@stoltsverigefinne

- ett konto om och av dig som ung sverigefinne 

Du har väl inte missat att följa Instagram-kontot @stoltsverigefinne? Om du har det, börja följa det nu så får du chansen att få en inblick i unga sverigefinnars liv och tan!  Varje vecka är det en ny ung sverigefinne som bjuder på glimtar från sitt liv, sin vardag och sina funderingar kring sin sverigefinska identitet, finska språket och sina koppling till den finska kulturen. Kanske är du nästa person att bjuda på bilder från ditt liv? 

Kontot har en helt egen hemsida där man kan läsa mer om vad det innebär att ansvara för kontot under en vecka, vad tanken bakom kontot är och en massa annat spännande som unga sverigefinnar. Dessutom får man också reda på allt om hur man går tillväga för att själva få vara veckans stoltasverigefinne.  Hemsidan hittar du HÄR.

Om du känner dig sugen på att få reda på mer om Stoltsverigefinne-projektet eller boken och utställningen om den, maila då info@ungfin.se så får du kontakt med Sverigefinska ungdomsförbundet som administrerar utställningen och sköter bokningen av den. Via dem kan du också köpa ett exemplar av 

Stoltsverigefinne är ett projekt av Sverigefinska ungdomsförbundet i samarbete med Ungas röst och med stöd av  Institutet för Språk och Folkminnen- Språkrådet och Suomi-Seura RY. Satsningen är också en del av SuomiFinland100.

Kanske du springer på en av våra flyers?

Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet

Nu har #stoltsverigefinne också fått helt egna flyers. Hur de ser ut ser du på bilden här intill →     
På flyern är det coola Ella Turta från Göteborg som poserar. Hon, som också sitter i Sverigefinska ungdomsförbundets styrelse, är en av de som hållit i kontot under våren 2016. Kontot hittar du HÄR.  

Ella Turta har dessutom intervjuats av Sisuradio om projektet #stoltsverigefinne och om idéen bakom det.
Den intervjun hittar du HÄR. (på finska) 

Ett projekt i tre steg

Stoltsverigefinne är ett projekt som består av tre olika delar och löper under både 2016 och Finlands jubileumsår 2017.

Del ett är själva Instagram-konto och de unga som är med där som står i fokus.
Varje vecka är det en ny ung sverigefinne som får uppdatera kontot @stoltsverigefinne. Deltagarna får själva välja vad de vill lägga upp och hur de vill reflektera över sin identitet och vardag som minoritetsung. Man kan skriva på svenska eller finska eller både och. 

Kontot och dess innehåll är också grunden för de följande två stegen. 

Del två är den tryckta boken
I boken kommer Instagram-historierna att lyftas fram tillsammans med annan intressant info som är viktig för minoritetsunga att veta.  

Boken vänder sig till både unga och vuxna samt tjänstemän som jobbar med minoritetsfrågor eller invånare i förvaltningsområden för finska. 

Del tre består i sin tur av en utställning som även den baseras på de skilldringar som unga delat med sig av på Instagram-kontot. Utställningen kommer att bestå av stora affischer där varje affisch lyfter fram en persons historia i bildform. Med andra ord är det en utställning där varje bidrag (affisch) är en egen liten utställning vilket gör att utställningen kan anpassas till både små och stora utrymme.

Tanken är att utställningen ska på turné i Sveriges förvaltningskommuner för finska och även, om möjligt, till Finland.  Läs mer om den i materialet nedan: