september 2016

Möte ella turta - en av oss stolta sverigefinnar

Bild från minoritet.se Bild från minoritet.se

30.09.2016
Minoritet.se lyfter i en intervju fram fantastiska Ella Turta från Göteborg, vice ordförande i Göteborgin suomalaiset nuoret, med i Sverigefinska ungdomsförbundets styrelse och den som ansvarar för projektet #stoltsverigefinne! 

För dem berättar hon om både projektet och om sig själv. Hon svarar bland annat på hur hela stoltsverigefinne projektet fungerar och vad tanken bakom det är. Dessutom delar hon med sig av sina egna tankar och erfarenheter om att vara ung sverigefinne i dag.  Och stolt över sin bakgrund är hon, eller som hon själv utttrycker det i intervjun:
"Jag kan säga att jag är en stolt sverigefinne men det finns definitivt en hel del arbete kvar att göra för att alla ska kunna känna likadant. Men vi är på rätt väg och Ungdomsförbundet fortsätter att kämpa på!" 

Helt enkelt en intervju man inte bör missa! HÄR hittar du intervjun. 

helsinki dresses kommer till stockholm och finlandsinstitutet

Helsinki Dresses av Anne Mustarasta Helsinki Dresses av Anne Mustarasta

29.09.2016
På torsdag, den 6 oktober, är det vernissage på Finlandsinstitutets galleri för utställningen Helsinki Dresses.

Vad är det då som döljer sig bakom namnet?
Så här beskrivs utställningen som formgivaren Anne Mustarasta ligger bakom: 
Helsinki Dresses är en lekfull och mångfacetterad kollektion av kläder som hämtar inspiration av byggnader i Finlands huvudstad.
Utställningen kombinerar arkitektur och kostymdesign på ett spännande sätt och bjuder på en fantasifull rundtur på Helsingfors gator. Bland de presenterade byggnaderna finns t.ex. flera jugendhus, Tystnadens kapell i Kampen i centrala Helsingfors och ledningscentralen vid tunnelbanestationen i Hertonäs. 


Utställningen visas mellan den 7 oktober - 3 november. Mer info hittar du HÄR.

nu kommer boken finnjävlAR - EN ANTOLOGI OM IDENTITET OCH KLASS

Foto: Verbal förlag Foto: Verbal förlag

28.09.2016
Den 10 oktober utkommer en ny antologi som handlar om sverigefinnar och är skriven av sverigefinnar. Boken heter Finnjävlar och samlar ett 15-tal sverigefinnars historier och tankar om identitet och klass och om att utmana fördomarna om sverigefinnar och ta sig rätten till sitt språk och sin historia. Susanna Alakoski, Maziar Farzin, Eija Hetekivi Olsson, Nanna Huolman, Andreas Ali Jonasson, Lina Puranen och Kaisa Syrjänen Schaal är några av dem som medverkar.
Redaktör är journalisten och förläggaren Kristian Borg som även han är sverigefinne.

Boken ges ut av Verbal förlag och de beskriver den så här: 
Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att varken vara finne eller svensk – eller både och.
Mer om boken kan du läsa HÄR.

Kvällen du inte får missa - årets självständighetsfest i Lund!

27.09.2016
Lördagen den 10 december smäller det, då är det dags för årets roligaste fest för sverigefinska unga nämligen Självständighetsfesten. Förra året var den i Umeå, denna gång är det dags att bege sig till sydligare breddgrader. I år ordnas nämligen festen i Lund av ungdomsföreningen Finnlust
Så här säger de själva:
”Finnlust har börjat planera årets självständighetsdagsfest, så det är nu tid att ta fram din kalender och boka lördagen den 10 december 2016! Ungfins årliga självständighetsdagsfesten arrangeras i hjärtat av Lund, i den traditionella AF Borgen. Den officiella inbjudan med mer info släpps under vecka 40, och anmälningen börjar måndag den 10 oktober och fortsätter tills den 11 november! ”

Mer info hittar du i eventet HÄR och mer info om föreningen Finnlust HÄR

missade du bokmässan- nu kan du kolla in det sverigefinska där i efterhand

27.09.2016
Den stora årliga bokmässan ordandes i Göteborg förra helgen och i år fanns det många sverigefinska, finska och finlandssvenska inslag i seminarieutbudet.
Tillhör du dem som inte hade möjlighet att gå på mässan, har du nu en chans att ändå ta del av några av dessa seminarium. 
SLS, Svenska Litteratursällskapet i Finland, har spelat in de flesta av sina seminarium såsom ett med rubriken Hur svenskt är Finland? Dem alla hittar du HÄR
SVT Uutiset har gjort ett inslag från seminariet, Sverigefinnar och Finlandsvenskar - osynliga i två länder? Det hittar du HÄR
Författaren Sofi Oksanen berättar om sin nya romangestalt Norma på Internationella Torget. Det klippet hittar du HÄR

Vad tänker skolelever om att läsa finska? - det får du reda på nu!

Skärmdump från SR Sisuradio. Skärmdump från SR Sisuradio.

26.09.2016
Under hela hösten kommer elever i årskurs 6 på Sverigefinska skolan i Eskilstuna varje vecka vara med i Sisuradios program #kielipuoli.

Där kommer de snacka om vad de gör på sina finska lektioner, på andra lektioner i skolan och i andra sammanhang där det pratas finska. Det första programmet sändes söndagen den 25 september och det kan du höra HÄR.

I samma program kåserar också Andreas Ali Hietala Jonasson om vad sverigefinska är eller egentligen kring frågan vad är sverigefinska?  Bland annat snackar han om orden och säger så här om skillnaderna i ord man använder:  Alltså, när det finns grejer i Sverige som inte finns i Finland så har man helt enkelt utvecklat sverigefinska ord för allt sån. Hela kåseriet hittar du HÄR

den finlandssvenska flyttvågen - se seminariet här

26.09.2016
Fenomet, att fler och fler finlandssvenskar flyttar till Sverige, uppmärksammades av FRIS, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige på Internationella torget under Bokmässan Göteborg.  Nu går seminariet Finlandssvensk flyttvåg till Sverige? - Den svenska arbetsmarknaden lockar unga välutbildade finlandssvenskar till Sverige. Varför? Pågår en kompetensflykt? att se i efterhand! Seminariet har nämligen spelats in och lagt ut på Youtube.  

Medverkar gör Kaisa Kepsu, tankesmedjan Magma och Erica Grahn och Sebastian Högnabba, Svenska Österbottningar i Stockholm och moderator är författaren, programledaren och kulturjournalisten Johanna Koljonen.
Klippet ser du här nedan:

har du en projektidé som rör sverige och finland? - sådana eftersöks nu!

skärmdump från SR Sisuradio. skärmdump från SR Sisuradio.

23.09.2016
Har du en projektidé i bakfickan? Handlar den om Sverige och Finland? Rör den sociala medier? Då kanske du borde kolla in Kulturfonden för Sverige och Finland. 
Deras fondkoordinator Joel Isaksson tipsar nämligen i en intervju med Sisuradio om att man önskar fler projektansökningar och det gärna inom sociala medier :) 
Med andra ord är det en gyllene chans för dig att förverkliga det där drömprojektet du har liggande i skrivbordslådan, eller varför inte knopa ihop en projektidé som rör sverigefinska unga?  Men det gäller att agera fort, ansökningstiden går nämligen ut 1 oktober.

Hela intervjun hittar du HÄR och information om Kulturfonden för Sverige och Finland samt om hur man ansöker hittar du HÄR.

bara en började studera till ämneslärare i finska i höst

skrämdump från SVT Uutiset. skrämdump från SVT Uutiset.

22.09.2016
Det har varit brist på modersmålslärare i finska på många håll och tyvärr ser situationen inte ut att förbättras. I höst är det nämligen bara en enda elev som börjar studera på ämneslärarutbildningen med inriktning finska vid Stockholms Universitet.  

Det berättar SVT Uutiset i ett nyhetsinslag. Studierektor Sari Pesonen tror att en av orsakerna är det nya ansökningssystemet som gör att sen anmälan öppnar först i juli och beskedet om man kommit in kommer först i augusti vilket gör att nya studenter bara har några veckor på sig att ordna boende. Hela nyheten hittar du HÄR.

SVT Uutiset har också intervjuat en enda eleven som börjat, Daniel Halonen. Han har flyttat från Finland till Sverige för att få gå utbildningen. Hör reportaget med honom HÄR

sverigefinsk bokmässa i stockholm i november

Bild från Kulttuuri.se Bild från Kulttuuri.se

21.09.2016
Nu är datumet satt för den Sverigefinska bok- och kulturmässan. I år går den av stapeln den 12 november. Platsen är densamma, Finlandsinstitutet i Stockholm.

I år väntar ett fullspäckat program för hela familjen. Mukulat står för barnunderhållningen med sagoäventyr, pysselstuga och konst-workshop för unga. För de vuxna finns en rad olika samtal och föredrag  med författare såsom Laura Lindstedt, Antti Tuuri, Kalle Kniivilä, Leo Ylitalo och Kirisi Blomberg. Dessutom ordnas det Speakerscorner där sverigefinska skribenter under tre timmar kan stiga upp på scen och läsa en bit ur sitt verk. Pristudelningen i skrivartävlingen för unga delas också ut under dagen. Arrangör är: föreningen Kulttuuri.se

Hela programmet inklusive alla tider hittar du HÄR.

Bokmässan intar göteborg - i år med mycket sverigefinskt

Årets bokmässa har mycket sverigefinskt. Årets bokmässa har mycket sverigefinskt.

20.09.2016
Nu på torsdag, den 22 september, drar årets Bokmässa igång i Göteborg och pågår fram till söndag. Förutom massor av utställare så finns det i år också flera olika seminarier och monterprogram som rör det finska, finlandssvenska eller sverigefinska. 

Några av de olika programpunkter som finns i år är de här: På Internationella torget ordnas seminariet Sverigefinnar och finlandssvenskar - osynliga i två länder? på fredag och på lördag seminariet Finlandsvensk flyttvåg till Sverige?. Båda arrangerade av Finlandssvenskarnas riksförbund.  På Forskartorget kan man i sin tur på lördag höra seminariet Hur svenskt är Finland? och på söndag Finlandssvenskan i helfigur

Hela programmet hittar du på Bokmässans programsida HÄR

Nu drar finska torsdagar på bio roy i göteborg igång och finsk film i skövde

Filmaffisch Love records Filmaffisch Love records

19.09.2016
Nu när hösten är här betyder det också att det är dags att sjunka ner i biofåtöljerna och njuta av finsk film. Det är nämligen dags igen för Bio Roys i Göteborg att dra igång sina Finska torsdagar. 

Den 22 september, visas 2 nätter till morgon
Den 20 oktober visas sedan Love records.
Den 17 november Med en mördares ansikte, och
Den 15 december Jätten.
Mer info hittar du HÄR.

En glad nyhet för i år är att att finska filmer också kommer att visa i Skövde! Fyra nya finska filmer kommer att visas på Bio Odeon. Först ut här är Love records den 20 september, följt av Jätten och Med en mördares ansikte. Den fjärde filmen är istället en för hela familjen och heter Risto Rappare och den snåle från Sevilla och handlar om den populära barnboksfiguren Risto Rappare. 
Mer om filmsatsningen och filmerna kan du läsa i en artikel i Skaraborgs allehanda HÄR och på Bio Odeons sida HÄR. På bions hemsida hittar du också exakta datum för när filmerna visas. 

Fin i Väst har också samlat info om höstens finska filmer som visas i Västra Götaland. Förutom att berätta om filmerna har de också gjort en lista över när de visas och i vilken stad. Den listan hittar du HÄR.

Vem tycker du är årets sverigefinne 2016? - nu är det dags att nominera

19.09.2016
Nu är det dags att börja nominera årets sverigefinnar 2016! 
Det finns tre olika kategorier:
• Årets Sverigefinne
• Årets unga sverigefinne
• Årets vardagshjälte 

Vem är det då man ska nominera?
Så här lyder kriterierna: 
"Sverigefinnar 2016 – utmärkelser delas ut till personer som under det gångna året har gjort betydelsefulla insatser som lyft fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor genom kulturhandlingar eller något annat anmärkningsvärt som berört många, spridit glädje och kraft. Vardagshjälte är en person som sätter guldkant på andras vardag."


Känner du någon som passar in i den beskrivningen? I så fall kan du nominera HÄR.
Mer info om priset och om tidigare års pristagare hittar du på Sisuradios sidor HÄR.
Sista dag att nominera är den 9 oktober!

mukulat ordnar fest för barn och vuxna hela fyra gånger i höst

16.09.2016
Mukulat ställer till med fest för hela familjen på fyra olika platser i höst. Karneval, mysterier och överraskningar utlovas. 
De här platserna plats är det som besöks (se nedan) men vad exakt som kommer hända där är en karamell de valt att suga på ett lite tag till. Men rolig barnkultur på sverigefinska utlovas det i vanlig ordning!

• 8 oktober – Malmö, Panora
• 15 oktober – Borås, Kulturhuset
• 12 november - Stockholm, Sverigefinska bokmässan på Finlandsinstitutet
• 10 december - Nykvarn

Om du är en av dem som tänker, vad är Mukulat så kan du läsa mer om dem HÄR .
På samma sidan kommer också ett mer exakt program för dagarna publiceras när det närmar sig. Du kan också hålla koll på Mukulat via Facebook HÄR.

Ung och bor i västra götaland? - då vill fin i väst veta vad du tycker!

15.09.2016 uppdaterad 13.12.2016
Fin i Väst- satsningen för sverigefinska unga i Västra Götaland har en fråga eller tja egentligen flera. De letar nämligen efter dig som kan svara ja på frågorna:
Är du mellan 15-30 år? Bor du i Västra Götaland? Har du finska rötter?  

Är du en av dem som kan svara ja på alla tre är du precis den person Fin i Väst gärna skulle vilja svarar på deras enkät om vad du tycker och tänker! Temat för frågorna är fritid och framtid och tanken med enkäten är att få reda på vad du som ung skulle vilja att det ordnas för dig i regionen. 
Enkäten hittar du HÄR och mer om Fin i Väst HÄR. Enkäten ligger uppe till slutet av året.

finlandssvensk flyttvåg till sverige- hela 6 procent har flyttat

15.09.2016
Hela 6 procent av finlandssvenskarna har flyttat till Sverige under 2000-talet. Det lyfter tidningen Hufvudstadsbladet fram i en lång artikel där man också försöker reda ut varför så många tar sitt pick och pack och flyttar. Totalt handlar det om ca 17 000  personer som flyttat mellan åren 2000-2015. Siffrorna bygger på en utredning som Tankesmedjan Magma gjort och utredaren Kaisa Kepsu intervjuas även i artikeln om resultatet.  Artikeln hittar du HÄR

Detta fenomen, att fler och fler finlandssvenskar flyttar till Sverige, är också något FRIS, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige uppmärksammar på Internationella torget under Bokmässan Göteborg.  De håller ett seminarium med rubriken:
Finlandssvensk flyttvåg till Sverige? - Den svenska arbetsmarknaden lockar unga välutbildade finlandssvenskar till Sverige. Varför? Pågår en kompetensflykt?
Medverkar Kaisa Kepsu, tankesmedjan Magma (som även uttalar sig i HBL:s artikel) och Erica Grahn och Sebastian Högnabba, Svenska Österbottningar i Stockholm
Moderator är författaren, programledaren och kulturjournalisten Johanna Koljonen.
Mer om seminariet hittar du HÄR och om FRIS HÄR.

sångerskan anna järvinen möter fem kvinnor i ny tv-serie i svt

Foto från SVT. Foto från SVT.

14.09.2016
Torsdagen den 29 september börjar en ny serie i fem delar i SVT som går under namnet Anna Järvinen och Kvinnorna I serien som kommer sändas kl 22.25 möter sångerska Anna Järvinen fem kvinnor som precis som hon själv, har sina rötter i Finland.

Serien bygger på ett samtal mellan Anna och dessa kvinnor. En kvinna står i fokus i varje avsnitt. I första programmet träffar Anna fotografen Tuija Lindström, Sveriges första kvinnliga professor i fotografi och talar bland annat om frågorna: Kan man fotografera kvinnor utan att sexualisera dom? och hur märks det att man blir äldre? .

Seriens avsnitt hittar du HÄR  

nypremiär för uusiteatteris föreställning om Liisas och Jonas hemliga värld

13.09.2016
Föreställningen som har nypremiär den 29 september heter Någonstans finns en värld som vuxna inte vet någonting om och beskrivs så här av Uusiteatteri:
” Liisa och Jona möts i ett klassrum. Liisa är ny, medan Jona gått i klassen i flera år. Liisa försöker prata med Jona, men hen är inte intresserad. Men då lektionen börjar upptäcker Jona att Liisa är lika frustrerad över hur skolan är som hen själv. Jona lär då Liisa hur man kan lämna klassrummet fast man fortfarande egentligen är kvar. Föreställningen handlar om hur du kanske kan göra skolan till någonting eget. En väg kan vara genom vänskap, lek och fantasi. Pjäsen är framtagen i samtal med en klass i årskurs 3. En pjäs att känna igen sig i- men också en pjäs som tar upp den frustration och den maktlöshet som skoltiden för unga elever kan innehålla. ”

Föreställningen spelas fram till den och vänder sig till barn mellan 6-10 år och till familjer.
För regi står Jani Lohikari och i rollerna ses Sannamaria Patjas och Katarina Rodopoulos. Mer info hittar du HÄR 

anssi föreläser om graffiti, mode, musik och visuell konst i stockholm

Anssi Arte. Anssi Arte.

