenbarnsland till film.  Och det dessutom med en sverigefinsk producent, Peter Hiltunen, som säger så här om projektet i ett pressmeddelande från Dragon films: 
"När jag läste boken första gången var det som att befinna sig i en berg- och dalbana under några timmar. Det var härligt och omtumlande. Boken måste bli film. Jag kontaktade Eija och nu pågår arbetet att förvalta denna fantastiska text till en stor filmupplevelse". 

Inspelningen är planerad till sommaren 2017 och premiären är satt till 2018. Dessutom skulle man gärna se sverigefinska unga från Göteborgs trakten i rollerna. Hör mer i Sisuradios reportage HÄR.

nu ordnas det finsk matlagningskurs i skövde

23.11.2016
Nu på fredag, den 25 november, startar en mini-matlagningskurs med finsk touch.  Om du är sugen på att lära dig laga finska klassiker såsom Karleska piroger, finska lådor till jul eller snittar med finska godsaker till självständighetsdagen är det här kursen för dig.  Kursen pågår under tre fredagar på Finnhovi med start kl 18 och varje kväll har ett eget tema.  

Först ut är karelska piroger, därefter snittar till självständighetsfesten och vid sista tillfällen blir det juligt i form av att man lär sig göra de klassiska finska lådorna till julbordet. 

Mer info i bilden här och i eventet på Facebook HÄR.

häng med på en musikalisk resa till finlanD

Foto från UR-Skola. Foto från UR-Skola.

22.11.2016
Nu har en ny radio-serie börjat på UR, Utbildningsradion. Den heter Musikalisk resa i Finland och handlar, precis som titeln avslöjar, om musik. Programledare är Maziar Farzin och i seriens första del (av totalt tolv) sticker han till vårt grannland och träffar Robin, den unga omåttligt populära stjärnan som är mångas största idol i Finland.
Avsnittet beskrivs så här: "Robin berättar om hur han hamnade i musikbranschen, hur mycket material han skriver själv och hur hans föräldrar reagerade när deras son blev popstjärna över en natt. Robins anekdoter varvas med smakprov på hans musik."

Förutom Robin kommer det att handla om en rad olika musikgenres och artister såsom hårdrockare som sålt miljontals skivor, rappare som hellre vill kalla sig konstnärer och ett besök på en elektronisk folkmusikfestival.  
Mer om serien och de andra avsnitten (allt efter de läggs ut) hittar du HÄR

Grattis miriam bryant till titeln årets unga sverigefinne!

Foto: Fredrik Etoall/Pressbild. Foto: Fredrik Etoall/Pressbild.

21.11.2016
I fredags delades priset Årets sverigefinne, årets unga sverigefinne och årets vardagshjälte ut på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Fantastiska Miriam Bryant vann utmärkelsen Årets unga sverigefinne med motiveringen: ”Årets unga sverigefinne har blivit en folkkär listetta. Denna unga artist har spridit glädje med sin musik när hon har turnerat land och rike runt. Genom att berätta om sin flerspråkighet och om sina finska rötter har hon lyft många unga sverigefinnars självkänsla. ”

En annan artist, Anna Järvinen tog i sin tur hem hem den ärofyllda titeln årets Sverigefinne. Och sist men inte minst utsågs fritidspedagogen Ritva Karlsson till Årets vardagshjälte. Stort grattis till alla vinnare!

Motiveringarna kan du läsa på Sisuradio HÄR. På samma sidan kan du också höra klipp från prisutdelningen.  Dessutom kan du se hela galan i efterhand på SVT Uutiset HÄR

Julfiilis i form av finsk julmarknad i stockholm nu på lördag

21.11.2016
Julen närmar sig och det betyder också att det är julmarknadsdags :) Nu på lördag, den 26 november är det stor julmarknad på Sverigefinska skolan i Stockholm.

Handla juliga saker, finsk mat, finsk design  fika, lyssna på musik och träffa andra som har finska rötter. Dessutom blir det artistbesök i form av Amanda Mair som spelar både kl 12 och 13. Sverigefinska ungdomsförbundet finns också på plats och svarar på frågor om allt som de gör för barn och unga. Så med andra ord om vill du ha en julig lördag i finska tecken i Stockholm är det här den rätta platsen.

Julmarknaden pågår mellan 11 och 15, adressen är Fridhemsgatan 17-19
T:Fridhemsplan. Mer info hittar du HÄR.

sverigefinska elevers sagor blir till radio i p2

Skärmdump: SVT Uutiset Skärmdump: SVT Uutiset

18.11.2016
Nu blir elever från sverigefinska skolan i Stockholms sagor till en radioföljetong. Under senvåren inleddes Utbildningsradion, UR projektet Radioskrivarklubben på finska. I Radioskrivarklubben är det barn mellan 8 och 13 år som skriver historier som gestaltas av skådespelare. Då under senvåren fick elever från trean, fyran och femman skriva sina egna sagor på finska och svenska. Levande fotbollar, supersnabba sköldpaddor, talande böcker och spöken föddes igenom sagorna som nu har de blivit till en radioföljetong i sex delar som kommer att sändas i P2. Första delen sänds den 19.11 klockan 13.44 i P2.

I följetongen har sagornas figurer har fått egna röster och elever vid Kungliga Musikhögskolan har skrivit musik och gjort ljudeffekter till sagorna.

Hör mer om det här i SVT Uutiset reportage  som du hittar HÄR eller i Sisuradios reportage HÄR. Mer om  Radioskrivarklubben HÄR.  
Vill man följa med i arbetet bakom skapandet av de sex avsnitten så hittar man hela historien på Radioskrivarskolans blogg HÄR.

Arbetet lyfter fram hur det finska format orten surahammar

17.11.2016
”Vi blev dom andra - finnjävlarna" så lyder rubriken i tidningen Arbetet där de lyfter upp det sverigefinska i form av hur den finska arbetskraftsinvandningen format bruksorter runt om i landet.

I artikeln är det kommunen Surahammar som står i fokus.  En kommun som både är ett finskt förvaltningsområde och en av de kommuner med flest med finsk bakgrund.
I reportaget möter man människor som lever där med finska rötter och hör dem berätta sin egen historia. Här finns de som kom på 1970-talet för att jobba och de som är uppvuxna på orten men med det finska som en stor del av deras vardag.  Tarja Alanko är en av dem som vuxit upp på orten och nu känner att hon hittat sin identitet.
"Jag har landat i att jag tillhör en minoritet. Jag är Sverigefinne. Det är min tillhörighet och det är jag stolt för", säger Tanja Alanko hon i intervjun med Arbetet.
Hon lär också sina egna barn finska.

Hela artikeln hittar du HÄR. (nu når den också genom att klicka på bilden här ovan)

dansa natten lång i finska tecken i stockholm 3 december

17.11.2016
Den 3 december är det de finska klubbkvällarnas kväll! I Uppsala ordnas det Finsk Disco med Windows-man mfl. och nu får även Stockholm en finsk klubb den kvällen, nämligen på Cosmopolite på Söder!

Kvällen heter Cosmopoliitti klubi och det här är vad som utlovas: "Vi återupprepar succén från förra året och hyllar vårt östra grannland Finland och guidar er genom deras kända och okända musikskatter... bara några dagar före självständighetsdagen." Dessutom blir det finsk dryck i baren och så kan man mumsa på karelska piroger. Allt drar igång vid 20-tiden. Mer hittar du i eventet HÄR.

Nu öppnar silent spaces i finlandsinstitutets galleri

Bild från Marja Helander: Darkness Series. Bild från Marja Helander: Darkness Series.

16.11.2016
Nu på torsdagen, den 17.11 klockan 18, är det vernissage för utställningen Silent Space - Intensified Integrities på Finlandsinstitutet galleri i Stockholm. 

Silence Project är skapat av den finländska konstnären Nina Backman och undersöker och experimenterar med konceptet ”tystnad” i förhållande till dagens urbana verkligheter. Tillsammans med fem andra konstnärer har hon skapat en utställning som beskrivs så här:  Silent Space undersöker hur föreställningen av tystnad och utrymme har utformat såväl vår kultur som individuella identiteter. I en tid av megastäder har fritt utrymme och därmed också tystnad kommit till att bli en sällsam lyx.”

Konstnärerna som medverkar är: Nina Backman, Marja Helander, Sari Palosaari, Rebekka Guðleifsdóttir, Ólafur Kolbeinn Guðmundsson och Lise Bjørne Linnert.

