I helgen har vi nätverkat så det står härliga till i uppsala

Lite bilder från träffen. Lite bilder från träffen.

31.10.2016 uppdaterad 16.11.2016
Nu är höstens Networking-träff över. Denna gång samlades vi i Uppsala med temat ledarskap och att vara minoritet. På plats fanns 25 unga från föreningarna Finnlust, Göteborgs finska unga, Uppsala finska studenter, Stockholms finska studenter och Finlandssvenska nationen i Umeå. Och mycket har vi hunnit göra tillsammans under denna intensiva helg.

Här har det bowlats, kastats bollar (som en del i en ledarskapsworkshop med Vi unga), snackats myten och sanningen om sverigefinnar, om minoritetslagen och vad den innebär med Kaisa Syränen Schaal och en massa massa annat. Ungas röst tackar alla fantastiska deltagare. Ni är bäst ❤️️

Och vill ni veta mer om vad som händer under helgen så finns det en egen sida för det. Den hittar ni HÄR.

p.s mer bilder från helgen hittar ni också på Ungas röst och Sverigefinska ungdomsförbundet Instagram HÄR d.s 

oktober 2016

Möt unga som snackar meänkieli i världens första konkkaronkka!

Skärmdump från SVT Play. Skärmdump från SVT Play.

28.10.2016
En ny talkshow som heter Konkkaronkka visades nyligen på SVT och som namnet kanske avslöjar är det inte vilken talkshow som helst. Den är nämligen på meänkieli och om och med unga från Tornedalen som talar meänkieli. I och med detta är också talkshowen historisk, för det är första gången SVT sänder en talkshow på meänkieli.  

Talkshowen sändes i söndags, den 23 oktober. I rollen som programledare hittar vi Ida Brännström, välbekant från P4 Norrbotten och Meänraatio och temat för kvällens talkshow var:  ”Gräva i soptunnor, resa jorden runt eller kämpa för jämställdhet. Tre unga röster med rötterna i Tornedalen talar om livsviktiga frågor."

Missade du det? Ingen fara, programmet kan ses i SVT Play HÄR. 
Dessutom är det redan klart att det ska spelas in ett avsnitt till av Konkkaronkka. Det avsnittet kommer att visas under 2017. 

Klubben finskt disko återuppstår - denna gång i uppsala

27.10.2016
I våras ordnades klubben Finskt Disco i Stockholm och blev en stor succé. Nu får alla de som missade den kvällen eller skulle vilja uppleva en den igen, en ny chans men denna gång i Uppsala.

Den 3 december intar intar Finskt Disco Uppsala Konsert & Kongress och ger dig chansen att dansa loss till 90-tals hits, finska schlagers och så klart klassiker som Bomfunk MC och Darude. DJ är självklart coolaste Windows-man dvs Teemu Keisteri!  
Dessutom bjuder liveakten Yoko Bono på LoFi disco på svenska och finska och kvällens discodiva Mirella Hautala maxar discokänslan genom att tolka några av Finlands mest passionerade discohits.  

Kvällen ordnas i samarbete med Uppsalas finska förvaltningsområde. Mer info hittar du på Facebook- eventet HÄR  eller på Uppsala Kultur & Kongress sida som du hittar HÄR.

Möte de unga i skövde som läser kursen i nybörjarfinska

26.10.2016
Det började som en idé i våras på en ungdomssatsning i Skövde av. I höst blev den idén verklighet tack vare en satsning från finskt förvaltningsområde i Skövde.
Vad handlar det om då?
Jo en nybörjarkurs i finska för unga.

Totalt sju stycken unga mellan 15-17 år är det som träffas här varje torsdag för att få lära sig finska av läraren Taru Fogelström. Intresset och entusiasmen för att lära sig är stort och nu funderar man redan på i vilken form man skulle kunna fortsätta denna satsning till våren. 
På Nyeport finns det dessutom en fritidsledare som välkomnar denna satsning lite extra, finlandssvenska Jenny Mangström, som alltid uppmuntrar de unga att tala finska. 