12.09.2016
På onsdag, den 14 september, klockan 17.30, håller den grafiska formgivaren Anssi Arte från Helsingfors föreläsningen Forms of Rockin´ - typografi, design, graffiti, film, mode och musik på Kungliga bibliotektet i Stockholm. Föreläsningen är på engelska och är gratis och öppen för alla (men antalet platser är begränsade så det gäller att komma i tid) 

Forms of Rockin' syftar till den bok Anssi Arte gjort om heter precis så. Så här beskriver arrangören själv boken:
"I boken Forms of Rockin’ visar författaren Anssi Arte kopplingar mellan det sena 1900-talets visuella design, typografi och vad som kallas världens största konströrelse, graffiti. I en genomgång av nutidens mest kraftfulla visuella symboler och stilar ger Arte en kärleksförklaring till bokstaven och dess plats i vår kultur." 

Anssi Arte bor i Helsingfors och arbetar där som grafisk formgivare specialiserad på visuell identitet och märkesbyggande. Läs mer om honom och föreläsningen HÄR eller på eventet HÄR

ur har numera egen sida för nationella minoriteter på facebook

09.09.2016
Visste du att UR, Utbildningsradion har en helt egen sida för nationella minoriteterpå Facbook? Via den sidan tipsar man bland annat om intressanta program om alla de fem nationella minoriteterna. Sidan heter dessutom kort och gott UR Nationella minoriteter. Sidan har funnits sedan i maj och har redan nu nästan 400 följare. Du hittar den HÄR

Sisuradio har också Heidi Liekola från UR om Facebooksidan och om varför man startat den. Hon är också en av dem som jobbar med att uppdatera sidan.
Den intervjun hittar du HÄR (på finska) 

ung i norr? -häng med på demokratidag i luleå 24 september!

09.09.2016
Länsungdomsrådet i Norrbotten ordnar demokratidag i Luleå lördagen den 24 september och du som är ung i norr (13-20 år) är inbjuden!  Plats är i Landstingshuset på Robertsviksgatan 7 och temat för dagen är integration och jämnställdhet och innehåller både föreläsningar och workshops. Förhoppningen med dagen är att få unga att engagera sig i asylsökandes situation och då speciellt det ensamkommande flyktingbarnens.

Kommunerna Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala och Piteå har lovat att stå för resorna för sina ungdomar som vill delta på Demokratidagen. Annars kan man kontakta Länsungdomsrådet så står de för kostnaderna för resorna. 

Det preliminära programmet ser ut så här:
10.00 Välkomnande (av oss i länsungdomsrådet) samt information om dagen
10.10 Föreläsning av Sara Lesch från KEKS (arbetar med jämställdhet och demokratiupplysning inom föreningar)
11.10 Fika med lära känna varandra aktivitet!
11.30 Sofia Zackrisson och Sverigesungdomsråd håller parallella workshops (upplyser om demokrati, möjligheterna att påverka och vikten av rättvisa)
12.30 Vi bjuder på LUNCH!
13.30 Rundabordssamtal med politiker där deltagarna får föreslagna frågeställningar de kan diskutera och ge sina åsikter om, eller självklart bara tala om vad de vill/själva kommer på.
14.30 Fika
14.45 Föreläsning av Navid Modiri (om integration, mångfald och kreativitet)
15.50 Hejdå! Vi utvärderar och tackar.

 
Mer info finns på Länsungdomsrådets facebook Länsungdomsrådet i Norrbotten och på instagram lansungdomsradet. Anmäler sig gör man via ett formulär som du hittar HÄR 
Sista anmälningsdag är måndag 18 september.

succén alberts häggbloms finlandssvenska talkshow är tillbaka i höst!

