Ungas röst – Nuorten äänet

– ETT PROJEKT OM UNGA FÖR UNGA

 Foto: Sanja Honkanen Skoog          
 

 

Ungas röst-Nuorten äänet är ett projekt som jobbar med att lyfta fram de sverigefinländska unga i samhället. Alla unga i dag och i framtiden är viktiga för samhället och deras röst bör lyssnas på. Ungas tankar och åsikter är viktiga att ta till vara. 

Som det ser ut i dag är tyvärr de sverigefinländska unga ganska osynliga på sina hemorter.
Det vill det här projektet försöka ändra på. Vi jobbar för att lyfta fram de sverigefinländska ungas röster. Vi vill hjälpa unga att hitta varandra och tillsammans bygga upp ett nätverk av unga. Vi vill också hjälpa unga att ta plats och göra sin röst hörd  i sina hemkommuners samrådsgrupper (läs mer om samrådsgrupper här)

Så klart jobbar vi inte ensamma i den här frågan. Den är alldeles för viktig för det. Här nedanför kan du läsa mer om de andra organisationer som projektet Ungas Röst- Nuorten Äänet samarbetar med.

Dessutom samarbetar vi också i olika former med de finska förvaltningskommunerna i Sverige. 


Allmänna Arvsfonden är våra vänner :)
Det är tack vare dem som detta projektet finns.

våra samarbetsorganisationer:

Sverigefinländarnas arkiv

Så här beskriver Arkivet sig själva: Sverigefinländarnas arkiv har som uppgift att bevara dokument rörande sverigefinskt liv och verksamhet samt stödja och främja sverigefinskt kultur och forskning. Arkivet grundades 1977 och kulturnätverket Gottlund stödjer arkivets verksamhet. Medlemmarna består av sverigefinska, finska och svenska föreningar, företag och enskilda människor. Läs mer här:

[www.arkisto.org]

Sverigefinska ungdomsförbundet

Så här beskriver SFU sig själva:
Sverigefinska ungdomsförbundet är ett partipolitiskt och religiöst obundet tvåspråkigt ungdomsförbund som bildades 1993.
Förbundet har till uppgift att verka som en fritids- och intresseorganisation för barn och ungdomar tillhörande den sverigefinska minoriteten. Läs mer om vad allt SFU gör och vilka deras medlemsföreningar här:
[www.ungfin.se]​

Svenska kyrkans minoritetsarbete

Så här skriver Svenska kyrkan på sin sida: Sverigefinnar utgör den största språkliga minoriteten i Svenska kyrkan. Ungefär 440 000 personer i Sverige har finländsk bakgrund. Sedan 1500-talet har det finska språket använts för predikan, dop och vigsel i Svenska kyrkan.Läs mer om hur Svenska kyrkan jobbar med minoriteter och flerspråkigkyrka. klicka på länken här nedan: 
[www.svenskakyrkan.se/minoritet]​