Utställningen öppnar den 18 november och pågår fram till den 17 december.
Mer info HÄR.

möt päivi -författaren som är ensam om att skriva tvåspråkiga barnböcker

15.11.2016
Kanske har du stött på namnet Päivi Hällström på ett barnboksomslag?
Hon är författaren som valt att skriva för sverigefinska barn och det genom att alla hennes böcker är både på finska och svenska.

För fyra år sedan kom hennes sångbok Små Små visor eller Pikku Pikku laulut som den heter på finska, därefter boken Resan till Finland - Matka suomeen. Nu kommer hennes senaste bok Hillas värld- Hillan maailma.  Hilla är samma flicka som boken Resan till Finland handlade om.  I den boken reste Hillas sverigefinska familj till Finland för att uppleva den finska landsbygden, att bada bastu och se hjältegravarna från andra världskriget.  I Hillas värld har Hilla istället börjat i finsk förskoleklass.
Läs mer om Päivis böcker och hör hennes egen historia om sitt liv i en lång intervju i tidningen VLT, Västmanlands Läns tidning, HÄR

De här kan bli årets sverigefinnar 2016

14.11.2016
Nu är det klart vilka som tävlar om titeln Årets unga Sverigefinne!
De tre är: Miriam Bryant, Lina och Maija från Finnomani och Derice Shumilov Susoho, världsmästare i bangolf.

Titeln Årets Sverigefinne tävlar i sin tur artisten Anna Järvinen, redaktören Kristian Borg och författaren Bengt Pohjanen om. 
De tre som sedan tävlar om titeln Årets vardagshjälte är: Ritva KarlssonEeva Lehmussaari och Clarisse Niva.

Hela listan plus intervjuer med dessa tre och alla dem som tävlar om titeln årets sverigefinne och årets vardagshjälte hittar du hos Sisuradio HÄR

Nu blir det Finsk kulturfestival i uppsala med love antell och finskt disco

11.11.2016
Nu den 15 november drar den Finska kulturfestivalen i gång i Uppsala! Den första finska kulturfestivalen någonsin i Uppsala och den inleds stort med en konsert med Love Antell på Reginateatern. Dessutom stannar Love kvar efter konserten och har ett samtal med publiken om sina finska rötter och vad de har betytt för honom i hans musik. 

Sedan rullar det på med Tales of a Stranger-konsert i Almtunakyrkan, Öppet hus på Fyrisgården med den sverigefinska kulturföreningen Rusukki, filmvisning av den finska filmen En mördares ansikte, konstuställning med den sverigefinska textilkonstnären Marja Gräset Andersson på Uppsala konstmuseum och sångstund med Katri A på finska. 

Men det är inte allt, det ordnas dessutom en egen kväll för unga! Den 1 december mellan 18-21 är det Ungdomscafé för unga mellan 13-18 år på Lötens fritidsgård. En kväll där man får baka karelska piroger, julpyssla, spela pingis och biljard eller bara hänga! Med andra ord en kväll man inte får missa :) 

Och så klart som rubriken utlovade ordnas också succéklubben Finskt Disco. Datum är den 3 december och plats Uppsala Kultur och Kongress. Det är är chansen att få uppleva äkta finsk discofiilis och dansa loss till klassiker som Darude och Bomfunk MS´s.

Hela programmet med alla datum, tider och platser hittar du HÄR eller som Pdf HÄR.

Och så klart är alla välkommna på alla evenemang, finsktalande som svensktalande! :) 

Sverigefinsk idékatastrof i föreställningsform + workshop för unga i solna

11.11.2016
Vad är en sverigefinsk idékatastrof? Det får du svar på tisdagen den 22 november när föreställningen Språklös, Gränslös, Fabulous visas på Solna Stadsbibliotek. 

Föreställningen lyfter frågor som får man kalla sig sverigefinne utan att kunna finska? Kan man fortfarande hävda sin finskhet om ens släkt bott i Sverige i generationer? Hur lyckas man alltid vara finskast i klassen, men svenskast på släktkalaset? På scen syns Mirja Palo och Charissa Martinkauppi som båda har sverigefinsk bakgrund och de tar sig an frågorna så här: ”Med lagom mycket allvar, skruvad humor, kantelemusik och onödigt många referenser till popkultur utforskar duon den osynliggjorda sverigefinska historien utifrån deras egna sverigefinska identitet.”

Föreställningen är från 13 år och gratis biljetter till den kan man hämta på biblioteket i Solna C. Föreställning börjar klockan 17.30 och är i Lilla Lila
Men det är inte allt för efter föreställningen, klockan 18.30 är det dags för Unga röst och Sverigefinska ungdomsförbundet att dra en öppen workshop om sverigefinskhet och om vad man vill att kommunen ska satsa på för dig med finska rötter i Solna.

Helt klart en kväll man inte får missa! Läs mer HÄR

Häng med mukulat och lös biblioteksmysteriet nu på lördag

10.11.2016
Nu på lördag, den 12 november, är det dags för den Sverigefinska Bokmässan och där ställer Mukulat till med stort program. Pyssel i massor utovas tillsammans med sagostund varje hel timme mellan klockan 11-15. 

Men det är inte allt, lite mystik måste man också ha ju och det får man denna gång i biblioteket. För vad är det egentligen som pågår där? Vill du ta reda på det? Då har du chansen för klockan 13.30 kan alla barn vara med och lösa  bibiloteksmysteriet på Finlandsinstitutet. Och alla programpunkter är gratis.

Mer information om programmet hittar du i bilden här intill eller på Mukulats Facebook-sida HÄR.

Häng med på Fin i väst:s filmmingel och se filmen gold digger -onnen onkia!

09.11.2016
Nu på tisdag, den 15 november, är det dags för Fin i Väst filmmingel volym två. Platsen är densamma som senast, Biograf Forum i Trollhättan, men filmen är ny. Denna gång visas komedin Gold digger - Onnen Onkia.  Och Trollhättans stad bjuder alla som köper en biljett på popcorn och dryck! 

Så här beskriver de själva kvällen:
Halloj! Nu är det dags att värma upp skrattmusklerna inför nästa vecka, tisdag den 15 november visas komedin Gold Digger i Trollhättan. Biljetten kostar 105 kronor och popcorn och dricka ingår.  Kom gärna och häng och mingla med oss och andra en timma innan filmen börjar också! 

Mer info om filmvisningen hittar du HÄR och om Fin i Väst mingel HÄR.

Nu har de sverigefinska eleverna i Upplands väsby fått nya lokaler

08.11.2016
Nyligen flyttade Sverigefinska skolan i Upplands Väsby till nya lokaler. De får tummen upp av eleverna, speciellt gympasalen.
En egen sådan hade nämligen inte skolan innan. En hemkunskapssal är också en av nyheterna med de nya lokalerna plus mer klassrum. Och det kan behövs, för i SVT Uutisets reportage från skolan berättar rektor Maija Volan att antalet elever ökar. 

I skolans lokaler, där det också finns en sverigefinsk förskolan och en engelsk skola, går det just nu 100 elever i Sverigefinska skolan, 160 elever i Engelska skolan och 50 barn (men blir 60 redan i januari) går i förskolan.  Redan inom några år tror man att antalet elever i den sverigefinska skolan är mellan 110-115. 

Hela reportaget från skolan med rektorn och elevernas kommentarer hittar du HÄR. 

 Nu närmar det sig dagen för årets  sverigefinska bokmässan.

07.11.2016
Nu på lördag, den 12 november smäller det. Då är det dags för årets upplaga av den sverigenfinska bokmässan på Finlandsinstitutet i Stockholm. Arrangör är Kulttuuri.se och nu har de publicerat hela programmet för dagen. Det hittar du HÄR .

Ett fullspäckat program för hela familjen är det som väntar i år. Bästa Mukulat står nämligen för barnunderhållningen med sagoäventyr, pysselstuga och konst-workshop för unga. Dessutom blir det rad olika samtal och föredrag  med författare såsom Laura Lindstedt, Antti Tuuri, Kalle Kniivilä, Leo Ylitalo och Kirisi Blomberg. Dessutom ordnas det Speakerscorner där sverigefinska skribenter under tre timmar kan stiga upp på scen och läsa en bit ur sitt verk. Pristudelningen i skrivartävlingen för unga delas också ut under dagen. SuomArts konstnärer visar konst i Galleriet och det finns både böcker och smycken till försäljning.
Och så klart är det fri entré för alla till mässan. Mer info hittar du HÄR,  

Vad gör egentligen Fin i Väst? - Möt de två lotsarna raisa och martta

04.11.2016
I Västra Götaland pågår den unika satsningen på sverigefinska unga som går under namnet Fin i Väst. Men vilka är Fin i Väst och vad gör de? 

Martta och Raisa är de två kulturlotsarna som försöker hitta unga med finska rötter i regionen och ordna olika evenemang för dem. Sedan i april har Fin i Väst funnits och hittills har det bland annat ordnats filmingel i Trollhättan och konsertmingel i Borås. Men det finns mycket annat som de gärna vill göra. Hör dem berätta här i SVT Uutisets reportage HÄR.
Det finns också en barnfamiljslots som är knuten till Fin i Väst. Hon heter Mira Autio.

p.s Råkar du vara ung med finska rötter och boende i Västra Götaland? Då vill Fin i Väst gärna veta vad du tycker och tänker och vilka aktiviteter du vill ska finnas på finska/med finsk koppling här i regionen. Fin i Väst har därför gjort en enkät som de hoppas du skulle vilja svara på, den hittar du HÄR. d.s 

Härlig intervju med mark levengood om sverigefinskt och finlandssvenskt

Skärmdump från Yle Areena. Skärmdump från Yle Areena.

03.11.2016
Vill ni lyssna på något intressant, personligt och roligt? Och det som dessutom handlar om både sverigefinskhet, finlandsvenskhet och skillnaderna mellan Finland och Sverige. 

Då tipsar Ungas Röst om den här timmeslånga intervjun med Mark Levengood på Yle Areena med rubriken: Mark Levengood suomenruotsalainen ruotsinsuomalainen dvs. Mark Levengood sverigefinsk finlandssvensk.  Intervjun är en del i Yle:s serie Roman Schatzin Maamme-kirja  Intervjun hittar du HÄR (på finska) 

nu är det klart - haninge får sverigefinsk grundskola från hösten!

Skrämdump från SVT Uutiset Skrämdump från SVT Uutiset

02.11.2016
Nu är det klart att man från hösten 2017 i Haninge kommun kan börja i finsk klass i grundskolan!
Plats är Vikingaskolan i centrala Haninge och först ut är en sverigefinsk förskoleklass. Sedan kommer det byggas på allt eftersom med fler klasser. 

Nu hoppas man på att många föräldrar kommer att nappa chansen så att man får ihop till en hel klass till hösten. Skulle det inte bli riktigt en hel klass, finns det planer på att ha en klass som är delvis på finska. 
Mer om det här i SVT Uutiset:s reportage HÄR.  Info om hur man anmäler sig till klassen hittar du hos Haninge kommun HÄR.

så här vill kyrkan nå de med finska rötter

01.11.2016
Hur ska man nå andra och tredje generationen sverigefinnar? Det är en fråga många ställer sig som jobbar med den sverigefinska minoriteten. Svenska kyrkans finska församlingsarbete har en idé: tvåspråkighet. Att man ordnar evenemang för barn och unga som är tvåspråkiga så att alla kan vara med oavsett finska kunskaper. Dessutom har de projektet Tro, hopp och drömmar - Usko, toivo ja unelmat för unga som är med unga för unga. 

Hör mer om deras satsning och tankar kring den i Sisuradio reportage HÄR och om Tro, hopp och drömmar HÄR.

Nu är det snart dags för årets svergiefinnar gala 2016!

01.11.2016
Fredagen den 18 november smäller det!
Då är det dags för årets Sverigefinnargala på Finlandsinstitutet Stockholm. Förutom att de fina priserna Årets sverigefinne, årets unga sverigefinne och årets vardagshjälte delas ut, uppträder också Anna Järvinen. Som konferencier ses Virpi Inkeri från Sisuradio och Elna Nykänen Andersson från SVT Uutiset. Och dessutom kommer det att bjudas på stand-up av Stan Saanila

Galan börjar klockan 18 och är öppen och gratis för alla.  Sverigefinnar 2016 galan direktsänds också i P4 och Sisuradio mellan klockan 19-20.00. SVT Uutiset streamar också galan live via sin hemsida. Läs mer om galan HÄR. Så vill du inte missa årets helkväll i sverigefinska tecken, boka in denna kväll i din kalender redan nu :)