08.09.2016
Kanske du var en av dem som gick på en kväll med Albert Häggblom och hans improviserade finlandsvenska talkshow med spännande och intressanta gäster? Inte? Då har du en ny chans nu. Albert är nämligen tillbaka igen med showen som enligt egen utsago försöker svara på frågorna: Vad innebär det att vara Finlandssvensk? Vem är vi? Varför talar vi så konstigt? Hejar vi på Finland eller Sverige i Ishockey? Kan det stämma att vi talat svenska sedan vi bar blöja i Finland? 
och komplexiteten lyfter han fram tydligt bara genom beskrivningen av sig själv:  Albert Häggblom är en svensktalande finländsk Finlandssvensk från Svenskfinland i Sverige.

Tre fredagskvällar är det Albert med gäster som intar scenen och bjuder på tja allt möjligt. 
Datumen är:
Fredagen den 23 september 2016 kl 19.00,
• Fredagen den 21 oktober 2016 kl 19.00
• Fredagen den 25 november 2016 kl 19.00.

Plats är Improvisations studion Stockholm som ligger på Skånegatan 63.
Mer info om kvällarna och om hur man köper biljetter hittar du HÄR

Läs för barnbarnen ordnar seminarium för barn och vuxna i stockholm

07.09.2016
Lördagen den 17 september ordnas det ett speciellt seminarium i Stockholm dit hela familjen är välkommen. 
Det är nämligen dags för Finlandsinstitutet att avsluta det tvååriga läsprojektet Läs för barnbarnen med ett heldagsseminarium där det finns programpunkter för både barn och vuxna. Allt så klart med anknytning till böcker, språk och bibliotek

Det tvåspråkiga seminariet börjar kl 13 och innehåller föreläsningar om allt från Språkpaketet och språkrevitalisering till barnlitteratur och högläsning av barnsagor. 
Dessutom finns Marketta Simons och Sylvi Malmioksa från Stockholms Kalevalaförenig på plats och läser sagor för barnen med start mellan 15.15-16.15. Seminariet slutar kl 16.15, Mer information och hela programmet med alla föreläsare hittar du HÄR.

Projektet Läs för barnbarnen har finansierats av Språkrådet, som är avdelningen för språkvård inom Institutet för språk och folkminnen i Sverige och har genomförts i samarbete med SFP, Förbundet Sverigefinska Pensionärer och bibliotek inom det finska förvaltningsområdet.

fris ordnar saker för dig som har finlandssvenska rötter

06.09.2016
Visste du att det finns en hel organisation som ordnar saker för finlandssvenskar i Sverige? Den heter FRIS, Finlandssvenskarnas riksförbund och är en så kallad paraplyorganisation för ideella finlandssvenska föreningar runt om i landet. Dessutom jobbar den för att främja finlandssvensk kultur och finlandssvenska intressen i Sverige och Finland.  Mer info finns HÄR.

FRIS ordnar också en öppen förskola i Stockholm var tredje vecka. Dit kan man komma och träffa andra föräldrar, gå på sångstund och lära känna nya vuxna och barn. Dessutom ordnas det i höst också en familjeträff söndagen den 23.10.  Läs mer i bilden här ovan. 

Uppsala unga! Kom och säg din åsikt och lär dig göra graffiti samtidigt :)

06.09.2016
Kanske var du en av dem som var med i våras och kom med idéer när det ordnades ungdomscafé i Uppsala? Oavsett om du var det eller inte så får du här en ny chans att vara med och påverka vad som ordnas på finska i Uppsala för dig som ung. 

Den 28 september är det nämligen dags för  ett nytt ungdomscafé på Grand i Uppsala där Ungas röst och Sverigefinska ungdomsförbundet kommer ha en idéworkshop med er som kommer. Förra gången hade vi galet kul. Se bara HÄR. Denna gång kommer vi ha ännu roligare för i nu kommer det inte bara att vara en idéworkshop utan också en graffiti-workshop :)

Coola Anton Wiraeus kommer att dyka upp med färg och dukar och lära er som kommer grunderna i graffiti! Så är du sugen på att lära dig hur man skriver saker med häftiga bokstäver eller bara alltid velat testa att måla graffiti är det här platsen för dig!  Läs mer om Anton och se alla saker han gjort HÄR.
p.s Anton är också den som brukar åka runt i landet på olika evenemang med en bastu byggd på ett släp under namnet Konstbastun. d.s

Tips för dig som vill söka pengar till projekt om och för unga!

05.09.2016
Nu är det dags för dig (eller er) som funderar på att starta ett projekt för sverigefinska unga att lyssna upp. Det är nämligen ansökningstider nu.

Visste du att du som finsk ungdomsförening utomlands kan söka pengar från Suomi-Seura ry för olika satsningar? Eller att ni som jobbar med finska ungdomar utomlands kan det) Jepp så är det! Kolla in länken HÄR Men vänta inte för länge med att söka. ansökningstiden går nämligen ut i slutet på september!

Det finns också ett annat ställe man kan söka pengar ifrån nämligen Kulturfonden för Sverige och Finland. Om du (eller ni) funderar på att göra ett projekt som på ett eller annat sätt främjar samarbete mellan Sverige och Finland, är det härifrån ni kan söka pengar. Mer info finns HÄR. Sista ansökningsdag är den 1 oktober.  

Regeringen vill utreda minoritetslagen - utredare blir lennart rohdin

skärmdump från  regeringen.se skärmdump från regeringen.se

02.09.2016
Regeringen vill utreda lagen om de nationella minoriteter och minoritetsspråk och utredare blir ingen mindre än Lennart Rohdin, minoritetssakkunnig som själv var med och utformade lagen under den borgliga regeringen.  Den 15 juni nästa år ska resultatet från utredningen presenteras. Förhoppningen är att kunna förbättra lagen. 

De här sakerna önskar man av utredaren:
• genomföra en sammanhållen analys av minoritetspolitiken för att tydliggöra styrkor och utmaningar och lämna förslag för att säkra efterlevnaden av de nationella minoriteternas rättigheter.
• analysera och föreslå hur de nationella minoriteternas inflytande och delaktighet kan stärkas.
• föreslå hur den statliga samordningen och uppföljningen ska organiseras samt överväga om en möjlighet till pröv-ning av beslut ska införas.
• utreda behovet av kunskapshöjande åtgärder i syfte att öka samhällets kunskap om de nationella minoriteterna.
• se över lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk och lämna förslag till förändringar.

Källa: Beslut från regeringssammanträde 1.9.2016 som finns på regeringen.se

Både Sisuradio och Sameradion intervjuade minister Alice Bah Kuhnke om utredningen. Sisuradios intervju hittar du HÄR och Sameradions HÄR.
Kaisa Syrjänen Schaal, vice ordförande Sverigefinländarnas delegation, välkomnar utredningen men oroas samtidigt av den tighta tidtabellen. Hör intervjun med henne i Sisuradio om utredningen HÄR (på finska)

koneferenstips till er som jobbar med minoriteter

bild från minoritet.se bild från minoritet.se

01.09.2016
Stockholm, Malmö och Luleå.
På de tre platser ordnas det i höst temakonferenser på med barnens rätt till sitt språk i fokus. Arrangörer är Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget. I Stockholm är konferensen den 27 september i Stockholm, i Malmö den 4 oktober och i Luleå den 20 oktober.  

Så här skriver arrangörerna om varför man ordnar konferensen och för vem den är:
”På konferensen vill vi synliggöra barns rätt till sitt nationella minoritetsspråk inom förskola och skola. Denna rätt är både viktig och möjlig att säkerställa. Konferensen vänder sig till chefer och övrig peronal inom förskola och skola, lokalpolitiker, samordnare i kommuner och på andra myndigheter samt representanter för de nationella minoriteterna. ”
En intervju om varför de ordnas, med en av de ansvariga för konferenserna, Katarina Popovic på Länstyrelsen hittar du HÄR. 

Mer info om konferenserna tillsammans med program för den i Stockholm och den i Malmö (Luleå kommer senare) hittar du på minoritet.se HÄR. På samma sida hittar du också anmälningsblanketerna till konferenserna i Stockholm och i Malmö.
Sista anmälningsdag är den 12 september (Stockholm) och 19 september (Malmö). 

Laura santala är sverigefinska ungdomsförbundets nya generalsekreterare

Laura Santala Foto: ungfin.se Laura Santala Foto: ungfin.se

01.09.2016
Sverigefinska ungdomsförbundets tidigare ordförande Tuuli Uljas tackar för sig och ger sig av mot nya utmaningar och nu är det klart vem som blir hennes efterföljare.

Hon heter Laura Santala, bor i Stockholm och har där jobbat som journalist. Men nu, från och med den 9 september iklär hon sig rollen som Sverigefinska ungdomsförbundets nya generalsekreterare.
Mer om henne och hennes tankar om sitt nya jobb kan du läsa HÄR.
Och HÄR hittar du en intervju med henne i SVT Uutiset.