Möt Sara och de andra unga som läser nybörjarkursen i finska på fritidsgården Nyeport i Skövde i Sisuradios reportage HÄR (på finska) och i Finnblicken HÄR (på svenska). 
Mer information om kursen hittar du HÄR

tove jansson intar millesgården

Tove Jansson, "Självporträtt", 1975, Privatsamling. Foto: Finlands Nationalgalleri, Yehia Eweis Tove Jansson, "Självporträtt", 1975, Privatsamling. Foto: Finlands Nationalgalleri, Yehia Eweis

25.10.2016
Den 22 oktober öppnade en stor utställning på Millesgården i Stockholm med ingen mindre än Tove Jansson (1914-2001).
Utställningen är en vandringsutställning är producerad av Konstmuseet Ateneum i Helsingfors och lyfter fram Tove Janssons breda karriär som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, författare och så klart skapare av Muminfigurerna och -berättelserna. 

Den beskrivs så här av Millesgården: 
"Utställningen täcker alla skeden i Janssons produktiva karriär - måleriet från 1930-talets surrealistiska konstverk till 1960-70-talets mer abstrakta uttryck, de träffsäkra satiriska antimilitaristiska illustrationerna i tidskriften Garm, monumentalmålningarna i offentliga lokaler och berättelserna om Muminfigurerna som blivit otroligt populära i hela världen."

Utställningen visas mellan den 22 oktober och 22 januari. Därefter fortsätter den sin vandring och tar sikte mot Göteborgs konstmuseum, där den sedan kommer visas under våren.  

Mer om utställningen hittar du HÄR.
SVT Uutiset har också gjort ett reportage om utställningen, det hittar du HÄR.

Parasta ennen = finsk teater på turné i landet

Ilmari Saarelainen i Bäst före/Parasta ennen Fotograf: Kari Sunnari Ilmari Saarelainen i Bäst före/Parasta ennen Fotograf: Kari Sunnari

24.10.2016
Just nu är finska föreställningen Parasta ennen-Bäst Före ute på turné i landet genom Riksteatern. Föreställningen är en träffsäker och varm enmanskomedi som beskrivs så här av Riksteatern: 
"Du är 20 år, du fyller 40, du fyller 60. En dag vaknar du upp och är 80. Vad hände? Med massor av humor, charm och glimten i ögat delar den älskade finländske skådespelaren Ilmari Saarelainen med sig av träffsäkra fakta och reflektioner. "

Föreställningen är baserad på romanen ”Du ser inte så gammal ut” av Richard Fuchs och är två timmar lång (inkl. paus).  Den visas på en rad olika orter runt om i landet, såsom Skövde 25.10, Uddevalla 26.10, Falun 29.10, Eskilstuna 1.11, Sundsvall 4.11 och Luleå 6.11.
Hela listan med orter och tidpunkter hittar du HÄR

Föreställningen är samarbete mellan Riksteatern och Tammerfors Arbetarteater/ Tampereen Työväen Teatteri. 

charissa och mirja gör upp med de finska rötterna i ny egenskriven pjäs

21.10.2016
Får man kalla sig sverigefinne utan att kunna finska? Kan man fortfarande hävda sin finskhet om ens släkt bott i Sverige i generationer? Och varför är finska så jäkla fult? 

De är några av frågeställningarna Charissa Martinkauppias och Mirja Palo, som båda själv har finska rötter, lyfter i pjäsen En sverigefinsk identitetskatastrof.  Pjäsen är egenskriven och utgår från deras egna upplevelser om ung, sverigefinsk och att kanske ha tappat finska språket eller att vara språklös som de själva benämner det. Dessutom vill de krossa bilden av ett homogent Sverige. 

Hör dem berätta om pjäsen och arbete med den i Sisuradio  HÄR.

Filmklubb för unga - nu blir det verklighet!

20.10.2016
Nu kommer det att dras igång en filmklubb med finska filmer för sverigefinska unga i Stockholm. 
Satsningen är ett samarbete mellan Sverigefinska ungdomsförbundet och Finlandsinstitutet Stockholm och ger dig chansen att gå på filmvisningar av nya finska filmer till ett studentvänligt pris.

Första tillfället är den 24 november kl 18.30 på Zita Folkets Bio i Stockholm och då visas Med en mördares ansikte (Tappajan näköinen mies). Denna filmvisning är dessutom helt gratis för medlemmar i Sverigefinska ungdomsförbundet. 
Dessutom är kvällen döpt till filmklubb, vilket innebär att det inte bara blir film denna gång, utan efter filmen blir det eftersnack där man får dela med sig om sina tankar och önskemål man har om hur filmklubben ska vara. En ypperlig chans att vara med och påverka med andra ord :) Är du sugen på att gå på filmen, anmäl dig då till film@finlandsinstitutet.se före den 17.11

Tänker du nu, tusan också jag bor inte i Stockholm. Ingen fara för om du (eller dina vänner) vill starta en filmklubb på er ort har du chansen att få hjälpa att göra det.  Intresserad? maila då Julia Radliff på Finlandsinstitutet (julia.radliff@finlandsinstitutet.se) eller Laura Santala på Sverigefinska ungdomsförbundet (laura.santala@ungfin.se) så kanske det blir verklighet! 

hyllade finsk-franska duon Eva och manu uppträder i stockholm

Foto: Pressbild Foto: Pressbild

19.10.2016
Saknar du fredagsplaner? Bor du i Stockholm med omnejd? Då kanske det här är något att kolla in.
På fredag, den 21 oktober kl 19,  bjuder nämligen Finlandsinstitutet i Stockholm in till höstens bästa fredagsmys i form av en stämningsfull konsert med den finsk-franska duon Eva & Manu.
Så här beskriver Finlandsinstituet duon: 
”Under ett år reste den fransk-finska indie-folk-pop duon Eva & Manu omkring Europa i en husbil. Samtidigt skrev de musik som de publicerade i sin blogg ”Travel in Music”. I deras senaste album har de tagit de vinnande koncepten från sitt debutalbum och kombinerat dem med luftiga harmonier och elektroniska sounds.” 
Ett smakprov på deras musik hittar du HÄR

Blev du sugen?då kan du säkra din biljett HÄR.
Mer info om kvällen hittar du HÄR.

rapparen seluah alsaati är en av de 15 rösterna i den nya boken finnjävlar

18.10.2016
I den nyligen utkomna boken Finnjävlar delar 15 personer med finska rötter med sig av sina tankar och berättelser. En av dem är rapparen och poeten Seluah Alsaati.

I en intervju med Minoritet.se berättar hon om varför hon är med i boken och svarar bland annat så här på frågan vad hon tycker en sådan här bok om den nationella minoriteten sverigefinnar betyder: "Jättemycket! Jag har börjat läsa andras texter i boken och berättelserna berör mig oerhört mycket. Det är så viktigt att få känna samhörighet med andra som har rötter i samma land som en själv. Vi delar våra erfarenheter med andra och det är skönt att få känna den gemenskapen."

Hela intervjun hittar du HÄR och mer om boken HÄR.

Vem tycker du ska bli årets vardagshjälte? - nu kan du rösta på din favorit!

17.10.2016
Nu har du chansen att påverka det vem som ska ta hem titeln Årets Vardagshjälte 2016! 

Dessa personer är nominerade: 
Veikko Alaverronen, Finspång
Matti Alenius, Tärnsjö
Mira Autio, Upphärad
Ritva Karlsson, Tukholma/Stockholm
Eeva Lehmussaari, Tukholma/Stockholm
Clarisse Niva, Tukholma/Stockholm
Susanna Toivanen, Tukholma/Stockholm

Mer om varje nominerad person och en kort intervju med dem hittar du HÄR. På samma sidan kan du också rösta på din favorit! Men kom ihåg att sista dagen att rösta är 30 oktober!

P.s Tycker du att Mira Autio låter bekant? Hon är nämligen en av Fin i Väst lotsar och jobbar för och med barn och föräldrar med finska rötter :)  Vi på Ungas röst är därför extra glada för att Mira från vårt sammarbetsprojekt, är nominerad och håller tummarna för henne. d.s  

inspirationskväll om barns tvåspråkighet i mariestad!

17.10.2016
Bor du i Mariestad? Vill du att dina barn (eller barnbarn) ska lär sig finska? Då är det här ett evenemang att besöka! 

Mariestads kommun ordnar nämligen en informations-och inspirationskväll om barns tvåspråkighet  torsdagen den 27 oktober klockan 18 i Stadshuset.

Kvällen vänder sig till föräldrar och mor- och farföräldrar  i Mariestad som är intresserade av det här med hur barn blir tvåspråkiga i svenska-finska. På plats finns Veli Tuomela (fil. dr) och håller en föreläsning om tvåspråkighet. Dessutom blir det information om finska i förskolan och skolan i Mariestad.
Med andra ord är det här en kväll där både får lära sig massor om tvåspråkighet och en chans att träffa andra föräldrar med finska rötter.

Om du vill gå ska du anmäla dig senast den 20 oktober till Mariestads samordnare för finskt förvaltningsområde. Carolina Nordling på e-post carolina.nordling@mariestad.se eller ringa 0501-75 51 65. 

Nu finns en lista med minoritets-tips för instagram

14.10.2016
Brukar du hänga på Instagram? Skulle du vilja att mer av det sverigefinska eller om våra nationella minoriteter i ditt flöde? Nu har du chansen! 

Minoritet.se har nämligen samlat i hop en lista med tips på olika Instagram-konton som handlar om just de nationella minoriteterna. Här finns bland annat alla ungdomsorganisationerna Sverigefinska ungdomsförbundet, Met Nuoret, Unga Romer och Stolt jude. Samiska ungdomsförbundet Saminuorra har inte någon Instagram-konto men mer om dem hittar du HÄR. På listan finns också nyhetsmedier såsom SVT Uutiset och Sisuradio plus andra intressanta sidor. Massa bra tips med andra ord! 
Hela listan hittar du HÄR.

Miriam Bryant talar i finska medier om stoltheten över sina finska rötter

Miriam Bryant. Foto: Fredrik Etoall/Pressbild Miriam Bryant. Foto: Fredrik Etoall/Pressbild

14.10.2016
Artisten Miriam Bryants namn avslöjar kanske inte att hon har finska rötter, men det har hon. Hennes mamma är från Finland och är orsaken till att Miriam talar finska, har spenderat många somrar i Iisalmi i östra Finland och också tror att hennes finska rötter kan ha påverkat hennes personlighet.
Om det här och mycket mer berättar hon i en intervju med den finska kvällstidningen Ilta-Sanomat och i en annan för Helsingin sanomats Nyt-liite. Dessutom lyfter hon fram hur stolt hon är över sina finska rötter! Heja Miriam!

I Ilta-sanomats intervju berättar hon bland annat om hur hon som barn skämdes över sina finska rötter men att hon i dag är stoltare än någonsin över att vara sverigefinsk! Hon säger bl.a: "– Koska Suomea ei arvosteta Ruotsissa kovinkaan paljoa, olen entistä ylpeämmin suomalainen". (fritt översatt, eftersom man i Sverige inte värdesätter Finland särskilt mycket är jag ännu stoltare över att jag är finsk).  
Ilta-sanomat intervjun hittar du HÄR och den för Nyt-liite HÄR

hurra nu visas det finsk bio i trollhättan igen!

14.10.2016
På tisdag, den 17 oktober, är det premiär för satsningen med finska filmer i Trollhättan. Först ut är filmen Barnmorskan- Kätilö som bygger pp verklighetsbaserad berättelse om omöjlig kärlek mellan en finsk kvinna och en tysk soldat under Lapplandskriget. Filmen är baserad på Katja Kettus belönade och omtalade roman med samma namn. Den visas på Biograf Forum och börjar klockan 18.  Mer info om filmen och biljetter hittar du HÄR.

