SVERIGEFINSKA UNGDOMSFÖRBUNDET

Sverigefinska ungdomsförbundet gör en massa olika saker som vänder sig till dig som är ung.  HÄR kan du läsa mer om dem. På kanten finns också Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-flöde. Via deras sida är det lätt att hänga med i vad som händer och sker i ungdomsförbundet. Här lägger ungdomsförbundet också upp nyheter som anknyter till att vara en minoritet eller som på ett eller annat sätt har kopplingar till det sverigefinska eller finska i Sverige. 

Du vet om väl om att, om du bor på en ort där det inte finns någon sverigefinsk ungdomsförening, så är det fritt fram att grunda en :)  Dessutom är faktiskt inte så svårt som det kanske låter. Dessutom hjälper gärna Sverigefinska ungdomsförbundet till och berättar hur man gör och stöttar er i arbetet. Så är du sugen på att grunda en egen förening på din hemort, skicka iväg ett mail till info@ungfin.se så får du reda på mer. Funderar du på om det finns en förening på din ort, kolla HÄR så vet du var de finns idag.

Här har du sverigefinska ungdomsförbundets styrelse för 2017

Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet

Här har du en del av Sverigefinska ungdomsförbundets styrelse 2017.  
Och vilka blev det som tar över stafettpinnen från den gamla styrelsen?Jo både några bekanta ansikten och några nya. 
Här ser ni några av dem på bild. Från vänster:Ordförande Dennis Barvsten, styrelsemedlem Suvi Vallius, vice ordförande Ella Turta och ersättare Jaana Paldanius.
På bilden fattas styrelsemedlemmarna Emilia Keskisaari och Josefin Gustafsson samt ersättare Alice Kyander.

Vi vill lyfta fram er unga sverigefinnar och er vardag!

Du har väl inte missat att följa Instagram-kontot #stoltsverigefinne #ylpeäruotsinsuomalainen som drivs av Sverigefinska ungdomsförbundet i samarbete med Ungas röst? Om du har det, börja följa det nu så får du följa med i unga sverigefinnars liv! 

För varje vecka är det en ny ung sverigefinne som får chansen att bjuda på glimtar från sitt liv, sin vardag och sina funderingar kring sin sverigefinska identitet, finska språket och sina koppling till den finska kulturen.
Vem vet, kanske är du nästa person att bjuda på bilder och tankar från ditt liv? :)

Om du känner att det är är något jag är intresserad av att veta mer om eller känner: det här kontot vill jag ansvara för en vecka så maila info@ungfin.se så får du kontakt med Sverigefinska ungdomsförbundet som administrerar kontot!

Språkpaketet - ungdomsförbundets inspirationspaket om att tala finska

Så här ser paketets framsida ut. Så här ser paketets framsida ut.

Nu är den nya versionen av Språkpaketet lanserad! Språkpaketet är Sverigefinska ungdomsförbundet paketet med massor av information om tvåspråkighet och praktiska tips på både svenska och finska.

I paketet får man också en möjlighet att kika in olika familjers liv och se hur de deras vardag med olika språk ser ut.  Det finns även viktig information om de nationella minoritetsspråken och språkliga rättigheter samt modersmålsstöd i förskolor och undervisning i grundskolor.
Vill man kan man även beställa en haklapp med texten: Syötä minulle suomea!
 Tanken med haklappens text är att man t.ex. om man använder den på kafé med hjälp av den skulle kunna se andra barn (och familjer) som talar finska hemma.  

Mer information om språkpaketet hittar du HÄR och vet du redan nu att du vill beställa ett (eller få reda på hur man för för att beställa) så hittar du information om det HÄR.

p.s Bor du i Stockholms län kan du fråga efter Språkpaketet på din närmaste BVC. Alla BVC i länet har nämligen fått ett antal exemplar! d.s 

Nyaste ungdomsföreningen finns i nyköping och oxelösund

Foto från Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-sida Foto från Sverigefinska ungdomsförbundets Facebook-sida

Sedan i april 2016 finn det en sverigefinsk ungdomsförening i Nyköping-Oxelösund och den heter kort och gott Nyköping-Oxelösunds Sverigefinska Unga och är en del av Sverigefinska ungdomsförbundet.


Så är du en av många unga i Nyköping eller Oxelösund med finska rötter kanske detta är föreningen för dig? Det är dessutom helt gratis att vara medlem.
Mer information om föreningen hittar du HÄR.

Här ser du några av alla dem som är engagerade i Sverigefinska Ungdomsförbundet

Foto: Sverigefinska ungdomsförbundet

Det senaste hittar du på fb: