ETT UNGDOMSFÖRBUND

Sverigefinska ungdomsförbundet

Det finns faktiskt ett eget förbund för sverigefinska unga i Sverige. De heter Sverigefinska ungdomsförbundet (SFU) och ordnar massor av olika aktiviteter runt om i landet, har en styrelse som man kan gå med i om man vill och de hjälper andra sverigefinska ungdomsföreningar runt om i landet. Låter det intressant? Check it out vettja :)

Mer info om förbundet (SFU) och allt de gör hittar du på: www.ungfin.se eller på FB eller Instragram.
SFU driver också det coola instagramkonto #stoltsverigefinne. Mer om det hittar du HÄR och känner du dig sugen på att vara en av de unga som under en veckas tid har hand om kontot och delar med sig av sin vardag och sina tankar kring identitet, språk och om vad finskhet betyder för en, så kan du maila SFU på info@ungfin.se.  

EN UNGDOMSSATSNING

FIN I VÄST

Sedan april 2016 finns det en särskild satsning på sverigefinska unga och föräldrar med små barn i Västra Götalands regionen. Den heter FiniVäst och består av tre kulturlotsar, Martta, Raisa och Mira. Martta och Raisa jobbar med kultursatsningar för sverigefinska unga och för att bygga upp ett nätverk av sverigefinska unga i regionen. Mira jobbar i sin tur mer med att stötta sverigefinska föräldrar med små barn. Mer om dem (och massa tips på evenemang i regionen) hittar du på deras egen hemsida www.finivast.se  eller på Facebook eller Instagram.

UNGDOMSFÖRENINGAR

 Stockholms finska studentförening //TUKHOLMAN SUOMALAISET OPSIKELIAT

Bor man eller ska flytta till Stockholm så finns det en ungdomsförening där både sverigefinska unga och unga som flyttat hit från Finland för att studera är med.  De ordnar olika evenemang, träffas och ger varandra tips via deras Facebook-sida. 

Mer info om föreningen hittar du här

Koitus

Koitus är Karolinska institutet i Stockholms egen förening för studerande från Finland och för andra som är intresserade av Finland och saker från Finland.
Bland medlemmarna finns bl.a. medicinstudenter, psyklogistudenter, tandläkarstudenter samt andra hälsovårdsstudenter. Föreningen har en egen privat Facbook-grupp som man kan ansöka om medlemskap i. 

Mer om dem kan du läsa på deras Facebook-sida HÄR.

uppsalas finska studenter // UPPSALAN SUOMALAISET OPISKELIAT

I studentstaden Uppsala finns det också en alldeles egen förening för studerande med en koppling till Finland och det finska. De ordnar olika träffar och hittar på roliga saker tillsammans.

Mer om dem kan man läsa antingen på deras hemsida eller på deras egen Facebook-sida som man hittar här.

Göteborgs finska ungdomsförening // GÖTEBORGIN SUOMALAISET NUORET

I Göteborg finns det både många unga och många studenter som har kopplingar till det finska. Här finns därför såklart också en förening där alla dessa kan samlas. De hittar på massa skoj tillsammans och tipsar varandra om allt möjligt på deras Facebook-sida.

Mer info om föreningen hittar du på deras sida eller egen gruppsida på FB.
De har också en hemsida/blogg som du hittar här och på Instagram här.

trollhättan dragons

I Trollhättan finns det två ungdomsföreningar. Den ena av dem är Trollhättan Dragons. I den här föreningen spelas det innebandy men ordnas även en hel del annat. Tillsammans med Red Wolves ordnar man också den populära innebandy-cupen Finnecupen varje vår.

Läs mer om dem här.

trollhättan red wolves

Den andra föreningen i Trollhättan heter Red Wolves. I den handlar det mesta om sport och då i första hand innebandy. Så vill du spela "sähly" är det här föreningen för dig.

​Läs mer om dem här. 

Finnlust

I Lund finns en finsk studentförening som redan har många år på nacken. Den har funnits sedan 1979 och det speciella namnet Finnlust är faktiskt en förkortning av  finska lundastudenter. 

Läs mer om Finnlust här.

Finlandssvenska nationen

I Umeå finns studentföreningen Finlandssvenska nationen. Många finlandssvenskar flyttar nämligen över havet till Umeå för att studera och för många av dem (och andra) är det här därför en rolig förening att vara med i. De ordnar en rad olika evenemang från fester till filmvisningar. 

Läs mer om dem HÄR

FRISTÅENDE FÖRENINGAR I LANDET

onni och ilona

Onni & Ilona är en nationell sverigefinsk förening som grundades av några aktiva föräldrar under senhösten 2014. Syfte var att skapa en förening där föräldrar genom varandras stöd och nätverk kan påverka sina barns språkliga rättigheter. Föreningen vill förena föräldrar på en nationell nivå så att föräldrarna tillsammans kan påverka genom olika instanser. Man vill också stödja och uppmuntra föräldrar att fortsätta eller börja lära sina barn finska.

Föreningen har en Facebook-sida där du kan läsa mer. 

Ruotsinmammat

En facebookgrupp för sverigefinska mammor i olika åldrar.
Här samlas mammor som alla har en sak gemensamt, att de har en koppling till Finland. Nina Uddin, som startat gruppen, blev också vald till Årets vardagshjälte 2014 på Årets Sverigefinne-gala för hennes jobb med gruppen. 

Läs mer här

SE HIT FÖRENINGAR!

Har du en förening som inte finns med här eller vet du om en förening som borde vara med här. Då får du gärna höra av dig till oss. 

Ta kontakt och tipsa oss om din grupp eller förening genom att mejla sanja@ungasrost.se och berätta om den. Har din förening även en hemsida eller en info-mejl, sätt gärna med länken till den. Du får också gärna skriva en kort beskriving av föreningen och om vad ni hittar på tillsammans. 

Tack på förhand :)