Som om det inte vore nog, ordnar även Fin i Väst mingel en timme före filmvisningen! En ypperlig chans att träffa dem och kanske snacka lite finska (eller kanske lära sig ett nytt ord på finska) Dessutom bjuds alla biljettköpare på popcorn och dryck! Mer info om minglet hittar du HÄR

Vad borde ordnas på finska i göteborg? - På tisdag vill man höra din åsikt!

14.10.2016
Har du funderat på vad Göteborgs sverigefinska råd gör? Eller sitter du på en massa bara idéer om vad som borde ordnas på finska i Göteborg? Eller kanske du har andra tips som rådet borde höra? Eller något annat att säga som berör den sverigefinska minoriteten?

tisdag den 18 oktober klockan 18 har du chansen att ställa alla de där frågorna. Då ordnas det nämligen ett öppet möte på Stadsbiblioteket i Göteborg. Mer info hittar du i bilden här ►
Om du har frågor om det öppna mötet kan du också kontakta planeringsledare Maria Balaban via e-post.

"finska är europas lättaste språk" - det tycker holländsk lingvist

13.10.2016
Oftast brukar det talas om att finska är ett av världens svåraste språk att lära sig, men det tycker inte den holländska lingvisten och journalisten Gaston Dorren. Tvärtom tycker han att det är ett av de lättaste europeiska språken att lära sig. I sin bok Lingo, som precis utkommit på svenska, förklarar han varför.  Orsaken, beskriver han i en intervju med SR Sisuradio, ligger i att finska uttalas precis som det skrivs. Dessutom finns det få undantag i grammatiken. 
"Det är ett underbart språk" säger han i intervjun.
Hela intervjun hittar du HÄR.

Nu är den snart här - filmen om trollhättans sverigefinnar!

12.10.2016
I våras var Karita Lehikoinen Stedt och hennes man filmaren Tuomas Stedt i Trollhättan och träffade Asta och Tapio Lund, Jesper Nissinen, Sanna Sova och Amanda Lähdeaho. Alla sverigefinnar och alla i olika ålder och med olika intressen. Orsaken till varför de träffats just dem är dokumentärfilmen om Trollhättans sverigefinnar som de gjort. Filmen är en del i Trollhättans stora 100 års firande som stad och nu är den drygt en timme långa dokumentärfilmen snart klar.  

På Finlands självständighetsdag den 6 december har den nämligen premiär på Folkets Hus i Trollhättan.  Däremot är det inte helt bestämt än vad den ska heta. Hör mer om arbete med den och den stundande premiären i Sisuradios intervju med Karita och Tuomas. Den hittar du HÄR.

Finns det korruption i sverige och finland? - det lyfts i seminarium den 17.10

11.10.2016
Sverige och Finland ses som bland de minst korrumperade länderna i världen? Men stämmer det? eller finns det korruption i Sverige och Finland?
Det här är en sak som lyfts på ett seminarium på Finlandsinstitutet i Stockholm på måndag den 17 oktober. Seminariet heter Korruption i Sverige och Finland och börjar kl 16.
Så här beskriver arrangörerna temat:
"Sverige och Finland rankas som de minst korrumperade länderna enligt Transparency International. Ändå har båda länderna under de senaste åren skakats av korruptionsskandaler med politiker, fackliga representanter, myndigheter och näringslivsrepresentanter inblandade. Hur kan det bli så här? Är det fel på vår etiska kompass? Hur motverkar vi korruption i våra länder?"

Mer om seminariet och vilka som föreläser och deltar i diskussionerna hittar du HÄR
Och om du är sugen på att gå, glöm inte att anmäla sig senast den 13 oktober! Anmäler dig kan du göra HÄR

Gillar du temat? Då ska du också kolla in Zita Folkets bio som samma dag visar filmen Jättiläinen/Jätten ,en miljöpolitisk thriller om korruption som baseras på turerna kring det finska gruvbolaget Talvivaara. Filmen börjar 18.30. Med andra ord hinner man gå både på seminariet och filmen om man vill. Mer info finns HÄR.

Vem blir årets sverigefinne 2016? - här ser du alla som nominerats

10.10.2016
I går gick tiden ut för nomineringarna till Årets Sverigefinne, Årets Unga sverigefinne och Årets Vardagshjälte. Nu finns hela listan på vilka som föreslagits att hitta på Sisuradios hemsida. Vem vet kanske du rent av hittar dig själv på listan med de nominerade?  
Hela listan finns HÄR

En juryn kommer nu att välja ut tre kandidater till Årets Sverigefinne och Unga sverigefinne. Årets Vardagshjälte är publikens eget pris, de nominerade där kommer därför att presenteras på Sisuradios hemsidan och det är du som avgör vem som får det priset genom att rösta på din favorit till priset.  Vinnarna koras sedan på den stora Sverigefinnar 2016-galan den 18 november på Finlandsinstitutet. Tre nominerade i varje kategorin bjuds in till prisutdelningen på galan. Galan är öppen för alla.  
Mer om galan och om priset hittar du HÄR

europarådet är på besök - granskar läget för de nationella minoriteterna

07.10.2016
Just nu är Europarådet på granskningsbesök i Sverige. Syftet med deras besök är att ta reda på hur väl Sverige lever upp till det internationella avtalet kring minoritetsspråken, Europeisk stadga om landsdels- och minoritetsspråk. Sverige ratificerade det avtalet år 2000.

Granskningsgruppen har bland annat mött representanter från de fem nationella minoriteterna för att höra deras syn på utveckling för de nationella minoriteterna och då speciellt inom utbildningsområdet. En sak som hamnat i fokus vid besöket är frågan om mängden undervisning i minoritetsspråken upp vilket även regeringen fick ge ett svar på i veckan. Läs mer om vad de nationella minoriteterna tycker och tänker, vad granskningsgruppen kommit fram till hittills och regeringens svar i ett stort reportage i Sisuradio. Det hittar du HÄR. Även SVT Uutiset har gjort ett inslag om granskningsggruppens besök, det hittar du HÄR

Besöket kommer att resultera i en rapport av Europarådet om Sverige. Den rapporten är det tänk ska behandlas på rådets nästa session i Strasbourg i mitten av november.

#wearenorden söker efter dina berättelser som finsk i sverige

Foto från fnuf.se Foto från fnuf.se

06.10.2016
Vad menas det med att vara Nordisk i dagens samhälle? Vilka utmaningar stöter vi på, vad gör oss unika? Borde vi vara stolta över att vara från Norden?

De frågorna söker projektet We are Norden svaren på genom att låta unga från Norden svara genom sina egna berättelser. En person och berättelse åt gången publiceras på We are Nordens Facebook-sida tillsammans med en bild på personen.
Nu söker man efter berättelser om hur det är att vara finsk i Sverige. Om du svarar ja på frågan: Är du finsk i Sverige? är du en av dem man gärna vill höra ifrån och vars berättelse man gärna vill dela. Är du sugen på att dela med dig om dina tankar får du gärna skicka ditt svar på svenska eller finska till emilia@fnuf.se.

Alla redan publicerade historier hittar du HÄR och mer info om projektet HÄR.  Projektet är skapat och drivet av Föreningen Nordens ungdomsförbund. Mer om dem hittar du HÄR.

Iiris viljanen kommer till borås och borås konstmuseum!

Pressbild Iiris Viljanen Pressbild Iiris Viljanen

06.10.2016
Inte sett fantastiska Iiris Viljanen än?
Bor du i Borås (eller nära)? Då har du chansen att få se henne, Iiris uppträder nämligen på Borås Konstmuseum torsdagen den 20 oktober kl 19!  

Dessutom har du en chans att innan konserten träffa kulturlotsarna från Fin i Väst och snacka finska rötter, kanske lära dig några finska ord och berätta vad du vill ska ordnas på finska i din kommun! Deras mingel börjar kl 18. Med andra ord helt enkelt en kväll man inte får missa!  Mer info om kvällen och hur man köper biljetter hittar du HÄR och hos Fin i Väst HÄR.  
Mer info om Iiris Viljanen och andra konsertorter hittar du HÄR

Boråsbor! Det här är dessutom är det en så kallad Guldpusselkväll! Så om du har två pusselbitar kan du hämta ut en gratis biljett i Kulturhusets reception. Läs mer om hur du samlar pusselbitar hos Pussel Borås HÄR.   

Finlandssvensk flyttvåg till sverige - vad beror det på?

Bild från SR Sisuradio. Bild från SR Sisuradio.

05.10.2016
Att det just nu (och de senaste åren) varit många finlandssvenskar som tagit sitt pick och pack och flyttat till Sverige är det många som lagt märke till. 
Det här fenomenet lyfte FRIS, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige på Bokmässan Göteborg och nu uppmärksammas det även i SR Sisuradio
I deras reportaget lyfter man fram statistik över hur många som flyttat utifrån Tankesmedjan Magma:s utredning om antalet utflyttade. Dessutom tar man ett snack med forskaren Blanka Henriksson från Åbo Akademi där man just nu håller på med en studie där man försöker få svar på frågan varför flyttar så många?  Dessutom diskuterar man om det är här att många högutbildade flyttar är en oroande utveckling eller inte? Blir det en hjärnflykt från Finland?

Hela reportaget hittar du HÄR och och Tankesmedjan Magmas utredning, som har rubriken Hjärnflykt eller inte?, hittar du i sin helhet HÄR.

Mer om det här kan man också läsa om hos SLS, Svenska litteratursällskapet i Finland, som under våren 2016 samlade in berättelser från finlandssvenskar som flyttat via ett webbformulär. De frågade bland annat varför man flyttat och hur man upplevt att det varit att bo i Sverige, om det varit en kulturkrock eller inte så stort skillnad. De har sammanfattat svaren i en text och den sammanfattningen hittar du HÄR

Det sverigefinska arvet - vad tänker unga om det?

Bild från UR Skola. Bild från UR Skola.

04.10.2016
Den 5 oktober sänds den sista delen i UR:s serie Lagom mycket finsk. Avsnittet har namet Arvet och denna gång är det de nya generationerna sverigefinnar som står i fokus.

Dagens unga är stolta över sitt finska arv men vad innehåller det finska arvet som man fått med sig? Programmet lyfter svårigheterna med att hålla det finska språket levande trots nya minoritetslagar, Bianca och Tiffany Kronlöf funderar över stereotyper och hur man gör finsk humor som inte handlar om sprit eller bastu och Kimmo Tetri, som grundat en sverigefinsk teatergrupp,  funderar över finskhet och manlighet. 
Programmet kan du se HÄR

Bra merit att kunna finska när man söker jobb

03.10.2016
Det är ett stort plus att kunna finska när man söker jobb i Sverige. SR Sisuradio har intervjuat Kiia Bergman från Finland, som bestämde sig för att flytta till Sverige. För henne tog det bara två veckor innan hon fick ett jobb, orsaken? Att hon kan finska. Hör intervjun med henne HÄR (på finska).

Om du kan finska så finns det med andra ord stora möjligheter att få ett bra jobb på grund av den kunskapen. Just nu finns det hela 349 lediga jobb på Arbetsförmedlingens sida Platsbanken där man söker efter någon som kan finska och/eller där det är en merit att kunna finska.
Den lista hittar du HÄR

Ett annat ställe att hitta jobb där finska är en merit är via Sinneworks, rekryteringsfirman som specialicerat sig på att förmedla jobb där det behövs kunskaper i finska och svenska. Läs mer om dem och vilka jobb de förmedlar HÄR